Keresés

Részletes keresés

Victor1988 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41617

Jó dolgokat írtatok, viszont a tünetek is eléggé szegényesek. Én mindenesetre mérgezésre gyanaxom, de mivel minimálisak a kakas túlélési esélyei, le kell vágni, nincs más. Ez a fű egyébként az alig 50 m-re található csatorna partjáról származik és nyilván ott százféle fű megterem. Az is gyanús még (Istennek legyen hála érte), hogy eddig az ennél fiatalabb generáció körében nem történt hasonló megbetegedés, illetve az öreg tyúkok is mind jó egészségnek örvendenek. Jelenleg sok érv szól a fű ellen, de ha most jó ideig nem kerül elébük és mégis lesz hasonló, akkor már tényleg más baj van.

Előzmény: Thorr1976 (41616)
Thorr1976 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41616

A levágott fű jó lehet ha biztosan csak tiszta fű, gyep vágadéka.

Mert a fűnyíróval vágott és összeaprított fünyesedékben már összeaprítottságuk miatt a tyúk nem tudja megkülönbüöztetni hogy

melyik zöld izé ehető, és melyik zöld izé mérgező.

Mert ha nincs összeabrítolva, akkor kiválogatják ami jó, és csak nagyon ritka baleset a lelegelt mérgrző növény.

A tyúkok tudják mi ehető, mi nem.

De asz összeabrítoltnál már ezt nemlehet megkülönböztetni. És ha mohó behabzsolhatja.

Illetve a szálas anyag is elzárhatja a begyet. Akár eltömődés, akár mérgezés, a hánytatása mindkét esetben hasznos lehet,

amit leírtak.

 

De emellett sajnos nem lehet biztosat mondani semmiképp sem. Mert az étvágytalanság és a gubbasztás túl általános betegségtünet.

Sajnos majdnem a legtöbb betegségnél előfordul, vagy előfordulhat.

Mert ennek  már inkább a betegség miatt kialakult gyengeség az oka, és ezt a gyengeséget bármilyen betegség vagy baj kiválthatja.

Nagyon nem szívesen írom ezt most le, de pontosabb leírás, alaposabb megfigyelés kellene, speciális csak egyes betegségekre jellemző tünetek

(ha vannak), vagy ezek hiányában azon okok kizárása .

És még lehet akkor is csak találgatnánk.

Szóval okozhatta akár a fűnyesedék is, de le lehetett más is, nem tudható.

 

(Ui: a tiszta napfényes udvaron a legtöbb fűféle még ehető az állatok számára, illetve ott ritkább a mérgrző növény.

De ha a fűnyíró járt félárnyékos-árnyékos helyen is, ott már számos mérgező növény él, ami egy tyúk méretű állatot könnyen beteggé tehet.

Nálam a gyümölcsfák, bokrok alatti résznél elég gyakori pld a vérehulló fecskefű, de más mérgező gyimgyomok is vannak ott.

A tyúkok lecsípdesik a zöld fű egy részét, de csak a salátaszerű zsenge sarjadó fű egy (kis) részét tudják hasznosítani.

Abból is inkább csak ásványi anyagokat és némi vitamint tudnak felvenni, az energia kevés benne, és az számukra nagyrészt emészthetetlen.

Fehérje a fűben szinte nincs. A fű féléket (és a szénát meg pláne) inkább csak a nagy kérőző állkatok tudják jól hasznosítani.

A tyúkoknak csak kis mennyiségben, nyomelemként és vitaminként érdemes adni.)

 

A saláta, káposzta stb élelmiszernövény már más, nem olyan mint a fű, mert a fű tele van emészthetetlen rostokkal.

Bár sok tyúk a káposztát is csak reszelve tudja megenni.

 

Emellett a legelés (és közben a föld rovarok utáni turkászása) nagyon jó és hasznos a tyúkoknak.

De a válogatás néklüli összeabrítolt fűfélék keveréke már nem ugyanaz, sajnos.

Előzmény: Victor1988 (41605)
Thorr1976 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41615

A Harco és az Amrock kakasokat nehéz lesz megkülönböztetni.

Az Amrock kakasok teljesen kendermagosak, a Harco kakasok is, de a Harco kakasok némelyikén van egy-egy pici barna toll, folt itt-ott.

Egy -egy-két cm hosszú, pár miliméter széles barna csík vagy bemosás. De nem mindegyiken. Az Amrock kakasokon ilyet eddig nem láttam, csak némelyik Harco-n.

 

Tibi barátunknak abban teljesen igaza van, hogy ha szelektálás nélkül továbbtenyészted őket akkor az utódok hamar leromolhatnak.

Ha hús tipusúak keverednek tojó típusúakkal, akkor legtöbbször a (számunkra) hátrányos tulajdonságok fognak ötvöződni.

Tehát lesz egy nagyobb testű tyúkod, de a húsa már nem lesz a hústípusúakhoz mérhetően omlós, és lassabban is fejlődik majd.

Emellett a tojások éves száma meglehetősen alacsony lenne, meg sem közelítené a szülőket. Tehát igen valószínű hogy csalódást okozna a végeredmény.

 

Ha keveredik is, a tojó típust csak tojó típusúval szabad, a hús típusút meg csak hús típusúval, különben csalódás lehet az eredmény.

Egyébként tarthatod őket akár együtt is, de ha a tojásokat gyűjtesz majd a keltetéshez, akkor a gyűjtés kezdetétől számolva 2 héttel

megelőzően a gyűjtés végéig el kell különítened a tenyészpárokat, hogy más kakas ne érintkezhessen a tyúkkal. És így ne keveredjenek.

Erre sokszor csak egy 4-5 négyzetméteres kis lekerített és dróthálóval le is fedett (ki ne repüljenek) kis térrész is elég, amit később

csibenevelőnek is használhatsz később (mert a 4-5 hetesnél fiatalabb csibéket nem ajánlatos a nagy tyúkokkal összeengedni.

Előzmény: Atti6909 (41613)
TazazTibi Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41614

Az a baj az orpington kotlósokkal,hogy elkotlanak azok "tömegesen" csak már későn :D addigra már minimum 2 hónapos csibéknek kell futkároznia az udvaron...voltak nálam is,2 ismerősömnél is,május júniusban kotlottak el.. hamarabb nem akartak egyikőnknél sem...

Szépnek szép az orpington ...aztán ennyi :D :D :D

Előzmény: Atti6909 (41612)
Atti6909 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41613

Később segítséget fogok kérni,mert a tojásokat vegyesen gyűjtötte a gazda. :)  Elvileg fajtatiszta mind,de nem tudni melyik. Harco,Amrock,New Hampshire csibéket kell majd különválogatni. :)

Atti6909 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41612

Négy külön helyet tudok biztosítani. A most kelő állomány-remélem lesz bőven- egy része Nagynénémnél köt ki. Majd itt okosítom magam melyik része.:) Az Orpingtont dicsérték,hogy jól költ,nagytestű. Ezen kívül tetszik is. :)  A Többit főként a tojáshozam miatt választottam. Szivesen veszem a véleményeket,valószinű itt mindenki többet tud a témáról mint én. :)

Előzmény: TazazTibi (41609)
Victor1988 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41611

Na itt pont az a baj, hogy nem pár marékkal kapnak, hanem fél vagy egy egész vödörrel. :) Egyébként ez alig eszik, úgyhogy teljesen üres a begye, nincs mit kimasszírozni belőle. Lehet, hogy nem a fű ártott meg, hanem valami más közé keveredve. Ez csak feltételezés, egyáltalán nem biztos, hogy a fű a ludas. A múltkori esetnél is a tyúk mája sérült leginkább.

Arni25 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41610

Sziasztok! Üdv mindenkinek. Pár hete írtam ide a fórumra, de ettől függetlenül rendszeres látogatója olvasoja vagyok. Nagyon jól haladok a pipi projektel majd csatolom a fotókat, csak sajnos egyedül csinálom és egy kicsit lassu a folyamat. De nem bánom mert a türelem rózsát... :) egy kis technikai segítségre lenne szükségem. Sokat olvasom a fórumót és böngészem a netet de idáig nem találtam infót még egy-két dologról. Mivel lelkesen ,csak sajnos egyedül űzöm az ipart segítenétek? Vettem 50 db 17 hetes kendermagos és vörös kettőshasznosításu pipit. 25/25 db arányban. Lassan kezdenek tojni.

-1. Csatolnátok nekem képeket kigurúlos tojófészekről. Esetleg körülbelüli méreteket irnátok :)

-2. Egyszerű automata önitató technológia. ( ha éppen dolgozom, és nem tartozkódom otthon) akkor legyen  folyamatos friss vízellátás.

-3. És ami a leghúzosabb dolog (Autómata szabályozható, alkonykapcsolós tyúkolajtó.) Gépész vagyok, kicsit konyitatnék az összerakásához de szükségem van rutinos segítségre aki már jártasabb a dologban. Nincs időm

bíbelődni a kifejlesztésében. Aki alkalmaz hasonló műszaki technikát és megosztaná velem, azt nagyra értékelném. Itt mindig tanul az ember :) Várom a képeket és a kommenteket. Előre is köszönöm hozzáállásotokat.

Pozitív negativ vélemény jöhet. Szeretettel üdvözlök mindenkit sziasztok!! 

TazazTibi Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41609

Nem a kifutó mérete a lényeg,hanem elkülönítve tudod e majd fajtánként tartani őketaz az igazi ha fajta tisztán tenyészted őket...,a Harco,amrock nem rossz választás...az orpington típusaid "felejtősek" :D az én fogalmazatomban az orpington: vannak is meg minek? :D Nem esznek kevesebbet mint pl amrock,de tojást max 1/3-NYIT LÁTSZ TŐLÜK  amrock  harco-hoz képest,későn is áll neki tojni...a fent említettekhez képest.

Azt nem tudhatod,hogy jó irányba vegyülnek e...sőt amrock tyúkod pl  orpington kakas párosából lehet,még fele annyi tojást sem tojó tyúkod lesz,mint tisztán az amrock...szerintem felesleges kör futás és  kísérlet :D az ilyesmi...

De nem tudni amrock  harco vegyes párosból is melyik elődre ütnek vissza...nem biztos,hogy jól sül el...

Előzmény: Atti6909 (41607)
TazazTibi Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41608

Atrego fogalmazta meg szerintem helyesen a problémádat,mérsékelt mennyiségben adják inkább A LENYÍRT FÜVET...mert a jóból is megárt a sok elvén,telezabálják magukat vele,aztán megemészteni nem tudják...

A nagyapa,máskor inkább a komposztba tegye a lenyírt füvet stb..esetleg pár marékkal dobjon nekik belőle...

Előzmény: Victor1988 (41605)
Atti6909 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41607

7x10 métert tudok lekeríteni,s ezen kívül a kert jó részébe is ki tudom engedni őket. szerencsére van hely,hogy szétosszam őket. Utána igaz csak azt akarom tartani ami beválik.  Ha tojó típusú saját állomány keveredik nem gond. Főleg ha jó irányba vegyülnek.:) Akkor melyik a gazdasági ami beszerezhető?

Előzmény: TazazTibi (41600)
atrego Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41606

A LEGVALÓSZÍNŰBB a  "puha begy" betegség:telezabálják magukat apró,szálas fűvel és az eldugítja  a  begyüket.Az ilyet nem kell levágni,hanem fejjel lefelé fordítani és"kifejni"mindent a   begyéből.

-90%-ban megmaradnak.

Ebben én gyakorlott vagyok,mert rengeteg zölddel,nyírt fűvel is    etetem őket

Előzmény: Victor1988 (41605)
Victor1988 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41605

Nagyon örülök kedves Tibi, hogy ilyen sikeres keltetési szezonon vagy túl. :) Még jó, hogy "zsebre" tudtál vágni pár csibét a vásárlók elől.

Én most tanácsot szeretnék kérni egy "érdekes" ügyben: két héttel ezelőtt írtam, hogy le kellett vágni egy jércét, mert nem evett, lábra se bírt már állni. Reggelre egy szép kakason jelentkeztek ugyanezek a tünetek, úgyhogy valószínű kényszervágás lesz ebből is, márcsak a boncolás végett is.

A két eset között az a föltűnő hasonlóság, hogy a nagyapának az a mániája, hogy összeszedi a vágott füvet, amit előzőleg a fűnyírógép lekaszált és ezt hordja ide nekem a tyúkoknak. Valamelyik nap szép zöldet adtunk nekik: tyúkhúr meg hasonló ínyencségek és akkor is pont ez a kakas látott neki a legmohóbban. Lehet, hogy a vágott füvet is ez ette, esetleg más (méreganyag például) is került a hulladék közé. Szóval a lényeg, hogy mindkét esetnél előző nap kapták ezt a szemetet. Most persze lehetséges, hogy más baj van és csak véletlenül történt pont akkor. Azt hiszem, ha valami vírusos megbetegedésről lenne szó, több egyeden is jelentkeznének a tünetek egyszerre. Tegnap este még semmi baja nem volt, reggel meg már fetrengett a földön. :(

Valami vélemény ezzel kapcsolatban?

TazazTibi Creative Commons License 2016.07.01 0 0 41604

Jó nagyok már a csirkéid,vagy jércéid Győző!Most kezdem még csak az otthoni csibézést,pár "szándékos "maradékkal" a régebbi keltetéseket mind eladtam,aztán most a vége felé keltetettekből hagyok meg magamnak... :D elég is volt..már meguntam idére a keltetéseket :D

Előzmény: Victor1988 (41603)
Victor1988 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41603
Atti6909 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41602

A kép lemaradt. Középen x jel a bolti M méret tojáson.

TazazTibi Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41601

Semmi köze a hőfoknak a kakas keléshez...ellenben ha nem akarsz sok kelésgyenge csibét..akkor bátran végég tolhatod a keltetést minimum 38 fokon...nekem a mai csapat is még keléskor is 38,4 en van...de mind erős szépen kelnek,nem fulladnak be...

Előzmény: Atti6909 (41598)
TazazTibi Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41600

Nem olyan nagy tyúk ám az orpington...csak a tollazata nagy...nem egy GAZDASÁGI TYÚK FAJTA...EZZEL MAJD KEZDJ BARÁTKOZNI  :D ha kinevelsz egy állományt belőlük..

Azért mély vízbe ugrasz azt tudod...ennyi fajtát külön TARTANI MAJD... mert csak úgy lesz értelme ...egyébként hamar "összekeverednek"

Majd meglátod úgyis menet közben mi válik be és mi nem...

Előzmény: Atti6909 (41599)
Atti6909 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41599

Mivel bántott a dolog,ezért autóba ültem s hoztam még Aranypikkelyes,és Porcelán Orpington tojásokat is. Azt el is felejtettem megnézni mekkorák a tojások. Jól elbeszélgettünk.:) Megnéztem az állományt nagyon tetszett.:) Itthon néztem meg a tojások méretét. Hát ezek még kisebbek.. Gondolom akkor ez a normális.. Egy ilyen szép nagy tyúk ilyen picit pottyantson..:)

Atti6909 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41598

Köszönöm a hozzászólásotokat,a párom is ezen a véleményen van. Jól le is lettem cseszve.  Tény.hogy a nagyobb csomag precízebben volt csomagolva,s ki volt tömve szalmával is. A másikból ez a csomagkitöltő rész hiányzott. Mai nap beszéltem oly valakivel,aki már keltetett. Azt mondta 37,7 fölé ne menjek.mert sok lesz a kakas. Valóban Így van? 

meszi67 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41597

Szia Tibi!

Már nem tervezek idén keltetést --legalábbis géppel-- már fent pihen a padláson a technika. A kotlósok még dolgoznak, éppen ma is van egy kelés és pár nap múlva is lesz egy. De ők is csak azért, mert nálam alanyi tyúki alapjog az anyasághoz való jog :) Ha valaki szaporodni akar nálunk ---akkor azt hagyom. Aztán néha megbánom és el is tervezem, hogy felülvizsgálom és módosítom ezt az alpelvet, mert idén ezzel maximálisan visszaéltek az australorpok, mert a  "munka" helyett "szülései szabadságra" mentek sorban egymás után. Pedig csibére már nincs szükségem, hiszen idén nem terveztem nagy frissítést. 

Előzmény: TazazTibi (41594)
Ladybee Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41596

Lakenfelder csapatom !

Thorr1976 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41595

Hát, ha ez mind kikel... 60 db plussz az oprigtonból amennyi maradt....elég sok.

Huszon valahány fölött már megnő nagyon a vele járó munka, és ez elveheti a vele járó örömöt.

12-15 db tyúk egy négy vagy ötfős családot el tud már látni tojással, ha tojnak is.

Persze többnyire nem mind kel ki, sajnos nálam sem.

Nekem huszonkettő-négy tyúkom lehet meg a két kakas.

Persze ha a jércéket is beleszámolom (a jércék 27-en vannak, dea  fele kakas lesz biztos.

A másik fele pedig váltja majd ősszel az öreg  tyúkokat.)

 

Sok sikert és szerencsét is!

Előzmény: Atti6909 (41592)
TazazTibi Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41594

Ez is csak azt bizonyítja,hogy mekkora "nemtörődömség" van a postánál és futár cégeknél...

Mint ami videók voltak ide feltéve tavaly azt hiszem...a kézbesítők az EB-n képzelik magukat...aztán adják az acél betétes balosokat, vagy csőrösöket a csomagoknak :D aztán "igazodj"címen rácsapják az ajtót és jónapot...

Tuti reklamáltam volna én is a kibontott és tört csomag miatt...nem is akárhogy :D

Mizujs Meszi? Minden rendben? Állomány rendben?Keltetsz még idén?Nekem holnap reggelre jár le a keltető itáliaiakkal, kelnek szépen 12 már kibújt,aztán az idére befejeztem :D

Előzmény: meszi67 (41593)
meszi67 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41593

Pedig reklamálhattál volna...

Az csak városi legenda, hogy nem fizet a posta vagy bonyolult az ügyintézés. Főleg ha már eleve el is ismerték, hogy ők a hunyók. Hiszen ha már a doboz is sérült volt, akkor elég nagy fizikai behatás érhette, így simán lehet, hogy azok a tojások is tönkrementek, amiken most még nem is látod! Persze csak akkor érdemes --ha törékenyként lett feladva és megfelelően is volt csomagolva.

Nekem a néhány év alatt volt 3-4 kártérítéses esetem, mindig korrektül rendezték. Mondjuk az egyik csomagvesztés volt --ott meg nem is lehetett nagyon semmit magyarázni  :) De pl. akkor is fizetik a feladási díj kétszeresét ha az egynapos vagy kétnapos  időgarantált csomag késéssel van kézbesítve.    

Előzmény: Atti6909 (41592)
Atti6909 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41592

Megérkeztek a tojások. A hatvan db-s Harco-Hampshire-Amrock sértetlenül. Az Orpingtontonok doboza sérült..:( Úgy hozta a postás,hogy van egy bajos csomagom.  Már a szolnoki elosztóban felbontották a sérülés miatt,és ott csináltak jegyzőkönyvet. Azt mondták három töröttet kivettek...én még itthon egyet. Ettől függetlenül átvettem. Kérdezték reklamálok-e...de ahogyan ez működik,inkább nem.  Majd este indítom a keltetőt. Készítettem képet a behelyezett tojásokról...amit furcsállok az a tojások mérete. A bolti M méretű tojásokkal megegyező méretűek. Azt hittem az Orpington nagyobbat tojik.  

Thorr1976 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 41591

A kertészkedés nagyon jó dolog, én is nagyon szerettem.

Igen belemerültem, 12-15 éven keresztül nagy gyümölcsöst és hatalmas veteményes-

Kertet tartottam fent. Öt-hat éve kialakult gerincsérvem miatt a veteményeskertet már 2-3 éve nem csinálom, de a gyümölcsfákat igen, csak másmépp mint régen . Jó részüket le is cseréltem munkát alig vagy nem igénylő "bio"  módon, permetezés meg egyéb nélmül termeszthető fajtákra.

A család is bővült, több időt visz el, és a munkahelyet már nem is beszélve.

Majd ha nyugdíjas leszek talán. Bár akkor is ha fájni fog a hátam....

Én a veteményest már felcseréltem a horgászatra  , de a gyümölcsöst fenntartom.

Előzmény: Atti6909 (41590)
Atti6909 Creative Commons License 2016.06.29 0 0 41590

Köszönöm a biztatást! Saját állományt szeretnék,ami később majd fönntartja magát. (kotlanak is)  Gyermekkoromban voltak tyúkjaink..:)  Nemrég olyan helyre költöztem,ahol van tér kisebb gazdaság kiépítésére. Az idén kezdtem kertészkedni is. Jegyeztem amit írtál,ha minden jól megy.. pár hét mulva fényképes beszámoló lesz.:)

Előzmény: Thorr1976 (41587)
Ladybee Creative Commons License 2016.06.29 0 0 41589

Elkelt mindkét kakas ! :-)

 

Előzmény: Thorr1976 (41588)
Thorr1976 Creative Commons License 2016.06.29 0 0 41588

Nagyon szépek, de nekem már van saját Rhode Island Red csapatom (a jóvoltadból). :-)

Igaz sajnálatos baleset miatt már csak hatan vannak, de ők makkegészségesek, és reményeim szerint szépen felnőnek.

Remélem 5 tyúk és egy kakas lessz....  :-)

Sajnos eléggé félősek, ezért nem sikerült igarán látványos képet készítenem róluk.

De szerintem még így is látszik milyen szép kis növendékek.

Naposcsibe korban pedig kis sárga szőrgombócok, pont olyan aranyos kiscsibék, mint ami a mai napig

a rajzfilmekbe és a gyerekmesekönyvekben van. Csak annál sokkal szebbek, szívmelengetőek.

 

Előzmény: Ladybee (41583)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!