Keresés

Részletes keresés

Csimpolya Creative Commons License 2009.06.11 0 0 62
Sajna, nem vagyok ehhez eléggé járatos. Lehet, hogy elérte a bettakor legvégső határát? Ahogy leírod, előtte nem volt jele annak, hogy beteg lenne. 
Előzmény: ZiiZiii (61)
ZiiZiii Creative Commons License 2009.06.06 0 0 61
Segítsetek lécii...
Nagy trauma ért ma engem mert meghalt az imádott bettám Mangoo..:'(
És nemtudom miért...Hetente takarítottam és nem volt a vize sem túl meleg sem túl hideg...a kavicsot alatta 3x mostam át úgyhogy nemhiszem hogy ezzel lenne probléma..aztán észrevettem hogy ilyen fekete kis nyálkás golyók voltak az akváriumban..mi lehetett az?Minden nap kapott enni...
A lényeg hogy volt neki búvóhelye mindig csak aludni ment be ma reggel megnéztem kopogtattam neki előjött még semmi baja nem volt délután bennt volt a helyén és már nem élt...
Szerintetek miért hagyott itt?!!
Segítsetek hogy ez a következőnél ne történhessen meg..(szeretnék venni a helyébe még 1 bettát)
Csimpolya Creative Commons License 2009.05.05 0 0 60
Örülök, hogy megoldódott a helyzet, méghozzá az érintett személy hozzájárulásával! Két akváriumom van, egy meleg és egy hidegvizes. A melegvizesben egy betta, két gurámi, no meg három "házmesterhal" van. A hidegvizesben meg három aranyhal. Az egészet a betta kedvéért csináltam, de később rászoktam! De több nem lesz, egyszerűen nincs fölösleges helyem. Ez sajna, már a harmadik bettám,az első kb. hét hónapig volt velem, épített egy igen csinos kis habfészket, de hát nem volt párja. Aztán sajna, előttem ismeretlen okok miatt elpusztult. Nagyon sajnáltam, de azt mondtam, hogyha itt az aksi, használjuk ki, akkor vettem a gurámikat, no meg a három másikat. Aztán egy igen flancos állatkereskedésben megláttam egy igen szép bettát, lecsaptam rá, hazavittem. Ez, szegényke, csak hat hetet élt. Akkor megfogadtam, soha többet!   Aztán betévedtem abba az állatkereskedésbe, ahol az elsőt szereztem, és megláttam a jelenlegit. Kb. három decis, vízköves üvegben éldegélt, és némi gondolkodás után úgy döntöttem, jobb lesz neki nálam. Először nagyon félénk volt, mindig elbújt a gurámik elől. Aztán rájött, hogy ő mégiscsak harcos, és kikönyökölte a megérdemelt helyét.   
Előzmény: Fágnes (59)
Fágnes Creative Commons License 2009.05.05 0 0 59
Szia!

Köszönöm a segítséget! Azóta megoldódott a probléma magától. Eszi a szúnyoglárvát, de csak úgy, ha előtte egy picit megmozgatom a víz felszínét az ujjammal... :o)
Hiába... Harcos lélek... Az élelem sem kell küzdelem nélkül... :o)

Igen, olyan sok szép fajtája van. Ezentúl nagy ívben kerülöm is a díszhalkereskedéseket, mert bajban lennék egy másik példány elhelyezésével. :o) A befőttes üveg, meg azért mégsem mutat olyan jól a nappaliban... ;o)

Egy harcosod van, vagy több? Csak Bettád van, vagy van másmilyen halad is?

Mégegyszer köszi a segítséget!
Előzmény: Csimpolya (58)
Csimpolya Creative Commons License 2009.05.03 0 0 58

A legtöbb hal egy hetet különösebb megrázkódtatás nélkül kibír kaja nélkül. Talán a nálam tapasztaltabbak jobb tippet is tudnak adni. Az enyém fagyasztott szúnyoglárvát és daphniát egyaránt szívesen eszik, de a tápokat sem utasítja vissza. Még egy ötletem van: kérdezd meg, akitől vetted, hogy mivel etették kedvenc uszonyosunkat.

Az egyik ismeretterjesztő filmcsatornán a tíz legharciasabb álltot rangsorolták, örömmel jelentem, hogy kedvencünk a második helyen végzett. Bemutattak egy tenyészetet, annyiféle-fajta szín és variáció volt, hogy csak kapkodtam a fejem. Ott is kb. félliteres üvegekben tartották őket, de legalább az üveg sem algás, sem vízköves nem volt.

Egyébként azt is megtudtam, hogy a betta latin neve gyönyörű harcost jelent. Hát, eléggé illik rá. 

Előzmény: Fágnes (57)
Fágnes Creative Commons License 2009.04.27 0 0 57
Sziasztok!

Múlt hét óta én is betta tulajdonos vagyok.
Van egy kérdésem! Meddig bírja egy sziámi harcos élelem nélkül? No nem azért mert nem adok neki enni, hanem mert még idáig semmit nem evett meg, amit beadtam neki... :o( Próbálkoztam szárított vörös szúnyoglárvával és fagyasztott-szárított tubiflex-el de nem kell neki egyik sem...

Nem tűnik betegnek, néha pihenget, de ha arra járok és meglát érdeklődve "jön", amúgy pedig nyugisan úszkál egész nap... Szóval nem értem, miért nem eszik, de most már kezd aggasztani a dolog...

Aki jártas ebben kérem segítsen! Rohanjak máris élő eleségért?

Íme Adria! :o)

És kipróbáltam ezt a tükrös dolgot, így reagált... :o)

ZiiZiii Creative Commons License 2009.04.23 0 0 56
Sziasztok!
Szerintetek mi baja lehet a halacskámnak?
Mert van amikor nem csinál semmit hanem lefekszik az akvárium aljára és csak akkor kel fel ha kopogok neki...
Alig 2 hete van itt nálam de amikor megvettem még sokkal hiperaktívabb volt..
Ha vmit tudtok lécci írjatok..!!
Köszii
Csimpolya Creative Commons License 2009.04.20 0 0 55
Azt hiszem, sok és szép halban gyönyörködhetsz!
Előzmény: Gyuree26 (52)
Csimpolya Creative Commons License 2009.04.20 0 0 54
Nemrégiben összetört egy félaraszos vázám, beleüllyesztettem az aljzatba. A betta szabályosan összehajtogatta magát, és benézett. Nem volt ott sokáig, de azóta is be-belátogat olykor.
Előzmény: gollam75 (51)
ZiiZiii Creative Commons License 2009.04.20 0 0 53
Olyan aranyosan elbilleg magával a tükörben..:D
Gyuree26 Creative Commons License 2009.04.20 0 0 52
sziasztok!

Gondoltam irok néhány szót én 15 éve bettázok.
Nálam a himek 1literes üvegbe nevelődnek etetésük heti 4-5x mikor elérik az 5cm-t akkor heti max 3x az elhizás végett és igy hosszu ideig kondicioban maradnak amik beválltak etetéshez:tubi,tetramin,cyclops,artemia vszunyogot mértékkel szabad csak.
tenyésztéshez max 20literes akvárium a jó,mert igy az ivadékok hamar megtalálják a frissen keltetet artemiát.tenyésztésztéskor megvárom mig a nőstény beikrásodik majd belogatom 2napra az üvegbe,hogy kicsit szokják egymást sokáig se jó,ha látják egymást mert akkor ugy vettem észre a him ellenségnek véli inkább. röv ennyi
gollam75 Creative Commons License 2009.04.20 0 0 51
Na ebben igazad van. Én szoktam néha venni másik berendezési tárgyat, csakhogy ne legyen unalmas nekem sem:-)
Előzmény: Csimpolya (48)
gollam75 Creative Commons License 2009.04.20 0 0 50
Minimum 60 literes akváriumban tele búvó helyekkel nem kéne, hogy veszekedjenek, a másik, ha a hím fiatal,és nem régóta van egyedül, akkor mégbiztosabb hogy szent lesz a béke. Ha a hőmérséklet állandó és jól érzik magukat a halak (ez a habfészek építési kedven is látszik), akkor valószínű, hogy összejön a szaporodás.
Előzmény: Törölt nick (47)
Csimpolya Creative Commons License 2009.04.19 0 0 49
Az enyém eszi a száraztápot is, no meg a fagyasztott és kiengedtett szúnyoglárvát is. Nagyon mókásan fest, amikor egy hosszú falattal birkózik, pont olyan, mint az amerikai filmekben a főgengszter, amint egy vaskos szivart pöfékel... 
Előzmény: ZiiZiii (44)
Csimpolya Creative Commons License 2009.04.19 0 0 48
Igen, az egyszeri kiadás valóban elég magas. Ha viszont már megvan, csak a fenntartásra és a hal ételére kell költeni. Azért még meggondolom! ŰHátha nyerek legalább egy jó hármast az ötöslottón! 
Előzmény: gollam75 (43)
gollam75 Creative Commons License 2009.04.19 0 0 46

Akvárium méretétől függ, hogy mennyi nőstény fér el melette. Ívás után nem ajánlatos együtt tartani egyáltalán őket, ha nem elég nagy az akvárium.

 

Kaja: Az enyém nem eszik egyáltalán a nagykönyvben leírt betta kajákat. Granulátum, és a lemezem ami bejön neki.

Előzmény: Törölt nick (45)
ZiiZiii Creative Commons License 2009.04.18 0 0 44
Sziasztok!
Minden betta csak élő kaját eszik vagy csak az enyém finnyás?Mert azt tudom hogy a szárított vízibolhát nem szereti de vettünk neki szárított tüskés bolharákot de azt sem eszik...
A tiétek is csak tubifexet eszik meg ami él??
gollam75 Creative Commons License 2009.04.18 0 0 43
Én is mindíg gondolkodóba esem, de egy munkahelyre elég egy. Ha az ember igényesen akarja tartani akkor így is elég drága. Kb 20000ft-ba van csak az akvárium és a benne lévő díszek, kiegészítők.
Előzmény: Csimpolya (42)
Csimpolya Creative Commons License 2009.04.17 0 0 42
Ennek alapján fontolóra veszem, hogy szerzek egy másikat is, persze egy újabb akváriumot is hozzá. Annyiféle szép és még szebb változatát láttam!
Előzmény: gollam75 (41)
gollam75 Creative Commons License 2009.04.17 0 0 41

Sziasztok!

2 és fél éve van bettám Béla gömbakváriumban.

Nincs levegőztetője, se fűtése. A munkahelyemen van nagyjából állandó hőmérsékleten. Gyakran cserélem a vizét.

Béla nem eszi a szúnyoglárvát, sőt semmilyen bettáknak való kaját, csak egy jóminőségű granulátumot.

Volt egy húzós hétvégéje télen.A takarítónő nem zárta be rendesen az ablakot és pont akkor volt viharos szél, meg -5fok. Megállt bennem az ütő, mikor beléptem az irodába és Béla csak lebegett a fagyásnál csak egy fokkal melegebb vízben. Szépen adagonként melegebb vízbe raktam és lássatok csodát azóta is jól van.

Habfészket mindíg épít, mikor friss a vize. Én azt olvastam, hogy 6 évig is elélhet, remélem így is lesz.

Szép napot nektek!

Csimpolya Creative Commons License 2009.04.17 0 0 40

Köszönöm a választ! Igen, van fűtés és levegőztetés is, a bettán kívül még két gurámi, és három ún. "házmesterhal" tartózkodik benne, egész jól elvannak.

Nagyon bántott, amikor a bettám elpusztult. Amíg egyedül volt az akváriumban, nagyon szép habfészket épített, és vigyázott is rá. Viszont nem tudtam egy feleséggel szolgálni neki, no meg nem is akartam, nem akarok 2000 sziámi harcoshal negymamája lenni!

Sajna, nem tudom, milyen idős volt, amikor elhoztam, úgy vettem észre, semmi baja, jól evett, aztán egy reggel hassal felfelé úszott. Utána egy darabig nem is akartam újat, de aztán megláttam a mostanit, és beleszerettem. 

Előzmény: Anorek szia! (36)
ZiiZiii Creative Commons License 2009.04.15 0 0 39
Sziia !
Köszönöm hogy válaszoltál!!
Egyszer már volt ilyen halunk de ez most csak az enyém és nem szeretném hogy valami baja legyen..de szerintem ezzel te is így vagy..:P

Az akváriumomban a víz olyan 25-29 fokos lehet de nem tudom mert a csapból engedtem úgy hogy ne legyen nagyon hideg de ne legyen meleg sem.De egy oldalon azt írták hogy az ideális olyan 25 esetleg 30 fok.
Az állatkereskedésben nem mondtak semmit ezért én is utána néztem..Azt írták,rizsföldeken éltek ezért jönnek fel a víz tetejére oxigénért.Tehát semmi nem kell hozzá.
Amire nagyon kell figyelned hogy a levegő ne legyen hidegebb a víznél mert mikor feljön levegőért akkor megfázhat.
Előzmény: Anorek szia! (38)
Anorek szia! Creative Commons License 2009.04.15 0 0 38

Szia! Én is kezdő betta tartó vagyok, de megpróbálok válaszolni rá. De kérdezni is fogok, hátha  tudsz rá válaszolni.

 

1. Szerintem a gömb akvárium tökéletes a sziámi harcosnak, az meg külön jó, ha kis búvóhelye is van.  ( Hallottam már olyat is, hogy bébiételes üvegben tartották kezdetben a halat.:P)

 

2. Igen, szebbek lesznek az úszói, ha "edzed" a halat. Napi 2 alkalom bőven elég. Frodó(az én halam) átesett egy kis betegségen és  azóta nem érdekli a tükör. lehet a betegsége előtt se figyelt már rá annyira, csak nem figyeltem.

 

3.Erre sajnos nem tudom a választ.

 

4. Azt olvastam az élő kaja a legjobb neki, de mi szárított szúnyoglárvával etetjük.

 

 

Neked hány fokos a víz az akváriumodban? Nem ajánlottak vmi fűtő alkalmatosságot az állatkereskedésben? Attól tartok az enyém megfázik mert a szobát már nem fűtöm...

 

 

Előzmény: ZiiZiii (37)
ZiiZiii Creative Commons License 2009.04.15 0 0 37
Sziasztoook...:D
Tegnap vettem egy bettát pirosat(a neve Mango)
Lenne pár kérdésem hátha tudtok segíteni..:P
1.Gömb akváriumban van az asztalomon és nagyszemű fehér márványkővel az alján növényekkel és kagylókkal.(nem zsúfolt és ha akar el tud bújni).Ez így jó??
2.Írtátok itt hogy a tükrös megoldástól szebb lesz és többen is mondták hogy a napi kettő a jó...ez így tényleg jó?
3.Az én halacskám olyan 4-5 cm fiú és a feje felé kicsit halvány még a színe...beszínesedik majd vagy ilyen esetleg betegen vettem???És az uszonya is nőni fog még hogy szebb legyen?
4.És tényleg nem szereti a vízibolhát??Lehet valami baja ha néha néha olyat kap??
Mert persze vettem már neki tubifexet is és azt is írták h a szúnyogot is megeszi...
A válaszokat előre is köszönöm!Remélem jól érzi majd magát nálam...
Anorek szia! Creative Commons License 2009.04.15 0 0 36
Szia! Nem tudom az állatkereskedésben mennyi idősen kezdik árulni őket, de hímeknél megvárják, hogy a szép úszók rendesen kifejlődjenek.(kb 4-6 hónap lehet sztem)Úgy tudom, megfelelő gondoskodás mellett 3 évig is eléldegélhet, ha hidegebb vízben tartod akár 4 -ig is. Ez utóbbit nem nagyon értem, mert  úgy tudom nagyon érzékeny a hidegre. Erről jut eszembe:neked van fűtés vagy levegőztető az akváriumban? Most nézem, hogy éjszaka ill. korán reggel 23 fokos a vize.
Előzmény: Csimpolya (35)
Csimpolya Creative Commons License 2009.04.13 0 0 35
Van egy kérdésem a témában járatosabbakhoz. Tudja-e valaki, meddig él egy betta? Mármint  megfelelő tartási körülmények esetén? Az enyémet kb. öt hónapja vettem, egy kicsi, algás és vízköves befőttesüvegben tartották, onnan hoztam el. Nagyon megtetszett mind a szép királykék színe, mind a kecses mozgása. Az akváriumot már előkészítettem számára, most jól érzi magát, de mire számíthatok? Elolvastam néhány akvarisztikai szakkönyvet, de erre  nem kaptam választ.
Anorek szia! Creative Commons License 2009.04.13 0 0 34
Szia! Az enyémmel is vmi hasonló volt. Nem evett, nem jött fel a víz tetejére még levegőért se, amúgy meg ferdén úszott és állandóan lesüllyedt, a kopoltyúja körül meg elkezdett fehéredni. nagyon sok dolgot ajánlottak. Kezdtük azzal, hogy vettünk Parakill Turbo-t az állatkereskedésben. A csomagoláson megtalálod az adagolását. 3 naponta lehet megismételni az adagolást úgy, hogy a víz 1/3-át leöntöd és azt friss, az akváriumban található víz hőfokával megegyező hőmérsékletű vízzel feltöltöd. Nyugodtan 3 naponta lehet ismetelni,mert lebomlik.  Azt hallottam nem szabad gyakran cserélni a vizet(az egészet meg pláne nem, csak mondjuk felét vagy harmadát) mert akkor a számára hasznos mikróbákat is elpusztítod és az élősködők szabad utat kapnak. Valaki cáfoljon, ha jobban ért hozzá! Rem. meggyógyul a Bettád!
Előzmény: MiniGun (33)
MiniGun Creative Commons License 2009.04.12 0 0 33
Sziasztok!

Lenne egy kis problémám a bettámmal...:(
Már 3-4 napja nem eszik semmit, viszont a hasa fel van puffadva. Ami a legrosszabb, hogy az egyensúlyérzékét teljesen elveszítette, feljön a felszínre néha levegőt venni, de utána visszasüllyed a talajra, oldalt fekszik és nehezen lélegzik. Az úszói pedig mintha tépázottak lennének (pedig egyedül él és nincs éles tárgy sem az akváriumban) vagy mintha "visszafejlődtek" volna...
Valaki tud valami gyógymódot? (Azon kívül, hogy folyamatosan tiszta vizet cserélek?) Köszi!
Anorek szia! Creative Commons License 2009.04.06 0 0 32

Sziasztok!

 

 Elég régen írtak a topikba, de remélem valaki elolvassa és tud nekem segíteni.

 

Kb. 4 hónpja vagyok boldog társtulajdonosa egy kis harcosnak. Egészen március végéig remekül érezte magát nálunk Frodi ( Szákos Frodó a becsületes neve), ám azóta teljesen megváltozott a viselkedése.

 

Tünetek:

 

1. kevésbé aktív, nap hosszat az akvárium alján időzik

2.alig bír felúszni a víz tetejére, látszik erölködnie kell

3.vízszintesen szinte már nem is tud úszni, állandóan függőlegesen mozog a drága

 

A jó hír, hogy a tükörrel még elég jól elvan, akkor mindig magához tér és enni is eszik, bár most kevesebbet adunk neki mint általában.

 

Amire gondolok:

 

1. túl lett etetetve

2.megfázott

3.öreg

 

Nagyon örülnék, ha valaki tudna segíteni! Soha életemben nem volt Frodi előtt halam és ez a kis hülye eléggé a szívemhez nőtt.

 

 

 

Köszönöm szépen!

 

lovely timike Creative Commons License 2004.07.20 0 0 31
Sziasztok! Nem tudom hogy vagytok vele, de számomra a halacka halackám egy végtelenül intelligens állat. Még talán a hörcsögömön is túltesz. Pl. ha észre vesz hogy jövök és az akvárium elejénél van akkor úgy tesz mintha ott se lennék, majd hátramegy és "nekemront" :DDD. A tükörre nem érzékeny, pedig előzőek szerették, és szörnyen magamutogató. Ha kajás dobozt lát akkor bezsong. Ha repül fölötte egy bogár, akkor kiugrik rá. A frissen lecsapott szúnyogot meg imádja. Sokat túlélt már, utazást, kiugrást, felforralást... :) Ja, a neve Levendula.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!