Keresés

Részletes keresés

Pepin Creative Commons License 2001.08.01 0 0 33
haharin már megválaszolta, én egy kicsit finomítanék a dolgon. Tehát kopogni minden mesterséges licit esetén kell - tehát elvileg a Stayman esetén is! Az már más kérdés, hogy a Stayman már annyira bent van az eszköztárban, hogy tulajdonképpen természetes, azaz nem kell rá kopogni. Viszont élesebb helyzetekben jó kis zsűripartik tudnak összejönni a felesleges kopogásból, illetve a kopogás hiányából.
Nem esett szó arról, hogy mi van akkor, ha kopognak. Ilyenkor a kopogó utáni játékosnak joga van megkérdezni a kopogó partnerét, hogy milyen mesterséges licitet takar a kopogó licitje. A megkérdezettnek kötelessége(!) pontosan válaszolni. (Bár ehelyett sajnos sokszor csak a konvenciókártyát szokták odalökni az érdeklődőnek.)
Remek szituáció, amikor kopogsz, a partneredet megkérdezik és ő erre teljesen mást válaszol, mint amit szerinted jelentett a licited. Ennek rendszerint finom zsűriparti a vége.
Előzmény: Gyalogk (30)
haharin Creative Commons License 2001.07.31 0 0 32
(bocs, hogy én válaszolok;) )
Kopogás akkor van, ha NEM természetes licit hangzik el, amiről elképzelhető, hogy az ellenvonal nincs vele tisztában. Ilyenkor a partner köteles kopogni. De javítsatok ki, ha tévednék.
Előzmény: Gyalogk (30)
Gyalogk Creative Commons License 2001.07.31 0 0 31
IMHO a könyvet nem tudod és nem is érdemes kihagyni, de én is örülnék, ha az itt szaporodó bridzsképes hölgyekkel és urakkal össze tudnánk hozni időőnként néhány partit a neten. Remélem ez is kialakul lassan.
Előzmény: iceride (29)
Gyalogk Creative Commons License 2001.07.31 0 0 30
Ez a kopogósdi akkor van, ha az ellenfél számodra ismeretlen dolgot licitál?
Előzmény: Pepin (20)
iceride Creative Commons License 2001.07.31 0 0 29
Hello, én már az abszolut alapokkal tisztában vagyok, de szívesebben játszanék úgy, hogy közben egy nálam profibb magyarázza a játékot, mint hogy könyvből tanuljam meg:)

Hogyan tudnám ezt megoldani?

Horse-Car Creative Commons License 2001.07.31 0 0 28
Asszem, a Galimban ezt a megoldást is lehet választani.
Előzmény: Szunya (27)
Szunya Creative Commons License 2001.07.31 0 0 27
Köszönöm a tanácsot, de én olyan kis hülye vagyok, hogy csak kibicelve tudok megtanulni bármilyen észjátékot.

Élőben hol tűrnek meg egy néma kibicet?

Előzmény: Horse-Car (26)
Horse-Car Creative Commons License 2001.07.31 0 0 26
Helló!

A yahoo-n bele lehet nézni, de abból nem fogsz megtanulni bridzselni, sőt:-)).
Szerintem ha igazán érdekel, olvass el hozzá valamit, a lentemlített Galimban (máshol is) indítanak kezdő tanfolyamokat, esetleg szerezz be egy magángurut :-))

Előzmény: Szunya (23)
OutSider Creative Commons License 2001.07.31 0 0 25
A negyedik legmagasabb lappal indulni nem trükk egyfajta stratégia. Ezt hívják 11-es szabálynak. Azaz elindul valaki a 7-sel, akkor 4 lap van fölötte kinn összesen, ha nálad van 3, akkor már csak egy van máshol, pl most az asztalról a 8-ast kéri a felvevő, nálunk van ugye három nagyobb, akkor elég a 9-est rakni, és ütünk (vagy ellopják).
Egyébként örülök a topicnak.
Előzmény: Gyalogk (17)
Horse-Car Creative Commons License 2001.07.31 0 0 24
És? Hányadik helyezés lett a vége, és hogy sikerültek a jó kis kontrák? :-)

Igen, ez is hasznos egy versenyen: ha követni nem is :-), de legalább hallani lehet olyan konvenciókról, licitrendszerekről, amikről talán még olvasni sem előtte.

Különben is: jó szórakozás, kellemes időtöltés, és micsoda öröm, ha sikerül véletlenül elkapni egy mesterpárost :-))

Előzmény: Pepin (20)
Szunya Creative Commons License 2001.07.31 0 0 23
Üdvözletem a topic-látogatóknak.

Régóta érdeklődöm a bridzs iránt, de játszani nem tudom. Érdeklődnék mély tisztelettel, hogy az online partyk megtekinthetők-e, s ha igen, hol?

Köszönöm előre is a választ.

Szunya

Pepin Creative Commons License 2001.07.31 0 0 22
Ja, valahogy így voltunk mi is, azzal a különbséggel, hogy 10-15-en verődtünk csapatba, egy olyan kisvárosban, ahol addig nem volt bridzsélet, így élveztük az MBSz támogatását is (kártyák, könyvek, csökkentett nevezési díjak).
Aztán jó tíz éve illegalitásba vonultam. Most éppen azt várom, hogy a gyerekeim megtanuljanak biztosan számolni, és indul újra a játék.
Az asszony már tud licitálni...:-)
Előzmény: haharin (18)
Pepin Creative Commons License 2001.07.31 0 0 21
Versenyen tényleg csak a maximálisan teljesíthető bemondásért jár pont?
Ilyen nincs.
Maga a pontszámítás elég komplikált, eleve rengeteg fajta versenyforma van, mindegyiknek más a számítási módja... de amit írtál, olyannal nem találkoztam.
Előzmény: Gyalogk (17)
Pepin Creative Commons License 2001.07.31 0 0 20
Ja, és teljesen furcsa, hogy ha elég sokat versenyzett az ember, a régi partik is úgy megmaradnak a fejében, mintha akár egy erdei kirándulás lett volna - most erre fordultunk, ott azzal találkoztunk, stb...
Persze ez csak a nagy szopásokra/bravúrokra igaz.
Például sosem felejtem el azt a 8 partit, amelyet életünk első nemzetközi versenyén produkáltunk. Csapatversenyen rögtön az első körben találkoztunk egy olyan csapattal, mely hozzánk hasonlóan csak tapasztalatszerzésre jött. Rettenetesen megvertük őket és így az első fordulóban feljöttünk a 2. helyre - azaz a következő fordulóban az első csapattal játszottunk, mely éppen az osztrák élcsapat volt.:)
Hát, már akkor éreztük, hogy baj van, amikor megláttuk a licitgépet. Erre rögtön az első partiban valami idétlen licitrendszert játszva úgy hajigálták ki a kártyákat, hogy első megszólalásom a hatos magasságban tehettem volna csak. Meg repkedtek az 'Alert' feliratú kártyák és dehogy tudtuk, hogy az kopogást jelent - de hiába is tudtuk volna, úgysem mertünk volna kérdezni semmit idegen nyelven idegen licitrendszerről.
Jó mulatság volt. Az osztrákok örömükben vigyorogtak, mi meg kínunkban, szóval kivülről úgy nézett ki, hogy itt baromira jól szórakoznak az emberek.:-)
Előzmény: Horse-Car (16)
Horse-Car Creative Commons License 2001.07.31 0 0 19
Egggen, ez egy NT elleni std. kijátszás. Elég hatékony, a felmagasított lapokkal jól lehet később támadni. Mi is ezt használjuk.

A pontszámítás %-os, az elért legmagasabb pontszám és a saját pontteljesítményed aránya, max 100%, ha jól t'om :-)

A c-s tévedés jópofa :-))

Előzmény: Gyalogk (17)
haharin Creative Commons License 2001.07.31 0 0 18
Haveri körben. Valamikor az antivilágban, közvetlenül a minimum megtanulása után egy barátommal (aki nagyon jól játszott) jártunk párosversenyezni, ahol nagy-nagy bukások voltak. De azért jó volt, szerettem és tényleg rengeteget tanultam (aztán 5 évig abszolút nem játszottam, el is felejtettem szinte mindent, most kezd talán visszajönni).
Előzmény: Pepin (12)
Gyalogk Creative Commons License 2001.07.31 0 0 17
Jóvanmá
Minnyá indítok nektek advanced bridzs topikot. :)
Versenyen tényleg csak a maximálisan teljesíthető bemondásért jár pont?

Nekem az online bridzs okozott eleinte ilyen bakikat, amikor lazán kőrnek gondoltam a partner folyamatos 1c 2c 3c bemondásait, oszt lestem, hogy mit akart ennyi treffel. :)

Guruk: szoktatok -e odafigyelni védekező oldalt játszva a partner első hívásál arra trükkre, hogy a negyedik legmagasabb lapjával indul?

Előzmény: Horse-Car (16)
Horse-Car Creative Commons License 2001.07.31 0 0 16
Igen, mélyen egyetértek. Éppen ezért szándékomban áll ősztől elindulni minden versenyen, ahol lehetséges. Egyrészt valóban rengeteget lehet tanulni, másrészt szokni kell a légkört (...).

Milyen klassz sokéves lejátszásokat felemlegetni, vagy pl. egy figyelmetlenül elpasszolt 4NT-t (Blackwood), aztán 7NT-t teljesíteni, nagy szerencsére nem versenyen :-)

Előzmény: Pepin (15)
Pepin Creative Commons License 2001.07.31 0 0 15
Több mint tíz éve voltunk egy országos egyetemista/főiskolás kupán, nem ment rosszul, dobogón végeztünk, meg sikerült megcsípni az abszolút legnagyobb szkórt: 5 kőr volt a lapban, a balek ellenség meg megkontrázta a négyet, ráadásul annyira ravaszul próbált buktatni, hogy plusz kettő lett, rekontrával.
Aztán persze a nagyobb versenyeken meg mi voltunk a balek ellenség...:) de jó volt, rengeteget lehet tanulni a versenyeken.
Előzmény: Horse-Car (14)
Horse-Car Creative Commons License 2001.07.31 0 0 14
Plusz: http://www.ecosoft.hu/bridge/, Magyar Bridzs Szövetség.

Részemről haveri kör+idén az elte páros, amelynek eredményeképpen gyökeresen átalakult a használt licitrendszerünk...:-)

A szószedethez szívesen becsatlakozom.

Előzmény: Gyalogk (13)
Gyalogk Creative Commons License 2001.07.31 0 0 13
En mar haveri korben sem, csak online. A kettot otvozni kene, es kinevezni egy-ket hetente egy-ket oracskat, amikor osszegyulunk a yahoo-n (azert szeretem, mert nem kell klienst installalni, csak a javat beengedni bongeszobol) es nyomunk egy ket rubbert.

Aminek meg orulnek, az egy magyar-angol bridge szoszedet lenne. Ha van erdeklodes elkezdem majd itt, es lehet kiegeszitgetni.

Előzmény: Pepin (12)
Pepin Creative Commons License 2001.07.31 0 0 12
Legyünk egy kicsit hivatalosak:
Hegedűs Laci bridzs oldala
Galim Bridzs klub,
már ha érdekelnek valakit a magyar bridzsvilág történései.

Haveri körben nyomjátok, vagy van itt aktív versenyző is?

Horse-Car Creative Commons License 2001.07.31 0 0 11
:-))
A két buktával egész jól megúsztátok...

A lelépősdi a másik, ami nagyon idegesítő. Elrontottam, kilépek, rossz lapom van, kilépek, elcsúszott a licit, kilépek.

Mennyivel romantikusabb hamutartóval dobálózni :-))

Előzmény: Gyalogk (10)
Gyalogk Creative Commons License 2001.07.31 0 0 10
Valami gagyogott, hogy aszitte huszonharminc pontom van, hogy 3-mal indulok, oszt lelepett leosztas kozben szo nelkul. Broaaf
Előzmény: Horse-Car (9)
Horse-Car Creative Commons License 2001.07.31 0 0 9
Eggen, mire végig tudtam írni, amit akartam, már elcsúszott, hogy mit is... :-(

Samúgy a yahoo tele van agyamentekkel, én egyszer próbálkoztam ott, de többet se nem.
Az alábbira mit mondott a partner, mit jelentett a licitje?

Előzmény: Gyalogk (7)
Gyalogk Creative Commons License 2001.07.31 0 0 8
Yahoo-n regisztralni kell, gondolom valami webes emilcimet, majd http://games.yahoo.com. Innen egyertelmu.
Előzmény: haharin (6)
Gyalogk Creative Commons License 2001.07.31 0 0 7
Hat a 3 valami az mar a kizaro indulasok kategoriajaban indul, azt nem szoktak felreerteni.

A fo bajom az, hogy a yahoon jatszva, van, hogy az otodik asztalnal talalok valakit, aki hajlando megbeszelni jatek elott, hogy milyen konvenciokat jatszik, milyen konvenciokat nem. Anelkul ugye akar el sem erdemes kezdeni jatszani.

A yahoo-n az a rendszer, hogy harom kulonbozo szintu szobabol valaszthatsz. Beginner, intermediate, advanced. Az advanced-hez sajnos lama vagyok, nem szeretem elrontani masok jatekat, en sem elvezem, ha miattam rontjuk el a bemondasokat.
Viszont az intermediate szobaba pedig feljonnek olyanok, akik a legalapvetobb dolgokkal nincsenek tisztaban. Pont a harmas kizaro indulasrol jutott eszembe az utolso eset, amikor a 3 kor-omre 3 pikket mondott a partner, en rosszat sejtettem, de gondolva, hogy a megszolalasa plusz egy utest iger 4 kor, o 4 pikk, en 5 kor, mert tudtam, hogy baj lesz, o passz. Volt 7-8 pontja, 1 kis kore (ez nem zavart volna) es 4 kozepes pikkje. Buktunk kettot kontrazva.

Előzmény: Horse-Car (4)
haharin Creative Commons License 2001.07.31 0 0 6
1. bekezdésre: miután a Jcobyt állandóan elfelejtem, nem is tudok érdemben nyilatkozni
2.-ra: ízlés és megszokás dolga szerintem
3.-ra: blackwood-gerber nővérek OK, nekünk főleg a kimentésekkel vagy leállásokkal voltak problémáink
én online nem szoktam játszani, inkább élőben (nagy átlagban másfélhetente). Viszont ha adsz vmi jó URL-t onlinera, szívesen megnézem.
Előzmény: Gyalogk (5)
Gyalogk Creative Commons License 2001.07.31 0 0 5
Szerintem a jacoby szinte szukseges kiegeszitese a staymen-nek, hiszen az 1NT-re az 2 treff-et elvileg csak akkor mondhatsz, ha korbol es pikkbol tudsz tamogatast, adni, kulonben karo, de nem igazan lehet vele kifejezni azt, hogy melyikbol vagy erosebb.

En is az eros kettot szeretem, ezt tartom egyetlen fegyvernek a 2x pontos laprol ertesiteni a partnert.

A szlemm licitekkel amig eloben jatszottam nekem is volt bajom (marmint hogy sose licitaltunk olyant :) ), game magassagon mindig lealltunk. Jo ideje csak online jatszom, ott nincs akkora jelentosege egy buktanak, az ember batrabb. Es hat elvileg erre valok a balckwood-gerber noverek.

Előzmény: haharin (3)
Horse-Car Creative Commons License 2001.07.31 0 0 4
Helló!

Örvendezek vala!

Ha induló topic, akkor a kettes indulás: weak2 és 3, strong2c, és előre a szlemmig (de majd csak olyan 500 hozzászólás körül:-) )!

Horse-Car

Előzmény: haharin (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!