Keresés

Részletes keresés

corvi01 Creative Commons License 2015.12.28 0 0 81005

"Hogy a tojások,fiókák léte mennyit változtatna nem tudom."

A teljesen egyedül maradt tojó is képes felnevelni fiókáit, jobb persze ha többen vannak, ui. tudtommal szociálisak és idegen párok besegíthetnek. (?) Ezt persze hullámos tenyészők tudnák csak megerősíteni vagy cáfolni....

Előzmény: papagáj20 (81004)
papagáj20 Creative Commons License 2015.12.27 0 0 81004

Szia!

A papagájokban a természetes,eredeti ösztönök dolgoznak. Ha kirepülnének az ablakon egyrészt kíváncsiságból másrészt kajakeresés miatt(a természetben vándorolnak) simán elrepülnek és nem jönnek vissza mert nem találnak vissza. Harmadrészt egy szobában tartott papagáj ha hirtelen kijut annyira megijed,bepánikol a nagy tértől, ismeretlen látványtól,hangoktól hogy addig repül amíg teljesen el nem fárad és szintén nem talál vissza.

A hullámos papagájok nem monogámok. Több tojóval/hímmel is párosodnak és a hímek akár több fészekalj felnevelésében is segíthetnek egyszerre. Tehát nincs egy életre szóló párválasztás,stb. Ha eltűnik,elvesztik a párjukat egy rövid ideig keresik de utána egyszerűen keresnek másikat illetve udvarolnak fűnek-fának hogy párt találjanak. Hogy a tojások,fiókák léte mennyit változtatna nem tudom.

A papagájokat nem lehet szabadon reptetni,tartani. Illetve vannak akik hosszú,alapos kiképzéssel megtanítják a papagájuknak hogy ne repüljön el, ne szálljon le messze, mindig jöjjön vissza ha fárad,stb. De én ezt se ajánlom mert túl kockázatos, nincs rá garancia hogy egy ragadozómadár feltűnése nem a véget jelentené a számára, ahogy pl. arra sincs hogy nem ijed meg valamitől ami miatt ijedtében elfelejti a tanultakat és elrepül. Ha valaki kint akarja reptetni a szelíd papagáját annak ott a hám.

 

A kézzel nevelést felejtsd el. Komolyan. Ne akard tönkretenni őket. Ugyanis a kézzel nevelés nem más mint az hogy megbontod a természetes folyamatot, megmásítod a madár kárára. Ahelyett hogy a fióka a szüleitől megtanulna papagájként viselkedni,kommunikálni azt tanulja meg hogy az ember a fajtársa,szülője. Az ember ugye nem tudja megtanítani papagájként viselkedni,kommunikálni amiből később problémák,viselkedésproblémák lesznek. Szegény madár nem tudja hogy ő egy papagáj, nem tudja hogyan viselkedik egy papagáj mert embernek hiszi magát és az embert hiszi az anyjának, később ivaréréskor az emberek közül választ párt is. Ebből jönnek aztán a viselkedésproblémák mert az ember nem teljes értékű társ, a teljes értékű párja meg végképp sose lesz de ő próbálja az emberrel kielégíteni a szükségleteit ami az pl. hogy minden nap egész nap az emberpárjával akar lenni de ugye az ember nem lehet vele folyamatosan ezért szegény madár ordít vagy tolltépésbe,stb kezd frusztráltságában,befordul,stb mert neki az az ösztönös viselkedés hogy a párja,csapat sose hagyja el,mindig vele van. Prédaállat lévén nem érzi biztonságban,jól magát egyedül. És még sorolhatnám.

Ha legalább 2 fióka van kézzel nevelve és később is végig legalább 1 fajtársa van akkor jobb a helyzet mert érzi hogy a másik madár közelebb áll hozzá ezért később ivaréréskor valószínűleg a másikat tekinti majd párjának és nem az embert. De ettől eltekintve ha 2 kézzel nevelt madárról van szó ugyanúgy nem tanulnak meg természetesen viselkedni,kommunikálni mert hiába vannak többen ugye nem volt kitől eltanulni a dolgokat. Ha van egy szülők által nevelt fajtárs is akkor tőle eltanulják a dolgok egy részét de akkor se fognak teljesen normálisan viselkedni,kommunikálni. Mert a szüleik alatt már a kikelésük előtti napokban kommunikálnak,tanulnak a tojásban.

Az ideális a kézzel nevelés helyett az lenne ha szelíd papagájokat tenyésztenének és amikor már nagyobbacskák a fiókák akkor ellehet kezdeni pár percre kivenni őket a fészekből, simogatni, foglalkozni velük így ugyanúgy szelídek lennének mire kijönnek az odúból de a szüleiktől tanulnak mindent.

Mindenesetre hullámosokat kézzel nevelni teljesen felesleges mert anélkül is könnyen meg lehet őket szelídíteni de ha a szülők szelídek foglalkozhatsz már az odúban a fiókákkal és akkor eleve szelídek lesznek.

Előzmény: Apa27 (81002)
corvi01 Creative Commons License 2015.12.24 0 0 81003

Az tuti, hogy nem én leszek kérdéseid megmondóembere, de bizonyos részeknél eléggé felkaptam a fejem. :)

 

"Szinte ugyan úgy viselkednek, mint a hullámosok"

 

Hát ez szerintem nagyon nem így van. A galambok és papagájok között az újabb vizsgálatok szerint is igencsak nagy a genetikai szakadék.. Viselkedésük, szokásaik, csőr, láb funkcióik nagyban eltér a galambokétól. Anatómiájuk, emésztőrendszerük szintúgy, élőhelyük, táplálékszerző területük viszont átfedésben van. Az hogy begytejjel etetnek, ez még nem ok a rokonsági skatulyára, hisz némely énekesmadár idomú( pl zöldike..egyes pintyek) is kezdetben hasonlóan etetnek. Nézd meg pl. csőrük funkcióját, erős morzsoló, hasító és aprító. Lábuk erős fogóláb, külön-külön is alkalmas a táplálék megfogására és csőrhöz emelésre; galamboknál hol van ilyen? Gégefőjük jobban hasonlít az énekesekére, némelyikük nagyon intelligens és játékos. :) Párkapcsolatuk, költésük is kicsit másképp alakul...Szóval véletlenül sem lebecsülni akarom a galambokat, de szerintem alapjaiban mások. 

 

"Mivel párválasztóak, ha lehetősége lenne a hímnek, hogy nyitott ablaknál elmenjen, visszajönne a tojóhoz, hogy továbbra is gondozza, hogy etesse, vagy elmenne? Illetve a tojó utána menne? Magára hagyná a tojásokat?"

 

Itt két bajt is látok a galambokhoz viszonyítva. Ha a hullámosokat a röptetési próbálkozásig, fogságban, azaz zárt helyen (kalitka-volier) nevelted akkor Ők ehhez szoktak, s a hirtelen megnyílt teret- szabadságot szinte egész biztos, hogy nem úgy értelmeznék, mint a galambok, akik eleve szabadosan dúcos, padlásos helyeken szaporodtak. Nem kizárt, hogy megriadva olyan távolságba keverednének, ahonnan nem találnának vissza. A még-nagyobb baj, hogy nem őshonosok révén az itteni ragadozók(karvaly, baglyok..) ellen nem úgy vannak kiképezve, nem beszélve kirívó színezetükről..

Előzmény: Apa27 (81002)
Apa27 Creative Commons License 2015.12.22 0 0 81002

Sziasztok!

Egy nem megszokott téma.

Kérdés...Visszajönne a hullámos papagáj?

Úgy néz ki, hogy összejött a nem várt dolog. Költenek a hullámosaink. Eddig 2db tojás volt a fészekben. Azóta nem nézegettük, nem zavartuk őket.

Kb. 1 hete, hogy meglett az első tojás. A hím nagyon lelkesen, szorgalmasan gondozza a tojót. Eteti és tereli az odúba ha kijön. :)

Mivel párválasztóak, ha lehetősége lenne a hímnek, hogy nyitott ablaknál elmenjen, visszajönne a tojóhoz, hogy továbbra is gondozza, hogy etesse, vagy elmenne? Illetve a tojó utána menne? Magára hagyná a tojásokat?

Nem én szeretnék lenni az első aki ilyet tesztel, csak kíváncsi vagyok.

 

Galambokról tudom, hogy nem hagynák sem a tojást magukra (ha csak nincs veszély!) sem a párok egymást.

Szinte ugyan úgy viselkednek, mint a hullámosok. A hím hajtja a tojót a fészekre. Ha leszáll elveri. Eteti, gondozza. De (nekünk voltak) még ha ki is repültek a galambok, mindig visszamentek a tojóhoz a hímek, vagy ki sem repültek.

 

Másik. Miért van az, hogy a vészekaljban nevelkedett galamb este mindig visszaül a helyére? Az idegen galamb egy idő után beszokik, párt választ és szintén este beül.

A hullámosok miért repülnek el? Persze tudom, hogy azok nem galambok, de akkor is!

 

Illetve, valaki tud jó oldalt/tapasztalatot adni ami a fiatal hullámosok kézből etetésével foglalkozik? Nem tudom, hogy jó ötlet lenne-e kézből nevelni a fiókákat, vagy sem. Egy szinten szívesen kipróbálnám, de félek, hogy elrontanám a dolgot.

Hella23 Creative Commons License 2015.12.13 0 0 81001

Nálunk nyáron egész nap megy a klíma,persze nem a madarakra irányítva.Semmi bajuk.9 papagáj és 2 kanári:-)

törpi_papagaj Creative Commons License 2015.12.06 0 0 81000

Sziasztok!

 

Sajnos e hét kedden elpusztult a 8 éves fischer törpepapagáj tojóm. A párján már most látszik, hogy nem fogja bírni az egyedüllétet, főleg, hogy nem tudok annyit otthon lenni vele, amennyit kellene. Tudtok olyan helyet, ahol tudok szerezni neki korban hozzáillő párt esetleg (bp. és környéke)?

 

Nagyon köszönök minden segítséget!

Mrmg Creative Commons License 2015.11.30 0 0 80999

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni.

Szeretnénk Nimfa papagájt tartani, de felmerült az a probléma, hogy kizárólag abba a szobába tudnánk tenni a kalitkát ahol a klíma van.

Nem közvetlenül rá fújná a hideg levegőt természetesen, de mégiscsak egy légtérben lennének.

Itt látható, hogy kb. mi lenne az elrendezés.

https://drive.google.com/file/d/0B0o2r-jMIRQWYjdXbXE2Mnp2RWM/view?usp=sharing

 

Van ezzel kapcsolatban tapasztalatotok, hogy tarthat-ó e így a madár, vagy mindenféleképpen felejtsük el?

 

Köszönöm a segítségeteket.

 

Gábor

 

corvi01 Creative Commons License 2015.11.25 0 0 80998

Kék-sárga arája itt(is) szerintem elég kevés embernek van. Ez a valószínűsíthető körömtúlnövés miatti leválás más fajú fogságban tartott  madaraknál is a természetes folyamat része...Vérzéssel nagyon ritkán jár, itt valami durvább dolog történhetett. Betadin-nel mindenesetre próbáld lekezelni, van némi szárító hatása is.

Előzmény: Brigusz86 (80996)
Csabinu1980 Creative Commons License 2015.11.25 0 0 80997

Sziasztok! Szeretném nektek megmutatni Petit, a kis hullámosunkat. Nagyon ügyes volt, sokat "beszélt", sőt szinte be se állt a csőre :) Anya  volt a "párja", mi tesómmal meg a "banda". Jó élete volt, de sajnos már nem él... Van kis videója is, nézzétek meg:

 

Brigusz86 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 80996

Sziasztok! Szeretném kérdezni a véleményeteket, tapasztalatotokat. Kék-sárga arámnak tegnap egy ülőbotra visszarepüléskor leszakadt egy darab az egyik körméről. Inkább úgy mondom, hogy a felső réteg felrepedt. Le is törte magának. Vérzett, pár perc alatt elállt. De ma egy leérkezéskor megint vérzett neki. Mennyi idő alatt regenerálódik neki? Ne röptessem addig? Köszönöm

.

bombaba Creative Commons License 2015.10.31 -1 0 80995

Eladnám feleslegessé vált kalitkámat.

Méretei: 68(sz)x52(h)x146(m)

Átvehető csak személyesen, Pécs.

corvi01 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 80994

Jobb lett volna nem egyből összerakni őket! Ezt még karantén szempontból sem árt, idegen helyről származó madárnál, meg pláne...! Kb. 1 hónap elég szokott lenni amíg egymás látványa, összeszoktatja őket annyira, hogy később esetleg érdeklődjenek is egymás iránt. Az egyből összetett jövevényt azonnali territoriális betolakodónak tekinti az Ő kis világában és akár csúnyán is végződhet! :(

Előzmény: Milexy (80991)
Ladybee Creative Commons License 2015.10.10 0 0 80993

Egy marék fűrészpor, finom forgács elég.

Előzmény: Apa27 (80992)
Apa27 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 80992

Sziasztok! Hullámos papagájoknak az odúba mit ajánlotok? Mit tehetek bele nekik? Olvastam, aki finom faforgácsot rakott alájuk.

Én ma olyat láttam egy kereskedésben, ami kókuszfonalak voltak. Azt árusították, mint alájuk valót, amiből fészek formát lehet csinálni nekik (vagy Ők megcsinálják maguknak).

Vélemény?

De olvastam, aki szénát rakott.

Milexy Creative Commons License 2015.10.02 0 0 80991

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem volna, van két közel másfél éves hím hullámosom. Folyamatosan az egyik terrorban ( miután ő eszik csak utána ehetett a másik, verekszik stb...) tartotta a másikat. Ma vettem neki egy kislányt de őt is bántja. Mit tudnék vele kezdeni?

 

c.s.b Creative Commons License 2015.09.17 0 0 80990

Sziasztok!

 

A Budapest, Október 6. utca 16. szám alatti lépcsőházban van egy kóbor, gyűrűvel rendelkező szenegál papagáj, ma vették észre (almát elfogadott de egyébként félős és nem jön kézhez), ha valakinek ismerős az csöngessen be valamelyik lakóhoz, hogy beengedjék.

200SX Creative Commons License 2015.09.07 0 0 80989

Sziasztok!

 

Találtunk kb. 3 hónapja egy nimfa hímet. A gazdáját nem találtuk sajnos. Eddig elvolt nálunk, de télre már nincs hová raknunk(sajnos a Jákó nem jön ki senkivel).

Ezért elajándékoznánk annak aki családtagként tud bánni vele, mivel kézhez szoktatott. A madár Baranya megyében van.

daruguru Creative Commons License 2015.09.06 0 0 80988

Üdv! 

 

Van esetleg vkinek eladó énekes tojója (kék v opalin) Budapest és környező megyék környékén?

 

Köszi

RegosBendeguzABecsuletes Creative Commons License 2015.09.04 0 0 80987

Szia!

 

Küldtem levelet! Az index meg továbbra is béna, levélben mentek a képek is!

 

Üdv,

B

Előzmény: 99thomas99 (80986)
99thomas99 Creative Commons License 2015.09.04 0 0 80986

Helllo!

 

Én sajnos képeket nem látok :(

Én pont másik irányba indultam a "madaras-úton", így engem minden érdekel :)

Kérhetnék képeket és árakat a thomas9@freemail.hu címre (apróságok-játékok és minden más kiegészítő is érdekel)?

 

Szép napot! :)

 

Üdv: Zsiga Tamás

Előzmény: RegosBendeguzABecsuletes (80983)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.04 0 0 80985

Sziasztok!

Uj vagyok a forumon, örülök, hogy ratok talaltam, es remelem tudtok segiteni par gyakorlati tanaccsal.

3 honapja vettünk egy kis hullamos papagajt, majd ra egy hetre egy nöi tarsat melle. Nagyon szepen kijöttek egymassal az elsö pillanattol fogva. Viszont sajnos, 3 napja mikor hazaertem a munkabol a fiu papagaj meghalt, a kis szive megallt. :( (nagyon kiborultam, meg mindig, mert nagyon a szivemhez nött - de mindegy, most nem ez a kerdes)

Hogy a lany ne maradjon egyedül, orvosi tanacsra (is) vettünk egy masik fiu papagajt. Lehet, hogy meg korai aggodni, de a velemenyetekre, tapasztalatotokra vagyok kivancsi, hogy nem közelednek egymashoz, söt a lany (Layla) idönkent 'megtamadja' marmint jol belecsip a fiuba (Jack), meg ha Jack eszik, akkor is bantja, mintha feltekeny lenne az etelre. 

A kerdes, hogy valoszinüleg megszokjak egymast, csak idöt kell nekik hagyni?

cavecat Creative Commons License 2015.09.03 0 0 80984

Lehet, hogy a "mieink" voltak szokatlanul szelídek.

 

(Itt a tenyésztök általában volierben, csapatban tartják a hulikat költési idöszakon kívül, és kisebb "költöfakkokban" kettesével költési idöszakban.)

Előzmény: corvi01 (80982)
RegosBendeguzABecsuletes Creative Commons License 2015.09.03 0 0 80983

Sziasztok!

 

Miután évek óta felhagytam a madártartással, meg szeretnék szabadulni a megmaradt 3 kalitkától. Az egyik egy egyedi, házi készítésű, masszív darab (62x48x86), a másik kettő bolti, tömeggyártmány (43x28x45 ill. 38x29x58). 

 

Ha esetleg valakit érdekel, szóljon. Nem ezen szeretnék meggazdagodni, de mivel nekem is pénzben van, ingyen sem szeretném, tehát egyezkedős dologról lenne szó. :) 

 

Feltöltöttem két képet róluk, remélem látszani fog.

 

B

 

 

 

 

 

 

 

corvi01 Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80982

Anyósom tapasztalata, 5 madárral. Egyébként hidd el vannak köztük agresszívebbek, tenyésztőktől is hallottam ezekről. E példányokat vagy elkülönítik, mert ettől még lehetnek jó tenyészmadarak, vagy szelektálják. Egy "tetszőleges" helyről származó madár leendő tulajdonságait előre szinte lehetetlen megjósolni.

 

"ha csak 2 madár van, az lehet gond forrása: nem ritka, hogy egyszerüen édeskettesben nem költenek, mert a természetben is kisebb csapatokban élnek

 

Csak sajnos a tartott körülmények igen messze vannak a természetitől, s egy sokadik generáció viselkedése mutathat nagyon más, sőt aberrált formát.:(

 

Mind ezt csupán a teljesség kedvéért említettem.

Előzmény: cavecat (80981)
cavecat Creative Commons License 2015.09.02 0 0 80981

ez saját tapasztalatod?

 

én, megmondom öszintén, ilyet nem tapasztaltam.

pár éven át nyaranta elvállaltam egy csapat hullámos pesztrálását, nem volt nagyobb a ketrec mint boldogmamié, heten voltak a hulik (mint a gonoszok :)), de soha nem volt vita, kirekesztés (aktív tenyészcsapatról beszélünk). nyilván, nem költöttek amíg nálam voltak - amikor szeptemberben visszaköltöztek a volierjükbe (2x1x2 m), akkor kaptak csak odút.

 

errefelé azt mondják az "okosok", hogy ha csak 2 madár van, az lehet gond forrása: nem ritka, hogy egyszerüen édeskettesben nem költenek, mert a természetben is kisebb csapatokban élnek - ha az ember tenyészteni akar, célszerü legalább 2 párt tartani, csapatban (a költés idejére lehetnek külön kalitban, de akkor is látniuk, hallaniuk kell egymást).

 

Előzmény: corvi01 (80978)
Bécike3 Creative Commons License 2015.09.01 0 0 80980

Sziasztok!Ilyen kalitkát keresek legalább 2 db-ot.

boldogmami Creative Commons License 2015.09.01 0 0 80979

Mindenkinek nagyon köszönjük a jó tanácsokat. Mi csak szeretnék hogyha jól éreznék magukat a madárkák. Jelenleg béke van a kalitkában, jól ki jön egymással a négy madár. Ebből kettő 3-4 hónapos és van egy középkorú hím.

corvi01 Creative Commons License 2015.09.01 0 0 80978

"ha nem teszel fel odút, nem fognak költeni, és akkor vita se lesz."

Költeni nem tudnak, de ragaszkodó párok kialakulhatnak, akik territoriális, vagy minimum kirekesztő magatartásúak lehetnek..

Előzmény: cavecat (80977)
cavecat Creative Commons License 2015.09.01 0 0 80977

errefelé (Svédország) törvény írja elö, mennyi a minimum, és annak megfelel a te kalitod.

ha nem teszel fel odút, nem fognak költeni, és akkor vita se lesz.

ha szeretnél fiókákat, akkor viszont érdemes nagyobb kalitkában tartani öket.

Előzmény: boldogmami (80976)
boldogmami Creative Commons License 2015.08.27 0 0 80976

Először is köszönjük a választ. A kalitkában, amiben tartjuk őket, a madarak nemcsak kinyújtóztatni tudják szárnyaikat, hanem repülni is tudnak. Természetesen permetezetlen faágakból vannak az ülőrúdjaik. A két újonnan beszerzett fiatal madár alkalmazkodott az idősebb tojóhoz. Három hullámos papagájnak mekkora lenne az ideális méretű kalitka?

Előzmény: corvi01 (80975)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!