Keresés

Részletes keresés

Csokis Creative Commons License 2008.11.09 0 0 251
Tegyük fel, hogy én, mint bank ilyen feltételekkel adom neked oda a pénzt, ahogy te írtad, és képzelted. Kapsz az elején 1,35 MFt-ot, ami ugyan a leírtak szerint is kamattörlesztés nélküli hitelfelvétel, de tekintsük ezt a befizetés és állami támogatásra adott "előlegnek", mert a bank "bízik benned". Ez az egész ketyeg 53 hónapig, akkor ténylegesen megkapod az 1,35 MFt-ot, mint befizetést + állami támogatást. Ezzel kifizeted az 53 hónapja kapott "előleget", tehát ez "eltűnik", marad az ez után a banknak járó kamat. Ezen kívül megkapod a jómunkásembernek járó 1,35 MFt-ot, és ezt, valamint az első 1,35 MFt kamatát törleszted 58 hónapon át, havi 26,7e Ft-jával.
Akkor hát számoljunk!
Amit visszafizetsz, az 58 * 26 700 Ft = 1 548 600 Ft, tehát az összes kamat, amit kifizetsz nem egész 200 eFt. Szerinted ez reális összeg egy 4,5 évig "használt" 1,35 MFt kamataira, plusz egy majdnem 5 éves 1,35 MFt-os hitel annuitásos kamataira? Mivel -mint már többször mondtam- laikus vagyok, így nem tudok annuitásos kölcsön törlesztést számolni (az Excelben biztos van ilyen függvény, csak nekem még sosem sikerült megtalálnom.), de a kamatos kamatot már középiskolában is tanították. Ha az OTP véletlenül szerepzavarba kerülne, és amerikai nagybácsit játszana (aminek kicsi a valószínűsége), akkor adna neked kölcsön pénzt 6%-os kamatra. (A jegybanki alapkamat jelenleg 11,5%, de korábban is 8,5% volt.) Ha csak azt a kezdeti 1,35 MFt-ot nézem 4,5 évre ezzel a kamattal, akkor a kamatos kamat számítási szabályai [t*1+(p/100)n] szerint kijön 1 754 726 Ft, amiből csak a kamat 404 726 Ft. Ööö...
"Ingyen ebéd pedig nem létezik!"
Előzmény: énhüje (246)
Axióma Creative Commons License 2008.11.09 0 0 250
Me'g ezt is kiemelem:
"Majd ha a betétet végig rendesen befizetetem akkor a hiteltörlesztési időszakban felvehetek kedvezményes kölcsönt "
Ez majdnem jo, de nem felvehetsz, hanem fel kell venned, a masik (dragabb) kivaltasara! A masik opcio feltehetoleg az lenne, hogy fizeted a draga kolcsont tovabb...
Előzmény: énhüje (246)
Axióma Creative Commons License 2008.11.09 0 0 249
[Jelzem, voltam a masik ltp-nel uzletkoto, ugyhogy a konstrukciot magat nem kell bemutatni. Amirol te beszelsz, az a szerzodesmodositas 8 evesre. A 8 ev szerzodes szerint egyebkent a "nem eri meg" kategoria vastagon...]
Előzmény: énhüje (247)
Axióma Creative Commons License 2008.11.09 0 0 248
Egyszeruen mondod ugyan a sajat szavaiddal, csak ROSSZUL! Senki nem mondta, hogy egy fillerbe se kerul, hogy 4 evvel elobb hozzajutsz! Csak azt, hogy addig kotelezettseg nincs fizetni!
Felhivom a figyelmed a "kamattorlesztes nelkul" es a "kamat nelkul" kifejezesek kozotti oriasi kulonbsegre! Esetleg az nem tunt fel, hogy a kamat mertekerol megis esik benne szo? [Marmint felteszem esik.]
Egyebkent ha volt kozjegyzoi, es ott nem figyelt a kozjegyzo hogy te valoban jol erted-e ezt a hitelt, akkor o is hunyo egy kicsit.
Nagyon jol ertem azt, hogy te meg lettel vezetve annak ellenere, hogy ugy erzed, igen korultekintoen jartal el, es teljesen maskepp ertetted, mint ami le van irva. Ettol meg sajnos azt irtad ala, ami ott betu szerint le van irva! Sajnalom, ilyen szivatasok vannak, kisebb-nagyobb buktakkal, de az biztos, hogy jogilag jol van leirva. Ha tudnad bizonyitani, hogy neked azt igertek (vagy legalabbis olyat mondtak, amibol azt hihetted), hogy kamat nem is keletkezik, akkor is csak max. PSZAF tajekoztatas hianya c. bejelentes lehet, az alairt papir ugyanis biztos vagyok benne hogy a bank verziojat tamasztja ala (hiszen ok irtak).
Előzmény: énhüje (246)
énhüje Creative Commons License 2008.11.09 0 0 247
És még valami. Ha a kölcsönt nem veszem fel a hiteltörlesztési időszakban hanem bent hagyom és a részleteket fizetem akkor 8 év után nem csak lakásvásárlás, felújításra lehet használni hanem bármire.
énhüje Creative Commons License 2008.11.09 0 0 246
"A konstrukció keretében lehetőség van
úgynevezett kamattörlesztés nélküli hitelfelvételre
is: ekkor az ügyfélnek a megtakarítási
időben a havi betéten felül fizetési
kötelezettsége nem keletkezik, a
hiteltörlesztési időszakban pedig az
adott módozathoz és összeghez tartozó
havi törlesztőrészletet kell megfizetni."

A konstrukció tehát a következő volt. Fizetem a betétet 53 hónapig majd összegyűlik az állami támogatásokkal együtt 1,3mFt amit felvehetek. Erre ugye nem kell kamatot fizetni mert hisz én tettem be a pénzem, megtakarítottam. A lehetőség abban volt hogy nem kell kivárnom az 53 hónapot, hanem 1 havi betétbefizetéssel felvehettem ezt az összeget előre mintha ez már az én pénzem lenne "kamattörlesztés nélkül"!! Majd ha a betétet végig rendesen befizetetem akkor a hiteltörlesztési időszakban felvehetek kedvezményes kölcsönt (további 1,3mFt-ot igy lesz ez 2,7mFt) amit kedvezményes kamatokkal 26,7ft-tal kell törlesztenem 58 hónapig.

Ennél egyszerűbben nem tudom elmondani.
Előzmény: Axióma (240)
énhüje Creative Commons License 2008.11.09 0 0 245
Akkor ha jólértem az egészet a következő a helyzet.
Felvettem 1,3mFt-ot. Fizettem a havi betétet 19980.-, ez a 50 hónap alatt plusz áll. támogatás elérte az 1,3mFt összeget. Amit felvettem az ti szerintetek kölcsön volt amit nem fizettem, ez időközben ahogy irtam is 2,4mFt-ra rúg a kamatokkal. Az otp-ben azt mondták hogy a befizetett összeget betolják ebbe, igy csak 1,1mFt tartozásom van. Tehát kaptam pénzt, fizettem rendesen amit meghatároztak és maradt 1,1mFt tarozásom.
Ezek szerint ez olyan mintha 1,1mFt-ot nem kapnék meg de fizessem vissza.
Ez a buli...
énhüje Creative Commons License 2008.11.09 0 0 244
"Egyetlen jo hir az egeszben, hogy jobban jarsz ha havonta fizetsz, mert elofordulhat gyorsan (sot, elo is fordult, csak meg remenykedunk hogy nem marad igy sokaig), hogy a fix 6+1-es forinthiteled a piac egyik legjobbja lesz...
Ha meg nem jart le teljesen a megtakaritas, akkor egy eselyed meg van kicsit javitani rajta (attol fuggoen, hogy hol tartasz az ugyfelevben): betolsz a kotelezon felul meg 60e-et, akkor 78-cal csokken a tartozasod (igaz a havi torlesztod nem, de a futamido tobb mint 3 honappal fog). Ehhez viszont nagyon pontos inditasi datum kell!"

Na ezt tényleg nem értettem.
Előzmény: Axióma (240)
Axióma Creative Commons License 2008.11.09 0 0 243
Nezd meg a szerzodesedet. Ha abban ugy van leirva ahogy mi mondjuk (amire igen nagy esely van), es azt te alairtad, az ugyved nem tud mit kezdeni vele.
Előzmény: énhüje (242)
énhüje Creative Commons License 2008.11.09 0 0 242
Sajna az nem megy. Amúgy a szerződésben is az van hogy a törlesztőrészlet összege: 0Ft.
De szerintem ügyvédhez fordulok mert szerintem csúnyán átvertek. Ott többször is körbejártam a dolgot, nem szeretek semmi hülyeségbe beleugrani. Itt vagy az otp-s üzletkötők nem értették a dolgot és ők is igy adták elő vagy csak "időközben" változott a koncepció.
Előzmény: Törölt nick (238)
Axióma Creative Commons License 2008.11.09 0 0 241
A "joval alacsonyabb" szamlaegyenlegrol: az a hitelszamlad volt, vagy a megtakaritasi? Esetleg olyan egyenleget kaptal, ami virtualis, hogy a kettot kulon vezetik mas kondikkal, de a vegen mint termek-jellemzot a ketto elojelhelyes osszeget adtak meg. [Bar normal esetben ugy szoktak tekinteni, hogy a kolcson minusz az alltam nelkuli befektetessel tartozol, mert a szerzodesedbol annyi a biztos penzugyi fedezet.]
Előzmény: énhüje (237)
Axióma Creative Commons License 2008.11.09 0 0 240
Meg mindig nem erted.
Felvettel egy olyan hitelt, amelynel kamat termeszetesen keletkezik, de azt nem kell fizetned, hanem hozzacsaptak a tartozasodhoz. Nem azt mondtak, hogy 0 kamatra kapod, hanem hogy amig megtakaritasz, a hitelreszbe nem kell semmit teljesitened!
Gondolkodj megint forditva: beraktal kamatozni 1,3M-t, es tudod, hogy valahol rendszeresen gyujtenek neked 10e-t. 4 ev mulva ebbol te 1,3-at akarsz kivenni? Ugye, hogy nem. Ha eddig csak 1,3 gyult ossze azon a masik szamlan, akkor megelegszel azzal? Persze hogy nem, kerned a tobbit. Egyetlen jo hir az egeszben, hogy jobban jarsz ha havonta fizetsz, mert elofordulhat gyorsan (sot, elo is fordult, csak meg remenykedunk hogy nem marad igy sokaig), hogy a fix 6+1-es forinthiteled a piac egyik legjobbja lesz...
Ha meg nem jart le teljesen a megtakaritas, akkor egy eselyed meg van kicsit javitani rajta (attol fuggoen, hogy hol tartasz az ugyfelevben): betolsz a kotelezon felul meg 60e-et, akkor 78-cal csokken a tartozasod (igaz a havi torlesztod nem, de a futamido tobb mint 3 honappal fog). Ehhez viszont nagyon pontos inditasi datum kell!
Előzmény: énhüje (237)
Csokis Creative Commons License 2008.11.09 0 0 239
De még mindig nem értem hogy akkor hogy tudok felvenni 2,7mFt-ot!!!
Úgy hogy felveszed, és ugyanazzal a mozdulattal beteszed az 1,35 MFt törlesztésébe. Tehát semmiféle további pénzt nem fogsz már látni, hacsak az általad befizetett havi törlesztéseket nem tekinted annak. :-/ Jogilag két szerződésed van. Az első egy sima kölcsön, a másik egy előtalkarékossági. A második az első "fedezete".
2,7 MFt-ot csak úgy tudnál felvenni, ha elkezdesz előtakarékoskodni, 50 hónapig csak tolod befelé a pénzt, majd az 53. hónapban felveszed a 2,7 MFt-ot. Ezt csinálom épp én, legkorábban jövő októberre lesz pénzünk belőle.

Van más hitelem is és tudom hogy ha csak pár nap elmaradásom van akkor már csörög a telefon. Itt miért nem szóltak?
Mert nem volt elmaradásod. Olyan konstrukciót választottál, ahol nem kell törleszteni. Nem késtél el semmivel, mert nem is kellett volna fizetned.

Az elején arról volt szó hogy a betéti részt kapom meg előre 1 havi befizetés után.
Betét + áll. tám. = 1,35 MFt. Nem azt kaptad meg?

1év 3 hónap múlva a szerződéskötés után kérnem kellett egy számlaigazolást az otp-től egy másik bank részére. Ott a számlaegyenlegem jóval alacsonyabb volt mint az 1,35mFt, tehát ezek szerint a kölcsöntörlesztésbe irták jóvá. Akkor ezek szerint a betétet nem fizettem? Akkor viszont nem egyből kellett volna felfüggeszteni az egészet nekik?
Na, ezt nem értettem, de mint mondtam, laikus vagyok.
Előzmény: énhüje (237)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.09 0 0 238
Scanneld be a kozjegyzoit, az lesz a legegyszerubb.
Előzmény: énhüje (237)
énhüje Creative Commons License 2008.11.09 0 0 237
De még mindig nem értem hogy akkor hogy tudok felvenni 2,7mFt-ot!!! Van más hitelem is és tudom hogy ha csak pár nap elmaradásom van akkor már csörög a telefon. Itt miért nem szóltak? Had fizessen majd a hülye? Ha nem fizetek akkor az nem szerződésszegés és már az elején felmondással jár? Ez nem tisztességtelen pénznyereség?
Az elején arról volt szó hogy a betéti részt kapom meg előre 1 havi befizetés után.
Na de még egy poén. 1év 3 hónap múlva a szerződéskötés után kérnem kellett egy számlaigazolást az otp-től egy másik bank részére. Ott a számlaegyenlegem jóval alacsonyabb volt mint az 1,35mFt, tehát ezek szerint a kölcsöntörlesztésbe irták jóvá. Akkor ezek szerint a betétet nem fizettem? Akkor viszont nem egyből kellett volna felfüggeszteni az egészet nekik?
Előzmény: Csokis (236)
Csokis Creative Commons License 2008.11.09 0 0 236
A konstrukció keretében lehetőség van
úgynevezett kamattörlesztés nélküli hitelfelvételre
is: ekkor az ügyfélnek a megtakarítási
időben a havi betéten felül fizetési
kötelezettsége nem keletkezik,

Keletkezett? Nem. Fizetted a havi ~20e Ft-ot, és kész.

a hiteltörlesztési időszakban pedig az
adott módozathoz és összeghez tartozó
havi törlesztőrészletet kell megfizetni.
A lakástakarékpénztári konstrukcióhoz
meghatározott havi összegeken felül
egyéb fizetéseket nem kell teljesíteni... "

Kell majd mást is? Nem. Fizeted a havi 27,6eFt-ot, és kész.

Annyi történt (laikus vagyok, úgyhogy csak laikus magyarázatot tudok adni), hogy felvettél 1,35 MFt-ot piaci kamatozással ("jó esetben" forintban, az ahhoz tartozó kamattal), de nem törlesztettél belőle semmit. A kamat és a kezelési költség csak ketyegett szépen a háttérben. 50+3 hónap alatt ez az összeg elérte a 2,7 MFt-ot, a bank "beletolta" a befizetés+álltám+kedvezményes hitelt ebbe, azaz kiváltotta az eredeti, drága hitelt, és te elkezdted azt törleszteni. Az, hogy a szerződésben ez fehér ember számára olvashatatlan, banki bikkfanyelven van megfogalmazva, az nagy genyaság, de sajnos ne törvénytelen. Valószínűnek tartom, hogy az egész ott van a papírjaid közt, és te anno alá is írtad.

De csak úgy zwischen uns: mire gondoltál, amikor tervezted a dolgot? Hogy az OTP ad neked "ajándékba" 1,35 MFt-ot négy évre, hogy használd csak nyugodtan? Olyanok a bankok, hogy adnak valamit, és utána nem kérik vissza minimum háromszorosan?
Előzmény: énhüje (235)
énhüje Creative Commons License 2008.11.09 0 0 235
Nem, nem értem mert akkor hogy jön ki a 2,7m Ft szerződéses összeg? Az elején 1,35mFt-ot vettem fel. A leirásban és az akkori szerződéskötésnél is arról volt szó hogy már 1 havi befizetés után is felvehetem a betéti részt és ezt kell fizetnem (csak azt!!) 53 hónapig. Ha rendesen történik a befizetés akkor mint jó adósnak adják a kölcsönrészt amit 58 hónapig kell fizetnem 26730ft-tal.
"A konstrukció keretében lehetőség van
úgynevezett kamattörlesztés nélküli hitelfelvételre
is: ekkor az ügyfélnek a megtakarítási
időben a havi betéten felül fizetési
kötelezettsége nem keletkezik, a
hiteltörlesztési időszakban pedig az
adott módozathoz és összeghez tartozó
havi törlesztőrészletet kell megfizetni.
A lakástakarékpénztári konstrukcióhoz
meghatározott havi összegeken felül
egyéb fizetéseket nem kell teljesíteni... "

Az ehhez kapcsolódó
befizetések a betéti időszakban
(50 hónap) 19.980 Ft, a hiteltörlesztési
időszakban (58 hónap) 26.730 Ft havi
kötelezettséget rónak a kölcsönfelvevő
számára.

Ez szerintem elég egyértelmű, nem?
Ha pedig ezt mégis kölcsönnek adták akkor nem tűnt fel 4 évig hogy nem fizetem a részleteket? Amúgy meg ki az aki felvesz egy kölcsönt és nyugodtan otthon ül hogy nem kell fizetni?
Előzmény: Axióma (234)
Axióma Creative Commons License 2008.11.09 0 0 234
Csak tippelek! A szerzodest kene megnezni...
Szoval azt _tippelem_, hogy a teljes SZO-t odaadtak "elvileg" 4 ev mulva, majd ezt a jovobeli bevetelt diszkontaltak vissza, igy vehetted fel a felet. Mashogy legalabbis nem tudom elkepzelni! Viszont ebben az esetben fullra igazuk van, es a cikkben is kb. ez van benne! Fizeted eloszor csak a torlesztest, majd csak az _olcso_ lakashitelt. Arrol volt szo, hogy a betet lejartakor felveszed a hitelt, de nem arrol, hogy KAPSZ penzt!
Teny, hogy ezt lehet nagyon szerencsetlenul is talalni, es persze innen nem tudom, hogy mit mondtak konkretan 4 eve, de maga a konstrukcio elvileg lehetseges. [Felteszem a felgyult tartozasod a nem fizetett athidalo kolcson kamat+kezktg. lenne, ha igy kozelitjuk meg, es nem diszkontalas iranyabol.]
Előzmény: énhüje (233)
énhüje Creative Commons License 2008.11.08 0 0 233
Sziasztok!
Na az én dolgom az ltp-vel még cifrább. 2004ben kötöttünk egy szerződést 2,7mFt-ra, ez az "optimum" megoldás volt. Ekkor többszöri banki beszélgetés, mindent körüljárva jutottunk arra hogy ez tőleg azért mert ényleg egy jó megoldás. Főleg azért mert akkor felvehettük 1 hónapi betétbefizetés után az összeg felét, azaz 1,35mFt-ot. Akkor, mondom, többszöri keresztkérdések és válaszok után azt az információt kaptuk hogy most ezek után nem kell semmit fizetni, csak 19980Ft-ot. Ha letellik az 50 hónap akkor 3 hónap kiutalás után felvehetjük a kedvezményes kölcsönt, azaz a másik felét az összegnek amit 58 hónapig törleszthetünk. Ha a kiutalási idő után(53hó) vesszük fel akkor a felvett összeget lakásfelújítás stb. célra kell fordítani amit természetesen számlákkal stb igazolni kell. Ha nem vesszük fel akkor a végén amikor lejár a futamidő arra használjuk amire szeretnénk, nem kell igazolni semmit. A poén: bementem most 4 év után az otp-be hogy pontositsam mikor is kaphatjuk meg a pénzt mert ténylegesen lakásfelújítás közepén vagyunk. Ott némi értetlenkedés után közölték hogy mit akarunk már megkaptuk a pénzt. Mondom, ok, de a másik részéért érdeklődöm. Nem tudják. Pumpa fel. Haza a pontos szerződésért stb. Közben telefonáltak a központb. Ott azt mondták hogy mivel nem fizettem egy vasat sem a felvett összeg után (4év!!!) igy a kamatokkal együtt már több mint 2,4mFt-ra emelkedett. Mondom miért, hisz a szerződésemben is az áll hogy a törlesztőrészlet 0. Ft és azt most kell fizetnem. Én a betéti részt kaptam meg előre amit rendesen hiány nélkül fizetem is. Szó sem volt arról hogy ez kölcsön része, nem erről volt szó. Azt mondták hogy tudják, ez sajnos egy rossz konstrukció volt, azóta már nem is igy van, de a pénzt vissza kell fizetni kamatostul. Annyit tudnak tenni hogy a befizetett összeget jóváirják 1,3mFt, és a fenmaradó 1,1mFt egyösszegben fizessem be vagy havi részletekben törlesszem. Normális? Tehát nemhogy én kapnék pénzt a szerződés szerint hanem nekem kell mégegyszer annyit befizetnem. Holott a szerződésben és az akkori prosikban, hirdetményekben teljesen egyértelműen leirták miről van szó. Vagy átvertek vagy az otp ügyintéző hibázott nem tudom, de remegek az idegtől. Linkelem a 2004 hirlevelet miről is volt szó. Nekem 1értelmű de ha tudtok lássátok meg benne amit én nem. Szerintem ebből ügyvéd lesz, tehát várom jó ügyvédek jelenkezését is ill ha vkit ismertek. Ez az ország legnagyobb csalása. :(
https://www.otpbank.hu/OTP_Portal/file/BANKO_200402.pdf
Axióma Creative Commons License 2008.11.06 0 0 232
Erdekes... ilyen azonnali hiteles 2004-bol nem remlik, most mar tenyleg gyanus, hogy milyen hitel volt ez, ltp-s valoban, vagy banki? De a 16,2% sem korrekt semmikepp, mert banki kombiban se tudok rola, hogy lett volna tokeresz (a mostaniakban tuti nincs). Tenyleg nem ertem, muszaj lenne a papirokat megnezned, es pontos elnevezeseket irnod ahhoz, hogy be lehessen azonositani, es utana lehet csak otletelgetni!
Előzmény: tomcsika78 (231)
tomcsika78 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 231
Az előbb elfelejtettem még azt hozzáírni, hogy ők kezdettől fizetik mind a megtakarítási részt, mind a kölcsön törlesztésének a részleteit. Vagy lehet, hogy ezt már írtam is, nem tudom. Bocs és köszi
Előzmény: Axióma (228)
tomcsika78 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 230
Köszi, hogy Te is válaszoltál. Szüleim már a kezdetek kezdetén megkapták a 1,4 milliót. Tehát nem volt olyanról szó, hogy áthidaló kölcsön, meg ha letelik a 48 hónap, akkor újraszerződés. Az OTP-s üzletkötő azt mondta, hogy ez a legjobb megoldás, mert előre felvehetik azt az összeget, ami a 48 hónap alatt gyűlik össze, tehát a megtakarítási részt, illetve a hozzá igényelhető kölcsönösszeget is ki tudja utalni a bank előre. Ez így tök szépnek és jónak is tűnt, ezért is mentek bele. Most meg szívnak, mert egyikük munkanélküli lett közben, egy fizuból élnek, és most még tovább kell fizetniük. Most tehát arról, hogy akármennyit is betoljanak a fennmaradt részbe, sajna szóba sem jöhet. Az OTP-ben anyának azt mondta az ügyintéző, hogy 2009 februárjában már letelik a kölcsön törlesztése, így a 18.900 forintot már nem kell fizetniük, "csak" a 10 ezer valamennyit. A jövő héten megy majd intézni a papírokat, hát kíváncsi leszek, hogy mit fognak neki mondani.
Előzmény: Axióma (229)
Axióma Creative Commons License 2008.11.06 0 0 229
Nem vedem oket, de az "elejen" arrol volt szo, hogy csak megtakarit, majd felveheti a lakaskolcson reszt. Akkor kellett volna szo legyen errol a kombinalt lefutasrol (biztos kaptak szep kis abrakat is), amikor 4 even belul felvettek MELLE plusz termekkent az athidalo kolcsont!
Amugy szamolgattam egyet, valami nagyon nem kerek, mert nekem 1,4M-ra 16,2% athidalos kamat jon ki, az _borzaszto_ sok!!! Persze lehet, hogy ennyire vettek fel, de akkor azt a felvetelkor kellett volna eszrevenni, hogy butasag amit csinalnak!
Előzmény: tomcsika78 (225)
Axióma Creative Commons License 2008.11.06 0 0 228
Varj, teljesen masrol van szo!!!
A szuleid igenybe vettek az OTP LTP athidalo kolcsonet, amely - errol tajekoztattak is oket - arrol szol, hogy a 4 ev alatt varhato megtakaritast _ES_ varhato lakaskolcsont is elore felvehetik. Ez a ketto egyutt volt 1,4M, amibol eddig a kovetkezoket fizettek:
1. mielott felvettek volna, havi 10e(+valamennyi) a megtakaritasba
2. a) mikor felvettek, akkor havi 10e tovabbra is muszaj takarekoskodni, mivel maskepp nem jonne ossze a megtakaritasi resz, plusz nem jonne az alltam! Sot, az allando befizetes jogosit a lakaskolcson reszre.
b) fizettek PIACI forinthitelkent (mondjuk kb. 10%) a teljes 1,4M-ra a kamat+kezktg-et (azaz szinten tartottak ezt a tartozasukat). Ez volt a NEM olcso hitel resz!
Namarmost a lenyeg, hogy az 1,4M -ba most berakjak a megtakaritast, ami az eddigi 10e-ekbol es az allami tamogatasbol jon ossze, es kb. 700e Ft (szamold ki, 48*10+alltam+kamatok). Innen viszont 6+1%-os fix forinthitelt (ez az olcso!!! egyre jobban) lakaskolcsonkent fizetnek vissza a masik 700e-nek a szokasos modon a kamat+kezktg. reszet.
Ha ezt nem igy mondtak el az athidalo felvetelekor, akkor az szegyenletes, ettol meg igy van!
Banki kombi hitellel ne keverd, bar hasonlosagok vannak, de peldaul ez az ujraszerzodes az ott nincs. Es ujraszerzodes nelkul meg athidalo magas kamatot fizetnek tovabb + nem fogy el az athidalo hiteluk, mert ott nincs toketorlesztes! (Persze mar csak feleannyit, ha belerakjak a megtakaritast, de tartok tole, hogy amig nem irja ala a lakaskolcsont, addig a megtak. reszt se irjak jova.)

Nem tudom, hogy az athidalot eppen akkor ugy ertelme volt-e felvenni, de az biztos, hogy most a lakaskolcsont nem kihasznalni lenne butasag, mert 7% feletti betetkamat osszejon siman. Raadasul ez egy nagyon rugalmas hitel, itt nincs elotorl. dij, akkor fizetsz tobbet amikor akarsz, sot, a havidij ami fix, es a futamido valtozik ha elotorlesztesz (de azt addig amig le nem csokkennek a ft-kamatok nem is erdemes eroltetni).

Tipp: kerdezzetek ra, de ha most van meg a 48. honap, akkor ha csak a kov. honapban irnak ala, es alairas elott betolnak 60e Ft-ot mint extra megtakaritast, akkor a lakaskolcson automatikusan 60e*1,3=78e-rel lesz kevesebb! A havidij az fix, de a futamido ezzel tobb honappal csokkenhet.
Előzmény: tomcsika78 (223)
tomcsika78 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 227

Köszi. Ezeket a honlapokat már átbújtam egy csomószor, mert mi is szeretnénk LTP szerződést kötni v. az OTP-vel, v. a Fundamentával. A közjegyzőit megnézni nem tudom, mert 350 km-re lakom a szüleimtől, 1 hét múlva szülök, így elég gáz lenne elindulni megnézni.

 

De ha most már jól értelmezem, ez egy olyan hitellehetőség volt, ami nem azonos a lakáskasszával. Tehát itt nem az alacsony kamatú hitelt lehetett felvenni, hanem egy magas kamatút, és hiába is telt le az idő, ettől függetlenül még maradt fenn a kölcsön részből kamat, illetve tőketartozás? Mondjuk így akkor valamennyire elfogadható, de erről akkor sem volt szó az elején. Na most már mindegy, szülők mennek az OTP-be, és kiszámoltatják, hogy mennyi összeget kell igényelniük, hogy kifusson a hitel.

 

Még az lenne a kérdésem, hogy a rendes lakáskasszás szerződésnél van ilyen hátulütő vagy ott tényleg annyi a megtakarítás, ill. a hitel törlesztőrészlete és futamideje, amennyi a szerződésben szerepel. Köszi.

Előzmény: Törölt nick (226)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.06 0 0 226
Nezd meg a kozjegyzoit, abban annak kell lennie, hogy most fizeti az ltp-t meg a hitel kamatat (+kk ), aztan 4 ev mulva beletoljak a SZO-et ( mondjuk ez erdekes.. ), innentol megy tovabb az ltp torlesztesi idoszaka ( ami jobb barmilyen hitelnel ), illetve a banki hitelbol a toke, kamat ( +kk ), mar ha maradt meg toke.

Amugy nezd meg a honlapokat, erdemes olvasgatni kicsit.

https://www.otpbank.hu/otplakastakarek/hu/index.html
http://fundamenta.hu/hu/
Előzmény: tomcsika78 (225)
tomcsika78 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 225
De valószínű, hogy úgy volt a szerződés, mert a nő is azt mondta a központban, hogy ez egy kombinált kölcsön volt, de akkor sem értem, hogy miért nem volt szó az elején erről? Bár mondjuk nem csodálkozom rajta, mit várjak egy pénzintézettől. De így szerinted ez egy reális megoldás, hogy még anci fizet még kb. 3 évig?
Előzmény: Törölt nick (224)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.06 0 0 224
Nem az tortent, hogy ltp-vel kombinalt hitelt vettek fel az OTP-tol? Mert akkor kb. ertem, amugy meg fingom sincs, mit irtal :)
Előzmény: tomcsika78 (223)
tomcsika78 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 223

Sziasztok!

 

Egy kérdéssel fordulnék közületek olyanhoz, akinél már lejárt az OTP LTP, és van tapasztalata. Szüleim 2004 augusztusában kötöttek szerződést, a szerződéses összeg (megtakarítás+kölcsön) 1.400.000 forint volt, amit az OTP ki is utalt nekik. Ezek után 48 hónapig fizették a 10.360 forintos megtakarítási részét, és a 18.900 forintos kölcsöntörlesztési részét az összegnek (ezt még most is fizetik, 2009 februárjában telik le).

 

A 48 hónap ez év októberében lejárt, kaptak egy levelet és egy csomó papírt, hogy töltsék ki és kössék újra a szerződést. Mivel ezt nem akarták, mert ugyebár elég volt egyszer végigcsinálni a törlesztést, bement édesanyám a bankba, ahol azt mondták neki, hogy vagy megköti a szerződést 720.000 forint megtakarítási összegre, vagy egyben visszafizeti ezt a 720 ezret.

 

Mivel nem értettük, hogy miért van ez, hiszen a szerződésben egyértelműen 48 hó takarékoskodási időről és 53 hó kölcsöntörlesztési időről volt szó, felhívtam a központot, ahol azt a felvilágosítást adták (így 4 év után), hogy ez a max. felvehető összeg, és arra szokták felvenni az ügyfelek, hogy a kölcsön kamatát kompenzálni tudják. Mivel a beharangozások szerint ez egy alacsony kamatú kölcsön, de valójában nagyon magas a kamata, és így egyenlítik ki. Ki kell számíttatni ezt az összeget, és ez általában a fele - tehát kb. 360.000 forint - a felvehető összegnek.

 

Érti ezt valaki, vagy járt már így? Még fizessen az ember plusz 360 ezret, ráadásul igazából a semmiért, annak ellenére, hogy erről egy árva szó sem volt a szerződéskötéskor? Vagy valahogy ki lehet ebből mászni? HÁt nem azért vette fel a hülye ügyfél, hogy mennyire kedvező a hitel kamata?

 

Ha valaki tudna segíteni, hogy mit tett hasonló helyzetben, akkor szívesen várnám a tanácsát. Előre is köszönöm, Tomcsi

John Philipp Forside Creative Commons License 2008.11.05 0 0 222
Köszönöm a választ. Én is épp ezért nem értettem a dolgot, mert ez így adócsalás lenne ha nem lenne számla a munkadíjról. Csak hát ugye ezt mondták nekem az OTP-ben így elcsodálkoztam a dolgon, hogy létezik államilag elfogadott adócsalás.
Előzmény: Axióma (220)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!