Keresés

Részletes keresés

ke_fe Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93848

Létezik télére eltett kovászolt uborka is.

A nyári, napon érlelt gyorsérlelésű, be van hasogatva, és kenyér vagy nyers krumpli indítja el a tejsavas erjedést.

A télére eltett neve nálunk "sós vizes uborka". Ez is a kovászolni való méretűből és érettségűből uborkából készül, de bevagdosva nincs. A leve is ugyanaz a sós víz, a fűszere a kapor és a torma.

Az erjedés magától indul be. A zajos erjedés végéig alatta tányér van és csak gézzel van lekötve. Ha lecsendesedett a forrás, akkor kell rendesen lekötni, ha kifutott akkor az üveget kívül megmosni és a helyére tenni a speizba.

Felbontás után hűtőben célszerű tartani, mert hamar pimpósodik.

Előzmény: nagypapi51 (93845)
szálkaaszemben Creative Commons License 2015.04.08 0 0 93847

Mit kell azzal "vesződni"?

A Nap ingyen elvégzi a dolgát.

Vagy neked kell fűteni? :-)

Előzmény: Bubo.Bubo. (93846)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93846

ó, én nyáron sem szoktam mostanában vesződni a kovászos uborkával, és simán megveszem a boltit, amit télen is lehet kapni - nem tökéletes, de be kell valljam, még jobban is szeretem az utánzatot...

Előzmény: nagypapi51 (93845)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93845

Nem kutya, de évszakban nem jönnek össze.

A kovászos uborka nyári savanya,  ilyenkor eszem ágában sincs krumplistésztát főzni. :)

Viszont egy jó lecsó mellé fenséges!

Előzmény: szálkaaszemben (93844)
szálkaaszemben Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93844

" Pedig egy igazan jo kaja esetes uborkaval vagy paprikaval."

Kovászos uborka talán kutya? :-)

Előzmény: islamorada (93806)
Csimpolya Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93843

Sonkás palacsinta,  sonkát tejföllel elkeverve, majd a kész palacsintákat azzal bevonva és átsütve. A tésztába is csak nagyon kevés só ajánlatos.

Előzmény: GPF (93837)
Csimpolya Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93842

Így van. Enyhén szólva is visszatetsző, ha a "fehér" kötényt már három hete hordják.

Előzmény: ZsuR (93836)
GPF Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93841

Köszi. Valamit majd próbálunk...

Előzmény: nagypapi51 (93839)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93840

Ja, és persze ne sózd az ételt! :)

Előzmény: nagypapi51 (93839)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93839

Liofilizáld, és használd füstös só helyett :)

Őröld egész finomra, és készíts belőle sonkás gombócot, v. gombás-zöldséges fasírtot, v.

keverd besamelbe (Mornay), vonj be vele párolt brokkolit/karfiolt, majd süsd meg.

hirtelen ennyi.

 

Előzmény: GPF (93837)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93838

Belefozol egy krumplit...

Előzmény: GPF (93837)
GPF Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93837

Apropó sós sonka...

 

Valami utófelhasználásra van ötletetek? Ami esetleg a sós ízt is csökkenti?

ZsuR Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93836

Igaz, nagyon sokat szamit... sokszor csak a megjelenese is... 

Előzmény: Csimpolya (93835)
Csimpolya Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93835

Az általam látogatott hentesek az átlagos kategóriába tartoztak, de ez inkább az előadótól, mint a bolttól függött. Volt olyan, hogy rántott párizsit akartam készíteni, kértem húsz dekát egyben, az eladónő megragadta a jókora párizsirudat, és úgy fogta meg, hogy a megkezdett részét markolgatta. Mondtam, hogy köszönöm, meggondoltam magamat. Szerencsére nemsokára elment onnan, az utódja -akitől kísérleti jelleggel ugyanazt kértem - már nem követte el ezt a hibát. 

Előzmény: ZsuR (93831)
Csimpolya Creative Commons License 2015.04.07 0 0 93834

Elvileg igen, gyakorlatilag eddig nem voltak rossz tapasztalataim.

Előzmény: Boszorka (93828)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93833

errefelé is lehet kapni pl. Pick füstölt sonkát, hagyományos módon pácolva, füstölve, de 2-3000/kg az ára - a minőséget mindig meg kell fizetni...

Előzmény: ZsuR (93832)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93832

No ez finom volt... igaz, par eve mikor vettem meg majdnem a fele volt az ara - de megerte, mert a nagy tarsasag boven evett belole, finom volt, es meg vittek is magukkal... de most mar olyan draga, hogy nem is gondolok ra mint lehetosegre.

ZsuR Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93831

En is szivesen jarok olyan boltba, ahol lehet beszelgetni az eladokkal... meg is probalom a piacossal is - a heten visszamegyek hozzajuk.

 

Emlekszem eletem elso hentes-csalodasara... akkoriban meg kimerve lehetett venni a zsirt, az Anyu szerint az jobb volt mint az elore csomagolt tegla alaku.

Szoval... otthon kinyitottam, es tele volt az egyik oldala fureszporral... leesthetett, es azert becsomagoltak.

Visszavittem - meg fiatalka voltam a veszekedeshez - szo nelkul visszavettek, adtak helyette masikat... nem emlekszer arra, hogy kesobb gondom volt ott.  Jo ha nem veszekedessel nyitunk, akkor sem ha lenne ra okunk... 

 

A mi boltjainkban csak az elore kimert/csomagolt hus van olyan arban amit hajlando vagyok megfizenti... pl a daralt marha 1 lb 1.99-2.49, ennel tobbet nem, es a pultal ez 3.99-7.99... no ez tulzas nekem...

Előzmény: Bubo.Bubo. (93830)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93830

rossz vásárló vagyok ilyen szempontból: inkább olyan helyen vásárolok, ahol jók a tapasztalataim, és pl. piacon csak nagyon ritkán, néhányszor jártam már rosszul

 

vicces, de a helyi tescóban a hentespultnál amolyan klasszikus hentesfickók vannak, többségével akár még a hétvégi menüt is meg lehet tárgyalni, ha nincsenek túl sokan - pedig tudom, hogy pl. a darabolást nem ők csinálják

 

akkora a forgalom, hogy a friss áruknál eddig még nem csalódtam, darált húst is szoktam náluk venni sokszor

 

(gyerekkorom megkeserítője volt anyám, aki szerint a hentessel csak csúnyán lehet beszélni, és vissza kell adni a húst, ha csak a legkisebb gyanú van bármi problémára - megértem, miért így állt a kérdéshez, de én utáltam az egész szituációt tizenévesként -  és 6 éves koromtól sokszor kellett vásárolni menni, igaz, henteshez csak kicsit nagyobb koromban)

Előzmény: ZsuR (93829)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93829

Nem akarok eszt osztani... de en megszagolok minden hust, meg ha a boltban is veszem... igaz ennek ellenere vettem a piacon budos kenomajast a mult heten... ha legkozelebb megyek megemlitem nekik.  Az en hibam az volt, hogy nem szagoltam meg... de nekik tudni kell, mi a jo, mi nem.  Olyan helyen vettem kedden, ahol nem volt forgalom!  Hiba volt...

Előzmény: Csimpolya (93826)
Boszorka Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93828

Egyszerübb ha nem piacon veszel ilyesmit.

Előzmény: Csimpolya (93826)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93827

Es ha senki nem olvassa a fejukre - tovabb csinaljak...

Előzmény: Csimpolya (93826)
Csimpolya Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93826

Ennyi jó példa után azt hiszem, legközelebb erőt veszek magamon. Annak azért jobban örülnék, ha nem lenne legközelebb, és azt hiszem, sokan vagyunk így.

Előzmény: Mariska néni (93823)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93825

Nekem is jol sikerult  a tojas fozes - a kesz tojasokat en jeges vizbe szoktam tenni, jo sok jeggel, es mire az elolvad a tojas is meg a viz is hideg.  Most az uvegben razos modszert probaltam.

Egy befottes uvegbe tettem ket tojast, kb ket ujjnyi vizet ra - es lezartam. Jo erosem raztam az uveget, utodtek a tojasok az uveghez, egymashoz.  Kinyitottam az uveget es kivettem a tiszta tojasokat...

Egy tojas ment szet - fozesnel meg volt repedve, ezzel nem mukodik, de az ep, kemenyre fott tojasokkal csodalatosan dolgozik!

Előzmény: islamorada (93808)
ZsuR Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93824

Igy is kell - mert ha nem szolnak erte - tovabb csinaljak...

Előzmény: Mariska néni (93823)
Mariska néni Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93823

Azt hiszem, ugyanazon a piacon jártam hasonlóan. Az volt a szerencsém, hogy hétköznap volt. Ugyanis gyönyörű marhalábszár alá dugott be egy erősen szagló mócsing darabot. Munka és piac után alig vártam hogy hazaérjek, kánikula volt, hazaértem, átöltöztem, álltam volna neki főzni... Nagy erő kellett ahhoz, hogy újra felöltözzek, buszra szálljak, de megtettem, és mentem egyenesen a piacfelügyelőhöz. Számlám nekem sem volt, ennek ellenére odajött velem és helyben kivizsgálta az esetet,  mérés után még pluszban súlycsonkítást is megállapított. Fél év múlva kaptam egy határozatot, hogy komoly összegre megbírságolták az ürgét. 

Előzmény: Csimpolya (93814)
beetee Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93822

Én ugye a sarki hentest ignoráltam régebben, de múlt héten bekukkantva olyan szép elfelezett falusinak mondott sonka volt a pulton, hogy elkértem...

Az a baj, kedden mehetek vissza beazonosítani a beszállítót, mert igen jó fajta.

Előzmény: nagypapi51 (93816)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93821

Amíg nem kóstoltam ebben a párosításban, én is ezt gondoltam.

 

Előzmény: Boszorka (93819)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93820

Én is a sonkával együtt főzöm/hűtöm ki a tojást, osztán vagy lejön a héja, vagy se'...:)

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (93818)
Boszorka Creative Commons License 2015.04.06 0 0 93819

Kár lenne elrontani azt a finom libacombot vele.:-)

Előzmény: nagypapi51 (93809)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!