Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

H_G Creative Commons License 2015.01.17 0 0 93388

Ki hitte volna :)

 

Előzmény: nagypapi51 (93387)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.01.16 0 0 93387

Táfelspicc

 

Zsur: angolul Butterfish

Előzmény: homerx (93384)
ZsuR Creative Commons License 2015.01.16 0 0 93386

Van masik neve is ennek a halnak?

 

Boszorka Creative Commons License 2015.01.16 0 0 93385

Úgy látszik eddig ösztönösen elkerültem ezt a halat. Már többször néztem, de valahogy nem tetszett a külleme.

Előzmény: nagypapi51 (93383)
homerx Creative Commons License 2015.01.16 0 0 93384

url?

Előzmény: nagypapi51 (93383)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.01.16 0 0 93383

A vajhal a "puding próbája" klasszikusa.

Ha ki lehetne sakkozni az optimális mennyiséget, csődbe mehetnének a hashajtógyártók :)

 

Előzmény: nagyanyo5:0 (93382)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2015.01.16 0 0 93382

Holnap vajhalat sütök:))) Még jó, hogy utána néztem és így a 26 dk-ás darabot 4 felé fogom vágni, mindkét oldalán megsütöm enyhén és 4 napig fogom enni befosás mián:DDDDD

almirena Creative Commons License 2015.01.14 0 0 93381

időnként, bocs...

 

Előzmény: almirena (93380)
almirena Creative Commons License 2015.01.14 0 0 93380

mégegy jutott eszembe: normál széles AEG tűzhelyet vettünk, de indőnként bánom, hogy nem szélesebb modellt, nagyobb fazekak egymás mellett nem jól férnek el és a nagyobb tepsim is csak srégen.

Előzmény: krnemarika (93376)
Nyafkamacska Creative Commons License 2015.01.14 0 0 93379

A befőttesgumit még nem ismerik arrafelé?

Előzmény: nagypapi51 (93378)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.01.14 0 0 93378

Hűtőtasak lezárása

persze megoldható egyszerűbben is, kicsit a székely öregember dobozos sör nyitására emlékeztet. :)

 

ZsuR Creative Commons License 2015.01.13 0 0 93377

Ma mar vege a napnak - de holnap ugy nez ki, lehet.  Igen, egy eletem, egy halalom... kiprobalom... :)

Előzmény: A Nikk (93373)
krnemarika Creative Commons License 2015.01.12 0 0 93376

Köszönöm a hasznos, megfontolandó tanácsokat, információkat.

Marika

sickamic Creative Commons License 2015.01.12 0 0 93375

A recepteket köszönöm, mindjárt próbálkozom.

 

A régi, új korában is csotrogány Komfort St (Salgótarján)  alul felül gáztűzhelyemet néhány éve Elektrolux-ra cseréltem. Mindenhol gázos, egy kézzel begyújtható, a sütője ventilátoros. A sütőt azóta alig használom, cukorbeteg lettem, gyerekek elköltöztek. Süteményt süt a lányom és hoz belőle, a kenyérhez meg ott a kenyérsütő. 2-3 főre meg szinte mindent meg tudok csinálni a 4 égőn. Na jó, az egybesült húsokat és sütőtököt nem.

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.12 0 0 93374

Nekem már a második alul elektromos, felül gáz tűzhelyem van. Az első egy Salgótarjánban gyártott volt, a mostani elekrolux. Egyik sem légkeveréses, eddig nem éreztem hiányát, de lehet, hogy csak azért, mert sose volt.  

Még a régi is megy a nyaralóban, de már gyufával kell begyújtani, egyéb baja nincs, 22 éves.

Mindkettő tud alul-felül sütni, külön is, van bennük grill. A régi tud nyársat forgatni is, ritkán használtuk. Mindkettő konektorra csatlakozik. Üvegajtajuk van. A régi tudott egészen 280 fokig sütni, de minek? Leginkább 200-ig használom, a mostani kb250-ig megy ha max-ra állítom. Lehet aszalásra is használni, minimum jelzésnél vagy 50 foknál.

A régi 50 centis volt, az újabb 60, ez kényelmesebb. Viszont ennek gagyik a tepsijei, a régebbiben zománcos tepsik vannak és volt tepsire állítható grillrács is. A tepsiket érdemes megnézni, én 5000-ért vettem egy olyan magas falú tepsit az enyémbe, amit némelyikhez tartozékként adnak.

A tetejét a réginek nagyon nehéz takarítani, az újat könnyebb, könnyen leszedhetőek a gázégők. Viszont az üvegajtót a régin volt könnyű tisztítani, szétszedhető volt, ezen lehetetlen kivenni-szétszedni, de a kosz közé megy.

 

Előzmény: krnemarika (93362)
A Nikk Creative Commons License 2015.01.12 0 0 93373

Ha kipróbálod, javaslom a hosszú, 8-12 órás autolízist.

 

Ami a kovászos kenyeret illeti, az valóban macerásabb és több figyelmet igényel, mint az élesztős.

 

 

Néhány konyha-trükk: Ha hűtőben tartod, felhasználás előtt legalább három nappal el kell kezdeni etetni, élesztgetni a kovászt, hogy visszatérjen "kondija".

"Csalhatsz" is egy kicsit, a kovász hozzáádásával egy időben hozzákeversz egy csipetnyi instant élesztőt, vagy egy pici darabka friss élesztőt a kenyértésztához.

 

A kovászt ízesítőként is használhatod - ha egy-két kanállal hozzáadsz az élesztős tésztához, ízletesebb lesz a kenyér.

Előzmény: ZsuR (93365)
beetee Creative Commons License 2015.01.12 0 0 93372

Azt nem is tudom, mert kihalt. Mármint a kiwi, ....vagy a kivi?.... Na most már én sem tudom..

;)

Előzmény: nagypapi51 (93371)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.01.12 0 0 93371

Ganz egal, csak ne téveszd össze a madárral :)

Előzmény: beetee (93369)
Nyafkamacska Creative Commons License 2015.01.12 0 0 93370

Joghurttal, cukorral vagy édesítővel összeturmixolva nagyon finom.

Előzmény: sickamic (93367)
beetee Creative Commons License 2015.01.12 0 0 93369

Érdekesség:

kivi vagy kiwi?

 

 

Előzmény: beetee (93368)
beetee Creative Commons License 2015.01.12 0 0 93368

Mennyi van?

Én már készítettem szörpöt minikiviből.

Lepasszíroztam és felfőztem némi cukorral és vanília kivonattal. Kicsit extrém, mert zavaros zöld, és inkább ivólé, mert elég sűrű, de finom.

A minikivi csupasz héjú, azt lehetett egyből passzírozni, a szőrös kivit jobb lenne előbb hámozni.

Előzmény: sickamic (93367)
sickamic Creative Commons License 2015.01.12 0 0 93367

A fonnyadt kiwit dobjam a kukába, komposztálóba, tegyem ki a madaraknak, vagy van más hasznosítási ötletetek?

ZsuR Creative Commons License 2015.01.12 0 0 93366

A legkeveres mellett nem szabad(na) hianyozni az also felso sutesnek.

 

Az en elozo tuzhelyemben is volt legkeveres, de nem sokat hasznaltam, csodalatosan sutott nelkule is.

 

Az uj tuzhely (ami mar nem is uj) viszont a legkeveres nelkul "talpas" lesz szinte minden, igy aztan hasznalom.

Előzmény: Bubo.Bubo. (93364)
ZsuR Creative Commons License 2015.01.12 0 0 93365

Orommel hallom - gondom van a kovasszal... az elesztos jobban sikrul.

Kiprobalom a heten.

Előzmény: A Nikk (93363)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.01.11 0 0 93364

ami nekem van, és a tapasztalatok:

50 cm széles (klasszikus méret) egyedülálló sütőm van (gorenje), alul villany, de nem digitális, nem állíthatós, a hőfok valahol 80-250 celsius fok között variálható

 

van benne 3 funkció, amit használok (jó, 4) - ez csak alul-felül tud sütni egyszerre, ez az alap funkció (1.), van grillrács a sütőtér felett, azt néha használom, de nagyon hamar szénné éget minden kilógót (2.), van a légkeverés a normál sütővel (3.) és van, amikor a lámpa csak világít (4.) - van még 3-4 funkció, amit máig nem értek, mire valók

 

van üvegajtó rajta (nekem ez fontos volt)

a tisztításkor a síneket oldalról le lehet emelni (ez jó, de pucolni úgyis utálja az ember az ilyesmit)

a sínek "duplák" így fogják a tepsit kihúzáskor, nem tud könnyen kiborulni

 

amit szerettem volna, de nem hiányzik: forgató-motor grillcsirkéhez, simán elvagyok nélküle

 

amit nem szerettem volna, de jó lenne, ha lenne: a digitális állítási, időzítési lehetőség

 

nem tudom, jó lenne-e, de elméletileg hiányzik: hogy külön lehessen alsó vagy felső sütést beállítani (ilyen most nincsen)

 

a légkeverés miatt van egy hátsó szellőzője, a gázrózsák mögött ömlik a gőz, amikor légkeverés megy

 

ja, és valahogy az én sütőmnek elég a 220 a sima konnektorból, nem kellett közvetlenül hálózatba kötni

 

Előzmény: krnemarika (93362)
A Nikk Creative Commons License 2015.01.11 0 0 93363

A kovász vagy az élesztő az autolízis után kerül bele:

 

"The method for an autolysed dough is appreciably simple; flour and water are mixed at low speed and then allowed a period of rest (anything from 30 minutes to being left overnight) before the salt and then levain are added and the mixing and kneading is completed."

 

 

"Because the role of the autolyse is primarily in influencing dough structure, the main difference you'll notice is in the handling as doughs made using an autolyse are purportedly more extensible and easier to shape. The resulting loaves are said to have more volume and a better crumb structure than those made with extended kneading, and should also appear lighter as there is less oxidation of the flour (and better retention of the creamy carotenoid pigments) due to the shorter mixing time. Lastly, as the length of time for the autolyse increases there is also a greater availability of sugars due to the action of enzymes (mostly amylases) present within the flour. Not only will this provide a noticeable sweetness to the bread, but the crusts on doughs made using a long autolyse should also caramelise to a deeper golden hue."

 

 

http://www.keelerandspon.com/allposts/2014/3/28/autolyse

 

 

 

(Ez most élesztős volt, de kovásszal is működik.)

 

 

Előzmény: ZsuR (93358)
krnemarika Creative Commons License 2015.01.11 0 0 93362

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Csak kicsit "konyha-trükk".

Új tűzhelyet szeretnék, aminek a sütője villany. Milyet javasolnátok, mire figyeljek?

Marika

sickamic Creative Commons License 2015.01.11 0 0 93361

most teszteltem, az eredmény a szokásos, a hurka kidurrant a kolbász meg nem

Előzmény: almirena (93354)
kisidi Creative Commons License 2015.01.11 0 0 93360

Jó hír,  anyukám mindenáron ültetni akar borsos ára miatt! 

Előzmény: H_G (93347)
kisidi Creative Commons License 2015.01.11 0 0 93359

Pontosan uúgy nem értettem,  mint te! :) de kipróbáltam, és az valami isteni, nem lehet egy lapon emliteni a fokhagyma más felhasználási módjával!  És igen,  villával kinyomod belőle a krémes fokhagymát,  nem nagy ügy,  a rozmaring vagy kakukkfű ágat is félreteszed,  gondolom a héj félrekotrása sem okozhat nehézséget.

Előzmény: szálkaaszemben (93344)