Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93153

Nálunk nincs hagyományos karácsonyi menü. Mostanában már nem is mindig én vagyok a vendéglátó. De van pár elmaradhatatlan dolog. Süteményből a mézes zserbó és a kókuszkocka, meg persze a beigli. Nálunk a karácsonyi mézes nem fogy, még a tavalyiból most is van pár darab egy dobozban. Sütni kell kalácsot. És a lényeg: karácsony körül kell legyen kocsonya. Pár éve megpróbáltam kihagyni, olyan felháborodás lett, hogy 24-én reggel kellett gyorsan csülköt, egyebet szerezni és megfőzni még mielőtt elindultunk volna az unokák karácsonyára. 

Előzmény: A Nikk (93148)
ZsuR Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93152

Majonezt is teszel a zelleres krumplisalataba?

Előzmény: nagypapi51 (93151)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93151

...zelleres-hagymas krumpli salata...

igen, ezt kihagytam, a zeller kötelező a krumplisalátába - meg kevés pirospaprika, bors és pár csepp olaj a tetejére.

A marinírozás csak halpatkónál (ponty) érdemes, az ecetes lében szinte feloldódnak a szálkák. Jellemzően filézett halat rántottunk, és abból nem sok maradt, detto borleves.

Előzmény: ZsuR (93150)
ZsuR Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93150

A mi szokasunk igazibol az Anyu es az o Anyosanak a szokasa... nem sokat adtunk hozza, elvenni egyedul a halaszlevet vettuk el belole. :))

 

Kezdetnek.... Borleves... es apro falatok eloetelnek, mig mind osszejovunk, mig a vacsora utolso reszleteit be nem fejezem - beszelgetes, iddogalas.

 

A vacsora nagyon egyszeru: rantott hal/hus (mert van aki nem eszik halat),sult krumpli, zelleres-hagymas krumpli salata, birsalma kompot - eddig a hagyomany.  Tartar martas, zoldsalata/sult zoldseg, mikor mi. Ha kapok birsalmat, akkor van kompot, illetve szoktam kortevel helyettesiteni.

 

Zserbo, dios es makos beigli.

 

Masnap reggelire hideg borleves :)) - imadom!

Ebedre meg este a maradek rantott halat retegezem szeletelt hagymaval, es leontom forro ecetes vizzel. Papus csemegeje masnap - de en is szeretem.

 

Kotelezo a kaposzta, a kocsonya "az unnepekre" :)).

 

 

Előzmény: A Nikk (93148)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93149

Nálunk 24-én az obligát menü borleves pirított kiflikarikákkal, rántott hal krumplisalátával, bejgli. A 25-26-i kaja soha nem volt kőbevésve, miként a szilveszteri malac, és az újévnapi lencse sem.

A tavalyi kihagyás után (nem is emlékszem, miért nem mentünk) idén újra Bécs, csak szilveszterre jövünk haza, pláne, mert a banda megint rámlőcsölte  a főzést. :)

 

 

Előzmény: A Nikk (93148)
A Nikk Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93148

Nálatok mi a karácsonyi menü? Nálunk egy dolog van kőbevésve - kell hogy legyen halászlé.

ZsuR Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93147

Jaja... elkezdted a keszulodest?

Előzmény: joy (93146)
joy Creative Commons License 2014.12.10 0 0 93146

A kapuban dönget Karácsony!

ZsuR Creative Commons License 2014.12.09 0 0 93145

Igaz - koretnek nem is szivesen eszem, de levesbe igen.

 

Hat ez a bajom - az idozites.  Ha ugy fozok, hogy csak ket tanyer leves legyen, ok.  Ha van maradek, ott a kinyilt rizs.

Előzmény: H_G (93144)
H_G Creative Commons License 2014.12.09 0 0 93144

A barna rizs felülete sohasem lesz annyira puha, mint a fehéré.

 

"Nem szeretem ha szetnyilik a rizs mint a rozsa..."

 

Az már tényleg túlzás, de jó időzítéssel könnyű megelőzni.

 

Előzmény: ZsuR (93143)
ZsuR Creative Commons License 2014.12.09 0 0 93143

...neked... nekem tokeletes.  Nem szeretem a suru paradicsom levest.  Az, meg, hogy mennyire veszi at a leves izet - szinten izles kerdese.  Sokat hasznalom a parolt rizst mint levesbetetet - elore fozve.  Nem szeretem ha szetnyilik a rizs mint a rozsa... Azt meg szinten szeretem, hogy nem egy izu - de szepen kieegeszitik egymast.

 

Roppanos... hogy erted?

Előzmény: H_G (93142)
H_G Creative Commons License 2014.12.09 0 0 93142

"Kulon paroltam barna rizst es talalaskor tettem bele a levesbe."

 

Na, ez rossz ötletnek tűnik. Túl roppanós, nem elég simán csúszós levesbetétnek és túl erős alapízű, nem eléggé átvett levesízű.

 

Előzmény: ZsuR (93141)
ZsuR Creative Commons License 2014.12.09 0 0 93141

Koszonom az otleteket a paradicsom leveshez.

Vilagos rantas - felengedtem a paradicsompure/csirke alaple keverekkel, es beletettem egy fel hagymat, sot, mediterran fuszereket...

Kulon paroltam barna rizst es talalaskor tettem bele a levesbe. Vagtam meg ra vekonyan ujhagymat - nem kellett volna, nem sokat tett... igaz, nem rontott rajta.

Szendvics volt a masodik fogas - cheddar/jalapeno szosz, sult szalonna es paradicsom.

 

macózug Creative Commons License 2014.12.08 0 0 93140

Köszönöm :)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (93139)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2014.12.08 0 0 93139

"Ez eredetileg a puszedli receptje, annak is tökéletes!"

Előzmény: ásítósmacska (93136)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.12.08 0 0 93138
Előzmény: ZsuR (93120)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.12.08 0 0 93137

Én az aszaltgyümölcsös nürnbergit szeretem a legjobban, de az nem teljesen olyan, mint a "békebeli" magyar. Viszont rettentően finom! :D

 

http://kifoztuk.hu/receptjeink/desszertek-edes-es-sos-aprosutemenyek-sorkorcsolyak/item/nuernbergi-puszedli

Előzmény: ZsuR (93120)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.12.08 0 0 93136

De ez nem puszedli!

 

 

Előzmény: macózug (93135)
macózug Creative Commons License 2014.12.08 0 0 93135

MÉZESKALÁCS RECEPT

A tökéletes mézeskalács recept! gyors, rögtön süthető, isteni finom, puha

Tészta:

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 25 dkg langyos ( meleg ) méz, 5 dkg zsír, 1 cs. mézes fűszerkeverék, 4 evőkanál tejföl, 75 dkg liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna


Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. nyújtjuk, szaggatjuk 200 fokon megsütjük. Vigyázz! Gyorsan sül, nem kell sötétre sütni!

Máz: tojásfehérje, porcukor

Nem kell az összes fehérjét bekeverni, elég a fele.

Általában 1 fehérjéhez 15-20 dkg porcukrot mérnek, de ez függ a tojás nagyságától is.

A cukormázhoz a fehérjét ki kell keverni a porcukorral. NEM HABBÁ VERJÜK!!!! Fakanállal, vagy kézi habverővel kikeverjük. papírtölcsérbe tesszük és díszítjük a kalácsokat.

Díszítés előtt a mézeskalácsokat "megtisztítjuk" . A lisztet egy ecset segítségével lesöpörjük a tésztáról.

Ez eredetileg a puszedli receptje, annak is tökéletes! Nem lehet abbahagyni az evését!

 

(TraRita receptje alapján, kipróbált- jó recept. )

 

Jó sütögetést  :)

Előzmény: ZsuR (93120)
kisidi Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93134

Csipetke. Vagy keményebb nokedli mokkáskanállal beleszaggatva. Ha gyorsan kell vékonymetélt.

Előzmény: Caipi (93130)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93133

Én nem szeretem benne a rizst, tésztát-nokedlit mi nem szoktunk így nekem idegen, mostanában a végén beleszórok egy maréknyi kuszkuszt, az bevált.

Zellerzöld nélkül nem az igazi. És én csak akkor csinálok, ha van legalább egy félliternyi házi paradicsomlé otthon, sűrítettet csak jobb híján teszek pluszban bele.

Boszorka Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93132

Ha valaki nagyon hű meg ha akar lenni ezzel a levessel, akkor piritson 1-1 szelet kenyeret, kenje meg vajjal és szórja meg vastagon reszelt sajttal. Rátenni a levesre, ami már csészékben van, aztán be a sütőbe néhány percre. Nagyon finom és mutatós. Anno vendégeknek csináltam, magunknak semmiféle levessel nem vacakolok, inkább vizet iszom.:-)

H_G Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93131

Akkor ebben megállapodhatunk :) Vagy fokhagyma, vagy babérlevél.

  

Előzmény: Bubo.Bubo. (93127)
Caipi Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93130

Anyám mindig nokedlit tett bele, úgyhogy amikor életemben egyszer csináltam magyar paradicsomlevest, akkor én is. (Annyifajta paradicsomleves-recept van a világon, hogy én inkább mindig újat próbálok.) 

Előzmény: ZsuR (93123)
Nyafkamacska Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93129

Levesbetét csakis betűtészta :-)

Vagy tálaláskor reszelt sajt.

Előzmény: ZsuR (93123)
A Nikk Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93128

Gyenge, vajas rántás az alap. Ezt öntjük fel paradicsompürével, vízzel, majd felforraljuk. Megy bele só és bors. Esetleg egy csipet oregano. Egy tojás sárgájával sűrítjük. Betétnek nokedli kerül bele és a végén belenyomunk egy gerezd fokhagymát.
A tányéron parmezánt reszelünk rá. Szeretjük.

Előzmény: ZsuR (93121)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93127

én nem szeretem a babérlevelet bele, de fokhagymát (szárított granulátumot) mindig teszek bele, és mostanában majorannát

 

a hagyma és a zellerlevél mindenképpen kell bele, cukor pedig csak egy kávéskanálnyi, mi savanyúan szeretjük

 

a tésztát külön főzöm

 

ami érdekes még: nem szeretem a házi paradicsomléből, csak a bolti sűrítményből, ezért nem is teszek el paradicsomot

Előzmény: ZsuR (93123)
H_G Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93126

Nem, közvetlenül bele. Ja, és szerintem elengedhetetlen a babérlevél.

Előzmény: ZsuR (93125)
ZsuR Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93125

kulon fozve?

Előzmény: H_G (93124)
H_G Creative Commons License 2014.12.07 0 0 93124

Betétje rizs.

 

Előzmény: ZsuR (93123)