Keresés

Részletes keresés

CSERMANEK Creative Commons License 2013.10.28 0 0 48884

Wow! 

 

Jó kis szezonvégi forma. Mi lesz itt jövőre, kérem szépen!?

 

Grat.

Előzmény: Elm (48882)
Elm Creative Commons License 2013.10.28 0 0 48883

Még egy kérés.

Akinek van trackje, vagy adata a Mátrabércről - tudom, fel lesz mérve, de csak érdekelne addig -, az el tudná nekem küldeni azt, hogy az egyes ellenőrzőpontokon mennyi szintemelkedésen van túl az ember?

A trail szinttérképén is csak a megtett táv és a földrajzi magasság szerepel, az addig eltelt D+ nem.

Köszi előre is, ha talál valaki ilyet nekem.

Elm Creative Commons License 2013.10.28 0 0 48882

A kör, ja nem, "B" kör - vagyis Balboa.

Pár hete kérdeztem két órán belüli részidőket Balboához. Most jutott rá időm, hogy elmenjek bepróbálkozni.

Szépen megterveztem, sokat vacilláltam a frissitésen - végül csak vittem két gélt, meg a kezembe egy 240millis soft flaskot -, de természetesen a tudományosan megtervezett részidő listát itthon felejtettem. Csak arra emlékeztem, hogy 26 perc Hűvösvölgy, es 1:05-ön belül kellene fordulni.

Úgyhogy biztos ami biztos a kék jelzésen már toltam neki, bár az előtte lévő emelkedők miatt eleve 170 feletti pulzussal mentem már itt is. Ha azt mondanám az itteni szójárással, hogy ez már kívül volt a komfortzónámon, akkor nem bontanám ki az igazság minden szirmát - konkrétan a halálzónám határát döngettem. Úgyhogy ment a hörgés meg fogaknak csikorgatása, főleg akkor, amikor a kihagyott Hűvösvölgyi kékkút után azzal szembesültem, hogy a Szépjuhásznénál elzárták a kutat (!!!), így a táv háromnegyedét kénytelen voltam a kezdeti bő két decivel megoldani.

Azért élveztem, az őszi erdő bár már lassan kopaszodik, de azért még gyönyörű, a kellemes indián nyári napsütéshez képest meglepetésemre igazán sokan nem voltak az erdőben, pláne az október 23-ai sáskajáráshoz képest - leszámítva persze a pár frekventált helyet -, és habár jellemzően az orrom elé néztem bokakifordulás megelőzési célból, azért sikerült a látványból is magambaszívni amit lehetett.

A tervet durván túlteljesítettem, 22 perc körül voltam Hűvösvölgyben, és 55:39-cel fordultam a kilátó mögött. Szinte az egészet kifutottam, nem hiszem, hogy magamhoz képest sokat hagytam benne. Odafelé 11 perc volt a Határnyereg, úgy gondoltam, hogy kb. ugyanennyi lehet onnan a Fenyőgyöngye is, tehát ott kb. tudni fogom az időmet, ami be is igazolódott, 1:38 körül voltam a nyeregben, ami az 1:50-en belüli megérkezés lehetőségét is felvetett, így próbáltam a végén is tartani a tempót, ami a legvégén lefelé őrült száguldásba átcsapva sikerült is, így 1:49:41-gyel csaptam a célba.

A piroson lefelé egy kanyart szokás szerint benéztem (a szerpentin vége felé, ahol pont nem látni a jelzést a jó irányban egyből), ezért öt másodperces helybenfutós bokszkiállásos büntetéssel sújtottam magam ott helyben, valamint a legelején és a végén is a Szépvölgyi melletti ösvényen futottam fel a sorompóig/tól, nem kell ebbe az a kis aszfalt se, legyen ez a terepfutás ünnepe. A többi része természetesen a hivatalos útvonalon volt.

A nemrégiben terhelésesen 191-nek mért max pulzusomat erősen megközelítettem, 187-et sikerült elérnem valahol, 169 lett az átlag, és az időterv miatti lefelék erőltetése okán az emelkedős szakaszok 173-174-es átlagához képest alig kevesebb 165-170 körüliek lettek a legurulós részek.

Végül szépen lenyújtottam, magamba szívva még egy kis őszi erdőt, itthon ki is hengergettem a lábam még, sőt, váltófürdőt is kapott, így a lelki béke és boldogság megmaradt az endorfin elmúlása után is úgy, hogy fizikai fáradság csak egy kis általános jóleső maradjon, izomláz, meg hasonlók nélkül.

Az overdrive ellenére is élveztem a menetet, de azt hiszem most visszaállok egy kicsit kellemesebb, érzékszerveknek és léleknek többet adó, szervezettől kevesebbet elvevő fokozatra. Mondjuk most mindjart a hosszú hétvégén egy két részes Mátrabérc bejárással : semmi sietség, nézelődés - óra, pulzusmérő, meg effélék nélkül, csak az enjoy meg a fun, ahogy a művelt német mondaná.

CSERMANEK Creative Commons License 2013.10.28 0 0 48881

Bizony! Meg még boltok is voltak, ahol vehettem volna magamnak kaját, ha kellett volna. Vagy kerhettem volna almát is a helyi lakosoktól:-)

 

Nem nagy gáz, de azért gondoltam közérdekű, hátha valaki jövőre rátéved. Ne lepődjön meg, hogy közben nincs szilárd, ill. Folyékony se túl sok. Amúgy én is Csobánkán töltöttem.

 

De e mellett is jó verseny. Köszi a szervezést nagyon.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (48879)
Elm Creative Commons License 2013.10.27 0 0 48880

Nem gondoltatok arra, hogy az erdeszet, esetleg a turista szovetseg, meg akitol meg kellhet engedely-szeruseg, hogy A kör útvonalat kifestenetek egy sajat jelzessel?

 

Ha eleg nepszeru, es ugy tunik, hogy az lesz, akkor lehet erdemes lenne. Egy Balboa-kor a maga par jelzesvaltasaval maximum elsore lehet problemas, de aki felkeszul, annak egyaltalan nem. Amennyire olvastam, a Borzsonyben nem igy van, sok jelzesvaltas van. Nem lenne erdemes egyszer vegigjelolni? Mar persze ha az erdeszet befejezi a valtoztatgatast...

Előzmény: DonRazzino (48878)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2013.10.27 0 0 48879

...és Csobánka is tele volt nyomós kutakkal. :-)

Előzmény: CSERMANEK (48875)
DonRazzino Creative Commons License 2013.10.27 0 0 48878

amat, Balazito! Tudunk a jelzésváltozásokról, ezek egy részével már a nyári bejárásokon is szembesültünk. A jelzett utak nyomvonalának módosításával kapcsolatban érdeklődtünk az Ipoly Erdő Zrt.-nél. Várhatóan a tél végére fejeződnek be a munkálatok. Akkor majd elképzelhető, hogy újragondoljuk A Kör bizonyos részeit, de jelentős változtatásra nem készülünk. 

http://www.ipolyerdo.hu/hirek/turaut_valtozas

A jelzések áthelyezésével én alapvetően egyet értek. Többször bosszankodtam azon (pl. a Galla és a Koppány-nyereg közötti kéken), hogy a jelzett turistaösvényeket miért a fő erdészeti szállítóútvonalakra jelölték ki, így a saras hónapokban teljesen járhatatlanná téve azokat. Régóta téma, hogy ezekről a "nagyforgalmú" szekérutakról single trackekre tereljék át ezeket az utakat. Sajnos - ahogy az lenni szokott-  most is a kivitelezésnél bukott el a dolog. Szerintem arra számítottak, hogy a sokszáz erdőjáró, majd pár hét alatt kijárja a legtöbb helyen egyszerűen a susnyásba befestett új ösvényt. Egyelőre szinte mindenki a régi utakat használja.

Előzmény: Balazito (48876)
Balazito Creative Commons License 2013.10.26 0 0 48877

Mai futáson Andrásék említettek egy youtube-os videot, ahol kicsit látható, átérezhető, hogy milyen tempót mennek a nagyok akár felfelé, akár lefelé. Szerintem erre gondoltak:

http://www.youtube.com/watch?v=Da7oiPm91Gw

 

Jó hangolódást a Pirosra:-)

Balazito Creative Commons License 2013.10.26 0 0 48876

KÖR -höz néhány észrevétel.

Valaki (erdészet?) teljesen idióta módon újratervezi Börzsöny turistajelzéseit. A KÖR elejét futottuk ma és a Nagy-Galla előtt teljesen eltűntették a zöldet, így ha valaki nem ismeri a régi útvonalat és/vagy sötétben van ott, akkor nehezen tudja lekövetni a hivatalos irányt. Nagy-Galla után is többször terelték a kéket, járatlan, ösvénnyel sem bíró szakaszon megy, ember legyen a talpán, aki sötétben ezt végig tudja nyomozni. Hogy mi értelme volt a régi helyett erre a kijáratlanra vinni, nem jöttem rá, mert se nem követhető, se nem látványos, (és legalább kb. 15 perccel lassabb a réginél).

Ha valaki próbálkozik a teljesítéssel, akkor ezekkel a "finomságokkal" számoljon.

 

Wágner úr ma ment ki a pályára, elég rendesen elkavart, mert Királyrét után nem sokkal előztem, majd Márianosztra előtt jött velem szembe megint, szerintem már Kóspallagnál benézte a jelzésváltást:-( Kb. 3 órát bukhatott ezzel, így kell nézni a teljesítését.

 

 

CSERMANEK Creative Commons License 2013.10.26 0 0 48875

Intersport túranap

 

Tavaly valahogy odakeveredtem, idén is ez jutott, mivel a Bükk messzebb volt. Jó élményeim voltak, bár nem egy klasszikus erdei terepverseny. Sok a dózer, érezhető mennyiségű a beton is.

 

Kézikulaccsal, rövidcuccban középről indultam, kényelmesen. Egy célom volt - kifutni minden emelkedőt. A kevélyig tipegtem becsülettel, durva tempókkal mentek el mellettem az emberek, de gondoltam 30 sem kevés, én nem fogok rohanni az elején. Az idő szép volt, már az első utcától melegben futottunk:-)

 

Egyenletes, tempós futás lett belőle, felfelé figyeltem a pulzusra, lefelé meg gyakoroltam a technikát. Jó volt nem egyedül, magányos edzésként futni ezt a 27 km-t (ennyit mértem a 29 helyett), lekötött a sporttársak mozgásának, állapotának követése. Csobánkán zserzseli kartárs utólért, én azonban őt már nem. 2:41 lett, ami szintén azt igazolja, hogy ez nem lehetett 29 km, inkább 27.

 

Célban zsírosdeszka, tea, kis csacsogás és irány a gyerekekért.

 

Jó azért ez a verseny. Olcsó, mindíg vannak a pályán, gyors a pálya, és szép az idő. Edzésnek kiváló volt.

 

Másfél gélt és 1 liter vizet fogyasztottam el kb. A pályán frissítés továbbra sem volt, 21 km-nél lehetett vizet inni. Mondjuk nem is hiányzott...

 

Cs.

allez zserzseli! Creative Commons License 2013.10.26 0 0 48874

én most voltam először ezen a rendzvényen, újszülöttnek minden új. nekem bejött, szerintem tök jó dolog, hogy a bsi beváll egy ilyen low budget-low profile cuccot, már a bsi neve is rengeteg embert vonz, tele volt a hegy, de ez jó! a vonalvezetés sem rossz, bár a csobánkai aszfaltot és főleg a utolsó 3 kili aszfalt keringést kihagytam volna.. 

Előzmény: CSERMANEK (48871)
CSERMANEK Creative Commons License 2013.10.25 0 0 48873

Tényleg:-)

 

cs.

Előzmény: nedus1965 (48872)
nedus1965 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 48872

Talán a Tapír ?   :)

Előzmény: CSERMANEK (48871)
CSERMANEK Creative Commons License 2013.10.25 0 0 48871

Intersport túranapot tervezi valaki holnap?

macmelon Creative Commons License 2013.10.24 0 0 48870

Én meg naponta nézem kb. hogy lesz-e beszámoló, most meg jól nem vettem észre. Ebk. a korábbi (Fairy) beszámoló az eltűnt?

Előzmény: amat (48869)
amat Creative Commons License 2013.10.24 0 0 48869

Gratula újból, elolvastam Dani beszámolóját, így méginkább elismerés jár érte. 

Csanya nektek gratula az ötletért. A beszámolóból kitűnik, hogy meg a Börzsönyt viszonylag jól ismerő rutinos túrázónak is voltak gondjai néhol a jelzések nem egyértelműségével. Próbáltok ezen javítani, vagy marad így?

Előzmény: csanya. (48851)
pamutmamut Creative Commons License 2013.10.22 0 0 48868

Írott-kő 70-en jártam. Beszámolóm: http://tereperdo.blog.hu/2013/10/21/irott-ko70

allez zserzseli! Creative Commons License 2013.10.21 0 0 48867

egyre csak növekszik a kedvem :)

Előzmény: Lúdtalp (48862)
titkár úr/herics Creative Commons License 2013.10.21 0 0 48866

No Figyelem! Nem túl jó híreim vannak!

Összefogás Jótékonysági Teljesítménytúra a Mátrában és a Retro túrák elmaradnak. Novemberben későbbi időpontban kerülnek megrendezésre. Az oka a túrák elmaradásának, hogy Abasáron jelen pillanatban emberi fogyasztásra alkalmatlan az ivóvíz és az önkormányzat kérte a rendezőket, hogy más időpontban rendezzék meg a túrát.

Részletek és új időpont később, a hét folyamán. A Mátra Teljesítménytúrázója mozgalom része lesz az új időpontban megrendezésre kerülő túra.
Kérem aki tudja ossza meg a bejegyzést illetve terjessze ismerősei között!

Üdv: Titkárúr

Lúdtalp Creative Commons License 2013.10.21 0 0 48865

Köszcsi :)

Előzmény: macmelon (48863)
-biga- Creative Commons License 2013.10.21 0 0 48864

A Mátrabérc TT valamint Trail szintrajza valamint itinere a szervezők által lesz mérve, elkészítve.

Előzmény: Elm (48854)
macmelon Creative Commons License 2013.10.21 0 0 48863
Előzmény: Lúdtalp (48862)
Lúdtalp Creative Commons License 2013.10.21 0 0 48862
Előzmény: Lúdtalp (48861)
Lúdtalp Creative Commons License 2013.10.21 0 0 48861

Olvastam egy jó szöveget a GR20-ról. Olyan megosztásra való:

 

"ez az a hely, ahol lefelé is felfelé kell menni..."

 

forrás

CSERMANEK Creative Commons License 2013.10.20 0 0 48860

Parádés a Börzsöny.

 

Zseni.

 

Cs.

csanya. Creative Commons License 2013.10.20 0 0 48859

Lehet, hogy újabb Körzőt köszönthetünk majd? Október 26-án indul neki a Körnek Wagner András, 60 éves veterán sporttársunk!

 

http://www.terepfutas.hu/index.php/hu/koerzo/a-koer

Pardo aki PingPanther vót Creative Commons License 2013.10.19 0 0 48857

De jó lehetett az a hamburger...

Gondolom Daninak egy darabig nem fog így ízleni semmilyen reggeli! :-)

Megdolgozott érte! Gratulálok!

Előzmény: csanya. (48853)
Pardo aki PingPanther vót Creative Commons License 2013.10.19 0 0 48856

Királysirály!
Ezen morfondíroztam én is, de nem mertem végül javasolni, hiszen az itiner nem egyenes vonal, és emiatt torz a szintrajz.
Viszont nekem így azért tűnik praktikusabbnak, mert azt viszont jól látom benne, hogy szintben hol tartok.
Belefér-e egy erős megtolás a tetőig, vagy még kell tartalékolni. :-)

 

Hajrá!

Előzmény: Elm (48854)
bor_kedvelő Creative Commons License 2013.10.19 0 0 48855

Hamburgert kert, teat kapott...

Előzmény: csanya. (48853)
Elm Creative Commons License 2013.10.18 0 0 48854

Javítgattam a Mátrabérc itinert. Amiket lejjebb írtatok hibákat, asszem mind beleraktam EBBE az új verzióba. A szintképet megfordítottam,és a pontokhoz torzítottam, így pont egymás alá esnek a pontok, viszont így nem pontosan arányos az útvonal hosszához (ez Ágasvár után például elég jól látszik). De nagyjából jó így is, a várható trendek láthatóak rajta...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!