Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147097

Kezdek bizakodni!:)

Előzmény: körte51 (147070)
atís48 Creative Commons License 2018.02.23 0 1 147096

Szeretnék hozzászólni ehhez a témához,a főzőm térfogata 98 liter, a kazán fala és az üst közti távolság 40 mm,az üst alja és a kazán fűtött felülete között 200 mm van,az összes gőztérfogat 87 l.

Ebbe a szerkezetbe összesen kb. 15-17 liter vizet teszek,tehát a víz sehol nem érinti az üst falát.

Mivel a víz párolgáshője 530 Kcal a halmazállapot változással  nekem alapon  lead 430 kcal -t,+ a 0,5 bar túlnyomás 110 C°  hője még hozzá ad egy keveset.  Mikor hosszabb állásidő után beindítom a készüléket akkor már csak minimális vákum van a rendszerben, /és így sok levegő is van benne /amint elérte a gőztér a 0.5 bar túlnyomást   kinyitom a gőztérből kivezető 1/2 colos csapot ,és leengedem a nyomást 0-ra,  /gyakorlatilag az egész főzés ideje alatt így is marad/   Ha ekkor még  nem csuktuk le a tetejét akkor egy nagyon intenzív hőmozgást láthatunk,azonnal elkezd forogni a bent lévő  cefre.....Ugyan evvel a főzővel próbáltam vízfürdős módszerrel is főzni ,az egy katasztrófa volt közel 3- szor annyi idő alatt fűtötte fel.   De ennek ellenére is mióta beépítettem egy keverőt még sokkal jobb lett a hatásfoka,ill. nagyon sokat jelent az elő és az utópárlat frakciók  érzékszervileg,sokkal élesebb  elválasztási lehetősége.

Előzmény: snapszmester (147083)
endrepp Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147095

Nagyon jók ezek az ipari cuccok, nincs szükségem 100-asra, ha egyszer mégis, akkor elgondolkozom ezen.

Előzmény: foxrudi (147091)
raczno Creative Commons License 2018.02.23 -1 2 147094

Ha már az elébb Perkátát emlegette valaki... :

 

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147093

A 40 fokosra beállított birset, meggyet, körtét, almát, szilvát, ugyan úgy vizsgáljátok mint a normál, vagy a strong pálinkákat?  

Előzmény: Kisbvb (147046)
foxrudi Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147092

Ez nagykonyhai főzőüst,én egy ilyet alakítottam át.80-400l-ig léteznek.gyári súlyszelep óra....Szuper.És víz is alig kell bele.

Előzmény: foxrudi (147091)
foxrudi Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147091

10-es az ürítő,és 9-es a vízszint jelző.

Előzmény: endrepp (147080)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147090

Te is tudod, hogy a versenyeken belövő mintákkal készítik fel a zsűri tagokat a felkészítő tréningen. 

Természetesen hiba a túlérett banán, ill a szotyós körte pálinkának. Megdőlni látszik az a mondás, hogy a cefrének való gyümölcsöt  a fáról lehullva reptében kell elkapni. 

Előzmény: mili70 (147062)
rézmanó75 Creative Commons License 2018.02.23 -8 3 147089

Ja! Majd el felejtettem. A vett gyümölcsről, még soha nem sikerűlt számlát kapnom. 

Mivel nincs már saját pálinkám, egy közeli főzdéből szerzek be néha saját fogyasztásra nagyon olcsón. Nyílván számla nélkűl. :)

Előzmény: rézmanó75 (147088)
rézmanó75 Creative Commons License 2018.02.23 -8 3 147088

Miért? Te kóstoltad? Messziről jött ember........

Kicsinyes dolgokkal rárepülünk???? Akkor nem ő???? Valamit félre értelmeztem biztos. Elnézést érte! :)

Másképp is fel lehet fogni dolgokat. Pl. Ha a gazdasági oldalát nézzük!: Mert ugye ő is azt nézi! Több iparág lendűlt fel miattunk!  Gyümölcstermesztés, faiskolák , pb iparág stb. stb. a teljesség igénye nélkűl! Érdemes lenne számolni egy kicsit! :) Lehet, meglepő lenne!

Előzmény: körte51 (147048)
endrepp Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147087

Azt nem tudom mit nyernél. Ha a főzési időd megfelelő, az égőd ki van használva, akkor semmit. Esetleg a cefre teteje előbb melegedne át, de azt megoldod keverővel.

Előzmény: snapszmester (147086)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147086

Ha lesz elég bátorságom kipróbálom, de szkeptikus vagyok. 

Előzmény: endrepp (147085)
endrepp Creative Commons License 2018.02.23 0 1 147085

Szóval nem a gőz hőenergiája van kihasználva, hanem a lecsapódásakor felszabaduló rejtett hője.

Előzmény: snapszmester (147083)
endrepp Creative Commons License 2018.02.23 0 1 147084

Nem így van, az iparban ahol kevés a víz, ott jön a gőz, a forrásban lévő cefrének kell a hőmennyiség, amit veszít, azt folyamatosan vonja el a környezetéből, ami történetesen az üstfal másik oldalán lévő telített gőz, az lecsapódik-kondenzál, ezzel kiadja a rejtett hőjét, a kondenzvíz leszalad a fenékre, ott felveszi és elpárolog és újra..

Előzmény: snapszmester (147083)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147083

Ezt én is olvastam, de nekem kevésnek tűnik az intenzív forraláshoz. Hővezetés szempontjából a gőz szinte szigetel. Hideg oldalra leadja a hőt, de intenzíven hőt bevinni csak vízen keresztül lehet, az alján. Mi van a felfelé áramló füstgázokkal?

Előzmény: endrepp (147080)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147082

Esetleg a fűtési teljesítmény lehetne kicsi, de mivel a te esetedben 0,3 bar-nál az állványcsővőn kifolyik a melegvíz, akkor ez kizárt.

Állványcső hosszának növelését óvatosan: 1 bar=10 m. v. o.

Előzmény: 1zsakkrumpli (147079)
endrepp Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147080

Nem találom most. A Fűtőber konyhai üstök doksijaiban szépen le van írva, Barkócza is leírta egyszer nekem akkor esett le.

Ezek az üstök alkalmasak rá, optimális esetben a víz nem íri el a feneket, a kondenz vizet melegíted nem a gőzt. A gőz dinamikusabb mint a víz, több hőt szállít és ahol lacsapódik a vákuum odavonzza, tehát a hőeloszlás egyenletesebb lesz, mint víz esetén. Felfűtéskor ki kell engedni a levegőt, amikor a gőz kezd jönni elzárni.

Előzmény: snapszmester (147078)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147079

Mi lenne ha csak 3/4 ig tenném a köpenyt?

Még kisebb lenne a nyomásod.

 

Mi lenne, ha megnövelnéd az állványcső hosszát?

(nagyobb lenne a nyomás a víztérben)

Előzmény: snapszmester (147073)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147078

Ez igaz, de a gőzt melegíteni dupla falban még nehezebb mint a vizet. Persze ha lenne gőzkazánom. Ott is a vizet melegítik.

Előzmény: endrepp (147076)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147077

Ez egy kicsit bonyolultabb. Szabályoztam teljesítményt kondenzvíz szinttel.

Itt a vizet melegítem és már át is adja a hőt a cefrének. A gőz szinte mellékes.

Előzmény: öreg_néne_b (147075)
endrepp Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147076

Nem próbáltad soha gőzzel? A gőz rejtett hője nagyobb, mint az emelt forráspontú víz fajhője.

Előzmény: snapszmester (147073)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147075

Mit Te is tudod, a vegyiparban általános, hogy a készülékeket gőzzel fűtik (a kondenzvizet leengedik a készülék alján), azzal adott felületen több hőt lehet átadni, mint a forró vízzel.

Előzmény: snapszmester (147073)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147073

Rendben!

Kicsit zavar ha a hőátadó(dupla falu)üstökről írtok és nem törekedtek a minél nagyobb hasznos felületre. 

Nálam vízfürdő van és a köpeny tele vízzel. Igaz a túlnyomás kitolja a felesleget az állványcsőbe, a köpenyt tele kell tennem mert különben nem tudom tartani a 0,5 B nyomást. Ha elég híg a cefre nem is kell mert akkor is ömlik a pálinka ha csak 0,3B.

Mi lenne ha csak 3/4 ig tenném a köpenyt? 

körte51 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147070

Nem. Arany demizson díj ! Csodás pálinka sikeredett belőle, megkóstoltam. Azt hiszem csak a levét főzte ki!

Előzmény: kupeci (147064)
snapszmester Creative Commons License 2018.02.23 0 1 147066

Ok, én megértettem.

Előzmény: Törölt nick (147063)
kupeci Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147064

Ezt átvitt-értelemben mondod?

Előzmény: körte51 (147026)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.23 0 4 147063

!!

mili70 Creative Commons License 2018.02.23 -1 1 147062

Gratulálok a frissen megszerzett érzékszervi bíráló képesítésedhez. Nagyon becsülendő, ha valaki komolyan veszi amit csinál. De nem értetted, mire akarok kilyukadni. Már majdnem azt írtam, hogy majd holnap ugrik a majom a vízbe, és kiderül, hogy mennyire sikerült bírálati szempontból felnőni a "nagyokhoz", de ez egyrészt személyeskedés lenne, ami távol áll tőlem, másrészt már (idén is) elég markánsan jelentkezett néhány dolog a versenyeken, ami miatt az előző " parasztvakításos" válaszod nem elfogadható a számomra. Szóval egy sima mezei otthonfőző természetesen elfogadja, ha ilyen és olyan eredmények is születnek a különböző versenyeken a pálinkájaival kapcsolatban, azonban az eléggé elbizonytalaníhatja, ha elismert nevek által mondott minősítésekben jelentős eltérés van ugyanazon pálinkáról 1-2 hónapon belül. Tehát hogy döntsem el, hogy jó, vagy mennyire jó a pálinkám, ha egy 19 pontos aranyból hirtelen 14 pontos épphogy bronz lesz, egy csomó hibával. Persze, mindenki szeretné azt gondolni, hogy igazából  a 19 pontos a valóság, de mi van akkor, ha mégsem? Ez megkérdőjelezi a versenyek alapjait és létjogosultságát. Melyik versenyek azok, amelyek hiteles képet adnak? Onga, Gyula, Perkáta, esetleg Gyermely? Gyermelyen minden bírónak volt képzettsége? Volt 2 fős bírálói bizottság is, vagy mindegyik legalább 3 főből állt? Ha mindenhol azt hangoztatják, hogy egy standardhoz kell mérnetek, akkor nem lehetne egy falusi verseny sem kivétel, mert a jó, az a falun is jó, a szar meg falusi versenyen is szar. Melyik bírálati lapokból tanuljak, amiben kiránynak minősítik a pálinkám, vagy amelyikben épphogy ihatónak? Melyik a hiteles? Az indok, hogy többféle tanár által lettek képezve , és ezért(is) van az eltérés, az  nem kielégítő. 

Szóval én mint versenyző jelenleg ott tartok, hogy van jó, és van rossz pálinka. Ezt el is fogadom, és az esetleges arany minősítés, csak hab a tortán. A többi csak hókuszpókusz. :)

 

És ha már a fajtatiszta, ritka fajtákat is szóbahoztad az oktatás kapcsán, akkor írd meg pls, hogy a szakma jelenlegi állása szerint a banánpárlatnál a " túlérett banáníz" az hibának minősül-e, és ha igen miért? Te milyen szempontok alapján bírálnál egy banánt, mit vársz el ettől a fajtától, és miért? 

Előzmény: Kisbvb (147046)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.23 0 6 147061

Megint csak mélyen egyetértek.

Előzmény: rézműves1 (147059)
kupeci Creative Commons License 2018.02.23 0 0 147060

Hajdúszoboszló.

Előzmény: Kisbvb (147015)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!