(Én annyit próbáltam jelezni kupeci kollégának és a többieknek is, hogy az ormánsági (sellyei) versenyt hanyagolja mivel szakmaiatlan, a sellyei fehérhurka fesztiválra már ez miatt érkező alkeszek megitatására szolgál. A mintát nem adják vissza hanem kikóstoltatják ingyen (!)... Voltam többször is, láttam, beszéltem a szervezőkön keresztül a bírálókkal egyaránt:
Nincs szöveges bírálat, az egyik hölgy bíráló saját bevallása szerint (!!) nem szereti a pálinkát ezért nem is iszik, a másik hölgy nem szereti a körte pálinkát így az nem nyerhet... )
A cserélhető rosta csuszkája. Nem kell bele törőléc, a héten csináltam 1.5q-t, 3-4 perc alatt végeztem vele. A feleségem felvette, de addig vágta, hogy letörölte az egészet.:( A jövő héten megint kapok ugyan ennyit, talán az sikeresebb felvétel lesz a darálásról.
Muszáj neked itt ennyire görcsölnöd?? (kérlek, vedd ezt teljesen jóindulatú kérdésnek)
Próbáld észrevenni, hogy nem vevők(azok, akik hozzászólnak a témában)arra, amit te teljes szívedből akarsz velük közölni.
Vedd be a "leszarom" tablettát, oszt' annyi, anno én is így csináltam görcsöljön azóta az, akinek hat anyja van.
Próbáltam én is a Te stílusodban, belső indíttatásból segíteni, nem kellettem, de: OLVASOK, néha írok, néha beintek, néha kizárnak, na és??? Ha meg belefutnak a jövedéki büntibe, lelkük rajta.Adminka meg tegye a dolgát.
Nem keresgetem(nem szoktam) a lehetőségét annak hogy valós vagy vélt ellentmondásokat a végletekig kikényszerítve tisztázzak, de itt időznék egy kicsit."Egy kis falu pálinkaversenyén elért eredmény legalább annyira szívmelengető érzés számomra, mintha egy nagyobb volumenű rendezvény keretében elért elismerés.".........na most én küldtem Sellyére is....:)
Egyetértek veled, már csak az a kérdés, hogy a különböző régiókból, a különböző képesítéssel rendelkező bírálóktól érkezett visszajelzések, milyen kérdéseket generálnak benned? Ezekre a kérdésekre kapsz-e megnyugtató választ, illetve, hogy ezekből a válaszokból tudsz-e tanulni, fejlődni?
A pálinkaversenyekkel kapcsolatban egy pár szót szeretnék mondani. Mivel én kb. 2,5 éve főzök pálinkát amatőr, hobbi szinten ezért nincs olyan nagy rálátásom mint nektek. De egy biztos! Egy kis falu pálinkaversenyén elért eredmény legalább annyira szívmelengető érzés számomra, mintha egy nagyobb volumenű rendezvény keretében elért elismerés. Ezért van az, hogy az ország négy sarkába szoktam küldeni a pálinkáimat, hogy auditálják be. Ha a szomszédnak vagy a komának adok egy felest akkor az úgy is azt fogja mondani, hogy : Hú... Ez fasza lett Pista! " közben egy rakás ... . Én minden kritikai észrevételt fontosnak tartok, még ha elsőre nem is értek vele egyet, mert úgy gondolom, hogy később ebből tanulhatok. Másik... Előre kijelentem, hogy szerintem én vagyok a Kárpát- Duna Nagyhaza legrosszabb bírálója. Nem értek hozzá, nem is szoktam bírálni. Államszocialista pálinkákon szocializálódtam.... Kétemberes... Guggolós.... stb.... De... Ahány táj annyi szokás és annyi ízvilág... Hajdúsági vagyok. Ahol lakom ott a hurka sós. De Hajdúböszörményben enyhén édesen készítik. Lehet nem mindenki, de nagyon sokan. Nekem így is nagyon ízlik, de van akinek nem. Na, a böszörményieknek meg lehet az nem ízlene annyira amit mi csinálunk. Ez pedig csak a keleti régió. Tehát itt csak arra próbáltam rátapintani, hogy aki bíráló annak tényleg objektívnek kell lennie, mert rengeteg dolog befolyásolhatja az ítéletét... Én ezért tartom fontosnak, hogy az Ormánságba, Kőszegre, Bácskára, stb küldjek mintát, hogy minden régióból kaphassak visszajelzést. Ez a véleményem. Én ezért bátorítom a magánfőző cimborákat, hogy ne sajnálják azt a 0,5-1 liter mennyiségét meg egy gyrosz árát az elküldéshez. Próbálkozzanak meg vele, hogy minél színesebb véleményt kaphassanak a saját munkájukról.
Kivettem az érlelőből (nejlonzacskó:)) egy reggel vásárolt ecuadori banánt, vizsgálat céljából meg is ettem.Én mindig azt hittem, hogy a banán végén, a héj alatt az a magszerű valami az a magja. Ezek szerint nem, már a guglin is rákerestem és látom, hogy nem ott helyezkedik el a mag, már amelyiknek van.
Elkészült a befőtt cefrém. 35 liter rumos szilva illetve körte befőttből csináltam durván 130-135 liter cefrét 2 hordóban élesztő és pektinbontó hozzáadásával. A pincében 14,6 fokot mértem. Ez nem igazán kedvezett az erjedésnek, de szerintem kiforrhatott, mert az első néhány napban tapasztalható "látványos" forrás abbamaradt, lecsendesedett. Másfél hét telt el a cefrézés és a lepárlás között emiatt döntöttem a főzés mellett.
A 70 liter cefre 55 fokon indult meg, a 40-et viszonylag sokáig tartotta, de a 30-at vitte a legtovább. Kb 0-5 fokig engedtem ki. Így lett kb. 70 liter befőtt cefréből 13 liter alszesz. A fokát nem volt időm megnézni, megyek születésnapi bulira, kint hideg is van, majd holnap. Sohasem csináltam még ilyet. Az alszesznek különleges, semmihez sem hasonlító illata van... Egyáltalán nem rossz, sőt.... Csak számomra még ismeretlen. Mit szóltok hozzá? Szerintetek jól adott? Holnap főzném a másik 60-70 liter cefrét. Várjak még vele vagy már kiforrt, vigyem, ne szarozzam? :) Köszi a válaszokat! :)
Ezeket már próbáltam 81 fokos lett a középpárlat (kisüst ,szilva).3 év múltán mutatta meg az illatát, parfümös lett, de az ízével nem harmonizált. Ennek ellenére már tavaly elfogyott. Más. Adtam le mintát a Brillante versenyre: 2 db kisüti; 4 db egymenetes; Minden minta 40 fokosra lett beállítva, hűtve 1 mikronossal tükrösre szűrve. Én az előpárlati komponenseket nagyon hiányoltam belőle. De, még változhat több mint 1 hónapja van a bírálatig. Még cimborázhat az emeleten a többi indulóval.
Sárgamuskotályt hígítottam ki az imént, ezt érzem, jönnek mennek az ízek, a végén egy kis keserny csattanással, köze nincs a muskotály könnyedségéhez, benne van, de mintha élve el lenne temetve. :)
Nem itteni találmány, ipari koppintás ez is, gondolom 100 éves történet.
Általánosságban a feladat, hőt juttatni az üst belsejébe, minél nagyobb az üst, annál kisebb a fajlagos felülete, bizonyos méret felett a gőz sem elég, akkor jön a közvetlen gőz injektálás.
Az könnyen lehet, hogy neked egyéb praktikus okok miatt nem lenne jó választás.
Nekem 400L az üst és 80-90 L a dupla fal térfogata.
Aludtam az információra. 400 L cefrét lefőzök 3 óra alatt és lesz 40-80 L alszesz az nem olyan rossz. Tegyük fel hogy nem vízzel töltöm fel a dupla falat hanem gőzzel a benyomott hideg cefre nagyobb vákuumot kelt mint amit a szerkezet elvisel. És ezt rendszeresen naponta többször. Persze kiengedhetném a gőzt előtte, de időt és energiát vesztek.
Ellenben ha vízzel töltöm a dupla falat a kis gőztér nem okoz gondot, hasznosul a forróvíz cefre melegítésre.
Nem véletlenül gondolom hogy 200 éve nem sok mindent találtak ki ez ügyben.
Nálad szinte annyi a gőztér mint a cefre tér, ha jól értelmezem. Nem csoda ha elégedetlen vagy a vízfürdős rendszerrel.
Az hihető hogy neked bevált a módszered, de nem tudom átültetni a saját berendezésre.
Akik innen ismernek azok tudják, hogy egyáltalán semmi okom nincs/ nem lenne " Keseredettségből táplálkozó kérdéseket" feltenni a versenyekkel kapcsolatban, tehát ez egy rossz megközelítés a részedről. :)
( egyébként meg teljes mértékben tisztában vagyok a saját korlátaimmal is )
Egyáltalán nem dühít, és irritál semmi a versenyekkel kapcsolatban. Azt többször ki is hangsúlyoztam, hogy mindent elfogadok ezen a téren, de azért van/lenne néhány kérdésem.
Igazából még az sem irritál, vagy dühít, hogy a kérdések jelentős részére nem kapok válaszokat, illetve ha van válasz, az terelő.
Ha egyszer lesz egy kis időm, akkor kigyűjtöm az elmúlt időkben felrakott kérdéseim, amire nem sikerült választ kapnom. Tömbösítem őket, néha betallózom, hátha egyszer valaki.......
Azt látom, hogy a " profi" bírálói kör, egy elég zárt társaság, és nem mindent akar v. tud kiadni a mezei otthonfőzők felé.
Illetve állításokat fogalmaznak meg, vagy éppen cáfolatot, de azokat nem minden esetben tudják/akarják alátámasztani egzakt módon. Erre volt is példa a közelmúltban, amikor pálinka szakmérnökök, illetve profi bírálók is ( önként ) vállalták a kísérleti nyúl szerepét...
Még nem, de készítettem körtét, almát. Azoknál határozottan érezhető a különbség. Ha sikerül a közeljövőben összerakni a főzőm akkor kipróbálom a 2. érettségi fokosat 6%-kal. Kizárólag tudományos céllal.