Megcsináltam az egytengelyes darabolómat úgy hogy egy fogaskerék átételt tettem bele most kb 250-et forog. Valóban sokkal nagyob a nyomatéka pedig még a lenditő kereket is kihagytam belőle. Még finomítani kell. Majd ha késsz lessz teszek föl képeket.
A különbség a méretekben van. Az apríték-tüzelésű kazánokban csak a kis, viszonylag homogén méretű apríték tüzelhető, ahhoz a nagy darabok - 5-15 cm - már nem megfelelő.
Te is kevered a darabolót a darálóval. Az ún. " chipper ", azaz tárcsás daráló által készített apríték alkalmas automatizált apríték égetéséhez ( 0.5 - 2 cm ) A darabolt ág alkalmas mindenféle más, vegyestüzelésű égetőberendezésben történő eltüzelésre. Én készítek házi méretű, mindkét fajta gépet, lejjebb találsz képeket.
A szárítással nem kell külön foglalkozni, megszárad magától, max. elszineződik. ( természetesen ne gyulladjon be, ill. meg )
Közben látom már, hogy a profi gépek jellemzően 1O-15cm-t tudnak, esetleg 25-öt, szóval a házi kategóriában irreális a rönk méretek ledarálása:( Útépítésnél, erdőírtásnál láttam ilyeneket, ill. a felhalmozott apríték hegyeket, bár azok ipari méretű gépek.
El kell dönteni, hogy mivel fűt az ember, hasábfával vagy aprítékkal.
Ügyes megoldások vannak itt. Gratula! Nagyjából át is futottam, még régebben.
Ún. "Chipper" gép érdekelne csak kicsiben. Csinált már valaki vagy lehet ilyet készen venni normális áron? Aprítékégetőhöz gondoltam, hogy gallytól (ingyen van) a rönkfáig (viszonylag olcsó frissen vágva, kitermelőtől) bármivel üzemeljen. Mondjuk évi 1Om3 keményfa igényből kiindulva olyan 2Om3-t kellene előállítani.
Másik kérdés, hogy egy ilyen alapanyagot hogyan érdemes szárítani? Sok helyet foglal, talán szerencsés szellőző zsákba tenni és úgy napoztatni/tárolni jól szellőző helyen?
Ez nagyon egyszerű és jó megoldás. Én a behúzóhenger fogainak kiképzésével oldottam meg ( a fogak magassága csökken a széle felé ), de ez jobb megoldás, a tengelyközép alá kell az etetőt méretezni.
Ha a " terelés " alatt azt érted, hogy a behúzóhenger a tárcsán lévő kések külső felén vágjanak, akkor igen. Az első gépeknél én is tapasztaltam, hogy magától a tengely felé kényszerül a vágandó anyag, ezt ki kell küszöbölni, mert ott kisebb a vágási nyomaték.
Sziasztok van egy egysoros kukorica silózóm azt szeretném átalakitani ágapritóvá már látam ilyet tök jól müködik. Csak adódott egy kis problémám el van törve az egyik behuzó henger fogaskereke ez egy SIP 80-as silózó nem tudjátok hol találok hozzá fogaskereket?
Ezen a fórumom alkamazott szóhasználat alapján megkülönböztetünk ágaprítót ( ágdaráló )és ágdarabolót. Az aprító jellemzően 0.5 - 2 cm-re darál, automatizált vegyestüzelésű kazánban használják, vagy - mint én - brikettáláshoz.
Az ágdarabolónál megkülönböztetünk egy és kéttengelyest, ill. van még egy pár, más elven működő.
Ha te kéttengelyest szeretnél, az jellemzően 5-15 cm darabokra vág, kiválóan alkalmas hagyományos fűtésre a kazánban. Jó hatásfokkal műxik, sűrűn kell pakolni.
A meghajtás attól függ, hogy van-e áram ott, ahol döntően használod. ( ha nincs, akkor traktor, ill. stabilmotor ) A villanymotornak jobb a hatásfoka - teljesítmény-nyomaték arány - ebből elég 3-4 Kw-os. Stabilmotorból illik 8 - 10 Le feletti teljesítmény.
A késeket úgy válaszd meg, hogy legalább K-400-as, vagy 500-as legyen, lehetőleg szívós anyag. A laprugóból készült átmeneti megoldás, ill. kisebb mennyiségű igényre való. Ha laprugóból készítessz 2 tengelyest, mindenképpen síkköszörültesd tizedre egyformára.
Nékem egytengelyes négykéses darabolóm van. A kések laprugóból készültek. Egy évig használtam ugy hogy a kések ki voltak köszörülve 30 fokos élel de nem voltak ledzve. Elég jól bírta. Most hogy kisé átalakítom a gépet leedzettem a késéket már nagyon várom a próbát hogy jobb lessz e a gép.
Sziasztok, új vagyok szeretnék kérdezni. Kisebb teljesítményű aprítót szeretnék készíteni.Késekkel kapcsolatban kérdeznék. A kések John Deere szár zúzóban voltak méretük 170x90x7mm. Mekkora ágak vására alkalmasak. A késekből eladó is van ha érdekel valakit.