Keresés

Részletes keresés

Lajkó Sándor Creative Commons License 2000.12.07 0 0 561
Bunyevácok
hazai délszláv népfaj, mely főleg Bács-Bodrog vmegyét a magyarokkal vegyesen lakja. A nevet némelyek a bunyák és bunyistár szókból magyarázzák, ami söpredék-népet jelent, mások, kiindulva e népfaj hagyományából, úgy, magyarázzák, hogy Bunátol származó, azaz a hercegovinai Buna, a Narenta baloldali mellékfolyója mentéről való eredetileg dalmata nép. 1683 táján jött nagy részük Dél-Magyarországba, hol még sokszor kellett védekezniök a törökök ellen. Magyarországnak mindig leghívebb lakói közé tartoztak, kik magyar hazafiságukkal - példa rá 188-49 - mindig büszkélkedtek. Számuk jelenleg körülb. 80, 000-re rúg a csongrád-, torontál-s pestvármegyeiekkel együtt. A B. magasak, erősen kifejlett testalkatúak; arcuk éles metszésű, kifejezésteljes; nőknél igen gyakori a tojásdad halovány arc. A legények arcbőre jóval sötétebb. Hajuk és szemöldökük igen dús, barna, erősen a sötétbe játszó. A férfiak szakállukat borotválják, de bajuszuk kifejlett, lecsüngő. Szembogaruk nagy, legtöbbnyire sötétbarna; fogazatuk erős, fehér. Jellemvonásaik: nagy vallásosság, büszke magatartás, becsületesség, nagy vendégszeretet s az ezzel járó rendkívüli borivás, melyről különösen a bácskaiak országosan híresek. A legtöbb szokásuk - kis eltéréssel - a gör. kel. szerbekével egyezik. A férfiak egyszerű, többnyire magyaros szabású, sötétkék kelméjű ruhát vagy igen széles, hófehér gatyát és inget a legények selyem-v. bársonymellényt, tov. kerek kalapot s csizmát hordanak a leányok pazar fényt űznek az öltözködésben. A finom, ezüstkapcsos mellényke által leszorított karcsú testüket a nők széles szoknya mégjobban szembe tünteti. A B. bútorzata szerény. Foglalkozásra nézve a B. földművelők. A nők kézi munkáikban nagy ügyességet tanusítanak. Minthogy munkás és kissé fukar nép, jómóduak, sőt igen gazdag ember is akad köztük. A B. a szerb-horvát nyelvet beszélik még pedig amannak "stokáv", emennek "ikáv" nyelvjárását. Némely részen az "ekáv", de még inkább a "jekáv" dialektusok járják és a magyar nyelv hatása igen nagy. Népköltészetükből a nemrég még kedvelt hősköltemények kivesztek, de lírai és meseköltészetük még gazdag. Saját nyelvjárásukon csak az utóbbi évtizedben kezdtek írni Antunovich János címz. püspök buzdítására, ki történetüket is először igyekezett megvilágítani. V. ö. Ivángi István, Szabadka története (2. köt. 1886-92) és az Etnographia számos közleménye. L. még Sokác

Fiúk A fenti szöveg a Hyperlinkes Révai Nagy Lexikona 1998-as kiadásából idézet /Woodstone Interactive Kft/

Üdv.: Lajkó S

Matkovits Creative Commons License 2000.12.07 0 0 560
Idézek:
"Személyem bunyevác-túlélői aposztrofálása a Matkovits által azt kívánja jelezni, hogy én vagyok a Bunyevác Túlélők Egyesületének az elnöke."
"Én nem kérkedtem semmilyen titulusommal, de bunyevác-túlélőnek sem szoktam nevezni magamat, egyszerűen tényként szögeztem le azt, amire a Matkovits Kornél a szokott módján utalt."
Aki saját magát meghazudtolja, az rutinból hazudik, csúsztat (lásd; itt bajai szerbek blablabla - és a
folytatás; , németek is élnek, rajtunk bajai bunyevácokon kívűl). Ugye mindjárt más? Csak tudnám, hogy ez kit érdekel Vaskúton... Kiki tegye a dolgát és kész. Úgyhogy nem folytatom ezt a meddő vitát, hanem segítek, ha kéritek.
Mijo Creative Commons License 2000.12.07 0 0 559

Én nem kérkedtem semmilyen titulusommal, de bunyevác-túlélőnek sem szoktam nevezni magamat, egyszerűen tényként szögeztem le azt, amire a Matkovits Kornél a szokott módján utalt. Viszont túlélésben reménykedőnek vallom magam, túlélni azt, hogy horváttá változtasson bárki is, semmibe véve identitástudatomat, leköpve őseim sírját ! Túlélni azt a nyíltszíni bekebelező erőszakosságot - talán akkor sem túlzok, ha a mi egykori puha diktatúránkhoz hasonlítom -, amit a horvátok saját országukon kívül, külhonra is kiterjesztenek. Ehhez - ha nagyon enyhén szeretnék fogalmazni -, segítő partnerekre van szükségük, de minek finomkodjak, akár saját vérüket megtagadó behódoltaknak is nevezhetem ezeket a kétes elemeket. Őket, akik a mindenkori idők dörgölődzői, a mindenkori lehetőségek kihasználói, haszonlesői !
Egyik legnagyobb szégyennek tartom azt is, hogy például Baján éppen ilyen elemek bitorolják a bajai bunyevácok egyik ősi fészkét, a "Csitanicát", hogy valójában mire is használják, a fene sem tudja, de szégyentelen módon van bőr a képükön Bunyevác Katolikus Olvasókörként nevezni azt a pár személyt, akik hasonló "elveket" vallanak, mint az előttem szóló Matkovits Kornél, a mai bajai horvát önkormányzat elnöke. Akiről zárójelben: nem én pörgettem tíz évvel ezelőtt a bográcsot, mondván - miközben forgatták erről a filmet -, hogy mi itt bajai szerbek blablabla .....!

Gyűlölöm az aljas csúsztatásokat, és ki kell hogy javítsam horvát elnökünk megjegyzését: nem tyirilicával írok én sem, hanem latinicával, nem pravoszláv vagyok, hanem katolikus, és sohasem "indultam" sehova szerbként, viszont mindvégig kihangsúlyoztam, hogy bunyevácként töltöm be a szerb önkormányzati elnöki tisztségemet !!! Népemhez még mindig közelebbállónak véltem így részt venni a nemzetiségi életben, mint horvát színekben tetszelegni, megtehettem volna fordítva is, mint sokan mások, de ekkor néha-néha minimum szemen kellene köpnöm önmagamat, már csak vezeklés gyanánt is !

"Egy etnikai kisebbségi (sőt elnök!) ne rágalmazzon, sértegessen egy vallási kisebbségit, mert elveszíti minden hitelét. És ez történt."

Ezekre nem tudok reagálni, lévén nem értem miről van szó, magyarázatra szorul, valószínűleg újhorvátul íródott, úgy meg én - szégyen és gyalázat :( - nem tudok, a bunyevác dialektus leginkább a szerbek által beszélt nyelvhez áll közel ! Elvárom e sorok írójától, hogy egyértelműsítse vádaskodásnak tetsző állításait !

Szegény vaskúti bunyevácok, előre együttérzek velük, ha ezek a "hittérítők" süketelésükkel meglepve őket kísérlik meg bűvkörükbe vonni őket, húzogatva a horvát-mézesmadzagok kifogyhatatlan tárházát :( !

Mijo

Matkovits Creative Commons License 2000.12.07 0 0 558
Nem aposztrofálok én - rám nem jellemző, -csak mint kiderül, az egyesület elnökét, annak neveztem, amit elnöki címével emel ki. Azzal sem foglalkozok - csak jelzem - a szlovén is szláv és bíz' tagja volt Jugoszláviának. Számomra horvátként, katolikusként, latin betűkkel íróként egyértelmű a hovatartozásom, eszembe sem jutna szerbként indulni és önkormányzati elnöknek, tagnak lenni - ott.
Ami minden szerb, vagy magát annak való joga. Tyirilicával író, pravoszláv bunyevácról viszont senki nem hallott. Ergó; vagy ez vagyok, vagy az. Középút nincs, erről kérdezd meg a vaskúti bunyevácokat. Nagyszüleimet kitelepítették - mind a négyet - ám ők sem "túlélők", mert életveszélyben nem voltak. Nem is nevezem magam annak, "csak" bunyevác-horvátnak. Belőlünk legalább találsz.
A dolog lényege nem ez, hanem a tolerancia, amivel élek-éltem, ám van aki nem. Egy etnikai kisebbségi (sőt elnök!) ne rágalmazzon, sértegessen egy vallási kisebbségit, mert elveszíti minden hitelét. És ez történt.
Amúgy meg; tényleg kérdezzétek meg a vaskúti bunyevácokat.
Egyértelműen nem fogtok kétkulacsost találni. No; ez a lényeg.

Mijo Creative Commons License 2000.12.07 0 0 557

Kedves János !

Személyem bunyevác-túlélői aposztrofálása a Matkovits által azt kívánja jelezni, hogy én vagyok a Bunyevác Túlélők Egyesületének az elnöke.
Enyhe kitérő: honunk mindösszesen 13, legalább 100 éves történelmi múlttal rendelkező nemzetiséget ismer el, ezek számára biztosít - úgy-ahogy - kisebbségi "jogokat". ( Ez leginkább a parlamentünkben világlik ki :( ..! ) Ebből a délszlávokat két náció képviseli, a horvát és a szerb. Jugoszlávia ugyanekkor 27(!) nemzetiség létét ismeri el területén. Horvátország nem tudom hogyan áll ezzel a kérdéssel, de mióta a szétszakadás bekövetkezett, azóta vehemens módon törekszik több, a határain túl élő nemzetiség horvátosítására - a bunyevácokéra is -, erre hatalmas összegeket áldoznak. Magyarországot anno bizonyára csak buta bunyevácok lakták, mivel a tíz évvel ezeletti időkben a kutyának sem jutott eszébe ezek közül a népek közül horvátnak tekinteni önmagát. Mióta magyarország csókolózós viszonyba keveredett a horvátokkal - lásd: Kalasnyikov elvtárs útvesztői :( -, folyamatos viszolygást hirdetve az agresszorral szemben, azóta ahol érik marják a bunyevác nép azon rétegét, akik nem voltak hajlandók őseik árulóivá válni, viszont az identitástudatot hírből sem ismerők közülük, leginkább kisebbségi önkormányzatok berkein belüli funkciókban találták meg a számításukat. Persze leginkább a számítók ! Mint mindegyik között, a bunyevácok között is akadnak településenként páran akik zokszó nélkül képesek voltak prostituálódni, fejet hajtva a horvát asszimilációs politika előtt ! Ez rendkívül sajnálatos és elkeserítő, éppen ezért is állt elő az elmúlt önkormányzati ciklus alatt, hogy személyemben a bajai szerb önkormányzat elnökét tisztelhették jópáran határainkon bévül és túl. Én ma is szerb képviselő vagyok, önmagamat bunyevácnak vallva. Horvátnak semmi esetre sem, én még megengedem magamnak azt a perverziót, hogy feltartott fővel tisztelem felmenőimet ! Éppen ezért hoztuk létre lelkes és empatikus barátaimmal múlt évben, a Bunyevác Túlélők Egyesületét, mely égisze alatt, folyamatos kapcsolatot ápolunk azon bunyevácokkal, akik hozzánk hasonló módon ítélik meg népünk sorsát, helyét e világban a Bácska északi és déli oldalán egyaránt.
Nekem nem áll módomban helyi és országos önkormányzatokkal a hátam mögött vagdalkozni, de ha a ti bunyevácaitok valóban bunyevác öntudattal kívánnak leledzni, úgy a lehető legtermészetesebb módon megkívánunk adni nekik minden számításba jöhető segítséget, mely részletezésébe közvetlen módon akkor mennék bele, ha egyértelműsödne a hovatartozásuk szándéka ! Leszögezem: kétkulacsos politika űzésére, nem mi vagyunk a megfelelő partnerek !

Köszönöm megtisztelő megszólításodat, egyeztetés után kereslek benneteket.

Üdv: Mijo

Előzmény: mmugy (555)
Matkovits Creative Commons License 2000.12.07 0 0 556
Értem kérdésed. Azonban én bunyevác-horvát vagyok, a Mijó pedig bunyevác-túlélő. A kettő kizárja egymást, nem annyira szemantikai, mint erkölcsi okokból. Amennyiben vaskúti bunyevác-származékként veszel figyelembe, természetesen segítek személyesen, illetve mozgósítva a megye tíz bunyevác-horvát kisebbségi önkormányzatát, a Horvát Szövetséget, a Horvát Kisebbségi Önkormányzatok Országos Szövetségét is.
Kornél
Előzmény: mmugy (555)
mmugy Creative Commons License 2000.12.07 0 0 555
Fiuk !

Egy kis segitséget kérnénk.Létrejött Vaskuton a
Vaskuti Bunyevácok Egyesülete.Szeretnék majd a helyi kulturális hagyományokat ápolni.Többek között a zenében és a táncban is.Még gyerekcipöben jár az egyesület.Kevés bunyevác család is van Vaskuton,holott Vaskut a betelepitések elött elsösorban bunyevác település
volt.Többen ugy gondoljuk,hogy a bunyevác hagyományok megörzése,felelevenitése csak hasznára válhat a településnek.E hagyományfelelevenitésben kérnénk segitséget.
Gyíakorlatilag bármilyen ehhez kapcsolódó témában számitunk segitségre az egyesület vezetöjének igénye és fogadókészsége szerint.
Emlékszem arra,hogy a Vaskuton megtartott klubtalálkozónk során Muity Mijó ajánlott fel ilyen segitséget,ezért bátorkodtam ide fordulni
kérésemmel.Elsösorban Mijó és Matkovits Kornél segitségére számitok,de bárkiét szivesen vesszük.

Köszönettel:

Matheisz János

mmugy Creative Commons License 2000.11.29 0 0 554
Kedves Józsi!

Nem jutott eszembe semmi,csak feltettem egy kérdést.Egyébként teljesen igazad van:Mi van,ha
ugy lenne,hogy .....Tulajdonképpen semmi.Csak a
szokásos.
Nem tudtam,hogy az On-Line ban már hajnali
1 órakor fennt van az anyag.
Ami a válaszom érdemi részét illeti az egyértelmü:
Minden törvényes volt.Ez konkrét válasz-nem
általánosság.
Akit érdekel mindenröl meggyözödhet nálam.
Nem tudom mire számitottál?Arra,hogy 5-10 oldalon keresztül soronként mondjak véleményt.
Ugy gondolom,hogy nem szükséges magyarázkodnom.
Különösen akkor nem,ha sokszor a vitának nem a megoldáskeresés a célja az ilyen ügyekben,hanem a
feszültség keltése és annak fenntartása.

Matheisz János

Előzmény: aktual (550)
aktual Creative Commons License 2000.11.29 0 0 553
Arany Jánosom!

az előbbi próbálkozásaimat nem kísérte siker, remélem a Modetátorok kitakarítják.
Amennyiben nem elfér.

Most gyorsan egy megyéről szóló cikk 0h 19-kor.
Off topic:

Mondták a soltvadkerti polgármesternek, Berkecz Lászlónak, hogy az Európai Unió támogatja a városi partnerkapcsolatokat. Különösen az tetszik Brüsszelnek, ha az ifjúságot is összehozzák ilyen találkozókon. A fiatalok nincsenek eleresztve pénzzel, nem árt, ha a kapcsolattartáshoz kapnak támogatást. Magyar városok előtt is nyitva ez a lehetőség, csak sokan nem tudnak róla – mondta Kiss Károly kiskunmajsai polgármester a soltvadkerti kollégájának. A majsaiak már többször pályáztak ilyen rendezvények támogatására, tudják a megfelelő brüsszeli címet és telefonszámot, és támogatást is kaptak már több ízben.
A soltvadkertiek követték a példát. Meghívták németországi testvértelepülésük képviselőit, meg az erdélyiét és a vajdaságiét, majd megírták a pályázatot. Abból látszott, hogy az anyag célba ért, hogy kértek hozzá kiegészítést. Telefonon folyton azt mondták, kedvezően bírálták el a vadkertiek pályázatát, de az idő telt, és nem jött se pénz, se írásos értesítés. A majsai polgármester maga is telefont ragadott, s tudakozódott Brüsszelben: miért nem támogatják a szomszédvár európai kapcsolatépítését? Neki is azt mondták, majd utánanéznek, de aztán megint nem történt semmi.

Magyar pénzben körülbelül 650 ezer forintról van szó. Berkecz Lászlót nem is az idegesíti, hogy nem kapják meg a támogatást, bár a pénznek is örült volna. Inkább a távoli döntéshozók viselkedése izgatja. A hazai döntések motivációi Soltvadkertről is beláthatók úgy-ahogy: lobbik, pártérdekek, szeretők, olykor kenőpénzek – tudni nem lehet, csak sejteni. No de a brüsszeliek minek alapján döntenek? Miért jobb nekik Majsa, mint Vadkert? Talán édes mindegy, tűnődik a vadkerti polgármester. Ha akarnak, adnak, ha nem akarnak, nem adnak. Talán nincs is semmilyen nagy európai titok, csupán a döntési helyzetben lévők élvezik az ismeretlen, távoli kérelmezők sóvárgását a könnyen szerezhető pénz után.

Tanács István

--------------------------------------------------------------------------------


Előzmény: aktual (551)
aktual Creative Commons License 2000.11.29 0 0 552
Egyébként így is megtehettem volna a "begépelést".

Már megint Vaskút!!


Előzmény: aktual (550)
aktual Creative Commons License 2000.11.29 0 0 551
Egyébként így is megtehettem volna a "begépelést".


Előzmény: aktual (550)
aktual Creative Commons License 2000.11.28 0 0 550
Szevasz János!

Örömmel látom,hogy igen szemfüles emberek vannak
Vaskúton ,hiszen az itt közölt cikk a nov,28-i
számban jelent meg.Én csak ma délután olvastam.
De van aki már 5.54 perckor befejezte a felgépelését a topicra.Nem tudom hánykor jelenik
meg Vaskuton e lap,de azt tudom,hogy a posta csak
8-kor nyit.Lehet,hogy már hajnali 4-kor kiviszik?!

Akár hiszed, akár nem Vaskút ezen részén hajnali 1-kor megjelenik a Népszabi!!! ( ONLINE)

Nagyon, de nagyon sajnálom, hogy erről megint az jutott eszedbe, hogy hajnali négykor, valamilyen kommenista, hazaáruló, polgármester lelkébe tipró, stb. stb társaság a lep megjelenése előtt, ebben a topicban publikálja a cikket.

Egyébként, ha ez mégis így történne, akkor mi van??

A válaszaidban megint nem az érdemi dolgokra reflektáltál, hanem a személyes vélt, vagy valós sérelmeidre.

Egyesek viszont sajátosan értelmezik a demokráciát:ha az érdekeikkel nem találkozik valami,akkor az nem demokrácia.
Igy is fel lehet persze fogni a dolgot.

Tudod ezt nagyon nehéz megértenem, főleg ennek a cikknek a tükrében.

Még annyit, a félreértések elkerülése végett. A cikknek a szerzőjét, Tanács urat nem ismerem. Tudomásom szerint még soha nem találkoztam vele, amit végtelenül sajnáok!

Kovács József

Előzmény: mmugy (546)
Mijo Creative Commons License 2000.11.28 0 0 549

Na, kedves János, ez már más kérdés ...:)!

Mijo

Előzmény: mmugy (547)
Mijo Creative Commons License 2000.11.28 0 0 548

Kedves János, nagyon kár, hogy csak ilyenkor észlelünk, igazán jöhetnél gyakrabban is :)!
Csak az objektivitás okáért. Én nem vonom kétségbe, hogy akadnak a jólinformáltabbaknál is, mégjobban informáltak, de a Népszabadság online változatában ezt a cikket, minden további nélkül olvashatják a koránkelők is, a másolás pedig csak másodpercek kérdése !
( Kár, hogy az atyánszkyval kapcsolatban nem látok mostanában ebben a lapban ..:(!?, nem tudom miért ilyen hallgatag a Doros Judit :)!? )

Üdv: Mijo

Előzmény: mmugy (546)
mmugy Creative Commons License 2000.11.28 0 0 547
Még az elöbbi témához

Azt a jelentéktelen apróságot már tán meg sem kell emlitenem hogy a körültekintéséröl hires ujságiró sem a Választási Irodát,sem az Önkormányzatot -és legjobb tudomásom szerint a Választási Bizottságot sem-meg sem kérdezte,semmilyen bizonylatot nem kért.Hogy a választási eljárásokról szóló különbözö jogszabályokról mennyire van képben arról nem nekem kell véleményt mondanom.De talán lesz szakavatott hozzáértö véleménynyilvánitó is,aki ezt megteszi helyettem.

Matheisz János

mmugy Creative Commons License 2000.11.28 0 0 546
Szevasztok!

Örömmel látom,hogy igen szemfüles emberek vannak
Vaskúton ,hiszen az itt közölt cikk a nov,28-i
számban jelent meg.Én csak ma délután olvastam.
De van aki már 5.54 perckor befejezte a felgépelését a topicra.Nem tudom hánykor jelenik
meg Vaskuton e lap,de azt tudom,hogy a posta csak
8-kor nyit.Lehet,hogy már hajnali 4-kor kiviszik?!

A véleményem,mert gondolom néhányan kiváncsiak rá,
az,hogy csak annyi energiát érdemes rá szánni,amit
megér.
Teljesen törvényesen jártunk el.Aki akarja,ennek utánajárhat és meggyözödhet róla.

Egyesek viszont sajátosan értelmezik a demokráciát:ha az érdekeikkel nem találkozik valami,akkor az nem demokrácia.
Igy is fel lehet persze fogni a dolgot.

Matheisz János

aktual Creative Commons License 2000.11.28 0 0 545
Lehet, hogy Vaskúton "sérült" a demokrácia?

Vaskúti aláírásgyűjtők
Küzdelem egy regionális hulladéklerakó ellen

A Bács-Kiskun megyei Vaskúton helyi népszavazást kezdeményeztek, hogy megakadályozzák a regionális hulladéktárolónak a községbe telepítését. Ez a kezdeményezés nem az első volt: a település lakosságának egy része a terv bejelentése óta harcol az ellen, hogy a térség minden szemetét hozzájuk szállítsák. A korábbi népszavazás nem lett érvényes, mert nem vett részt rajta a szavazásra jogosultak 50 százaléka. Azok közül viszont, akik szavaztak, a döntő többség ellenezte a szemétlerakót. A polgármester és a képviselő-testület nagy része viszont azóta is mindent megtesz azért, hogy Vaskútra kerüljön a hulladéklerakó.
Az előző népszavazás óta eltelt a törvényben előírt egy év, ameddig ugyanabban a kérdésben nem lehet újabb népszavazást kezdeményezni. Ezért a korábbi kezdeményezők újfent kezdeményeztek. Hétszáznegyven aláírást kellett összegyűjteniük, hogy a helyi választási bizottságnak kötelezően ki kelljen írni a népszavazást. Összesen 768-at gyűjtöttek össze, és az idén július 21-én leadták a vaskúti polgármesteri hivatalban.

Ilyenkor az a rend, hogy a választási bizottság ellenőrzi az aláírások valódiságát, és 45 napon belül dönt arról, hogy érvényesnek fogadja-e el az összegyűlt aláírásokat. A vaskúti önkormányzatnál sokáig nem is válaszoltak a kezdeményezőknek. Csak október 13-án kaptak választ, de nem a választási bizottságtól, hanem a polgármestertől. A falu első embere azt írt: az aláírásgyűjtés érvénytelen, mert az összegyűlt 768 aláírás közül öt olyan személytől származik, akinek nem Vaskúton van az állandó lakóhelye. Egy aláíró kétszer is aláírt. A perdöntő tételt azonban az a két csoport jelenti, ahol az aláíró személyi azonosítója vagy hibás – ilyet találtak a polgármester szerint 33-at –, vagy hiányos – ilyenből állítólag 30 volt az íveken. Mindezt összeadva az jön ki, hogy a 740 helyett csak 699 érvényes aláírás van, ami nem elég a népszavazás kiírásához.

A kezdeményezők elképedve olvasták a levelet. Szerették volna megnézni, ugyan mely aláírásokat tartják érvénytelennek a polgármesteri hivatalban – ám nem tették nekik lehetővé, hogy az iratokba betekintsenek. Képviselőjüket nem hívták meg az aláírások ellenőrzésére, noha ezt a törvény előírja. A törvény az aláírások valódiságának ellenőrzéséről beszél, amit egy Vaskút méretű faluban könnyűszerrel meg lehet ejteni úgy, hogy ha szerepel az aláíró neve és címe, akkor megkérdezik, hogy valóban ő írta-e alá az ívet, és valóban kívánja-e, hogy tartsanak helyi népszavazást. A kezdeményezők tudomása szerint ilyen ellenőrzés nem történt. Úgy látják, a választási bizottság kizárólag a személyi azonosító pontosságát nézte. A személyi azonosító pedig nem más, mint a 11 jegyű személyi szám, amelynek általános használatát régen alkotmányellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság.

Az újabb személyi igazolványokba már be sem vezetik, más ügyintézéshez nincs is rá szükség. Az emberek jó része el is felejtette személyi számának utolsó négy számjegyét. Mellesleg, a polgármesteri hivatalokban nyilvántartják ezeket, ha tehát pártatlanul viselkedett volna a választási bizottság, akkor az ellenőrzés során módot adott volna azoknak a személyi számoknak a kijavítására, amelyekben hiányzott, vagy tévesen szerepelt egy-két számjegy.

A vaskúti polgármester levelében az szerepelt, hogy a kezdeményezők jogorvoslatért a Bajai Városi Bírósághoz fordulhatnak. Meg is tették, ám kifogásukat a bíróság tárgyalás nélkül, végzésben utasította el. A bírák illetékesség hiányára hivatkoztak: ha nem a polgármester, hanem a helyi választási bizottság döntése ellen kerestek volna jogorvoslatot a vaskútiak, akkor a bajai bíróság illetékesnek érezte volna magát. Így viszont nem. A választási bizottság döntése ellen azonban nem tudnak panaszt emelni, mert nem is látták leírva: éppen az a panaszuk, hogy a közelébe sem engedik őket az ügyiratoknak.

A helyi népszavazást a jogalkotók a rendszerváltozás után a közvetlen demokrácia intézményeként emelték a jogrendbe. Vaskút nem az egyetlen hely, ahol a képviseleti demokrácia révén hatalomra jutottak mindent megtesznek a közvetlen demokrácia érvényesülése ellen. A bíróság elutasító végzése után most úgy látják, a jogállamban lehetséges utolsó fórum sem érzi illetékesnek magát a közvetlen beleszólás lehetőségének védelmére.

Tanács István

arti Creative Commons License 2000.11.27 0 0 544
:)))))))))))))))
Ebből legalább kitűnik Vaskúton milyen magas az értelmiségi szint.

Takarítónőt felveszünk.Internet,számítógépes ismeret,felőfokú nyelvvizsga,egyetemi diploma,5 éves gyakorlat előnyt jelent.

Bér:)

Arti

Ui:Remélem nem veszi sértésnek senki!Csak poénkodom.Még KJ sem.

Előzmény: Slepi (543)
Slepi Creative Commons License 2000.11.24 0 0 543
Pontosan erről van szó.
Piroska takarítónői státuszban vezeti a Művházas klubot, végzi az iskolai gépek karbantartását, és terjeszti a számítástechnika tudományát a nép között.
(Igaz néha a Polgármester és a Polgárőrség vezetője is besegít)
Előzmény: arti (542)
arti Creative Commons License 2000.11.23 0 0 542
Kedves T.Laci!

Tudtommal a vakúti Rapley klubnak van egy internetes csoportja.Információim szerint van gép,int. vonal.Szerintem van mód az autodidakta tanulásra,mivel oktatóról nem tudok.
De Piroska többet tud erről.Kérdezd őt is!

Arti

aktual Creative Commons License 2000.11.23 0 0 541
Lacikám!

Most lenne szükségem redszergazdára, légyszíves add meg a címét.

Előre is köszönöm:
Kovács Józsi

Előzmény: Slepi (540)
Slepi Creative Commons License 2000.11.23 0 0 540
Hát ez az amiért belekezdtem.
Vaskúton az általános iskolai számítógéppark karbantartását, és programokkal történő feltöltését a takarítónő végzi.
(nem is akárhogy) Errefelé már ilyen szinten megy a számítástechnika.
Előzmény: marfai (539)
marfai Creative Commons License 2000.11.23 0 0 539
Kedves Slepi!

Mekkora az a gyerek? A Központi Általánosban /Baja/ harmadiktól van emelt szintű számítástechnika.
Vaskúton nem tudom hogyan van. Végül is Vaskút nemsokára Bajáig ér...

Márfai P.

Előzmény: Slepi (536)
pj6521 Creative Commons License 2000.11.23 0 0 538
Hi Pista ! Udvozollek a forum oldalan.Hallottam rolad, hogy itt vagy kint NewYorkba.Hogy erzed magad? Remelem mielott haza utazol tudunk meg csevegni egy kicsit.Holnap unnep ,Thanksgiving. Mi negy napot otthon toltunk. Remelem telefonon is alkalmunk nyilik a beszelgetesre.Latom a fiad is aol-es ,igy instant messsge-el egyenesbol is cseveghetunk az interneten. Udv.Neked es a csaladnak egyarant. Jakab.
Előzmény: isvan_anton (537)
isvan_anton Creative Commons License 2000.11.22 0 0 537
Szevasztok! Uj belepo lennek.Anton Pista vagyok volt vaskuti polgar. Mindenkit udvozlok! Kulon szeretnem Kovacs Jozsinak megkoszonni a segitseget.Nem akarok a folyamatban levo beszelgetesekbe belefolyni,de jo benneteket olvasni 7000 km tavolsagbol!Meg kb.masfel honapig New Yorkban vagyok a fiamnal,de minden otthonrol erkezo hir jo erzessel tolt el.Kulonosen Vaskutrol,hiszen 22 evig ott eltem es a ami napig is gyakran jarok vissza,mivel ocsem es unokatestverem most is ott elnek.
Bemutatkozasnak ennyit, a tobbit "menet kozben".
Udv mindenkinek megegyszer:Anton
Slepi Creative Commons License 2000.11.21 0 0 536
Tisztelt Mindenki.. illetve.... Akárki!

Tegyük fel, hogy falun laksz, és iskoláskorú gyermeked van.
Érdekli a számítástechnika. Szeretne tanulni, továbbfejlődni.de te nem tudsz neki segíteni

Kihez fordulhat?
1.) Nálatok?
2.) és itt Vaskúton?

(A helyes megfejtők között értékes hálálkodásokat sorsolok ki)

Knipf Tamás Creative Commons License 2000.11.21 0 0 535
Mijo!
Miután megkérdeztem töled, hogy ki vagy, utána rá is jöttem.
Józska volt nálunk vasárnap és mondta, hogy voltál nála.ÉÉs említetted ezt az "internetes dolgot".
Mi a helyzet arra Vaskút/Baja felé??
Most nem írok többet, majd máskor.
Tscháo: Tamás
Mijo Creative Commons License 2000.11.16 0 0 534

Tamáskám, majd jó' segbe billentelek kicsifijam, méghogykivagyok ...:)?? Kérdezd meg apádat, meg anyukádat .....!!!!
De elsősorban a már említett topicban mutatkozz be, ahogy illik ! Ha nem tudod, hogy ez hogyan vagyon, emilben kérdezd meg a többi ifjoncot, vagy a Piroska "nénédet" :))!!

Hali: Mijo

Előzmény: Knipf Tamás (533)
Knipf Tamás Creative Commons License 2000.11.16 0 0 533
Szia Mijo!!

Bocs, de nem tudom, ii vagy!!?? :-(((
Mi a helyzet Vaskúton?? Hétvégén megyek haza!!!
Szia!!
Írd le, ki vagy!

Mijo Creative Commons License 2000.11.15 0 0 532

Nocsak, nocsak, a mi Knipf Hanzink, meg az Erzsink kisfia, szevasz Tomika, örülök hogy te is felbukkantál, mint a vaskúti ifjú hírességek egyike !

Tamáskám, van a te életedben máris annyi érdekes dolog, hogy igazán többet is ejthetnél magadról, a "Who is who? Bemutatkozó adatok. (Bajai régió)" - című topicban, úgy ahogy a többi haverod tette első hozzászólásként, nem is értem, hogy erre miért nem ők hívják fel a figyelmedet :)!?

Na, szia, üdv apunak és anyunak, gyere minél többet közénk, és ne magázz senkit, ez itt nem szokás :)!!

Mijo

Előzmény: Knipf Tamás (531)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!