Keresés

Részletes keresés

Szentpet319 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 6818

Én inkább a kályhád paraméteriről olvasnék érdekességeket!

Előzmény: elemzo9999 (6817)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 6817
Előzmény: elemzo9999 (6816)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 6816

Mondjuk ez sem így van, volt látogató akinek a kályhákhoz semmi köze, és kapásból mondott egy olyan megoldást (ötlet)  ami beépülve, számára komoly jövedelmet fog biztosítani eladásonként (ha van bevétel). Sőt még az is lehet hogy bekerül a nagykönyvbe.

 

Előzmény: vberko (6814)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 6815

Csavarhúzós sem bizonyítási eljárást vezetett le, hanem a kételyeit.

Az van nekem is.

 

Mellesleg egy ilyen bizonyítást kérni a fitzikustól amit te kérsz tőlem az nemzetközi eredmény lenne és felérne egy doktorival, és elég húzós bevétel is származna belőle ha átalakítanánk a mérések kötelező szabványát, és az összes akreditált labor ezt használná kötelezően. :)

 

Az interneten látható kályha összehasonlító szeánszok távolról is (képről) láthatóan hibásak, pld a huzat összehasonlíthatatlansága miatt (a különböző kályhák kéményeinek láthatóan eltérő feltételei miatt, tetők eltérő állása, stb.).

 

A felhasznált tűzifa pld rendes szabvány fa, aminek a nevesség tartalma is változó akár raklapon belül is, tehát ott is brikettet kellett volna használni.

 

Ha nem mérték és nem értékelték ki a huzatkülönbségeket akkor eleve marhaság volt az egész mérés pld. (csak kötözködöm de sajna igaz).

 

De mondhatjuk erre is hogy elhanyagolható kérdés.

Előzmény: vberko (6813)
vberko Creative Commons License 2014.02.11 0 0 6814

"Megoldást te sem mondtál egyet sem."

Igen megfejtjük itt a rejtvényeidet és te meg vered a melled, meg besöpröd a pénzt :)

 

Komoly szakértői csapatod van akik nem kevés pénzedbe kerülnek, és te meg az interneten buta kályhásokkal, és egyéb lelkes amatőrökkel akarod fejlesztetni a kályhád ?

Hát nem tudom. Vagy ezek a kérdéseid a komolytalanok vagy aki felteszi őket.

Előzmény: elemzo9999 (6812)
vberko Creative Commons License 2014.02.11 0 0 6813

 

"Akárhány verziót néztem meg a fizikus mindig mondott róla valami lelombozót."

Na most akkor pontosan bizonyította vagy csak mondott róla valamit ?

Egyébként te általánosságban írtad, hogy mindenki - az egész szakmát beleértve - baromságokat mér, mert a fizikus barátod bebizonyította azt.

 

És mivel "Általános mérési problémákról van szó nem egyediről."

Akkor nyugodtan közölheted a pontos bizonyítását, hogy miért hibásak a mérések. De elég lesz egy-egy részletét megcsillantani a bizonyításnak.

 

"Na ehhez hasonlítva a fémszondát belógatva a járatba komolytalan, mert annyi hősugárzást szed össze amennyit csak akar."

Csavarhúzós hozzászólásának fényében azért újra értékelhetnéd ezen kijelentésedet. :)

 

 

 

 

Előzmény: elemzo9999 (6799)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 6812

Minden hőszigetelő anyag átereszti a hőt, a paraméterei szerint.

Mi ebben a kérdés?

 

Arra gondoltam (mert ide nem egy disszertációt ír az ember) hogy ha egy gyorsan felmelegedő fémlemez az érzékelő, és a szigetelő kerámiahab  lapot a mérés idejére dugom csak be, ez alkotja a T betűt, akkor elhanyagolható a szigetelő anyag hőátengedéséből fakadó torzítás.

 

 

Én ISOLRATH hulladékból gondoltam ezt kialakítani, mert az jól faragható és ragasztható is.

 

Fizikusnak nem kell a megoldást is kitalálnia. Csak mondja amit gondol, és a rejtvény fejtés nem az ő  dolga.

 

Megoldást te sem mondtál egyet sem.

A mostani helyzet ismert, luk, szonda bedugva és keletkeznek a mérési adatok, eufória. 

 

Ha megírod az elérhetőségedet, beszélhetünk a kiállításon. Ha sikerül addig elérni a védelmet akkor lesz kint valami cucc, ha nem akkor késik. Kevés erre az idő szerintem, én nem is készültem erre, nem az én ötletem volt. 

Előzmény: vberko (6811)
vberko Creative Commons License 2014.02.11 0 0 6811

"Az első gondolat az volt, hogy csinálok egy "T" betűhöz hasonló csővéget ami körbe van szigetelve és mentes a hősugárzástól ezáltal valamennyire."

Ezen a "valamennyire" kijelentéseden elgondolkoztál egyáltalán ? A fizikus barátodnak inkább ne mutasd meg, mert így hiába készít neked a világon egyedülálló mérési tervet, ha te csak "valamennyire" mérsz pontosan.

És ha a füstgázhő mérés problémájára nem tud érdemi ötletet adni, akkor nincs több kérdésünk :)

Csavarhúzós már így is több konkrétummal segített neked, mint amennyit te a 2 éves ténykedésed alatt megosztottál.

 

Ja még 1x:

A Construmán melyik forgalmazót keressük ? Hol láthatunk tőled végre valami konkrétumot ? Esetleg egy személyes beszélgetés is összejöhetne, mivel én is kint leszek a céggel.

Előzmény: elemzo9999 (6808)
vberko Creative Commons License 2014.02.11 0 0 6810

"A terv az ,hogy a gázképződésben érintett teret időben állandó szinten tartsam .

Ha ez sikerül akkor akkor a gázképződés az idő függvényében  nem változik, azaz az elégetéséhez azonos mennyiségű levegőre lesz szükség minden időpillanatban..."

Ez elviekben rendben. De a gyakorlatban ? Ha meg tudod oldani maradéktalanul kicsiben, akkor nagyobban is. Mert az alapvető probléma nem változik. A másik, hogy fatüzelés esetén (merthogy erről szól a topik) a tüzelőanyagod sem állandó. De azért bizony pellet meg pellet között is van nem ki különbség. Erről sztem ha akar Maguborka többet tudna mesélni.

Szóval ahogy látom te is meg elemzo olvtárs is kergetitek azt a néhány százaléknyi különbséget és ezért (abban az esetben ha egyáltalán sikerül) kaptok egy túlbonyolított, jóval drágább rendszert, annak minden sérülékenységével.

 

Előzmény: Fidó mester. (6801)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 6809

"De nem ez az igazi  kérdés, hanem a kályha belső felületein mozgó gáz, illetve a legfontosabb ami a fő kérdés, a tűztérbe lépő levegőnek a hőfoka. Ott a szonda a tűzteret mérné, ha beljebb teszem akkor is a tűztérfala a fő sugárzó.

 

A tűztér teljesítményét viszont jelentősen befolyásolja a betáp levegő hőfoka, amit nem tudok mérni úgy hogy köze legyen a valósághoz - egyenlőre."

 

Megmondom őszintén már régebben vártam (ha ilyen profi szinten akarod "nyomni"), hogy előrukkolsz legalább egy Ansys Fluent szintű modellezéssel-szimulálással ami esetleg könnyebbé teszi a bizonyos folyamatok lekövetését, elemzését.... de ha nem hát nem, a varázs még várat magára :)

 

Talán ez segíthet , akár közel is állhat a valósághoz...ki tudja :)

 

https://picasaweb.google.com/111630760981141916838/SimulariTempFocar?authkey=Gv1sRgCNDr1bmv2uD0bg

Előzmény: elemzo9999 (6808)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6808

Az első gondolat az volt, hogy csinálok egy "T" betűhöz hasonló csővéget ami körbe van szigetelve és mentes a hősugárzástól ezáltal valamennyire. Itt megy át a füstgáz.

A T betű szárán keresztül belövök a metszési pontos lévő anyagra, ami lehet többféle tesztelés alapján. A fém melegszik fel legkönnyebben.

 

Az adott pillanatban mért érték mindig torz valamennyire ha a környezet hat az anyagra, kérdés hogyan lehet ez minimalizálni.

 

A lukon bedugott szonda mérése biztos sokkal jobban eltér a valóságtól, mert rá hat a sugárzás.

A legtöbb grafikonnak tehát nem sok köze van a valósághoz.

 

A sugárzás olyan erős, hogy 18 óra múlva is 100 C fok van az ellenáramú csatorna tetején, és a kijáratnál lévő hőmérő is jelentős hőt mér, 50-60 C fokot, lezárt kéménynél, pedig gáznak nyoma sincs már régen. Ezért ha a kilépő füst hőjét csak a kéményben lehet megmérni rendesen de az is kérdéses.

 

De nem ez az igazi  kérdés, hanem a kályha belső felületein mozgó gáz, illetve a legfontosabb ami a fő kérdés, a tűztérbe lépő levegőnek a hőfoka. Ott a szonda a tűzteret mérné, ha beljebb teszem akkor is a tűztérfala a fő sugárzó.

 

A tűztér teljesítményét viszont jelentősen befolyásolja a betáp levegő hőfoka, amit nem tudok mérni úgy hogy köze legyen a valósághoz - egyenlőre.

 

Előzmény: Csavarhúzós (6806)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6807

He?

Előzmény: maguborka (6805)
Csavarhúzós Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6806

Ki kell ábrándítsalak, a kerámia lap nem hőtükör, tehát ő maga sugároz a fémlapra. A fémlap viszont (többé-kevésbé) hőtükör, tehát az infrahőmérő nem jól méri.

 

>Ennek az az eredménye, hogy  a grafikonokon az a fázis amikor már lecseng a tűz és a füstgáz is alig van, de a grafikon csak lassan ereszkedik lefelé, nyilvánvalóan a fal hősugárzásának az eredménye.

-Akár az is lehet, ha LEVEGŐT engedünk be és égés már nincs. De a füstgáz egyrészt mitől hűlne le, ha az őt körülvevő tér melegebb nála? Mi venné át tőle a hőt? Másrészt a füstgáz nem levegő, van benne egy csomó kémiai anyag (jó, az égés végefelé már főképpen csak szén-dioxid és vízgőz, de az pont elegendő, ezeknek van egy csomó infravörös elnyelési sávja. Azaz a sugárzás nem csak a szondavéget melegíti (ezen lehet segíteni, ha az a vég fényesített fém), hanem a füstgázt is.  (Ez viszont is igaz, a füstgáz sugárzással is melegíti a járatfalakat.) Szóval szerintem nem kell bonyolítani, a fém szondavéget fel kell fényesíteni (papírral letörölni róla a kormot/koszt/egyebet), aztán nagyjából jól méri a füstgázhőfokot.

Előzmény: elemzo9999 (6799)
maguborka Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6805

Azok is csak azt tudjak mi rossz. Mit nem lehet ugy. A hogyan kerdesre meg a szakerto csapat szetroppen. Mi marad? Kerdezni a "neptol" akik mar csinaltak ilyet. Csak hat azok az emberek akik tudjak nem felejtenek. 

Tatongo ur marad a forumon. 

 

Kibic Kristof ;)

Előzmény: Szentpet319 (6803)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6804

Ideje van már az adatközlésnek? Ezt mondod?

 

Tényleg eljön ez az idő hamarosan, weboldalon fent lesz minden ami érdekes lehet.

Mert az a reklám helye.

Előzmény: Szentpet319 (6803)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6803

Nem láttam, gondoltam megteszed hogy pótolod ezt a tátongó űrt itt a fórumon! 

Annyi szakember amiket itt felsoroltál, hogy segített neked csak létrehozott valamit amit publikálni lehetne.

Előzmény: elemzo9999 (6802)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6802

Te láttál már itt komplett mérési sorozatot? Nekem elkerülhette a figyelmemet sajnos.

Segíthetnél.

 

 

Előzmény: Szentpet319 (6796)
Fidó mester. Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6801

Üdv vberko !

 

Lehet ,hogy nem voltam elég érthető.

A terv az ,hogy a gázképződésben érintett teret időben állandó szinten tartsam .

Ha ez sikerül akkor akkor a gázképződés az idő függvényében  nem változik, azaz az elégetéséhez azonos mennyiségű levegőre lesz szükség minden időpillanatban...

Ez pedig beállítható.

 

Üdv Elemző !

 

6785.Köszönöm!

Először kísérletek lesznek ,majd próbakályha .

Úgy vélem a természet mindenütt ugyanúgy működik ,csupán más helyről bámuljuk ugyanazt a csodát!!!

 

Üdv Fidó mester

Előzmény: vberko (6791)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6800

Tévedés, a múltban közöltem 24 órás mérést vagy harminc mérőpontról.

 

Ha átépítem a kályhát majd ismétlem ezeket úgyis.

Előzmény: Szentpet319 (6796)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6799

Általános mérési problémákról van szó nem egyediről.

 

Amint leírtam az első ilyen házi feladatot, mondja meg a nálam okosabb OKJ végzett kályhás hogy a szuper TESTO műszerrel hogyan méri meg a füstgáz hőfokát a kályha több belső pontján (feltéve hogy  a szonda kibír 1000 fokot (van ilyen).

Ez a feladat.

 

1. Verzio 1.0  Fúrsz egy lukat és bedugod a füstjáratba a szondát.

Mér valamit - Hőfok is lesz rajta. Na akkor az minek a hőfoka?

 

stb. 

 

Akárhány verziót néztem meg a fizikus mindig mondott róla valami lelombozót.

Erre találtam ki a lent írt módszert ami vagy jó vagy nem. Csak elmélet egyenlőre.

 

Azt még elfelejtettem oda leírni hogy a kerámia lap úgy van kialakítva a végén ahol a rézlemez benne van, hogy semmilyen oldal irányú hősugárzás nem éri a réz lemezt, csak az átmenő füst hője érheti.

A cső nem képes hőt továbbítani a rézlemezre, mert a kerámia lap vége 5 centivel kilóg a rézcsőből a járatba.

Így talán elképzelhető ez a mérőhely jobban mint amit leírtam.

 

Na ehhez hasonlítva a fémszondát belógatva a járatba komolytalan, mert annyi hősugárzást szed össze amennyit csak akar.

 

Ennek az az eredménye, hogy  a grafikonokon az a fázis amikor már lecseng a tűz és a füstgáz is alig van, de a grafikon csak lassan ereszkedik lefelé, nyilvánvalóan a fal hősugárzásának az eredménye.

 

De ha valaki másképpen látja akkor mondja el.

Előzmény: Szentpet319 (6796)
maguborka Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6798

Akasztjak madar elvtarsat ahogy latom. Hajra hajra.

Előzmény: vberko (6797)
vberko Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6797

"De a mérésekkel gond van, mint mondtam általában hülyeségeket mérünk és ezt a fizikus korrekt módon be is bizonyította."

Eről valami konkrétum ? Legalább néhány tudásmorzsát ha lehetne.

 

A Construmán melyik forgalmazót keressük ? Hol láthatunk tőled végre valami konkrétumot ?

Előzmény: elemzo9999 (6794)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6796

Az a baj hogy az ilyen és ehhez hasonló hozzászólásaiddal az ég egy adta világon semmit nem mondtál el, és nem lettünk okosabbak. Persze a laikus számára letaglózó ez a sokszínűség, de valójában véve nincs mögötte semmi ami értékelhető.

Most vallottad be hogy a mérési módszer hibás, akkor az azt is jelentheti, hogy mérési hiba történhet negatív irányba is és a te "sokkal jobb" kályhád semmivel sem jobb mint a többi.

Ha nem így van bizonyítsd be, győzzél meg, varázsolj el, de ne a mellébeszélős semmit sem mondó hablatyolással mint ahogy szoktad!

Számtalanszor emlegetted a mérnők és fizikus cimboráidat, de soha nem kaptunk komplett mérési sorozatot, tűzifamennyiségről, felületi hőmérsékletről, kilépő füstgáz összetételről, huzatértékekről stb. Talán vberko kolléga ezért emlegette a nem létező hiteledet! 

 

Előzmény: elemzo9999 (6794)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6795

Én csak várom az ötleteidet mérés ügyben, mert szeretek tanulni a nálam okosabbaktól, és nem is szégyenlem.

Előzmény: maguborka (6793)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6794

Most kevesebb időm van bonyolult dolgokat uborka szintre konvertálni csak azért hogy ha nem érti tudjon cseszegetni.

 

Épp ma hívott meg a Construmára egy kiállító, aki forgalmazná az egyik terméket (huzatfokozó/huzatszabályzó). Biztos hiteltelen vagyok neki, mert az egyik szomszédos országra szeretné megszerezni a forgalmazás jogait.

 

A hulladék kályhám is kap egy átépítést és ha sikeresebb mint a régi változat egy bizonyos szempontból akkor még az is odaér a nyitásra. Megjegyzem nem a kályhával van baj, ez a változat is jó, csak nincs kedvem egy új kályhát építeni, egyszerűbb ezt átalakítani ugyanis így sokkal olcsóbb, (kis időt igénylő de fontos átalakításról van szó). Két kályha meg minek.

 

De a mérésekkel gond van, mint mondtam általában hülyeségeket mérünk és ezt a fizikus korrekt módon be is bizonyította. Ezért a mérési módszerek enyhe átalakítására van szükség, mert hamisak az eredmények a legjobb szándék mellett is.

Ezt persze bizonyítani kell.

 

Amit téged érdekelhet huzat ügyben, egyszerű. Ha az összes paramétert figyelembe vesszük akkor csak 60%-os szűk sávban teljesít a legtöbb kályha megfelelően (kivéve ha X bácsi építi mert akkor minden OK).

Ezért korrigálni kell több szempontból is mind a kályhát mind a kéményt is (ha már jól akarunk szórakozni).

Egyébként meg tökmindegy.

 

Előzmény: vberko (6792)
maguborka Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6793

ilyenkor a szuper fizikusok, meg az elméleti megszámolók eltűnnek biztos a kályha hátulján levő feketelukban... hamar felejt az ember.

így legalább nyomot hagy magáról... vagy aztán jön a tavasz s újra töröltet minden hozzászólását, mert jééé tényleg, akkor azt írtam, meg fikáztam embereket, most meg én kérdezem miket kellene csinálni - na meg hogyan :) a madár az madár. 

 

Előzmény: Szentpet319 (6790)
vberko Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6792

Ha így gondolod, akkor nyilván nem is írsz ide többet.

Előzmény: elemzo9999 (6787)
vberko Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6791

"Ha beindul egy tűztérben a máglyarakás ,akkor élő ember nincs aki megmondja mennyi oxigén kellene adott pillanatban .Vagy sok és túlhűtök,vagy kevés és akkor pazarlok."

Kivéve akinek van egy füstgázelemzője ... azért az elég jól megmutatja :)

 

"Mit lehet csinálni?Csökkenteni a gázképződés intenzitását,vagyis annak a felületnek a méretét ahol ez keletkezik.A fűtőanyagot adagolva kell bejuttatni a tűztérbe.Lásd. pelletes égetőművek."

Szerintem ugyanott vagy mint a csökkentés előtt, csak sokkal kisebb méretben. Ott az adott esetben te meg tudod mondani hogy egy ilyen égetőműnél mikor optimális bármi is ? Megfelelő műszerezettséggel esetleg.

De akkor mire volt a csökkentés és a vele járó nyűg ?

Előzmény: Fidó mester. (6776)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 6790

Én kerek perec meg mondom hogy lövésem sincs hogyan kell korrektül megmérni egy kályhát, mivel én nem méricskélni hanem használni szeretném.

A sok vicces embertől viszont ez a fórum is egy igen nagy viccé vált! Ez a sznobizmus kategória amikor én tudom csak nem mondom meg :)  Na az ilyen és a hasonló hozzászólások szakmailag nem viszik előrébb a fórumot.

Ez is egy fölösleges hsz., de már annyi van itt hogy fel sem tűnik

elemzo9999 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 6789

Vicces ember vagy.

 

Akkor meséld el már nekem te mint hozzáértő hogyan oldod meg a feladatot?

 

Nekem sikerült. Neked is? Akkor mesélj, iszom a szavaidat.

 

Feladtam a labdát neked ha nem vetted észre a fejlett kommunikációs készségeddel.

 

Tudod amikor  tantónéni kérdezi Pistikét hogy mennyi 2+2 akkor a tantónéni az tudja, csak úgy csinál mintha nem tudná, és ezzel motivál téged. Aztán ha eltalálod hogy 4, akkor kapsz egy színes matricát hogy érezd a törődést..

Megvan?.

 

Na most Neked lövésed sincs hogyan kellene mérned, mert akkor mondanád.

De javíthatsz. Mond el a maguborka változatot.

Előzmény: maguborka (6788)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!