Keresés

Részletes keresés

JAWA-CZ/SK Creative Commons License 2018.06.24 0 2 35448

https://www.youtube.com/watch?v=wtBjtSmRrwo

Morača-kanjon /virradatkor/

 

https://www.youtube.com/watch?v=P3qW3lrEXCk

..ut vilagos nappal a kanjon-on keresztul.

merkurusz Creative Commons License 2018.06.24 0 2 35447

Egy ismerősöm mesélte, éjjel jöttek hazafelé, Montenegróból kiléptek, szerbiai határig kanyargós az út, balra sziklafal, jobbra a Lim folyó, ment előttük egy kamion, meggondolatlanul kiment előzni és feltünt szembe vele egy kocsikból álló oszlop, visszamenni már nem tudott, az 5-6 kocsi elszáguldott, ő közöttük és a kamion között, szinte hallotta ahogy koccan a visszapillantó tükör, jól lereagálta mindenki, megúszták. Csak azt akartam ezzel példázni, hogy szélesek az utak, de ettől függetlenül nagy baj történhet hiszen nem vagy felkészülve valaki szebe jön veled a sávodon, és ha nem sikerül időben félrehúzódni megvan a baj.

Tapasztalatom pozitiv a teherautókkal, volt olyan esetem, hogy bekapcsoltam az irányjelzőt, mielőtt még kerülhettem volna a kamionos is bekapcsolta a bal irányjelzőjét, megis jelent egy csapat autó szembe jövet, a kamion utánna jelzett jobbra, hogy most már megelőzhetem. Olyan esetem is volt, hogy mikor már nagyon sok autót összeszedett maga után a kamion, akkor félre állt vagy a rendőr állítatta félre, természetesen van fordított eset is, hiszen nagyon sok félék vagyunk mi emberek. Amióta megvannak a kapaszkodó sávok, sokkal könyebb az előzés, de nem kell rohanni a tenger megvár.

Előzmény: merkurusz (35446)
merkurusz Creative Commons License 2018.06.24 0 1 35446

Hercegnovi vagy Bár, kotori öböl nekünk még felfedezésre vár, Marta nagyon szepen leirta ez sokat segithet a választásban. Nekünk inkább Budva és környóke jött be, minden évbe oda járunk, közben ellehet ugrani akar mindkét helyre.

Az útvonal Hercegnovi felé okés amit mutat a google – segiteni nem tudok mivel régen jártam arra. Van sok ismerősöm aki kotori öblöt választja es Szerbián keresztül utazik, ha Bar vagy Budva akkor pedig mindenfélekeppen Szerbia.

 

A szempontokat figyelembe véve, határon van várakozás főleg Röszkén, persze függ a szerencsétöl is, ha hétközben utaztok vagy kishatárátkelőn való átkelés akkor gyorsabban meglehet úszni. Eddig az utóbbit praktizaltuk es éjjel utaztunk hajnalban voltunk Dobrakovonál, a monenegroi határnal minimalis várakozás, napközben másoktól tudom 1-2 óra varakozás is lehet. Na vegyünk átlagot, 30 perctől nincs több. A szerb es a montenegrói határ között lesz 2-3 km, ne lepődj meg ha kimentél Szerbiából, Montenegro meg sehol J

 

Lajoska részletesen leírta a lejutást, személyes tapasztalatom hozzáfűzve, Röszkétől Csacsakig autóút, 100 km közutat kivéve, az is széles nincs szerpentin se tolatás ide oda (ilyet a boszniai utvonalról hallottam). Viszont nagyon forgalmas sok a kamion. Nova Varosig jo az ut, Zlatibor utan szerpentinek levagva, több viaduktot is építettek. Nova Varosnal fogjuk ra van egy kis szerpentin, majd jön Prijepolje Brodarevo, ha Szerbiaban akarsz tankolni ez az utolso lehetoseg, habar lehet nem éri meg nagyon felnyomták az üzemanyag árát (bosznia mellett szól, hogy ott sokkal olcsóbb). Montenegrói határtól Mojkovacig nem vészes, kicsit kanyargós hegyes, Kolasinnal kezdődik az ereszkedés, aki szédülős nem kell lenézni J Több helyen van kapaszkodósáv kerülésre, azután jön Moracsa kanyon, ott óvatosan sok alagút , vigyázni előzéskor, az utak szélesek négy autó is elfér egymás mellett. Podgoricátol nincs különösebb probléma.

Ha Barba mentek az óvárost ne hagyátok ki. Mi hamarosan indulunk akkor majd tudok naprakész infoval szolgalni az útvonalról.

Előzmény: házfal (35441)
merkurusz Creative Commons License 2018.06.24 0 2 35445

Köszi a részletes beszámolót Élvezetes olvasni az ilyen tartalmas írásokat az országról, sokat segít minden utazónak aki Montenegróba indul. Mi az országnak ezt a részét még nem fedeztük fel, közeljövőben beiktatjuk ha majd több időt tudunk eltölteni Montenegróban.

Előzmény: Győri Márta (35443)
H_G Creative Commons License 2018.06.24 0 1 35444

A leírásból egy fontos dolog hiányzik: építészetileg Igalo leverő, Dunaújváros 2.0.

 

Előzmény: Győri Márta (35442)
Győri Márta Creative Commons License 2018.06.24 -1 4 35443

Morinj

Kétségtelenül a Risani öböl legszebb, turizmusra legalkalmasabb települése, mind a strandokat, mind a szórakozást, mind a természet szépségét illetően. A Risanhoz tartozó települések közül egyedül ezt a helyet merjük fenntartások nélkül ajánlani.

Míg a Risani öbölben a többi településen a strandokközvetlenül a Jadranska Magistrala (az Adria mentén húzódó főút) alatt vannak, addig itt megvan a tisztességes távolság az úttól. A fürdőhely is rendezett és a település nagyságához képest megfelelően arányos…

        

… de Morinj-t nem (csak) a strandja miatt lehet szeretni. Patakakok egész hálózata csordogál alá a hegyekből, régi, sajnos már nem üzemelő vízimalmokon keresztül. Ezek az erek néha „megpihennek” és apró tavakat alkotnak. Okvetlen nézzünk be a Morinj és Kostanjica határán elhelyezkedő Catovica Mlini nevű vendéglőbe (egy nagy hallal reklámozzák)! Nem mindennap fogyaszthatjuk el egy italt, vagy egy ebédet ilyen varázslatos környezetben.

 

A falu másik két vendéglője alatt/mellett is átfolyik egy-egy patak.

A település felett található Gornji Morinj (Felső Morinj) nevezetű falu, ahonnan igen kellemes a kilátás a Risani öbölre.

Kirándulási lehetőség: A városi busz Kotorig visz 1 euróért. Kotor és Herceg Novi 12 km-re van innen. Kotor felé útközben mindenképp álljunk meg Perastban, ami egy a forgalomtól elzárt műemlék-város. Perastból átugorhatunk a várossal szembeni szigetre is. Sétáljunk végig Dobrota sétányát, vagy csodáljuk meg KotortRisanban római mozaikokat láthatunk, de Risan és Morinj között Lipciben barlangrajzokat is nézegethetünk. Herceg Novi felé Djenovici nevű helyet ajánljuk megtekintésre, e itt van Montenegró első szállodája is Zelenikában, melyet történetesen egy magyar építtetett. Herceg Novi szintén szép, de Igalogyógyiszapos, homokos, kavicsos strandjait sem megvetendő dolog… Ha nem sajnálunk 27 km-t autózni, ugorjunk el a Radovici alatti Plavi Horizont strandra. Ezt megtehetjük a közelebbi úton komp beiktatásával, de elindulhatunk Kotor irányába is (megpsórolva a 2×5 eurós kompdíjat). KomppalTivat 11 km-re van… Szóval Morinj jó bázisa lehet egy tartalmas nyaralásnak.

Győri Márta Creative Commons License 2018.06.24 0 4 35442

 

Igalo

 

Egy kisváros, közvetlen Herceg Novi mellett, sétánnyal (Pet Danica) összekötve. A gyógyturizmus miatt az egyik legkeresettebb turista célpont. 1930-ban a párizsi Vichy kivizsgálta a helyi iszapot/sarat és egyértelművé tette, hogy gyógyhatású iszapról van szó. A második világháborút követően a montenegrói egészségturizmus központjává formálódott.

   

Anno Jugoszlávia vezére itt pihent meg a villájában (Villa Galeb), mely később Jugoszlávia szétesésének egyik szimbólumává vált. Ezen épületben találkoztak a szemben álló köztársaságok későbbi vezetői utoljára…

 

Akárcsak Herceg Novi-ból, Igaloból is könnyedén eljuthatunk a környék látványos strandjaira (pl. Zanjic), megnézhetjük pl. a Mamula szigetet, vagy csobbanhatunk egyet a Kék Barlangban. A lap alján látható képen is láthatjuk, hogy Igalo igencsak bővelkedik szállodákban. A nyári idény alatt a 3. legtöbb turista itt száll meg Montenenegrón belül. Igalot Herceg Noviszállodavárosának is nevezhetjük és mivel az állandó lakosság száma folyamatosan növekszik (3700), a város is ránőtt Herceg Novi-ra, így távolságokról gyakorlatilag nem beszélhetünk.

A standokat illetően, van betonos, kavicsos, aprókavicsos, gyógyiszapos és finom homokos. Mikor beérünk Igalo sarkába, akár nudizhatunk is egyet. A homokos és iszapos rész nagyon lassan mélyül, van olyan rész, ahol a parttól 50 méterre is csak sípcsontig ér a víz. Bár a városnak sok széles strandja van, a tömeg már június közepén is érezteti magát. Főszezon idején a strandok megtelnek.

 

Előzmény: házfal (35441)
házfal Creative Commons License 2018.06.24 0 2 35441

Sziasztok,

 

Soha nem jártunk még Montenegróban de idén lehet, hogy szeretnénk kipróbálni 4 fős családként, autóval.

 

Két települést néztem ki, Igalo Herceg Novi mellett és Bar. Mindkét helyen találtam még foglalható part közeli, hasonló színvonalú és árú szállást.

Péntektől péntekig terveznénk az utat, elkerülendő a hétvégi dugókat.

Szeretném a segítségeteket kérni a választásban.

 

A szempontok: Könnyű közlekedés (minimális váratlan körülmény, várakozás a határon, vagy olyan szerpentinek ahol "szakadék szélén kell visszatolatni mert jön szembe a busz"), normális se nem egész éjszaka bulizós, se nem teljesen kihalt település kavicsos vagy homokos stranddal. Esetleg a közelben látnivalók, kirándulások de nem extrém túrák azt nem bírjuk sem gyalog sem pedig autóval.

 

A google a Herceg Novis irányra ezt dobja, Bar felé pedig ezt. Ha jól értelmezem, akkor ez a második útvonal teljesen megegyezik a Lajoska által már itt többször vázolt úttal, vagyis ajánlott. Viszont kb. 1 órával hosszabb (google szerint) mint a másik. Valóban érdemes Szerbiát választani?

 

Köszönöm előre is a tapasztaltak véleményét :)

 

Üdv

 

szervezkedő Creative Commons License 2018.06.22 -3 0 35440

Írok mailt!

Előzmény: potika (35439)
potika Creative Commons License 2018.06.22 0 0 35439

Ha jól emlékszem ez a 100 GB-os csomag csak 3 vagy 5 napig ad normál netet, utána csak közösségi média megy 15 napig. Nekem nem lett volna jó de szerencsére idén elôször van net az apartmanban. 

Szervezkedô : lenn vagy most ? összefuthatnánk.

Előzmény: szervezkedő (35437)
szervezkedő Creative Commons License 2018.06.22 -4 0 35438

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=143413660&t=9091419

 

A benzinkút után is megáll a busz, ha leinted vagy fűzd meg a szállásadódat, szaladjon be érted. Dobra voda nem a világ vége!

Előzmény: feco881 (35420)
szervezkedő Creative Commons License 2018.06.22 -4 0 35437

Elmúlt héten jövős menős, bevásárlós, ügyintézős napjaim voltak miközben szólt az autóban a rádió. Többször reklámozták a 100GBos turista csomagot ha jól emlékszem 10euro áron.

Úgy tapasztalom még nem nagyon indultak meg a tömegek, tehát még nem terheltek a hálózatok. Pár éve döcögős volt sokszor a net, de most már a sávszélesség és a ping is szuper!!!

:-)

Előzmény: potika (35434)
szervezkedő Creative Commons License 2018.06.22 -7 0 35436

Ha valakinek nem inge, nem veszi magára, ha pedig passzol rá, nem kell megmagyarázni, annál rosszabb.

 

Azt hiszem sokan, sokáig, birka türelemmel viselve válaszoltunk sok kérdésre. Ezt legtöbbször saját tapasztalatainkra alapozva tettük, vagy hogy csak magam nevében fogalmazzak, tettem.

 

A kérdés és a válasz is minősíti az embereket. Milliószor kitárgyaltuk, az is idióta, aki az indulás és az érkezés helyszíneinek feltüntetése nélkül kér tanácsot merre menjen, de azzal is baj van, ha valaki így ad tanácsot.

 

Az pedig kimomdottan veszélyes, ha valaki a Google keresőt használva, a foteltapasztalat alapján mondja ki a frankót egy-egy adott kérdésben. 

Pl. nincs tétje, de ha azt írod, 2év múlva reméled kész lesz az autópálya, hiszen a Sozina alagút is határidőre elkészült, akkor ha arra jársz, csinálj egy fotót az autópálya elkészült alagútjáról.

 

(Valamelyik nap 2 ismerőssel beszélgettünk akik a Sozina hegyoldalán laknak és rákérdeztem, hol az új alagút???

Nem értették mit akarok! Mondtam interneten olvastam...

Hatalmas hahotába törtek ki és azt mondták dobjam a patakba a telefonomat.)

Előzmény: merkurusz (35406)
belojozso Creative Commons License 2018.06.21 0 0 35435

Szia . https://busticket4.me/EN montenegrói buszjáratok . A buszmegálló kint van a főúton-kb 2 km Aerodrómtól . kiérsz a főútra,jobbra fordulsz,átmész a folyó feletti kishídon,onnan kb 300-400 m szembe oldal,buszváró . Google earth remekül mutatja . Mi is tömegközlekedéssel utazunk Monti-ban , akár a hegyekbe, vagy le a tengerhez . Good luck !

Előzmény: feco881 (35420)
potika Creative Commons License 2018.06.20 0 0 35434

Nem EU, annyit kérnek, amennyit akarnak. Vegyél helyi kártyát. Amúgy nem lenne annyi a számla, a maguar szolgáltató elvágja 50 eurónál, utána csak akkor megy tovább, ha kifejezetten hozzájárulsz.

Előzmény: iksszmann (35433)
iksszmann Creative Commons License 2018.06.20 0 0 35433

Hátha érdekel valakit: Most kérdeztem meg a mobiltelefon szolgáltatómat, hogy mennyibe kerül a mobilinternet használata Montenegróban, ha a meglévő előfizetésedet használod. Majdnem dobtam egy hátast! 1 Gb adatforgalom 3,5 millió Ft.....és ez nem elírás. Tehát az egy hét nyaralást a szokásos internethasználattal 15- 20 millióból megúsznám, de ott van még a család többi tagja, úgyhogy a vége 50 milla körül lenne. 

Kelemen Zoltán2 Creative Commons License 2018.06.19 0 0 35432

Rendben.

Előzmény: Brányik.Lilla (35431)
Brányik.Lilla Creative Commons License 2018.06.19 0 0 35431

De aztán majd te is küldj beszámolót, mert mi szeptemberben megyünk, addig gyűjtöm az infókat és a felkeresni való helyeket :)

Előzmény: Kelemen Zoltán2 (35430)
Kelemen Zoltán2 Creative Commons License 2018.06.19 0 0 35430

Ha lehet egy kérésem,mihelyt hazajöttök,irjatok pár szot az ottani körülményekről,benyomásrol..stb mivel én illetve mi is  augusztusban Dobra Vodában

fogunk nyaralni az Apartman Sijaricban.Jó nyaralást kivánok.

Előzmény: feco881 (35420)
NilsHolgersson Creative Commons License 2018.06.18 0 0 35429

Non stop

Előzmény: Taky0227 (35423)
NilsHolgersson Creative Commons License 2018.06.18 0 0 35428

Olvass  vissza!Őrültek mindenhol vannak.Beograd felé egyértelmű Szegedről.Utána Cacak az irány,Ljigtől lesz még egy kis autópálya (kapus rendszerek vannak),majd tovább Uzice -Brodarevo(határ)-Mojkovac-Podgorica ahogy a táblák jelzik.Podgoricából vagy Cetinje-Budva vagy Virpazar-Petrovac útvonalon közelítheted meg SvetiStefan-t.Tömören ennyi,a menetidő reális abban az esetben ,ha ritkán állsz meg ill. szerencséd van a határokon és nincs sok útépítés vagy baleset.

Előzmény: szeldaniel (35427)
szeldaniel Creative Commons License 2018.06.17 -4 0 35427

Sziasztok! Egy kis segítséget és tanácsot szeretnék kérni útvonallal kapcsolatban.

Július közepén megyek Sveti Stefanba, Szegedről. Fogalmam sincs merre induljak, Belgrád felé néztem az útvonalat.

Mire számíthatok, mire kell vigyázni, hol érdemes megállni, esetleg tudtok-e másik útvonalat ajánlani? 

Útdíjak vannak-e, kapus rendszer van? Ha igen mire számítsak?

A 12-13 óra utazás reális lehet? Mennyire kell vigyázni Szerbiában illetve a szerpentines szakaszon milyenek az utak? Mennyi őrült van? 😄 

 

Sajnos egy ismerős se járt arra, így nem tudtam kitől tanácsot kérni. 

Köszönöm előre a segítő válaszokat!

Dani

Bosanac Creative Commons License 2018.06.17 0 1 35426

"Ezt is érdemes átböngészni, a google fordító segít."

Igen, így van: Ne dőlj be ott a brit zászlónak - az "angol nyelvű oldalon" töredék információ van csak :-(

Előzmény: merkurusz (35425)
merkurusz Creative Commons License 2018.06.17 0 3 35425

Ezt is érdemes átböngészni, a google fordító segít.

 

https://www.fanfani.me/auto-mape/granicni-prelazi-crna-gora/

 

Szerbia felől 2 határátkelő jöhet számításba , Dobrakovo és Jabuka, minketto napi 24 órát van nyitva.

Előzmény: Taky0227 (35423)
iksszmann Creative Commons License 2018.06.17 0 0 35424

Köszönöm a válaszokat merkurusz!

Előzmény: merkurusz (35417)
Taky0227 Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 35423

Sorry nem voltam egyértelmű, elnézést! Szerbia -Montenegro határ nyitvatartási érdekelnének. Azt tudom már hogy Montenegro Albánia között éjjel nappal.

Előzmény: merkurusz (35422)
merkurusz Creative Commons License 2018.06.17 0 4 35422
Előzmény: Taky0227 (35421)
Taky0227 Creative Commons License 2018.06.17 0 1 35421

Sziasztok! Megtudnátok írni a határ nyitvatartásokat? Szerbián keresztül lépnénk be.

feco881 Creative Commons License 2018.06.16 0 0 35420

Sziasztok már kérdeztem párszor, kedden megyünk Dobra Vodába 

Podgoricai reptéren szállunk le, onnan meg írtátok nincs mesze a vonat 🚉 állomás ,  de olvastam olyat is, hogy mellete van a buszmegálló igaz-e,mert akkor nem kell bemennünk Podgoricáea

Tudnátok dobni egy busz menetrendet  Dobra vodáig?!

merkurusz Creative Commons License 2018.06.16 0 3 35419

Azért tettem szerb linket az autópálya díjakról mert ez napra kész, találtam magyart is, az még a régi árakat írja.

TAG-al kapcsolatban javítom magam, aki évente egyszer utazik keresztül Szerbián, nem érdemes a beszerzésével bajlódni, kétszeri fizetőkaput kilehet birni.

Előzmény: merkurusz (35417)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!