Keresés

Részletes keresés

Abu Ramla Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117883

Forrás: NÉBIH, Nyilvántartott gombaszakellenőrök, 2014.július

Előzmény: Abu Ramla (117882)
Abu Ramla Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117882

 

 

Takács Zolinak

 

102-1000-161209-0026 Csáki Lászlóné 2750 Nagykőrös Kálvin tér Nagykőrös Város Önkormányzata Kálvin Téri Piac minden heti piaci napon kedd: 6-9óráig, péntek: 6-9óráig vasárnap: 6-9órág

 

102-1200-161208-0027 Bimbó Ferencné 2700 Cegléd Kossuth tér 4. Napi Élelmiszer és Virágpiac minden második héten h-v:6-12óráig

 

102-1200-161208-0028 Budaváriné Balázs Edit 2700 Cegléd Kossuth tér 4. Napi Élelmiszer és Virágpiac minden második héten h-v:6-12óráig

 

102-0200-170417-0076 Boros Lajos 2364 Ócsa Halászi u. 9. Lakás telefonos egyeztetés alapján tel.:30/348-91-87 

 

102-0230-170309-0079 Szabó Attila László, 2212 Csévharaszt Kossuth L. u. 106. Lakás Előzetes telefonos egyeztetés alapján tel.:06-30/851 30 29

80Mtz Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117881

Ha Te mondod,biztos úgy van! :)))

Előzmény: BX-60-72 (117878)
80Mtz Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117880

Hát azokat,pechedre, szerencsére kimoderálták innen :D,de elég a hozzászólásait végigolvasni.Nem offolok tovább.

Előzmény: vlacko (117876)
BX-60-72 Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117879

Lájk

Előzmény: Boar... (117874)
BX-60-72 Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117878

Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű

Előzmény: 80Mtz (117875)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117877
Ki tudna segiteni?Cegléd Monor Dabas körzetében keresek gombavizsgálót.
Abu Ramla Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117873

Úgy tűnik, hogy 04 után jelenik meg a Börzsöny felett, majd 08 (-10)óra táján megy tovább; viszont 14 körül jön a java, hosszabban tartó, és intenzívebb. (Hogy) aztán mi igazolódik be az 'előréből', meglátjuk majd utána.

üdv, Abu Ramla

Előzmény: homerx (117871)
homerx Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117872

bar Boarral a karaszi tali nem jott ossze, igy nem ismerem csak innen, de nemem nagyon ugy tunik, h tisztaban van a minket erinto korulmenyekkel.

kicsit ide off, megon, de pl. a valkoi erdeszet maximalis tiltasa neha kiveri a biztositekot.

 

Előzmény: 80Mtz (117870)
homerx Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117871

szlovenia felol megjelent megi t egy hatalmas legtomeg. nem tudom mikorra er fel, de en holnapra szeretnek beiktatni egy borzsonyt. remelem belefer.

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117869

Hát igaz, hogy megfordult fejemben a kilenc kilós trófeájú bika megfogalmazás, mert éppen arról volt szó, (nahát Te is ott voltál?) csak éppen nem akartam nagyképűsködni. Na meg franciául nem biztos , hogy mindenki értette volna :) a fórumon. Vadász? Voltam és a véremben van a vadászat( bár soha nem lőttem le egyetlenegy állatot, mert szeretem őket), mint ahogy a gombászat is :). Ezért sajnálom, hogy néha a két szenvedély űzői egymásba "harapgatnak".

 

A történetem meg igaz. Bocs. A hazudozás nem kenyerem. Ezt azoknak írtam, akik ezzel gyanúsítottak. 

Előzmény: Abu Ramla (117863)
pauli-f Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117868

"Leucopaxillus paradoxus, Krémfehér cölöppereszke, finom ehető gomba, mindenféle erdőben terem és a legállóképesebb gomba, márha nem nyüves.."

 

Finomnak nem nevezném. Megpároltam vajon,megízleltem ,rágós volt ,az íze pedig "hanyagolható".

Pároláskor nem volt valami kellemes illata,pedig szép fiatal egyedek voltak. Ettől függetlenül nem vetem el a határozásodat és köszönöm is. Legközelebb bejuttatom a TIT-re.

Előzmény: gombázó (117833)
s-ombre-ro Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117867

Ilyet biztosan nem, de ha mondhatom, se szeri, se száma a finomnál-finomabb ágyas és pőre pálinkáknak.

Legyen benne részetek!

Előzmény: gombászok (117866)
gombászok Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117866

Én meg a szomszédomnál ittam egri borvidékről származó, kiváló törkölypálinka alapon dióbéllel ágyazott pálinkát! Zukker zéró!

Isteni finom, ilyet még szerintem senki nem kóstolt!!!

Előzmény: emgergo (117853)
gombászok Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117865

Azért tervszerű kilövéssel lehetne őket ritkítani!

Mind a hármat!!!

Előzmény: barkócza (117858)
Kisgombász Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117864

Bezony! Indulj kollega mert megeloznek a nyűvek!!!

Előzmény: becko9 (117848)
Abu Ramla Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117863

Az a motoros valószínűleg csak tolta a lerohadt negyven éves Simson Star-t, vagy Verhovinát, ami korábban a nyiladékszéli fához volt támasztva.

Másrészt, Csillagfény valószínűleg nem szaktolmács a vadászat terén, ill. nem vadász; ezért nem fogalmazott úgy, hogy "amikor a tizennégyes, kilenc kilós (agancsú) bika át akart váltani a nyiladékon”.

:-)

 

üdv, Abu Ramla 

 

Előzmény: Boar... (117851)
Abu Ramla Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117862

A száraz gomba alkalmazása is jó ötlet. Felvetődött már bennem is, hogy sötét trombitagombából készítek valami ütős nektárt. Itt az alföldi homokon azonban az e fajta 'tölcséres' nem található fel. Gondolom, valamit szürkés, feketés, füstszínű ital lenne a végén, aminek az FHE (Fekete Halál Elixírje) nevet adhatnánk. Az áztatás után a kipréselt gomba törmeléket jól fel lehet használni valamilyen pikáns, mondjuk egy áfonyás mártás készítéséhez valamely vadas sült mellé. Nem romlandó, lezárt üvegben későbbi felhasználásra is eltehető. De akár ki is lehet szárítani és fűszerkeverékekhez felhasználni.

 

A növényeket is jobbára szárított állapotban használom, amikor valamilyen itókát készítek. Természetesen nem kell feltétlenül tömény (50-60 fokos) italra gondolni. El kell készíteni a tinktúrát és azzal már lehet babrálni, hígítani, de lehet kiváló italokat készíteni jó (vagy rosszabb minőségű) borokból, pezsgőkből is. Ezekben néhány napig, egy hétig ázik a növény, majd szűrés után belekerül a töményebb alkohol, és újabb szűrésig az egyéb ízesítők.

Készíthetünk italokat főzéssel is. Ekkor nagyobb mennyiségű száraz/friss növényt főzünk; azaz főzetet, ’decoctum-ot’ készítünk. Hangsúlyoznám, nem teát, azaz forrázatot (infuzum)! A tömény főzetet használjuk ’aromaként’ tömény vagy lágyabb italokhoz.

 

Fontos, hogy tinktura készítésnél akár friss, akár száraz anyagot használunk, a használt edény jól meg legyen tömve, majd annyi alkoholt (pálinkát, vodkát) öntsünk rá, hogy egy-két cm-re ellepje. Nálam a növényekkel megtömött egy literes befőttes üvegbe rendszerint fél liter alkohol fér! Azok a receptek semmit nem érnek, amelyek pl. egy liter alkoholhoz, egy(!) szál gyógynövényt/fűszernövényt írnak; vagy pl. a tárkonyecet készítésnél is egyetlen szál növényt javallnak a 10%-os ecetbe. Abból semmi nem lesz. De nem lesz az olivaolajból sem ’tárkonyolaj’ ha egy szálat teszünk bele. A másik nagyon fontos, hogy igen hosszú ideig kell az adott folyadékban (tömény szesz, olaj) tartani a növényt, semmiképpen sem elegendő a rendszerint ajánlott három nap, egy hét. Igenis 2-3 hónap szükséges a ’beéréshez’, majd még további hónapok amikorra a leszűrt, palackozott  italunk, olajunk, ecetünk igazán összeérik, harmonizálódik. Persze, az alkoholos élvezeti italok esetében ez nem mindig sikerül maradéktalanul! A túlzottan aromásra sikeredett anyagot mindenkor fel tudjuk hígítani.

üdv, Abu Ramla 

 

Előzmény: Paxillus atrotomentosus (117849)
Paxillus atrotomentosus Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117861

Akkor visszavonva!  Házi vonalon mindenre képesek az emberek, még arra is, hogy rendesen csinálják a dolgukat ! :)

Előzmény: emgergo (117859)
Paxillus atrotomentosus Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117860

Ez a lószar érdekes dolog, de olyan nagyon azért nem lehet a gond, ha 2 ezer évig ide oda járkáltak és többségében a 19. századig lóval. Olyan dolgot csak nem eszik a ló, amely legyűri a helyi flórát?!  ( Bár lehet, hogy inni dobozos sört kap, mert olyat sokat találtam )

 

A túl nagy vadállomány kitétel tetszett. Talán úgy még jobb az áthallás ha nagy "állat" állományról beszélünk ! :)

Előzmény: barkócza (117858)
emgergo Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117859

Teljesen házi készítésű volt, profi gombásztól.

 

A görög hegyek gombabőségével nincs gond egyébként, ha éppen van csapadék.

Előzmény: Paxillus atrotomentosus (117857)
barkócza Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117858

A lóval az a probléma, hogy sz.rik az erdőben, és - attól függően, hogy mivel abrakolják - mindenféle tájidegen növényt behurcolhat. Mondjuk, ezt a vadász is megcsinálja a szóróval. Pl. az erdőben maszlag csak a szórók közvetlen környékén nő. Így gyomosítják el a legszebb, legértékesebb gyepeket.

 

A terepbiciklis szépen tönkre tudja tenni az utakat, és persze, ha rámegy a sziklagyepre, azt is. Mégis,a fő probléma a túl nagy vadállomány, elsősorban a muflon, meg a crossmotoros és a quados.

Előzmény: Boar... (117852)
Paxillus atrotomentosus Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117857

Kérdés, hogy az a barackos aroma "honnan" jött? Tartok tőle, hogy ezekben a piaci termékekben nem sz.roznak az íz autentikus forrásával. Ha kell akkor fűrészporból kinyerik aztán bele.

Görögország szerintem nem egy rókagomba nagyhatalom, de ez csak feltételezés.

Előzmény: emgergo (117853)
Boar... Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117856

Lehet, bár én most elmegyek gombát szedni este meg vadászni, úgyhogy kimaradok a jóból...

Előzmény: Paxillus atrotomentosus (117854)
Boar... Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117855

De mennyivel jobb, ha az a "barackos aroma" a sárgabarackból származik... :-)

Előzmény: emgergo (117853)
Paxillus atrotomentosus Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117854

Úgy nézem alakul egy kis festékpatronos lövöldözés !

emgergo Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117853

Én Görögországban ittam törkölypálinka (cipuro) alapú rókagomba-likőrt, az finom volt, a barackos aroma átjött.

Előzmény: Törölt nick (117845)
Boar... Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117852

Az, hogy "barom vadász"-oznak, az javarészt pont a magadfajta kompromisszumképtelen, állandóan az előjogait hangoztató "mindekitakarodjonazerdőből" bugrisoknak köszönhető.

A lovasok már kijárták, hogy szabadon hódolhassanak a szenvedélyüknek. Majd jön egy terepbringás országgyűlési képviselő aztán ők is megkapják a jogot...te is tudod, hogy megy ez mostanában...

Előzmény: 80Mtz (117847)
Boar... Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117851

Az "úton felbukkanó" szarvasra nem lövünk. Az erdőlátogatási tilalom alatt sem.

Ilyen egyszerű.

Amúgy elég érdekes az úton lövésre beálló szarvas és a mögötte felbukkanó motoros története...szvsz. nem kellene hülyeségeket beszélni.

Előzmény: Törölt nick (117846)
vlacko Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117850

Hát izé, azért egy motornak elég erős hangja van ahhoz, hogy messze űzze a szarvasokat.

Előzmény: Törölt nick (117846)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!