Keresés

Részletes keresés

pauli-f Creative Commons License 2014.09.13 0 0 117890

"Mielőtt Pauli lecsapná a magas labdát, igen, annakidején én is:-) )"

Nem csapom le :-)),viszont ajánlom figyelmetekbe,hogy a facebook Magyar Gombász oldalán folyt egy igen hosszúra nyúlt gombász-vadász vita,ahol,ha nem is sikerült közös nevezőre jutnunk,de végül békés mederbe terelődött a vita és néhány dologban egyet is tudtunk érteni. Ott a vadászok többsége korrekt és felkészült módon érvelt,de a lényeg ,hogy nem a sértegetések vagy a személyeskedések jellemezték a hozzászólásokat. 

Előzmény: Boar... (117874)
molandi Creative Commons License 2014.09.13 0 0 117889

Sziasztok!

Segítenétek, hogy ez milyen gomba? Van elég sok az udvaron, én szegfűgombára tippelek. Félkör, v egyenes vonal mentén jönnek elő. Egész nyáron volt, eső után, párás reggeleken. Szedtem is egy darabig, megszárítottam, aztán valamiért elbizonytalanodtam, hogy tényleg az-e vagy mégsem. Most megint sok van és ha szegfű, akkor nem hagynám ott. Nem tudom a képek jók lesznek-e a beazonosításhoz, telefonnal csináltam.

Az utolsón az a fehér tuti nem az, bár a kép sem igazán jó, mert annyira nem hófehér a valóságban.

Köszönöm a segítséget előre is!

Szép napot!

gombászok Creative Commons License 2014.09.13 0 0 117888

Mifelénk annyi eső esett, hogy a gombák tömegesen jelentkeznek-úszótamfolyamra!!!

Nemozoli Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117887

Szia!

 

Nem, ez a Pilisben volt. Terveztem menni messzebb is vargánya-szedés miatt, de valahogy nem jött össze.

Előzmény: Bali7903 (117579)
Nemozoli Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117886

Mióta keresek ilyen hatalmas pecsétviasz-gombát, de hiába! A gekkók terráriumában a nagyon régen (15 éve) szedett és a háttérbe napozóterasznak beépített nagy példányt már jórészt megették az atkák + az UV... és én csak kis gombákat találtam azóta...

Előzmény: XRive (117573)
Paxillus atrotomentosus Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117885

Reméljük, hogy aki már régóta hiányzik a fórumról, jobban van ! 

Nemozoli Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117884

Köszönöm szépen, igyekszem! :-)

Igazán érdekelt, hogy mi lehet ez a gomba, mert ilyennel még nem volt szerencsém találkozni (mármint ennyire a kezdeti növekedési állapotában). Szerencsére nem messze van a telektől  hely, ahol szedtem (Pilisszentkereszt mellett), így mivel oda amúgy is ki kellett mennem, megnéztem, mi lett belőlük. Szerencsére... :-)

Előzmény: N!EBULO (117522)
Abu Ramla Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117883

Forrás: NÉBIH, Nyilvántartott gombaszakellenőrök, 2014.július

Előzmény: Abu Ramla (117882)
Abu Ramla Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117882

 

 

Takács Zolinak

 

102-1000-161209-0026 Csáki Lászlóné 2750 Nagykőrös Kálvin tér Nagykőrös Város Önkormányzata Kálvin Téri Piac minden heti piaci napon kedd: 6-9óráig, péntek: 6-9óráig vasárnap: 6-9órág

 

102-1200-161208-0027 Bimbó Ferencné 2700 Cegléd Kossuth tér 4. Napi Élelmiszer és Virágpiac minden második héten h-v:6-12óráig

 

102-1200-161208-0028 Budaváriné Balázs Edit 2700 Cegléd Kossuth tér 4. Napi Élelmiszer és Virágpiac minden második héten h-v:6-12óráig

 

102-0200-170417-0076 Boros Lajos 2364 Ócsa Halászi u. 9. Lakás telefonos egyeztetés alapján tel.:30/348-91-87 

 

102-0230-170309-0079 Szabó Attila László, 2212 Csévharaszt Kossuth L. u. 106. Lakás Előzetes telefonos egyeztetés alapján tel.:06-30/851 30 29

80Mtz Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117881

Ha Te mondod,biztos úgy van! :)))

Előzmény: BX-60-72 (117878)
80Mtz Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117880

Hát azokat,pechedre, szerencsére kimoderálták innen :D,de elég a hozzászólásait végigolvasni.Nem offolok tovább.

Előzmény: vlacko (117876)
BX-60-72 Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117879

Lájk

Előzmény: Boar... (117874)
BX-60-72 Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117878

Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű

Előzmény: 80Mtz (117875)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117877
Ki tudna segiteni?Cegléd Monor Dabas körzetében keresek gombavizsgálót.
Abu Ramla Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117873

Úgy tűnik, hogy 04 után jelenik meg a Börzsöny felett, majd 08 (-10)óra táján megy tovább; viszont 14 körül jön a java, hosszabban tartó, és intenzívebb. (Hogy) aztán mi igazolódik be az 'előréből', meglátjuk majd utána.

üdv, Abu Ramla

Előzmény: homerx (117871)
homerx Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117872

bar Boarral a karaszi tali nem jott ossze, igy nem ismerem csak innen, de nemem nagyon ugy tunik, h tisztaban van a minket erinto korulmenyekkel.

kicsit ide off, megon, de pl. a valkoi erdeszet maximalis tiltasa neha kiveri a biztositekot.

 

Előzmény: 80Mtz (117870)
homerx Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117871

szlovenia felol megjelent megi t egy hatalmas legtomeg. nem tudom mikorra er fel, de en holnapra szeretnek beiktatni egy borzsonyt. remelem belefer.

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117869

Hát igaz, hogy megfordult fejemben a kilenc kilós trófeájú bika megfogalmazás, mert éppen arról volt szó, (nahát Te is ott voltál?) csak éppen nem akartam nagyképűsködni. Na meg franciául nem biztos , hogy mindenki értette volna :) a fórumon. Vadász? Voltam és a véremben van a vadászat( bár soha nem lőttem le egyetlenegy állatot, mert szeretem őket), mint ahogy a gombászat is :). Ezért sajnálom, hogy néha a két szenvedély űzői egymásba "harapgatnak".

 

A történetem meg igaz. Bocs. A hazudozás nem kenyerem. Ezt azoknak írtam, akik ezzel gyanúsítottak. 

Előzmény: Abu Ramla (117863)
pauli-f Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117868

"Leucopaxillus paradoxus, Krémfehér cölöppereszke, finom ehető gomba, mindenféle erdőben terem és a legállóképesebb gomba, márha nem nyüves.."

 

Finomnak nem nevezném. Megpároltam vajon,megízleltem ,rágós volt ,az íze pedig "hanyagolható".

Pároláskor nem volt valami kellemes illata,pedig szép fiatal egyedek voltak. Ettől függetlenül nem vetem el a határozásodat és köszönöm is. Legközelebb bejuttatom a TIT-re.

Előzmény: gombázó (117833)
s-ombre-ro Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117867

Ilyet biztosan nem, de ha mondhatom, se szeri, se száma a finomnál-finomabb ágyas és pőre pálinkáknak.

Legyen benne részetek!

Előzmény: gombászok (117866)
gombászok Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117866

Én meg a szomszédomnál ittam egri borvidékről származó, kiváló törkölypálinka alapon dióbéllel ágyazott pálinkát! Zukker zéró!

Isteni finom, ilyet még szerintem senki nem kóstolt!!!

Előzmény: emgergo (117853)
gombászok Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117865

Azért tervszerű kilövéssel lehetne őket ritkítani!

Mind a hármat!!!

Előzmény: barkócza (117858)
Kisgombász Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117864

Bezony! Indulj kollega mert megeloznek a nyűvek!!!

Előzmény: becko9 (117848)
Abu Ramla Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117863

Az a motoros valószínűleg csak tolta a lerohadt negyven éves Simson Star-t, vagy Verhovinát, ami korábban a nyiladékszéli fához volt támasztva.

Másrészt, Csillagfény valószínűleg nem szaktolmács a vadászat terén, ill. nem vadász; ezért nem fogalmazott úgy, hogy "amikor a tizennégyes, kilenc kilós (agancsú) bika át akart váltani a nyiladékon”.

:-)

 

üdv, Abu Ramla 

 

Előzmény: Boar... (117851)
Abu Ramla Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117862

A száraz gomba alkalmazása is jó ötlet. Felvetődött már bennem is, hogy sötét trombitagombából készítek valami ütős nektárt. Itt az alföldi homokon azonban az e fajta 'tölcséres' nem található fel. Gondolom, valamit szürkés, feketés, füstszínű ital lenne a végén, aminek az FHE (Fekete Halál Elixírje) nevet adhatnánk. Az áztatás után a kipréselt gomba törmeléket jól fel lehet használni valamilyen pikáns, mondjuk egy áfonyás mártás készítéséhez valamely vadas sült mellé. Nem romlandó, lezárt üvegben későbbi felhasználásra is eltehető. De akár ki is lehet szárítani és fűszerkeverékekhez felhasználni.

 

A növényeket is jobbára szárított állapotban használom, amikor valamilyen itókát készítek. Természetesen nem kell feltétlenül tömény (50-60 fokos) italra gondolni. El kell készíteni a tinktúrát és azzal már lehet babrálni, hígítani, de lehet kiváló italokat készíteni jó (vagy rosszabb minőségű) borokból, pezsgőkből is. Ezekben néhány napig, egy hétig ázik a növény, majd szűrés után belekerül a töményebb alkohol, és újabb szűrésig az egyéb ízesítők.

Készíthetünk italokat főzéssel is. Ekkor nagyobb mennyiségű száraz/friss növényt főzünk; azaz főzetet, ’decoctum-ot’ készítünk. Hangsúlyoznám, nem teát, azaz forrázatot (infuzum)! A tömény főzetet használjuk ’aromaként’ tömény vagy lágyabb italokhoz.

 

Fontos, hogy tinktura készítésnél akár friss, akár száraz anyagot használunk, a használt edény jól meg legyen tömve, majd annyi alkoholt (pálinkát, vodkát) öntsünk rá, hogy egy-két cm-re ellepje. Nálam a növényekkel megtömött egy literes befőttes üvegbe rendszerint fél liter alkohol fér! Azok a receptek semmit nem érnek, amelyek pl. egy liter alkoholhoz, egy(!) szál gyógynövényt/fűszernövényt írnak; vagy pl. a tárkonyecet készítésnél is egyetlen szál növényt javallnak a 10%-os ecetbe. Abból semmi nem lesz. De nem lesz az olivaolajból sem ’tárkonyolaj’ ha egy szálat teszünk bele. A másik nagyon fontos, hogy igen hosszú ideig kell az adott folyadékban (tömény szesz, olaj) tartani a növényt, semmiképpen sem elegendő a rendszerint ajánlott három nap, egy hét. Igenis 2-3 hónap szükséges a ’beéréshez’, majd még további hónapok amikorra a leszűrt, palackozott  italunk, olajunk, ecetünk igazán összeérik, harmonizálódik. Persze, az alkoholos élvezeti italok esetében ez nem mindig sikerül maradéktalanul! A túlzottan aromásra sikeredett anyagot mindenkor fel tudjuk hígítani.

üdv, Abu Ramla 

 

Előzmény: Paxillus atrotomentosus (117849)
Paxillus atrotomentosus Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117861

Akkor visszavonva!  Házi vonalon mindenre képesek az emberek, még arra is, hogy rendesen csinálják a dolgukat ! :)

Előzmény: emgergo (117859)
Paxillus atrotomentosus Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117860

Ez a lószar érdekes dolog, de olyan nagyon azért nem lehet a gond, ha 2 ezer évig ide oda járkáltak és többségében a 19. századig lóval. Olyan dolgot csak nem eszik a ló, amely legyűri a helyi flórát?!  ( Bár lehet, hogy inni dobozos sört kap, mert olyat sokat találtam )

 

A túl nagy vadállomány kitétel tetszett. Talán úgy még jobb az áthallás ha nagy "állat" állományról beszélünk ! :)

Előzmény: barkócza (117858)
emgergo Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117859

Teljesen házi készítésű volt, profi gombásztól.

 

A görög hegyek gombabőségével nincs gond egyébként, ha éppen van csapadék.

Előzmény: Paxillus atrotomentosus (117857)
barkócza Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117858

A lóval az a probléma, hogy sz.rik az erdőben, és - attól függően, hogy mivel abrakolják - mindenféle tájidegen növényt behurcolhat. Mondjuk, ezt a vadász is megcsinálja a szóróval. Pl. az erdőben maszlag csak a szórók közvetlen környékén nő. Így gyomosítják el a legszebb, legértékesebb gyepeket.

 

A terepbiciklis szépen tönkre tudja tenni az utakat, és persze, ha rámegy a sziklagyepre, azt is. Mégis,a fő probléma a túl nagy vadállomány, elsősorban a muflon, meg a crossmotoros és a quados.

Előzmény: Boar... (117852)
Paxillus atrotomentosus Creative Commons License 2014.09.12 0 0 117857

Kérdés, hogy az a barackos aroma "honnan" jött? Tartok tőle, hogy ezekben a piaci termékekben nem sz.roznak az íz autentikus forrásával. Ha kell akkor fűrészporból kinyerik aztán bele.

Görögország szerintem nem egy rókagomba nagyhatalom, de ez csak feltételezés.

Előzmény: emgergo (117853)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!