Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
"Mielőtt Pauli lecsapná a magas labdát, igen, annakidején én is:-) )"
Nem csapom le :-)),viszont ajánlom figyelmetekbe,hogy a facebook Magyar Gombász oldalán folyt egy igen hosszúra nyúlt gombász-vadász vita,ahol,ha nem is sikerült közös nevezőre jutnunk,de végül békés mederbe terelődött a vita és néhány dologban egyet is tudtunk érteni. Ott a vadászok többsége korrekt és felkészült módon érvelt,de a lényeg ,hogy nem a sértegetések vagy a személyeskedések jellemezték a hozzászólásokat.
Segítenétek, hogy ez milyen gomba? Van elég sok az udvaron, én szegfűgombára tippelek. Félkör, v egyenes vonal mentén jönnek elő. Egész nyáron volt, eső után, párás reggeleken. Szedtem is egy darabig, megszárítottam, aztán valamiért elbizonytalanodtam, hogy tényleg az-e vagy mégsem. Most megint sok van és ha szegfű, akkor nem hagynám ott. Nem tudom a képek jók lesznek-e a beazonosításhoz, telefonnal csináltam.
Az utolsón az a fehér tuti nem az, bár a kép sem igazán jó, mert annyira nem hófehér a valóságban.
Mióta keresek ilyen hatalmas pecsétviasz-gombát, de hiába! A gekkók terráriumában a nagyon régen (15 éve) szedett és a háttérbe napozóterasznak beépített nagy példányt már jórészt megették az atkák + az UV... és én csak kis gombákat találtam azóta...
Igazán érdekelt, hogy mi lehet ez a gomba, mert ilyennel még nem volt szerencsém találkozni (mármint ennyire a kezdeti növekedési állapotában). Szerencsére nem messze van a telektől hely, ahol szedtem (Pilisszentkereszt mellett), így mivel oda amúgy is ki kellett mennem, megnéztem, mi lett belőlük. Szerencsére... :-)
102-1000-161209-0026 Csáki Lászlóné 2750 Nagykőrös Kálvin tér Nagykőrös Város Önkormányzata Kálvin Téri Piac minden heti piaci napon kedd: 6-9óráig, péntek: 6-9óráig vasárnap: 6-9órág
102-1200-161208-0027 Bimbó Ferencné 2700 Cegléd Kossuth tér 4. Napi Élelmiszer és Virágpiac minden második héten h-v:6-12óráig
102-1200-161208-0028 Budaváriné Balázs Edit 2700 Cegléd Kossuth tér 4. Napi Élelmiszer és Virágpiac minden második héten h-v:6-12óráig
102-0200-170417-0076 Boros Lajos 2364 Ócsa Halászi u. 9. Lakás telefonos egyeztetés alapján tel.:30/348-91-87
102-0230-170309-0079 Szabó Attila László, 2212 Csévharaszt Kossuth L. u. 106. Lakás Előzetes telefonos egyeztetés alapján tel.:06-30/851 30 29
Úgy tűnik, hogy 04 után jelenik meg a Börzsöny felett, majd 08 (-10)óra táján megy tovább; viszont 14 körül jön a java, hosszabban tartó, és intenzívebb. (Hogy) aztán mi igazolódik be az 'előréből', meglátjuk majd utána.
Hát igaz, hogy megfordult fejemben a kilenc kilós trófeájú bika megfogalmazás, mert éppen arról volt szó, (nahát Te is ott voltál?) csak éppen nem akartam nagyképűsködni. Na meg franciául nem biztos , hogy mindenki értette volna :) a fórumon. Vadász? Voltam és a véremben van a vadászat( bár soha nem lőttem le egyetlenegy állatot, mert szeretem őket), mint ahogy a gombászat is :). Ezért sajnálom, hogy néha a két szenvedély űzői egymásba "harapgatnak".
A történetem meg igaz. Bocs. A hazudozás nem kenyerem. Ezt azoknak írtam, akik ezzel gyanúsítottak.
"Leucopaxillus paradoxus, Krémfehér cölöppereszke, finom ehető gomba, mindenféle erdőben terem és a legállóképesebb gomba, márha nem nyüves.."
Finomnak nem nevezném. Megpároltam vajon,megízleltem ,rágós volt ,az íze pedig "hanyagolható".
Pároláskor nem volt valami kellemes illata,pedig szép fiatal egyedek voltak. Ettől függetlenül nem vetem el a határozásodat és köszönöm is. Legközelebb bejuttatom a TIT-re.
Az a motoros valószínűleg csak tolta a lerohadt negyven éves Simson Star-t, vagy Verhovinát, ami korábban a nyiladékszéli fához volt támasztva.
Másrészt, Csillagfény valószínűleg nem szaktolmács a vadászat terén, ill. nem vadász; ezért nem fogalmazott úgy, hogy "amikor a tizennégyes, kilenc kilós (agancsú) bika át akart váltani a nyiladékon”.
A száraz gomba alkalmazása is jó ötlet. Felvetődött már bennem is, hogy sötét trombitagombából készítek valami ütős nektárt. Itt az alföldi homokon azonban az e fajta 'tölcséres' nem található fel. Gondolom, valamit szürkés, feketés, füstszínű ital lenne a végén, aminek az FHE (Fekete Halál Elixírje) nevet adhatnánk. Az áztatás után a kipréselt gomba törmeléket jól fel lehet használni valamilyen pikáns, mondjuk egy áfonyás mártás készítéséhez valamely vadas sült mellé. Nem romlandó, lezárt üvegben későbbi felhasználásra is eltehető. De akár ki is lehet szárítani és fűszerkeverékekhez felhasználni.
A növényeket is jobbára szárított állapotban használom, amikor valamilyen itókát készítek. Természetesen nem kell feltétlenül tömény (50-60 fokos) italra gondolni. El kell készíteni a tinktúrát és azzal már lehet babrálni, hígítani, de lehet kiváló italokat készíteni jó (vagy rosszabb minőségű) borokból, pezsgőkből is. Ezekben néhány napig, egy hétig ázik a növény, majd szűrés után belekerül a töményebb alkohol, és újabb szűrésig az egyéb ízesítők.
Készíthetünk italokat főzéssel is. Ekkor nagyobb mennyiségű száraz/friss növényt főzünk; azaz főzetet, ’decoctum-ot’ készítünk. Hangsúlyoznám, nem teát, azaz forrázatot (infuzum)! A tömény főzetet használjuk ’aromaként’ tömény vagy lágyabb italokhoz.
Fontos, hogy tinktura készítésnél akár friss, akár száraz anyagot használunk, a használt edény jól meg legyen tömve, majd annyi alkoholt (pálinkát, vodkát) öntsünk rá, hogy egy-két cm-re ellepje. Nálam a növényekkel megtömött egy literes befőttes üvegbe rendszerint fél liter alkohol fér! Azok a receptek semmit nem érnek, amelyek pl. egy liter alkoholhoz, egy(!) szál gyógynövényt/fűszernövényt írnak; vagy pl. a tárkonyecet készítésnél is egyetlen szál növényt javallnak a 10%-os ecetbe. Abból semmi nem lesz. De nem lesz az olivaolajból sem ’tárkonyolaj’ ha egy szálat teszünk bele. A másik nagyon fontos, hogy igen hosszú ideig kell az adott folyadékban (tömény szesz, olaj) tartani a növényt, semmiképpen sem elegendő a rendszerint ajánlott három nap, egy hét. Igenis 2-3 hónap szükséges a ’beéréshez’, majd még további hónapok amikorra a leszűrt, palackozott italunk, olajunk, ecetünk igazán összeérik, harmonizálódik. Persze, az alkoholos élvezeti italok esetében ez nem mindig sikerül maradéktalanul! A túlzottan aromásra sikeredett anyagot mindenkor fel tudjuk hígítani.
Ez a lószar érdekes dolog, de olyan nagyon azért nem lehet a gond, ha 2 ezer évig ide oda járkáltak és többségében a 19. századig lóval. Olyan dolgot csak nem eszik a ló, amely legyűri a helyi flórát?! ( Bár lehet, hogy inni dobozos sört kap, mert olyat sokat találtam )
A túl nagy vadállomány kitétel tetszett. Talán úgy még jobb az áthallás ha nagy "állat" állományról beszélünk ! :)
A lóval az a probléma, hogy sz.rik az erdőben, és - attól függően, hogy mivel abrakolják - mindenféle tájidegen növényt behurcolhat. Mondjuk, ezt a vadász is megcsinálja a szóróval. Pl. az erdőben maszlag csak a szórók közvetlen környékén nő. Így gyomosítják el a legszebb, legértékesebb gyepeket.
A terepbiciklis szépen tönkre tudja tenni az utakat, és persze, ha rámegy a sziklagyepre, azt is. Mégis,a fő probléma a túl nagy vadállomány, elsősorban a muflon, meg a crossmotoros és a quados.
Kérdés, hogy az a barackos aroma "honnan" jött? Tartok tőle, hogy ezekben a piaci termékekben nem sz.roznak az íz autentikus forrásával. Ha kell akkor fűrészporból kinyerik aztán bele.
Görögország szerintem nem egy rókagomba nagyhatalom, de ez csak feltételezés.