Sjose küldött egy listát a focis könyvekről. Könyvtárközivel volt nálam két hétig. Fellelhetősége: OSZK, Egyetemi Könyvtár Debrecen, esetleg Somogyi Könyvtár Szeged. Ha könyvtári tag vagy, 600 Ft-ért könyvtárközivel meghozatják neked.
Nem ide tartozik, de legaktívabb koromban ezeknek a könyvtáraknak voltam tagja: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár, Debrecen Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár, Szolnok, Somogyi Könyvtár, Szeged, Békés Megyei Könyvtár, Békéscsaba Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Orosháza
A könyvajánlatodból volt nálam a budafokiakról szóló könyv. Önző módon csak azokat néztem meg, akik a Kispesttel kapcsolatba hozhatók. Így a kérdésedre nem tudok válaszolni.
Purczeldnek, azaz Puskás papának is abba kellett hagynia a profi labdarúgást a Vasasban, mert a főnökei szerint a tisztviselői munkával az összeegyeztethetetlen. Előtte a MÁV Gépgyári SK-ban játszott. Kispesten, a Városházán szereztek neki állást és így került a Kispest profi csapatába.
A MÁV vezetői nem engedték, hogy vasutas klubok profi futballcsapatot hozzanak létre. Nem tudom, hogy ez milyen szintű döntés volt, de tény, hogy nem is alakult profi vasutas klub. Pedig Derbecenben is akartak csinálni, ha jól tudom, már a nevezést is beadták, de aztán 26. július végén vissza kellett vonni, és ekkor pár napos szervezéssel alapították meg a Bocskait. A klubot, amelyiket napra pontosan alapításának 14. esztendejében szüntetett meg a belügyminiszter. Elkanyarodtam kissé.
Meg - amint azt már írtam - 1927-31-ig ők nyerték sorozatban a BLASZ I. osztályát, míg 1935-ben az UTE mögött lettek másodikak, és amiért az UTE nem juthatott be az újonnan alakuló NB1-be, ezért helyette a Törekvés került fel.
Nem hiszem, vagyis nem tudom pontosan. Akit lami emleget: Maczkó Gyula, 75-79 között játszott a DVSC-ben. Vitos szerint. Ami 44 és 89 között történt, arról nem sokat tudok.
Egyébként elírtam, nem 92-es, hanem 2002-es ez a mese...
Ugyancsak figyelmetlenség: Beneda valóban háromszor volt válogatott. A keresztnév kérdésében megvárom lg23 véleményét...most, hogy nem "belső" forrásból nézem, én is az Istvánt valószínűsítem...
Állatos kérdésben ne feledkezzünk meg két "jómadárról", a diósgyőri kapus Veréb-ről, valamint a szintén hálóőr, dunaújvárosi Holló-ról...
"Beneda-Benedek Mihály kapus, 1904-ben született. Az Újpestben védett a húszas évek közepétől. 1929-ben a Szegedhez került. Ha minden igaz, kétszeres válogatott..."
... az Újpestből, egyszer a Bástyából is beválogatták. Én két helyen láttam a teljes nevét, mindkét helyen István volt a keresztneve. A két könyv: Dénes Tamás-Rochy Zoltán: A 700. után Vitos György: 100 éves a szegedi futball
Beneda-Benedek Mihály kapus, 1904-ben született. Az Újpestben védett a húszas évek közepétől. 1929-ben a Szegedhez került. Ha minden igaz, kétszeres válogatott...
Sziasztok. Ha valakinek van információja a válogatott játékosok halálozási évszámáról, az kérem, segítsen.
Néhány név, akit például keresek: Aknai (Acht) János, Beneda Mihály, Béky Bertalan, Boldizsár Géza, Csontos Kálmán, Csüdör (Csávosi) Ferenc, Déri (Deutsch) Károly, Dénes József, Dudás Gyula