Keresés

Részletes keresés

PETYUS Creative Commons License 2001.09.09 0 0 16
>... embert még nem öltek meg, ...

Ez tévedés.

Előzmény: Deino (12)
kontrra Creative Commons License 2001.09.09 0 0 15
Nekem közeli imerőseim láttak a házukban gömvillámot.
Kb. teniszlabda méretű volt,az ajtón belebegett,kicsit jött-ment az előszobában,aztán odalebegett a konnktorhoz,miközben ketten-hárman megkövülten nézték,nagyot csattant,és eltünt.A tv és hűtő tönkrement,más baj nem lett.Én láttam később a konnektort,jól szét volt olvadva.Teljesen szavahihető emberek látták,köztük egy 70 év fölötti vidéki asszony,aki addig nem is hallott a gömvillámról.
Ja,és erősen fénylett,ezt elfelejtettem leirni.
Deino Creative Commons License 2001.09.09 0 0 14
Nem semmi ez a link..:)

http://www.extra.hu/TLD/filek/gombvillam.html

nameg ez is egy elmélet+foto:

http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2000/0021/tudvil/tudvil5/tudvil5.html

questor Creative Commons License 2001.09.09 0 0 13
Jobb ha tisztában vagytok azzal, hogy ezek az elméletek, nincsenek tudományosan megalapozva. Csupán szórakoztató olvasmányként érdemes kezelni az ilyen jellegű kiadványokat. Egelyről: a KFKI-ban dolgozott, végzettsége szerint gépészmérnök. Egyszer elment biciklizni, és vmilyen úton módon feldőlt és beütötte a fejét. Ezután kezdett el furcsa dolgokat látni...Aztán jöttek a könyvek, pl. Bevezetés a tértechnológiába. A műegyetemen ezt a könyvet alaposan átnézték, és arra jutottak, hogy valós tényekből számítási hibákat elkövetve vont le messzemenő következtetéseket. Szal' ennyire vegyétek komolyan!
Előzmény: harm2 (8)
Deino Creative Commons License 2001.09.09 0 0 12
Sziasztok!

Én olyanról hallottam, hogy a gömbvillámokat összehasonlították a spontán önelégetéses esetekkel. Ennek eredményeként fel volt sorolva, hogy miben hasonlítanak ezek az esetek és miben különböznek.
A könyv címe: Amire nincs magyarázat. Nekem megvan valahol, de most nem találom.

Annyit viszont hallotam a gömbvillámokról, hogy embert még nem öltek meg, viszont állatokat rendszeresen. nagysága pár centitől a több méteresig terjed és színe is változó.

OFF

A spontán önelégetésről még nincs topic, ha jól látom.

harm2 Creative Commons License 2001.07.04 0 0 11

"4. A gyűrű benne fexik a síkban."

Hát ez ciki... :-) ...de igazad van.

e_laca Creative Commons License 2001.07.03 0 0 10
Nekem is megvan ez a könyv. (Címe: Kulcs a negyedik dimenzióban?)
Egely szerint a gömbvillámnál az eset:
- a gyűrű 2 helyen metszi a síkot.
Le is írja, hogy megy ez: a villám megtörik derékszögben (pl. függőlegesen belecsap egy sekély tócsába), és ha elég nagy az energiája, és mittudoménmilyen egyéb feltételek teljesülnek, akkor a villámot alkotó elektronnyaláb eltérül mindhárom dimenzióra merőlegesen, tehát ki a negyedik dimenzió irányába, aztán kicsit görbe pályán visszatér önmagába. Tehát a kezdeti állapot, hogy a gyűrű merőlegesen áll a mi háromdimenziós terünkre, ahol metszi azt.

Laca

PETYUS Creative Commons License 2001.07.03 0 0 9
>3 féleképp helyezkedhet el:
- a gyűrű sehol sem érintkezik a síkkal
- a gyűrű 1 ponton érinti a síkot (a jegygyűrűvel megérintjük az aztallapot)
- a gyűrű 2 helyen metszi a síkot

4. A gyűrű benne fexik a síkban.

Előzmény: harm2 (8)
harm2 Creative Commons License 2001.07.03 0 0 8

Sziasztok!

Sok-sok (kb. 10 évvel ezelőtt) olvastam Egely Gömbvillámok c. könyvét, és az egy ott felvázolt lehetséges elmélet nekem tetszik. Nagyvonalakban leírom, bár nem hiszem, hogy mindenben pontosan. (Javaslom a könyv elolvasását.)

Első lépcsőben -és ez a legnehezebb- át kell lépnünk azon a fizikai ismeretünkön, mint hogy a tér 3 dimenziós. (Gyengébbek ESC now!) A matematika ISMER n dimenziós teret, ahol n lehet nagyobb, mint 3. (Gondolom műszaki főiskolát, egyetemet végzetteknek ez eddig nem új -mármint az n dimenziós matek. Matematikailag meg tudjuk adni pl. egy 5 dimenziós térben elhelyezkedő általános helyzetű sík egy pontján átmenő, síkra merőleges egyenes egyenletét.)

Egely szerint a gömbvillám egy legalább 4 dimenziós térben lezajló természeti jelenség, amely egy elektomos töltéssel rendelkező gyűrű.

Ha az ember vesz egy gyűrűt (mondjuk akár jegygyűrűt) a szokványos 3 dimenzióüs térben, és vesz egy kétdimenziós teret (síkot) a közelben, akkor a gyűryű és a 2 dim. tér (sík) 3 féleképp helyezkedhet el:
- a gyűrű sehol sem érintkezik a síkkal
- a gyűrű 1 ponton érinti a síkot (a jegygyűrűvel megérintjük az aztallapot)
- a gyűrű 2 helyen metszi a síkot

Ha a gyűrű merőlegesen áll a síkra és épp a felezővonala a síkra esik, akkor a két metszéspont egy-egy kör. Ha a gyűrűt lejjebb-feljebb mozgatjuk, akkor a metszéspont egyre inkább közeledik egymáshoz és kör helyett ellipszissé torzul.

Nézzük ugyanezt egy-egy térdimenzióval megemelve! Akkor a 4D-s gyűrű 3D-s metszete gömb, vagy ellipszoid. Mi is a gömbvillámok szokványos alakja? Gömb vagy ellipszoid.

Baj van a gömbvillámmal: honnét van az energiája? Belső energiája van? Akkor a hatalmas töltés következtében fellépő taszítóerőnek szét kellene vetnie! A házat szátveti, a gömbvillámot nem? Ha meg külső energiaforrása van, akkor hogy lehet jelen teljesen zárt térben? Pl. zárt szobában, föld alatt, víz alatt?

Azonban ha a gömbvillám egy kb. 20-30 km átmérőjű elektromos töltetű gyűrű 3 dimenziós metszete, akkor már van hely a hatalmas töltés tárolására, és meg is jelenhet lezárt 3D-s helyen.

Vegyük megint egy példát! A 2D-s térben (síkon) lezárt síkidom belsejébe a 3. dimenzió felől bármikor berakhatunk vagy kivehetünk bármit. Azaz a papírra rajzolunk egy zárt alakzatot, és bele kell tenni valamit a határoló vonal érintése nélkül. A papir síkjában mozogva nem lehet bejutni a sikidom területébe a vonal átlépése nélkül, de felülről bármikor.

Gömbvillám lehet zivataros időben is és ragyogó időben is. Ennek magyarázata, hogy a gyűrű két helyen metszi a 3 dimenziós terünket; az egyik mindig zivatarban van, a másik pedig eshet akárhova. Egely szerint a napsütéses időben észlelt gyömbvillámok 20-30 kilométeres körzetében valahol mindig volt zivatar (innen vélelmezhető, hogy a gyűrű 20-30 km átmérőjű).

A gömbvillám eltűnhet minden hatás nélkül, és eltűnhet hirtelen hatalmas energiakibocsátással is. Ennek oka, hogy a gyűrűben áramló töltések a metszéspontokon (a gömbvillámokból) valamilyen mértékben egyenletesen szóródnak a környezetbe (ez a kiszóródó töltés révén emeli meg a gömbvillám a tetőt, stb.), ezáltal gyengül a gyűrű, majd egyszer csak összeomlik, és az összes töltése kiszóródik azon a ponton, ahol megszakadt a gyűrű. Ez a pont pedig az EGYIK gömbvillám. Ahol megszakad a gyűrű és kiáramlik az elektromos töltés, ott a gömbvillám az eltűnésekor robbanásszerű zaj kíséretében hatalmas pusztítást végez; a másik gömbvillám (20-30 kilométerrel odébb valahol) egyszerűen csak eltűnik.

Ennyi. Senki ne várja el tőlem, hogy Egely véleményét megvédjem, de számomra ez a leghihetőbb teória.

Üdv, Harm

Deep on Creative Commons License 2001.07.03 0 0 7
Teheneknek annyi, a marha túlélte...
Lord Iffy Creative Commons License 2001.07.03 0 0 6
Teheneket ölt meg a gömbvillám

KAPOSVÁR Tizenhét tehén pusztult el néhány perc alatt eddig bizonyítatlan okból pénteken a Somogy megyei Büssűben. Az eddigi szakértôi vélemények szerint gömbvillám ölte meg ôket.
A gulyás elmondása szerint száz tehene békésen legelt, ám egyszer csak mind a földre feküdt, és tizenhét már föl sem kelt. (MTI)

Na ehez mitet szóltok?

lgery1 Creative Commons License 2001.07.03 0 0 5
A legalfogathatobb magyarazat a magneses orvenyaram elmelet. A gond az, hogy sem a gombvillam energiajat, sem pedig a letezesenek idotartamat nem skierult reprodukalni ezen elmelet alapjan...
Előzmény: PETYUS (3)
lakos Creative Commons License 2001.07.03 0 0 4
A nagymamám falujában állt egy kis ház a faluszélen, egy öreg bábaasszony lakott benne. Aztán mikor az öregasszony meghalt beköltözött egy cigánycsalád a viskóba. A néni néhány bútora bentmaradt meg egy szentkép a falon. A szájhagyomány szerint egyszer bejött a házba egy focilabda nagyságú fényes gömb lassan végigment a fal mellett úgy szemmagasságban, a szentkép előtt megállt majd szép óvatosan kikerülte, körbement a szobában majd ki az ajtón ahol bejött. A bentlakók fejvesztve menekültek ki és többet be sem mentek a házba. Néhány éve lebontották a házat, de én még láttam a fekete vízszintes égésnyom csíkot amit a falon hagyott és egy helyen tényleg volt benne egy kanyar ahol a kép lehetett. A falusiak matató ménkű - ként emlegetik, ma reggel a TV ben az Egely is mesélt róla. Szerintem tuti gömbvillám lehetett.

Előzmény: PETYUS (3)
PETYUS Creative Commons License 2001.07.03 0 0 3
Ezt nem a "tudomány" jelentette ki, hanem egy újságíró szerint ezt nyilatkozta egy magát villámszakértőnek nevező személy. Ennek még nem kellene nagy jelentőséget tulajdonítani. Én is tudnék megalapozatlan kijelentéseket tenni olyan dolgokról, amihez nem értek, azután ezt még tovább torzíthatná az újságírók hada, de attól még a világ menne tovább a maga rendjén.
TÉNY, hogy nagyon sok esetben megfigyelték és dokumentálták azt a jelenséget, amit gömbvillámnak neveztek el. A jelenség időnként újra megjelenik, tehát nem lehet ráfogni, hogy régmúlt idők mondavilágában egy félreértésből kialakult legenda. Magyarázatát nem ismerjük (legalábbis én még nem olvastam olyan magyarázatot, ami meggyőző lett volna).
Előzmény: sip pista (1)
jedilovag Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2
X FILES
sip pista Creative Commons License 2001.07.03 0 0 1
mijaz hogy villámszakértő ?? a tudomány meg dugja föl magának a hivatalos álláspontyát.
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.03 0 0 0
en csak annyit tudok, hogy igy nez ki: 0
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.03 0 0 topiknyitó
Ezt nem értem. Idézet az index egyik cikkéből:

Kényes téma a gömbvillám

A tudomány hivatalos álláspontja szerint gömbvillám nem létezik,
mesterségesen nem tudták előállítani, ezért a vizsgálat kényes, de
izgalmas lesz - nyilatkozta lapunknak Wantuch György villámszakértő.

Én úgy tudtam, hogy a jelenség létezése "tudományosan" elfogadott, csak magyarázatot nem találtak még rá.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!