Keresés

Részletes keresés

_easton Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10614

Osztom én is a véleményedet

 

Azt gondolom, hogyha valaki fiatalon kerül ki csak jól járhat mivel az oktatási rendszerük révén, egy életpályamodellben tud gondolkodni és nem abban mint Mo-n, hogy szerzek egy paparít azért, hogy legyen. Persze itt is növekszik a munkanélküliség, de a gazdaság sokkal több lábon áll, mint a magyar. Azt se felejtsük, hogy mi itt idegenek vagyunk, tehát duplán körhátrányból indulunk, mint a legtöbb külföldi. Azért ezt sokan elfelejtik és azt is, hogy svéd védi a saját országát, ami érthető

 

A hiányszakmák esetén más a helyzet, de ott sem 1x, sem akinek hiányszakmája van, sem az élettársnak.

 

Teljesen mások az ember, igen itt nem mindegy, hogy hova dobod a szemetet. Ahol lehet csak hazai termék és azért is magszólnak ha bőszen hangoztatod, hogyha innen, onnan, amonnan okoskodtál. Kínézik azokat akik ügyeskednek és éppen ezért tartanak itt, nem csak amiatt mert a földrajzi adottságok révén iparral rendelkeznek.

 

Svédország más, más szokásokkal ami nem mindenkinek jön be. Nekem pl a tutyi-mutyi stílus kivágja a biztosítékot, meg az elegáns mellébeszélés és az a hihetetlen csőlátás, kockafejüség. Emellezz az Ikea elött sem hajolok meg és nem tetszik a letusztult minimaélizmus mint ahogyan legutóbb jellemezte valaki őket egy riportban.

Azonban a szakember itt is képzet és itt is vannak komoly szaktudással és tapasztalattal bírók. Ne higgye senki, hogy mindenki az. Itt is rengeteg az ügyetlen, alkalmatlan ember, ugyanúgy mint otthon.

 

Ha pedig valaki pénzkeresés miatt jön ki akkor hosszú távon ne gondolkozzon, nem hiába ingáznak az orvosok közül is többen.

Előzmény: Wisey_ (10610)
_easton Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10613

Nem, de sajnos megesik és sűrűbben mint gondolnánk.

 

 

Előzmény: ggg333 (10612)
ggg333 Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10612

Azert tegyuk hozza, hogy nem az az altalanosan jellemzo hogy Google-t hasznalnanak illetve hogy van kizarolag szakmai alapokon nyugvo mankojuk az interneten . Mert az ilyenekbol lesznek azok a varosi legendak, hogy (Svedorszagban Googlebol gyogyitanak , mutenek stb.." :-)

Előzmény: _easton (10607)
_easton Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10611

Közép Svédország....

Ezért írtam, hogy más a helyzet északon, délen és "középen" valamint szektortól is.

 

"Svedorszagban a kulfoldiek lusta disznok semmit nem csinalnak csak a socialba jarkalnak..a nyelvet nem tanuljak meg ergo munkat sem kapnak. foleg akik az elmult 10 evben erkeztek..."

 

Pontosítsunk: azok akik a harmadik világ országaiból jönnek, vagy a volt Jugoszláviából (főleg szerbek), a Balkán egyes országaiból.

 

A Tied egy vélemény, az enyém is egy, bár olyat még nem hallottam volna, hogy nagyon aktívak lennének. :)

 

 

Kimontadad a bűvös szót

" igaz nem Sverige-ben"

Előzmény: 3E (10609)
Wisey_ Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10610

Easton jol fogalmazott, "itt sincs kolbaszbol a kerites", es vannak problemak, mint mindenhol a vilagon. Magyarorszaghoz kepest ugy nagy altalanossagban jobban müködik minden, de itt sincs mar akkora jolet mint 10-20 evvel ezelött.

 

Ha kiköltözöl, szinte biztos hogy elvezni fogod (felteve persze ha kapsz rendes munkat), de aztan par ev mulva elkezdenek majd zavarni bizonyos dolgok, es mar nem a magyarorszagi helyzethez viszonyitod az itteni problemakat, hanem itteni szemszögböl, itt elö polgarkent. Engem pl nem erint mar közelröl Magyarorszag mostani helyzete (uj adonemek, törvenyek, vitatott szobrok, stadionok, stb.), tehat jobban figyelek az itteni dolgokra. Lehet hogy ezek a svedorszagi problemak egy magyar ember szamara nem olyan komolyak, de ha mar itt elsz, ezek fognak erdekelni.

(Egy egyszerü pelda: egy svedet az is zavarhat, ha rossz helyre dobod ki a szemetedet, egy magyart az ha mondjuk a politika tulsagosan beleavatkozik a munkahelyi dolgaiba, mig egy sziriai szo szerint a tulelesert küzd.)

 

Vannak itt a forumon akik nagyon negativan latnak mindent, es szerintem tulzasokba esnek (mint hogy nincs egy allatorvos sem az egesz nagyvarosban, aki be tudna adni egy oltast a kutyanak, vagy hogy csak a magyar fodrasz/kömüves/orvos jo, es mashoz nem hajlando menni). De ezt betudom annak, amit az elöbb irtam a joleti vilag problemairol.

 

Vannak persze komolyabb problemak is, mint a növekvö munkanelküliseg (sved viszonyokhoz kepest persze, nem spanyol/görög viszonylatban), rongalo es gyujtogato külvarosi fiatal bünözök, tul keves egeszsegügyi dolgozo, lakashiany.

Szamomra egyik sem olyan problema, ami miatt fontolgatnek egy költözest. Nem sok helyen eltem Europaban, de szerintem Svedorszag meg ma is a top 5 orszagban van.

 

En par ev Svedorszag utan azt mondom, hogy nagyon jo itt, es ha vonz az eszaki vilag, a termeszet(!), akkor erdemes kiköltözni. Csak azert hogy penzt keress, nem erdemes, mert akkor allandoan csak atszamolgatsz mindent forintra, es szörnyülködni fogsz mindenen :)

De ahogy sokan irtak mar, normalis munka nelkül nagy riziko kijönni.

Előzmény: harsalaura (10604)
3E Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10609

"A svédek lusták, munkakerülők és sokesetben a munakehelyet is szórkazásnak látják."

 

fu te hol laksz? 17 evet laktam / eltem Stockholmban kismillio sved kollegam es ismerosom volt / van..

ma is svedek kozott dolgozok igaz nem Sverige-ben es hat komolyan nem tudom mirol beszelsz!!!

 

Svedorszagban a kulfoldiek lusta disznok semmit nem csinalnak csak a socialba jarkalnak..a nyelvet nem tanuljak meg ergo munkat sem kapnak. foleg akik az elmult 10 evben erkeztek...

Előzmény: _easton (10603)
_easton Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10608

A problémákat itt a döntésképtelenség okozzza illetve, hogy nem merik felvállani a felelösséget ami jelemző a svédekre. A többség tutyi-mutyi és ha gond van gyorsan elsonfordálnak vagy rákenik akire lehet.

 

Lex Maria: jó dolog, párom is mesélt róla, hogy volt ilyen ügyük, ami abból indult ki, hogy a svéd főorvos lusta volt megszúrni egy beteget amit egy ST szúrt meg, csakhogy ő nem tehette volna felügyelet nélkül....

 

Előzmény: ggg333 (10606)
_easton Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10607

"Talalkoztam olyan "szaktudasu" orvossal aki a google.t bongeszte mig en mondtam a szimptomakat......."

 

 

:))))

Igen, ez itt nagyon megy, Google, Wikipedia ahogyan szoktam mondani tényeken alapuló enciklopédia...., na meg az utbildning de, hogy mit csináljunk 48óra alatt sem tudják eldönteni....

Előzmény: funnit (10602)
ggg333 Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10606

Persze, messze all a tokeletessegtol, ebben melyen egyet ertunk.. Es abban is hogy ilyen formaban nem fenntarthato, nemcsak az egeszsegugy hanem nagyon sokminden arendszeren belul.

Az egeszsegugyre es az ellatasra kicsit visszaterve, van egy Lex Mariajuk ami a muhibak, hibak beazonositasara es kijavitasara talaltak ki.  Ilyenbol evente 2000 folotti szam van es nyilvan van nehany  el se jut a bejelentesig. Az egeszsegugy veszelyes uzem.

Előzmény: _easton (10603)
_easton Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10605

Nézd, ez attól függ. Svédország sem tökéletes ország, itt is vannak problémák, melyek mások mint Mo-n. Azonban nem a világ legjobb országa, ahol minden szép és jó mint ahogyan Mo-n hiresztelik és hiszik egyesek.

Persze ez függ, hogy az ország mely részéről beszélünk mert más a helyzet, hogy ha Észak, Dél vagy Közép Svédországról beszélünk.

 

Miért szeretnél idejönni, mik a terveid?

Egy biztos, hogy ha nem vagy orvos vagy más eü-i végzettségel rendelkező, tanár vagy olyan szakember akinek a szakmája keresett és a beszéd a kezdetekben nem akkora probléma, aki nem biztos, hogy jó helyen keresgélsz. SVédország e tekintetben nem Nagy-Brittania....

 

A másik, hogy persze kinek mi az igénye de jól hangzik a magas fizetés, de 20ezer kr nem azt jelenti Svdországban, mint Mo-on....

 

Ez az én véleményem a saját és ismerősök tapasztalatai alapján, másnak természetesen más.....

 

 

 

Előzmény: harsalaura (10604)
harsalaura Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10604

Lassan olyan kepet kapok az orszagrol hogy jobb ha itthon maradunk

Előzmény: _easton (10603)
_easton Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10603

Csak egy apró gondolat.....

Svéd egészségügy: sok esetben csak a csoda, hogy nem történnek súlyosabb problémák. Persze ez várostól, intézménytől is függ. Ezen kivül, hogy mennyi külföldi dolgozik, aki nem csak a protokolokban látja az életet, hanem problémát is meg tudja és ami fontosabb meg is akarja oldani. A svédek lusták, munkakerülők és sokesetben a munakehelyet is szórkazásnak látják. Jó dolog a "fika" csak nem óránként mint ahogyan egyesek értelmezik....

 

Más ország és kultúra, de ez a rendszer ami itt van ez sem tökéletes és hosszú távon már nem tartható fent amit a svédek közül is egyre többen látnak és tudnak.... 

Előzmény: ggg333 (10601)
funnit Creative Commons License 2014.08.25 0 0 10602

Sved egeszsegugy? Van itt olyan? En csak ugy hivnam : jävlaskit....

Sokat meselhetnek. Engem felre kezeltek majdnem de tudtam söt ereztem,hogy nem az a bajom. 

Kulfoldre kellett mennem orvosi ellatast kapni.......

 

Ami itt folyik az turhetetlen es elfogadhatatlan. Borzalmas a tudatlansag.

Talalkoztam olyan "szaktudasu" orvossal aki a google.t bongeszte mig en mondtam a szimptomakat.......

Nah mindegy. Nem akarok gyuloletkeltest de a Sved egeszsegugy egy nagy sz@r....

Remelem a valasztasok hoznak valtozast mert igy ez nem jo.

Kopasz seggnek mennie kell......

ggg333 Creative Commons License 2014.08.22 0 0 10601

Igen valoban kulonbozokeppen latjuk  adolgokat de ez rendben is van igy.

 

A magyar egeszsegugyben szerintem  a multban, kozelmultban egyszerre volt es lehet van is jelen a pazarlas es a hiany. Egyik reszrol a human faktor evtizedek ota allandoan eron felul teljesit (ennek akovetkezmenye a valoszinuleg nem ritka kieges, palyaelhagyas, kivandorlas) es a pazarlas kulonbozo modjai ( tobbszor elvegzett,  gyakorlatilag megismetelt vizsgalatok, mento betegszallitasra hasznalasa ilyesmi).

A vezetessel kapcsolatban en igazandibol nem igazgato szintre gondoltam, hanem akar kisvezetore, osztalyvezetore. Ha azt vesszuk, hogy egy orvos kepzese 6 (egyetem)+5(szakkepzes)+x (menedzserkepzes) egy novere 3(alap)+3 (legyen ez is szakkepzes)+x(menedzserkepzes) egy olyan feladatra ami soktekintetben inkabb menedzsment mint gyogyito munka , akkor nem gondolom annyira butasagnak, hogy orvoson kivul mas egeszsegugyi dolgozo legyen vezeto beosztasban. Es azert Svedorszagban is egyutt dolgoznak, koordinalva van az egeszsegugyi es egyeb menedzsment.

Nem gondolnam hogy kavezotulajdonosok vezetnek a korhazakat altalaban :-)

 

 

Es hogy hova lesz a megtakaritott penz+

 

Reszben gondolom ebbol adodik a szakdolgozok fizetesbeli kulonbsege, ebbol adodik a korhazak felszereltsegenek a kulonbsege, gondolom ebbol van a hemtjänst is. Ebbol vannak a tovabbkepzesi  koltsegek, konyvek, kongresszusok.

 

Előzmény: likkatill (10600)
likkatill Creative Commons License 2014.08.22 0 0 10600

ggg333

 

Megmondom őszintén az eü viszonylatában nem értem, mit értesz irdatlan pazarláson.

Gondolkodtam rajta.. Azt hogy a betegek maguk viszik a gyógyszerüket a kórházba?

Ez igaz mindkét országra, én itt Svédo-ban is magam vittem a gyógyszert, mert mondták hogy nekik ilyen nincs, de legalább ellenőrizték, hogy bevettem-e.

 

Azt írod a svédek racionalizálnak, megszorítanak. Ez igaz, de hova lesz a megtakarított pénz? Erről soha nem beszélnek.

A racionalizálásról pedig megkérdezném azokat a betegeket, akik 8-10 hónapot várnak arra, hogy egy orvossal találkozzanak. Vagy akik az akuton várnak 5-6 órát...

De nem részletezem, mert egészen másképp látjuk a helyzetet. 

 

Ja igen! A nővérekből vezető lesz, ez nem baj. Mo-on ha tudod, két ága van a vezetésnek. Az orvosok, élükön az orvosigazgatóval, a nővérek, élükön a vezető főnővérrel. De ők együtt dolgoznak, mindenki a saját beosztottjainak mondja meg, mi hogyan legyen. És persze van külön gazdasági vezető, aki megmondja mire van pénz.

 

Itt mindenféle szocionómok (ezek nem eü dolgozók!!!) vezetik a rendelőket, egységeket, fogalmuk nincs az egészségügyről, de megmondják a tutit. Beosztják a betegeket mikor kihez menjenek, stb. Szóval olyan dolgokkal foglalkoznak, ami nem az ő dolguk lenne.

Na ez az ami szúrja a szememet.

Legutóbb az egyik orvosi rendelő élére egy kávézó-tulajdonos jelentkezett. Azt mondták jó lesz, mert a vezetéshez biztosan ért.

 

Ahogy mondtam, nem látjuk egyformán a dolgokat és nyilván soha nem is fogjuk.

 

A bevándorlásról nem én írtam, de biztosan elolvassa a posztoló amit írtál.

 

ggg333 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 10599

A korabban valaki megjegyezte, talan egy kicsit rosszalloan, a mobilitassal kapcsolatban, hogy a noverekbol vezeto lesz. Baj ez? Ha igen, miert? Magyarorszagon igy van? Es ha nem, akkor miert? 

Egy osztalyvezetonek ezeregy feladata van, sokszor ez logisztikai, gazdasagi vagy human eroforras jellegu es emellett majdhogynem legkevesebb a szakmai jelleg. Inkabb menedzserkent vezeti az osztalyt mint egeszsegugyi szakemberkent.

ggg333 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 10598

Ok, kar peldalozni a magyar egeszseguggyel (es nem egyenre visszabontva noverekkel, orvosokkal hanem az egesz rendszerrel) mert irdatlan pazarlas folyt illetve valoszinuleg folyik benne ma is (az orszag teljesitokepessegehez kepest). Ennek apazarlasnak akamatos kamatjat az orszag nyogni fogja meg nagyon sokaig, jo lenne  a multbol legalabb megprobalni relevans konzekvenciakat levonni.

Svedorszagban folyamatosan alakitanak a dolgokon, ha ugy tetszik megszoritanak, racionalizalnak ami konnyen lehet hogy helyenkent de lehet altalaban atmegy "unortodox " megoldasokba (ez Magyarorszagon divatos megfogalmazas). Valojaban a magyar egeszsegugy sem fenntarthato olyan formaban mint azt szeretjuk vagy szeretnenk de a tarsadalom eretlen ahhoz, hogy ezzel foglalkozzon a demokraciank meg eretlen ahhoz hogy ezt politikai szinten kello sullyal kezelje (lasd konnyebb rezsilicittel kampanyolni, mint oktatasi, egeszsegugyi es hasonlo letfontossagu kerdesekkel).

 

Abbol a szempontbol nem ugyanaz a roma vs svedorszagi bevandorlas kerdese hogy elobbi orokolt problema, amivel megintcsak nem foglakoztunk idoben es a fejunkre nott. A menekultugyi kerdes meg egy felvallalt dolog, az viszont kozos bennuk, hogy mindketto a tarsadalom fejere nott. Nyilvan a bevandorlas csokkentesevel lehet alakitani a szamokon , de valoban minketto problema alapja az eros kulturalis kulonbsegekbol, hagyomanyokbol adodik. Es mindketto  az egesz vegen versenykepessegi kerdes lesz. Csakhogy itt Svedorszagnak meg van tere leadnia mig Magyarorszagnak mar nincs (nyilvanvaloan leszakadtunk a Visegradi 4ektol, a kozeljovo celja igazandibol az ujboli felzarkozas lehet).

 

 

 

 

Előzmény: likkatill (10597)
likkatill Creative Commons License 2014.08.21 0 0 10597

"Igazandibol azt a kerdeskort feszegetnem, hogy mi az ami mukodokepes, versenykepes mi az amit egy felzarkozo  Kelet Europai allam (Magyarorszag?) peldat vehet vagy el kellene keruljon. "

 

Jó a kérdés, a helyzet ugyanis a következő:

A svédek pontosan ugyanazokat a hibákat követik el folyamatosan, mint Magyarország régebben.

Mi volt Mo-on? Privatizálták a gyógyszertárakat. Egyre rosszabb és rosszabb lett a rendszer, már gyógyszer szinte nem is volt, mindent rendelni kellett.

Itt Svédo-ban bementem a gyógyszertárba és kiváltottam ami kellett. Ha véletlenül nem volt nekik, felhívták a legközelebbi gyógyszertárat és megkérdezték ott van-e.

Kb 2 éve privatizálták itt is a gyógyszertárakat és ugyanúgy összedőlt a rendszer mint anno otthon. Már minden gyógyszert rendelni kell, legalább 2 nap míg megérkezik.

És már nincs olyan sem, hogy megkérdezik a másikat, hiszen verseny van.

 

Ugyanez a helyzet a  kórházi ellátással. Mo-on csökkentett ágyszámok, racionalizálás, pénzkivonás...

A svédek most egy ideje ugyanezt csinálják. A betegek a folyosón, tv-szobában fekszenek.

Mostmár ott tartunk, hogy inkább hazamennek az emberek gyógyíttatni magukat, mert némi hálapénz és "nővértámogatás" mellett jobb és lényegesen gyorsabb ellátást kap mint itt.

 

Szóval a kérdésed kicsit vicces, mert szoktam mondani a svéd kollégáknak, mi már ezt végigcsináltuk és nem jött be. :)

 

 

Előzmény: ggg333 (10594)
Gombóc XVII. Artúr Creative Commons License 2014.08.21 0 0 10596

Nézd, az amit kérdezel, már meghaladja az én ismereteimet. De nem akarok abba hibába esni (mint azt másnak már írtam), hogy "itt minden rossz és fú de buták ezek a svédek". Mert ez azért nem igaz. Nekem például a svédek nagy általánosságban szimpatikusak, például -szerintem- sokkal türelmesebbek mint az átlag magyar. Persze -szintén szerintem- ennek az az oka, hogy az átlag svédnek nem kell annyira "hajtania" a mindennapi betevőért, mint az átlag magyarnak. Ami viszont hatalmas különbség a két ország között, az a korrupció. Nyilván itt is van, de biztos vagyok benne, hogy csak töredéke az otthoninak. Ami a versenyképességet illeti, az biztos, hogy a nyelvtudás az alap, ez pedig itt nem probléma. Gyakorlatilag az összes 50 feletti svéd tud angolul, persze ők előnyösebb helyzetben vannak, mert az angol és a svéd közel áll egymáshoz. Otthon sajnos még mindig nem kap a fontosságához mért támogatást a nyelvtanulás. A nyelvoktatás színvonala is nagyon gyenge odahaza. Egyszer egy nyelvtanár nyilatkozott arról, hogy egy átlag diák az általános iskolától az egyetem/főiskola befejezéséig több ezer nyelvórán vesz részt, ennek pedig akár több felsőfokú nyelvvizsgához is elégnek kellene lennie, de sok végzős sajnos még egy középfokút sem tud letenni.

 

Ami a menekülteket illeti, szerintem egyre nagyobb a hasonlóság az otthoni cigánykérdés és e között. Mert a válság előtt otthon a Jobbik, itt pedig a Sverigedemokraták marginális szerepet játszottak. Most viszont mindkét párt az első háromban van, annyi szavazatot kaptak. Vagyis az átlag svéd és az átlag magyar egyaránt elégedetlen a jelenlegi cigány illetve menekült politikával. A politikusok egyik országban sem tudják kezelni a helyzetet.

 

Hát "röviden" ennyit tudtam mondani, bár tudom, hogy nem válaszoltam mindenre.

Előzmény: ggg333 (10594)
Boszorka Creative Commons License 2014.08.21 0 0 10595

Nem fog összedölni a rendszer, pedig én már 40 évvel ezelőtt is túl szocinak tartottam. Soha semmilyen juttatást nem vettem igénybe és tudtam, hgy nem is fogok, mint egyedülálló nö.  Akkoriban sokkal magasabb adók voltak mint most. Módfelett iritált, hogy ki mindenki részesül az állami jótékonyságból a kevés dolgozó nép adójából. De nem sokat morgolódtam, fogtam magam és odébb álltam.

Akkoriban állítólag minden 7. svéd volt külföldi születésü. Nem tudom ma mit mutat a statisztika.

Előzmény: Gombóc XVII. Artúr (10593)
ggg333 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 10594

A menekultkerdes az egy dolog, a szocialista rendszer meg egy kicsit mas. Ugy ertem mi lenne  ha holnaptol 0 menekult  jonne es a tarsadalmi rendszer tobbi resze  megmaradna.  Megallna a romlas? Javulas allna be?  Romlas lenne csak lassabb tempoban? Netalantan sokkal rosszabb lenne :-)?

Igazandibol azt a kerdeskort feszegetnem, hogy mi az ami mukodokepes, versenykepes mi az amit egy felzarkozo  Kelet Europai allam (Magyarorszag?) peldat vehet vagy el kellene keruljon. Egy kicsit tul szeretnek lepni az itt vagy ott minden/semmi rossz megallapitasokon es erdekelne egy fenntarthato perspektiva  a sved peldabol kiindulva.

Gombóc XVII. Artúr Creative Commons License 2014.08.21 0 0 10593

A pesszimisták szerint már nem sokáig tartható fenn ez az állapot, bár ezt sokan nehezen látják be. Biztos nem véletlen az sem, hogy a Sverigedemokraták a harmadik legerősebb erő lett, mint otthon a Jobbik. 

A menekültek ellátása egyre nagyobb teher, ráadásul egy részük nem is akar dolgozni és beilleszkedni.

Erről pedig nem szabad beszélni, mint otthon a "régi szép időkben", amikor az etnikusokról volt szó.

Márcsak ezért is él a hasonlat...

Előzmény: ggg333 (10590)
Gombóc XVII. Artúr Creative Commons License 2014.08.21 0 0 10592

Jag är ungrare, szóval ne tőlem kérdezd:)))

Előzmény: ggg333 (10588)
Oszi Creative Commons License 2014.08.21 0 0 10591

Ami reális munkalehetőség lenne, az az öregek vagy különféle fogyatékkel élők háziápolása

(„personlig assistent” és „hemtjänst” szavakra keress).

Itt emberekkel foglalkozol, nem kell vérrel dolgoznod, és nem kell előképzettség sem hozzá – viszont jó esetben lehetőséget kapsz, hogy menetközben elvégezz egy segédápolói képzést.

 

Nem könnyű munka, és nem is fizet kiemelkedően jól (egyhajszállal 100 korona fölött lehet az órabér), viszont ez egy olyan munka, amit reális esélyed lehet megkapni.

 

 

Stockholm (és gondolom a többi svéd település is) tele van thai masszázsszalonokkal, ráadásul a legtöbb helyen a masszázson kívül mást is nyújtanak... :-) úgyhogy szerintem itt nincs igazán olyan piaci rés, ahova betörhetnél.

Előzmény: harsalaura (10580)
ggg333 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 10590

A korabbi kerdesem inkabb arra vonatkozott, hogy ha mar szocialista, hogyhogy meg mindig mukodik?

likkatill Creative Commons License 2014.08.21 0 0 10589

Gombóc XVII. Artúr

Bizony, bizony... :)

 

ggg333

Boszorka elmondja szerintem, ha megkérdezed.

Egy ismerősöm szerette volna megvizsgáltatni magát a nőgyógyásznál, de közölte vele a doktornő, hogy nem lehet, csak 3 évente és nem is fizethet, mert egyenlősdi van.

Akik nem tudnak fizetni, azok nem tudnak gyakrabban menni (illetve ha épp valami problémájuk van) és ez nem igazságos.

Így átment a szomszédos Dániába, ahol nem akadékoskodtak, hogy mit csinál a pénzével.

 

Boszorka írta régebben, hogy volt itt magánorvosi ellátás is, de megszüntették.

(gondolom Folkhem időszak)

 

Azt csak off jegyzem meg, hogy itt is folyamatosan veszik el a pénzt az eü-től és csökkentik az ágyszámokat. A betegek ugyanúgy a folyosón fekszenek, mint a 80-as években otthon.

Nekem meg volt szerencsém 2 kórházban is férfiakkal közös kórteremben lenni. Ilyenről előtte nem is hallottam, de megnyugtattak hogy ez itt teljesen rendben van.

ggg333 Creative Commons License 2014.08.20 0 0 10588

Egész jó megfogalmazás...

Feltenném a kérdést, hogy miért van ez így?

Előzmény: Gombóc XVII. Artúr (10587)
Gombóc XVII. Artúr Creative Commons License 2014.08.20 0 0 10587

Bizony így működik a szocializmusban az egészségügy.:))

Egy itt élő magyartól hallottam, hogy a világon az egyetlen működő szocialista ország az Svédország...

Előzmény: likkatill (10585)
likkatill Creative Commons License 2014.08.20 0 0 10586

harsalaura

 

Nem kaptäl még választ a kérdéseidre, de hátha...majd jönnek a többiek is. :)

Előzmény: harsalaura (10580)
likkatill Creative Commons License 2014.08.20 0 0 10585

Szerintem ez már kicsit OFF, de
A JÓ nővér otthon sem "csak egy nővér". Igenis megbecsülik a jó szakembert, a betegek és az orvosok is!
Az más kérdés, hogy egyikük sincs megfizetve.

 

"egy ambiciozus nover hol kezdi a palyat es hol lesz 40 ev mulva"
Ez bizony itt a svédeknél komoly kérdés. Nagyon sok közülük otthagyja a nővérpályát és elmegy mindeféle tanácsadó helyre, meg elmegy vezetőnek.


Az eü-t itt a nővérek igazgatják, egyetlen orvos sincs a vezetésben, sem kórházi sem állami szinten. Ezért olyan xar az egész, amilyen.
No persze az aláírás az orvosé és a felelősség is!

 

"Ez a fele mobilitas es rugalmassag nagyon hianyzik szerintem a magyarorszagi rendszerbol."
Hála Istennek! Ha otthon is ilyenek lennének a nővérek és úgy pattognának egyik helyről a másikra mint itt, már ott sem tartana az eü, ahol most van.
Meg lehet nézni az ittenit példának. Egyre lejjebb süllyed.

 

Rettentő büszkék arra, hogy itt nincs hierarchia! Vagyis az elsőéves nővérpalánta totálisan meg van győződve arról, hogy ugyanannyit tud, mint a 20 éve ugyanott dolgozó másik nővér. (az orvosnál meg hatszor okosabb)

Még nem láttam soha ilyen helyet, ahol ilyen mélyen lenézik és semmibe veszik az orvosokat.
Persze ha valami gond adódik, amire épp nem talál megfelelő "riktlinjét" a kedvesnővér,akkor azért megkérdez valakit, mit is kéne csinálni.

Bocsánat, csak mindig felhúzom magam ezen a témán!

 

Uff. Beszéltem.

Előzmény: ggg333 (10581)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!