Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Szívesen. Ha kell ,Kiffer vesszővel tudok neked segíteni. Sajna már csak Augusztusban szemzőággal,vagy jövőre oltóággal. Mert már néhány hete írtózatosan megindult.
Érdekes, mert sok helyen semmibe veszik az Árpával érőt. De ennek ellenére lehet belőle finom pálinka... Ha jól tudom, kereszapám is ebből (nem vagyok benne biztos, de legjobban az Árpával érőhöz hasonlít-bár azt állítják, hogy ami az Árpával érőhöz hasonlít, még nem biztos, hogy az) szokott főzni és igen ízletes nedűje van :)
Van az egyik ismerősömnek egy körtefája, a fajtáját nem tudta megmondani. Én is csak annyit tudtam megállapítani róla, hogy nekem is kell olyan mert nagyon finom. Ahogy nyomozgattam a legjobban a clapp kedveltjének a fajta leírása passzol rá. Vásároltam is calpp csemetét.
Esetleg van még más fajta ami nagyon hasonlít a klapp kedveltjére???
Nehéz kérdés mert nagyon szubjektív, mindenesetre mi próbáltuk többször összehasonlítani őket. Valóban hasonlók, de legalábbis a mi fáink gyümölcsei között úgy találtuk, hogy a piros vilmos a háttérben kissé savanyább, de a szó jó értelmében, tehát inkább nevezném pikánsabbnak, karakteresnek.
Talán azt mondanám, hogy aki az édes gyümölcsöket kedveli, annak a vilmos jobb választás, aki a fanyarabb gyümölcsöket is szereti, az nem fog csalódni a piros vilmosban.
Egyébként ugyan körülbelül egy időben érnek, de a pirosnak az érési folyamata gyorsabban lezajlik, ezáltal gyorsabban romlik az állaga, mert talán levesesebb. A vilmost mi keményebb állagúnak találjuk, ezáltal jobban is tárolható.
Kedves Csaba! Te egy komplett könyvet szeretnél, ha nem kettőt :) Vad alanyon igen erős a növekedése, leginkább a természetes, sudaras formát lehet belőle kihozni. Ha írsz privátban, szívesen küldök neked egy kis irodalmat. Üdv!
Ez engem is érdekelne! Mikor lehet már végre oltani? Én csak február végén-március elején szedtem meg az oltóvesszőket, de akkor is jó lenne már oltani, mert 1-2 hét múlva elkezdődnek a kerti munkák, borsóvetés stb., akkor már nem lesz időm rá.
Megboldogult karcagi nagyapám telkén álltak olyan régi körtefajták, mint pl. Diel vajkörte, Bohusné vajkörtéje, Dr Guyot, Nemes Krasszán, Conference, Favrené körtéje, Nagy szegfű körte, Hardenpont téli vajkörte és ehhez hasonlók, sajnos már nem emlékszem mindre. Biztos vannak ezeknél finomabb, nagyobb, ellenállóbb modern fajták is, de nekem ezek az etalonok. Van ugyan Packham's Triumph, Vilmos stb., szeretem azokat is, de hiányoznak a gyerekkoromban megszokott ízek.
Tudom ezek a régi fajták már nem sikkesek és ahol lehet, kivágják őket, de ha esetleg lenne ezek közül néhány valakinek és még nincsenek nagyon megindulva, szívesen elfogadnék belőlük 1-2 oltóvesszőt. Természetesen viszonzom valamivel.