Keresés

Részletes keresés

buga1 Creative Commons License 2013.04.05 0 0 2591

Köszi a felajánlást, de jelenleg nincs mire oltanom-szemeznem...

A berkenyével mi újság?

Előzmény: borsika79 (2590)
borsika79 Creative Commons License 2013.04.05 0 0 2590
Szívesen. Ha kell ,Kiffer vesszővel tudok neked segíteni. Sajna már csak Augusztusban szemzőággal,vagy jövőre oltóággal. Mert már néhány hete írtózatosan megindult.
Előzmény: buga1 (2589)
buga1 Creative Commons License 2013.04.05 0 0 2589

Köszi! 

 

Előzmény: borsika79 (2588)
borsika79 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 2588
Szia. Pálinkának még a Császárkörtét és a Kiffer körtét is tudnám ajánlani.
Előzmény: buga1 (2575)
buga1 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 2587

Hát nem tudom, az idén egyszerre-e fognak érni... :)))

Előzmény: fehérkutya (2586)
fehérkutya Creative Commons License 2013.04.04 0 0 2586

Én sem vagyok bíztos, hogy tényleg árpával érő, amiből főzöm. Akkor érik és úgy néz ki.

Kocsival szoktam szállítani és nagyon jellegzetes illat szokott lenni a kocsiban.

 

Előzmény: buga1 (2584)
buga1 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 2585

Ha a "piros" fanyarabb, akkor lehet, hogy nem valami jó választás pálinka területén ( a fehérhez viszonyítva)... De az íze még attól jó lehet!

Előzmény: Törölt nick (2578)
buga1 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 2584

Érdekes, mert sok helyen semmibe veszik az Árpával érőt. De ennek ellenére lehet belőle finom pálinka... Ha jól tudom, kereszapám is ebből (nem vagyok benne biztos, de legjobban az Árpával érőhöz hasonlít-bár azt állítják, hogy ami az Árpával érőhöz hasonlít, még nem biztos, hogy az) szokott főzni és igen ízletes nedűje van :)

Előzmény: fehérkutya (2577)
B.Zoli79 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 2583

Üdv!

Van az egyik ismerősömnek egy körtefája, a fajtáját nem tudta megmondani. Én is csak annyit tudtam megállapítani róla, hogy nekem is kell olyan mert nagyon finom. Ahogy nyomozgattam a legjobban a clapp kedveltjének a fajta leírása passzol rá. Vásároltam is calpp csemetét.

Esetleg van még más fajta ami nagyon hasonlít a klapp kedveltjére???

kersa48 Creative Commons License 2013.04.03 0 0 2582

Jó kérdés, idén figyelek rá! Köszi a segítséget!

Előzmény: Ali-bá (2581)
Ali-bá Creative Commons License 2013.04.03 0 0 2581

Megvártad, hogy karmin vörösből piros színbe menjan át? Akkor igazán érett. Egy héttel később érik, mint a sárga Vilmos.

 

Előzmény: kersa48 (2580)
kersa48 Creative Commons License 2013.04.03 0 0 2580

Nekem idén jöttek le az első termések a Piros vilmos körtéről, de nekem csalódás volt az íze a Vilmos körtéhez képest, ami kb. már 30 éves a kertben!

Előzmény: buga1 (2575)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.03 0 0 2579

A Sózóról úgy hallottam, hogy pálinkája 1 év állás után érik össze igazán jó ízűvé. Igaz ez?

Hasonlóan jó alapanyagnak javasolták nekünk a Fekete körtét még.

Előzmény: fehérkutya (2577)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.03 0 0 2578

Nehéz kérdés mert nagyon szubjektív, mindenesetre mi próbáltuk többször összehasonlítani őket. Valóban hasonlók, de legalábbis a mi fáink gyümölcsei között úgy találtuk, hogy a piros vilmos a háttérben kissé savanyább, de a szó jó értelmében, tehát inkább nevezném pikánsabbnak, karakteresnek.

Talán azt mondanám, hogy aki az édes gyümölcsöket kedveli, annak a vilmos jobb választás, aki a fanyarabb gyümölcsöket is szereti, az nem fog csalódni a piros vilmosban.

Egyébként ugyan körülbelül egy időben érnek, de a pirosnak az érési folyamata gyorsabban lezajlik, ezáltal gyorsabban romlik az állaga, mert talán levesesebb. A vilmost mi keményebb állagúnak találjuk, ezáltal jobban is tárolható.

Legalábbis nálunk.

Előzmény: buga1 (2575)
fehérkutya Creative Commons License 2013.04.03 0 0 2577

Én edig 6-8 féle körtéből főztem. Legillatosabb és ízletesebb az árpával érő volt, ezt mindenki dícsérni szokta. Azután Vilmos a jellegzetes ízével.

Későbbi körték visszafogottabbak. Vadkörte, vackor és sózó pedig ízükben is vadabbak. Nekem általában ezek jönnek be. 

Nem régóta főzök, sok tapasztalat nincs. 

 

Előzmény: buga1 (2575)
Ali-bá Creative Commons License 2013.04.03 0 0 2576

Ugyanolyan!  Fííínom. (A tálon a többivel szép is.)

Előzmény: buga1 (2575)
buga1 Creative Commons License 2013.04.03 0 0 2575

Sziasztok!

 

Van valakinek tapasztalata a Vilmos körte "piros" változatával? Elsősorban az ízére volnék kíváncsi (ugyanolyan-e mint a feheré?).

S még valami: pálinkának melyik körtefajták a legjobbak? 

Ádi_batya Creative Commons License 2013.03.31 0 0 2574

Kedves Csaba!
Te egy komplett könyvet szeretnél, ha nem kettőt :)
Vad alanyon igen erős a növekedése, leginkább a természetes, sudaras formát lehet belőle kihozni.
Ha írsz privátban, szívesen küldök neked egy kis irodalmat.
Üdv! 

Előzmény: SzucsCsaba (2573)
SzucsCsaba Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2573

Sziasztok!

 

Vilmos körtével kapcsolatban érdekelne mindenféle információ:

-metszés (fásmetszés, zöldmetszés, fajtaspecifikus metszési módszerek stb.)

-koronaformái, alakító metszésük

-talajgondozás, talajigény

-betegségek, növényvédelem

-stb.

 

Leginkább persze a metszése.

Igazából van egy 3-4 éves facsemetém (vadkörte magonc alanyon), és nem tudom, hogyan metsszem, és milyen koronaformára.

 

Köszönettel.

 

 

zoli1437 Creative Commons License 2013.03.28 0 0 2572

Szia!

 

Nálam már minden beindult. (A Hardy az elsők között.)

Ha nem sikerül valakitől hűtőből vesszőhöz jutni, szólj rám magánban mikor lesznek idei vesszők és lehet oltani.

Akkor küldök.

Előzmény: Ádi_batya (2571)
Ádi_batya Creative Commons License 2013.03.26 0 0 2571

Sziasztok!
Tudna adni valaki Hardy vajkört oltóvesszőt?
Üdv! 

Amazing Grace Creative Commons License 2013.03.22 0 0 2570

Nálam a körte rügyeket is megkapta a fagy, de úgy tűnik csak a külsejét. Belülről épnek látszanak. Kívülről van csak egy kis barnulás.

Ali-bá Creative Commons License 2013.03.20 0 0 2569

Az oltóvessző addig jó, ameddig nem látsz rajta zöldet. Ha a rügye megmozdul, akkor már necces. (Estleg az oltást zacskózva még megeredhet.)

Előzmény: Zo-Leee (2567)
Mandinka* Creative Commons License 2013.03.20 0 0 2568

Ez engem is érdekelne! Mikor lehet már végre oltani? Én csak február végén-március elején szedtem meg az oltóvesszőket, de akkor is jó lenne már oltani, mert 1-2 hét múlva elkezdődnek a kerti munkák, borsóvetés stb., akkor már nem lesz időm rá.

Előzmény: Zo-Leee (2567)
Zo-Leee Creative Commons License 2013.03.19 0 0 2567

Üdv kertészek !

 

Nagyon nehezen akar tavaszodni!

Gyakorlati kérdésem lenne hozzátok.

Az oltó vessző kb február vége óta a hűtő alsó részében,nem fog tönkre menni?

Mikor oltunk,lehet áthúzódik április elejére?

fehérkutya Creative Commons License 2013.03.16 0 0 2566

Sajna nem tudom körtefáim fajtáját, de 2 fát én leírás alapján Diel vajkörtének hiszek, egyet pedig Fétel apátnak.

Garanciát vállani nem tudok, ha kérsz vesszőt, akkor légszíves küldj emailt. Esetleg fényképet tudok küldeni termésükről.

Előzmény: multifruit (2563)
Ali-bá Creative Commons License 2013.03.16 0 0 2565

Avranchesi jó Lujza.

Előzmény: multifruit (2564)
multifruit Creative Commons License 2013.03.16 0 0 2564

A Fétel apátot kihagytam, pedig az volt az egyik kedvencem! Meg volt valamilyen Lujza is, de annak nem emlékszem a teljes nevére.

multifruit Creative Commons License 2013.03.16 0 0 2563

Sziasztok!

 

Megboldogult karcagi nagyapám telkén álltak olyan régi körtefajták, mint pl. Diel vajkörte, Bohusné vajkörtéje, Dr Guyot, Nemes Krasszán, Conference, Favrené körtéje, Nagy szegfű körte, Hardenpont téli vajkörte és ehhez hasonlók, sajnos már nem emlékszem mindre. Biztos vannak ezeknél finomabb, nagyobb, ellenállóbb modern fajták is, de nekem ezek az etalonok. Van ugyan Packham's Triumph, Vilmos stb., szeretem azokat is, de hiányoznak a gyerekkoromban megszokott ízek.

Tudom ezek a régi fajták már nem sikkesek és ahol lehet, kivágják őket, de ha esetleg lenne ezek közül néhány valakinek és még nincsenek nagyon megindulva, szívesen elfogadnék belőlük 1-2 oltóvesszőt. Természetesen viszonzom valamivel.

Köszönöm.

Gyula1949 Creative Commons License 2013.03.06 0 0 2562

Hajt a Kiffer körte, a többi meg se moccan még.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!