Köszönöm! Szilveszter előtt egy nagyáruházban láttam egy elbűvölő kütyüt, amit gránátalma feldolgozásához ajánlottak. Kissé szomorúan, de otthagytam, viszont gránátalmát vettem, mert úgy gondoltam, hogy remekül illik a gyümöcsrizsbe. Ebben igazam is lett.
Kb. egy hete levágtam egy fej édes káposzta alsó nyolcadát és betettem egy edénybe - a vágott részével felfelé - aminek az aljára, körben és a tetejére is vágott savanyú káposzta került, végül az egészet felöntöttem savanyú káposzta levével. Jövő hét végén lesz belőle töltött káposzta, addig érik kint a mínuszban.
Talan innen vettem, mar nem emlekszem de en ugy szoktam hogy a savanyukaposzta levet felforralom ugyan annyi vizzel es abba usztatom meg a friss kaposztaleveleket, utana abba tekerem a gombocokat.
Bármi füstölt az fontos tartozék. Csülökhöz én nme ragaszkodom, de pl. a füstölt tarja se rossz. Az idén nem főztem, mert rájöttünk, hogy egyikünk sincs annyira oda érte, hogy megérné a vesződséget. Van egyszerübb étel, amit sokkal jobban szeretünk.
Nalunk nem allando a savanyukaposzta level - neha kapok, ha torok boltba megyek... es ritkan megyek.
Mostanaban a dolmat is boltban veszem - talaltam egy olyan boltot a kozelben, ahol finom. Nem veszsek sokat, par darabot (csak en eszem, Papus nem, mert nem husos).
Készítettem tőtikét céklalevéllel, nagyon ízlett. És "görögösen", sok citrommal. Tormalevéllel is lehet. Szerintem bármilyen ehető zöldség levele alkalmas.
Még 1. A szárma-töltöttkáposzta (ttkáp :), ttpaprika /-alkalmasint kapormártásban/ mellett, ha édeset akarunk, de nics szőlőültetvényünk, lehet friss káposztalevélbe is csomagolni a riszes (gerslis) tölteléket.
Az en megszokott receptem... miota az eszemet tudom, ez a recept, nem sokat valtoztattam rajta. Illetve - most mindent 100% vajjal sutok - ennyi. Van amikor kicsit kireped az oldala, de annyira megszoktam, hogy nem zavar. A teteje akkor repedt - mikor leejtettem a sult beiglit ;)).