Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
"Jó ár-érték arányú kések melyeknek megvásárlására az ésszerűség..... " "Ergonomikus és jól tapadó markolat, elegendő éltartósság és könnyű élezhetőség jellemzi őket." Ha valóban jó ár/érték arányú késeket akarsz vásárolni menj az Ikeába és az olcsóbbik szériájukból vásárolj. Rendelkezik mindazon tulajdonságokkal amit a Fiskarsnál leírtál és a félárnál olcsóbb. Van mindkettőből, ismerem őket. A Fiskars kevésbé éltartó, viszont van ahol jól jön a vékony penge. Valóban könnyű fenni. Pár húzás az acélon és vissza áll az az él amit két kiló hagyma vett el.
Spitzenklasse késem sajnos nincs. Bepróbálkoztam az Ikea profi szériájából egy 24cm-es séf késsel, de valahogy nem akar tetszeni. Valami kínai molibdén-vanádium acél. Elég jónak tűnik az anyag, de úgy gondolom a gyári élképzés nem igazán jól sikerült. Súlypont problémái is vannak szépen.
Senki nem mondta, hogy a Fiskars és társai "csodák" Jó ár-érték arányú kések melyeknek megvásárlására az ésszerűség és nem a f.szkalap sznobizmus inspirálja az embert. Ergonomikus és jól tapadó markolat, elegendő éltartósság és könnyű élezhetőség jellemzi őket. Nem tudom, honnan szedted a "gépi laminált" kifejezést a fiskars késekkel kapcsolatban, szerintem nincsenek laminálva, egyszerűen hengerelt acélból vannak. Lehet ájult izgalommal hörögni a japán késkultúra termékei fölött, csak kissé kezd unalmassá válni, hogy más népek termékeivel kapcsolatban a nagyfokú tájékozatlanságod szülte lekicsinylő véleményekre vagy csupán képes.
a japán Gyutou egy teljesen normális kétoldalról élezett nyugati stílusú (és markolatú) általános séf kés. A különbség "csak" annyi, hogy nem biliacélból van. Legalább 21 cm-est javallok én speciel 24-est választottam, mert nem vagyok egy kis ember. Ezen túl lehet választani, hogy milyen anyagból legyen
1- rozsdamentes, ezen belül a/: poracél (Cowry-x), vagy b/: normál acél (pl VG10, UX10)
2- szénacél, ezen belül a/: fehér acél (pl, Hitachi shiro-ko), b/: kékacél (Hitachi ao-ko, vagy R2).
a damaszkuszi kovácsolás az egy stílus, amikor kétféle anyagot hajtogatnak, csavarnak össze, majd ezután kovácsolnak. Nem ettől jó a kés, de van ilyen késből is nagyon jó, pl Hattori - kár, hogy 1000 dolcsi egy darab ilyen kés!
a fiskars és egyéb csodák gépi laminált rozsdamentes anyagból vannak, minőségük, keménységük, éltartásuk messze-messze nem éri el a japánok által használt anyagokét.
pont a sparos akció miatt jöttem én is :D érdemes ezekből beszerezni ezt-azt? ha igen, melyiket? vannak mindenféle késeim, de nem az igazi egyik sem. talán csak a fiskarsos kenyérvágóval vagyok megelégedve.
Én pont meg akartam kérdezni, hogy az itt felsorolt Zwilling késekből féletlenül nincs-e (régebbről) már valakinek és mi a véleménye róluk? Szereti használni ezeket?
Ahogy itt olvasom a késekben nagyon otthon vagytok.....de kérdésem a következő,.....Kínai bárd terén valaki tudna néemi felvilágosítást adni,hogy amit,Terebess-úr kinál a boltjaiban azok vajon olyan jók-e minnt amijen olcsok?Vagy esetleg tényleg jók?
Szeretnék venni egy nomáml 19 vagy 21 cm körüli kést álltalános használatra picit óckodok a japán kés stílusoktól, szerintetek jobb választás egy Gyuto kés pl mint egy normák nyugati stylusu szakácskés?
Kenyér, pláne fogazott pengével (amin nem lehet nyomban észrevenni, ha élességét veszti), messze nem akkora kihívás az acélnak, mint a hússzeletelés.
Régebben állítólag jobb volt a Fishkars, mára egyetlen pozitívum, h. kényelmes a markolatuk. Az enyémnek már le is törött a leghegye és elgörbült a közelében, pedig nagyon keveset használtam, és egy brutálnagy késről van szó. Az élét villámgyorsan elvesztette. Szerintem még akkor se jó vétel, ha vki mindenáron tökjó fogást akar és megalkuszik a gyenge acéllal, mert akkor vegyen egy IKEA kést fillérekért.
Valahol a Soroksári úton van egy disznós/késes/vadászbolt, és ilyen kék nyelű mesterkést állítólag csak ott lehet kapni ( a sparban ilyennel szeletelik olyan szuper vékonyra a karajt, de van belőle kisebb háztartási kés is.)
Ami még jó állítólag a Fiskars kés, de abból nem láttam ilyen szendvicsre valót, a metróban állítólag lehet kapni Fiskarst. Nektek melyik vált be, mert a konyhai életlen késeimet én is szeretném lecserélni valami normálisra, de nem TVShoposra.
más:
Szemetesvödör is lenne, olyasmire gondoltam ami a plazakban kapható PUSH-felíratú és légzáró valamennyire. NEm találtam ilyen topicot, tudnátok segíteni hogy hol lehet ilyesmi konyhai szemetest vásárolni?
Tképpen csak azért kérdeztem, mert nézegetvén a főzőműsorokat azt látom, hogy a séfek MINDENT egy késsel csinálnak. Gondolom nem véletlenül hívják azt a fajtát szakács- vagy séfkésnek. A tiéd is olyasmi.
Szakértőnek nem hiszem magam, de én történetesen tényleg csak egy kést használtam évekig. (Kollégiumban kezdtem főzni, minimális felszereléssel... Pontosabban kettőt használtam, de a másik zöldséghámozó kiskés volt, 6,5 cm éllel, ezt tkp. helyettesíthette volna hámozó célszerszám.) 11 cm-es csontozó, 1 mm-nél alig vastagabb pengével, tehát még hajlékony -- ennek és a pont középvonalban lévő hegynek köszönhetően remekül irányítható. Homorú köszörülés, így a középszerű acél ellenére nagyon élesre fenhető. Tkp. még ma is ezt használom az esetek túlnyomó többségében! (Mostanra már kissé elgörbült a hegynél, de hiába próbáltam lecserélni, sehol sem találtam másik, ugyanennyire kézreállót.)
Ekkora késsel persze nem eshetsz négylábú állat csontjának (kiv. nyúl), így a karajt, rostélyost stb. eleve szeletben kellett vennem.
Kizárólag a kezdők szerencséje magyarázhatja, hogy teljesen tudatlanul, elsőre ilyen jó kést fogtam meg egy közönséges Vasedényben (afölött laktam...) Richardson, Sheffield a márkája: utána olvasva ez már akkor, a 80-as évek közepén sem volt elsőosztályú cég, de még tényleg Angliában készült. Mára már kínai késeket árulnak az eladott márkanévvel és az amazon.com véleményezői szerint nem igazán jók.
Japánkés (de végülis legyen ez a kérdés nemzetközi) szakértőknek lenne egy kérdésem: ha csak EGY kést használhatnátok mostantól a konyhában, melyik lenne az? Puszta kíváncsiság.
A papírszeletelés normál vastagságú késsel nem olyan nagy kunszt (bárddal persze igen), van olyan élesség, amikor ezt már meg tudja csinálni a kés, de a szőrt még nem borotválja a karodról, szóval én az utóbbi hagyományos teszt híve vagyok :)
Visszaolvastam az előbbi levelem, és ugy tünik benne, mindha én találtam volna fel a spanyol viaszt a késválasztással, holott elfogadtam az ajánlatodat azzal, hogy ha te meg vagy elégedve, akkor biztos én is az leszek.
Egyébként a jó minőségű, természetesen női bicska is le tud nyűgözni, ki sem teszem a lábam a házból ha nincs a táskámba egy jó bicska.
H G úrnak tökéletesen igaza van, éles kés kell a kenyérhez. A kenyérvágókéseknél (kalsszikus mindenki által ismert ívelt recés kések) messzemenőleg jobban vágják a kenyeret, gyakorlatilag morzsálás nélkül a klasszikus séf kések- csak tényleg legyen éles.
Ha azt tapasztalod, hogy lecsúszik a fényes kéregről, akkor biza az a kés tompa.
Itt egy vid, hogy milyen egy éles kés (én otthon ugyan ilyenre megtudom élezni a kis köveimmel, mielőtt még valaki kijelenti, hogy ez nem lehetséges)
Tulajdonképpen ezt a választ vártam. Én ezekre a késekre gondoltam hálaistennek
már volt valaki aki kitaposta a járatlan utat a beszerzés felé. Nézegettem késeket és követ az ebey-en találtam is egy 1000/6000 -t 30 Euroért, azt hiszem meg is fogom venni. A kések közül pedig elsőre a Gyuton CG 5024-t gondoltam és a HC-5024-est.
Azt hiszem ezeken fogok elájulni!! A katalógusban amit ajánlottál még számtalan gyönyörű darab van, csak sajnos nem tudom melyik mire való ezért nehezen boldogulok a választással. Majd kérek telefonos segítséget....:)
Jó lenne egyszer telefonon beszélni, biztos volna miről. Köszi a segítséget.