Keresés

Részletes keresés

tűz_tér Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15412
Gratulálok nektek, szabadidőtöket nem kímélve ismét alkottatok valami előremutatót.
Előzmény: dpek (15397)
Notes Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15411
Félreértés ne essék, tisztában vagyok vele, hogy a kandalló nem csak a fűtésről szól, hanem egy kicsit hobbi is. És igen, én is imádom a ropogó tűz látványát, hajlandó is vagyok áldozni rá, csak az arányok elsőre durvának tűntek. :)

Valszeg az lesz, hogy a külső levegő bevezetést, és a padlás légcsövezését mindenképpen megcsinálom. Kéményt csinál a Leier is, kicsit olcsóbb mint a Schiedel, valószínűleg jó lesz.
A burkolat a lehető legegyszerűbb lesz. Láttam pl. csupasz kisméretű téglával kirakott kandallót, ízléses volt. Talán az olcsóbb mint a mészkő + fapárkány stb.
Temporis valszeg nem lesz, inkább valami kicsit olcsóbb. Mondjuk egy Seguin Celsius, plusz egy konvekciós burkolat (bár nem tudom, hogy ez a tűztér tud e külső levegőt fogadni).
Ajánlhatnátok valami jó tűzteret! ;)
tűz_tér Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15410
Nem sértődöm meg, mert rosszul számolsz :)

Egy rendes kandalló felmérése, tervezése, egyeztetése megrendelővel, anyagok beszerzése, felépítése 80-100 munkaóra. Hogy sok 2500-3000 Ft/óra, az nézőpont kérdése.
Ezt általában mindenki a saját órabérével veti össze, csak rosszul.
Amikor a saját bért számolod, akkor ne a nettó jövedelmedből indulj ki, de még csak ne is a közterhekkel növelt bruttó béredből, hanem abból, amit óránként a munkaadódnak megtermelsz.

Másik megközelítés, hogy mikor az ember dolgozik, akkor az idejét adja el. Számold össze, hány órát töltöttél el a kandallóval, míg felépült. Számold bele a tervezgetést, a különböző ötletek elvetését, a tűztér beszerzését, hazaszállítását, anyagbeszerzést, a sok emiatt net előtt töltött órát esetleg amit kétszer csináltál meg mire egyszer jó lett, amit eltelefonáltál emiatt és még biztosan kihagytam valamit.

Így azért már árnyaltabb a kép.
Előzmény: kutyala (15402)
kutyala Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15409
én éppen ezért írtam egyszer, amit a helyi kéményseprő nekem mondott: a szabvány változása (szilárdtüzeléshez is béleltetni kell) a már kiadott építési engedélyekre NEM visszamenőleges hatályú. vagyis nekem 2006 novemberben nyomták a pecsétet az ép.engedélyemre (amin van egy új falazott kémény), és a szabvány asszem dec 1-én változott, tehát nekem NEM kell béleltetnem. feltételezem, ez a nem visszamenőleges hatály a 20-50-100 évvel ezelőtt épjtkezőkre is áll(na).
Előzmény: tűz_tér (15407)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15408
Nekem átjött ennek a lényege. Egy jól szigetelt házban egy nagy tömegű padlófűtésre kötve az a csökkenő teljesítmény pont elég, hogy egész nap ne hűljön ki a padló. A diagram szerint 22-24 fok között ingázik. Így összejöhet az átlag 21 fok léghőmérséklet.
Végül is olyasmi, mint amikor egy nagy térfogatú puffertartályt felfűtesz 2 óra alatt, majd egész nap folyamatos keringetéssel veszed ki belőle a hőt. Csak itt nem víz tárol, hanem samott.

Viszont a leírásban van egy jó adag hókuszpókusz, már ami a vizes részét illeti, mert valahogy annak a víznek át kell vennie a hőt a samottól, mégpedig nem is akármilyen hatásfokkal, ha jól értelmeztem. Biztos feltaláltak valami újdonságot ezzel kapcsolatban, csak még nem védette le, ezért nem akarja elárulni... :-)

Mondjuk olyasmit el tudok képzelni, hogy nem a tűzteret fonja körbe egy csőkígyó, ahogy írta is, hanem mélyen a samottban van vezetve a víz, ahol már nem befolyásolja a magát az égés hatékonyságát az amúgy is minimális hőelvétel, amit a padló folytat.
Valószínűleg radiátorral nem tudna hatékonyan működni a rendszer a jóval nagyobb dt miatt.
Előzmény: micimacho (15398)
tűz_tér Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15407
Feloldjam neked az ellentmondást?

A kéményseprő szakvélemény 180 napig érvényes.

Az ellentmondás inkább abban van, hogy ha a kéményseprő ezelőtt pár évvel szilárdtüzelésre alkalmasnak minősített egy béleletlen téglakéményt, akkor most miért akarja kibéleltetni a szabvány egy olyan pontjára hivatkozva, mely az elmúlt pár évben nem változott?

Jancsikályha bekötéséhez is kell a kivitelezői nyilatkozat, de ez szerintem is vicc.
Előzmény: kutyala (15396)
kutyala Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15406
nem esett rá az előtte tespedő macskára, semmi gond :)

igazából szerintem az történt, hogy a nyitogatástól, és mert talán egy kicsit szorult a lyukban az a csap, mindig egy irányba tekeredett, csak mivel árnyékban van ott fönn, nem néztem. az alsó zsanér meg a kilincs fogta reggelig (hamukotróvassal beemeltem az ajtót a helyére), reggel meg két mozdulattal visszanyomtam a helyére a pöcköt. mondjuk alul valami keresztcsapocska foghatná a nagyot, de ezentúl ránézek néha.
Előzmény: tűz_tér (15403)
tűz_tér Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15405
Ez így egyben egyelőre csak Budapesten igaz, persze ha a FŐKÉTÜSz illetékességi területén élsz, akkor ez nem vigasz.
Előzmény: Notes (15394)
kutyala Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15404
off

mégegy sztori: először tapasztott (épített) kemencét szerettem volna. az egyik fazekas ismerősömet kérdeztem, ogy tud-e valami ismerőst, aki csinál ilyet, és jól dolgozik. adott egy számot, hivatkozzak rá. oké, fölhívtam, mondom sima kemence, semmi extra. mondott pár éve 800ezer körüli árat.

gondoltam, ebből nem lesz biznisz. utána találkoztam az ismerőssel, mondom neki, hogy fölhívtam a srácot. nagy vigyor: és mennyit mondott, milliót? ezután elárulta, hogy a srác milliomos újgazdag sznoboknak épít kemencét meg csikótűzhelyeket (mer azmost menő), és akármennyit kér, kifizetik neki. egy őrségi öreg mester lehet, hogy harmadából kihozza, csak ilyet meg nem találtam.

on
Előzmény: kutyala (15402)
tűz_tér Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15403
Nem hallottam még ilyenről, de nyilván nem vigasztal, hogy épp a tied a kivétel. Dobj egy mailt, kitalálunk valami ellentételezést a kellemetlenségért.
Előzmény: kutyala (15384)
kutyala Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15402
hogy egymillióhárom irreális érte? persze kerülhet annyiba is, ha olyanok az igények (csempe, márvány, csicsa), de azért egyet hadd mondjak el, és aki ebből él, ne tessék megsértődni:

kerestem annak idején neten egy képet egy kemencéről (nem búbos, hanem téglalap alapú hasáb), sima egyenes falak, két boltív, felül sima párkány, fehérre meszelve.

egy kandallóstól ennek a MUNKADÍJÁRA kaptam kétszázezres árajánlatot (202ezer, tavaly volt). ez cirka három napos meló volt végül (vakolás nélkül, mert csupasz lett), de van két plusz párkány oldalt, megvan a két boltív, megvan a felső párkány, minden, ami a képen volt.

akkor most egy dolgot kel tisztázni: ez az ára, vagy ennyibe kerül? vagy ez a kandallós olyan szuperül falaz, mint senki az univerzumban? ha ilyen tételekkel számolunk, persze, összejöhet másfél misi is.
Előzmény: HegyenVolgyon (15399)
tűz_tér Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15401
A kéményt vedd ki belőle. Még ha a jelenlegi építési szabályok engedélyezik is a villamos tartalékfűtést, akkor is bolond, aki nem épít tartalékkéményt.
Csak abba gondolj bele, mi lenne, ha egy tartós gázbalhénál egyszerre kezdene el egy kisváros villannyal fűteni (nem hogy az egész ország)? Melyik hálózat bírná azt?

Ha fűtési költség megtérülés számít, akkor első lépésben nem fűtéskorszerűsítésre-átalakításra kell gondolni, hanem szigetelésre, nyílászáró cserékre. Annál gyorsabban semmi sem térül meg.

Ha szilárdtüzelés és hatásfok (és a komfort sem mellékes) akkor kazán + puffer. Itt egy vízteres kandallóra már lehet számolni megtérülést, de hogy rentábilis legyen, abba is bele kell venni a tűz előtt töltött estéket.

Ezek után jön csak a kandalló, az egyéni elbírálás mennyit ér meg neked a tűz hangulata vagy épp milyen burkolatot szeretnél a tűztér köré.
Ha úgy veszem, a kandalló valóban luxuscikk, a pattogó hasábok és a lángok okozta stresszoldás helyettesíthető ingyenes mentális technikákkal is. :)

Előzmény: Notes (15379)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15400
Hát ebből a szövegből túl sok nem vonatkozik rám... :-))
Régi házban élünk, jól bejáratott kéményem van, és a tűzteremnek lábai vannak tehát míg körbe nem építem ez egy kályha :-)) sőt egy régi kályha, amihez ugye nem kell engedély...
Előzmény: Notes (15394)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15399
Bocsánat, én a Nasa szintű meghatározásból kicsit már továbbmentem és nem csak légfűtésben gondolkodtam, hanem hőszivattyúban és hasonlókban. Szóval nem egyről beszéltünk.
Ettől függetlenül, ha csak a légfűtést nézzük, sincs szerintem teljes igazságod.
Előzmény: kutyala (15395)
micimacho Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15398
Hmmm ... érdekes ... nekem az aqatondóm a mérések és számítások szerint tudja simán a 70+% összhatásfokot úgy, hogy még közben nézegethetem a lángnyelveket is.

A leadott teljesítménydiagram meg ... szóval az első 2 órában átlagolható egyenletesnek, a következő 10-ben meg erősen csökkenő.
Egy ilyen rendszerben nem egészen értem, hogy miként tud a lakás hőmérséklete FIX 21 fok lenni. Miközben a leadott eljesítmény egyre csökken. Valamit nem olvastam figyelmesen???

megmondom őszintén, az eddigi leírások alapján azt vélelmeztem, hogy ez a tömegkályha valami ez valóban EGYENLETES teljesítményt tud leadni, és biza a jóval 80% fölötti hatásfokot is beleképzeltem. Ehhez képest nekem kicsit csalódás.
(viszont sokkal jobban értékelem a kandallónkat mostantól. :-)
Előzmény: dpek (15386)
dpek Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15397
A kimenő és a bemenő cső közt azért van más is.
Lehet kicsit félre érthető.

Puffertartály és keverőszelep/hőcserélő nélkül valóban működik.
A grafikonon jól látható a hőleadás és a hőmérsékletek.
24-30 fok közt változik az előremenő hőfok. Ez elég egyenletes hőleadást biztosít keverőszelep nélkül is. Persze ki fogom próbálni a keverőszelepes megoldást is.
Így gyakorlatilag teljesen egyenletes lesz az előremenő. De már ez nélkül alapból a padló is csillapítja a hőkilengéseket a tehetetlensége miatt.
Előzmény: moonshadow (15392)
kutyala Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15396
azért ebben van egy kis ellentmondás. ha 2009. szeptember elseje óta KÖTELEZŐ kivitelezői nyilatkozatot adni (és nekem a kivitelezőtől kérni), akkor előtte NEM volt kötelező. namost ha két éve építettem mondjuk saját magam, akkor nem igazán értem, hoyg utólag miért kellene és kitől kérni.

meg azt sem értem, hogy a kandalló milyen lényeges pontban különbözik egy jancsikályhától. vagy a jancsikályhát is csak kályhás kötheti meg a meglévő kéményembe? vicc...
Előzmény: Notes (15394)
kutyala Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15395
emlékeim szerint olyan 100ezer körül volt tavaly egy kit az idro50-hez, amiben minden benne volt. vagy rosszul rémlik?

a kéményt tudom hogy annyi, már ha sh*. a fatüzelés évszázadokon keresztül nem sc* kéményekkel ment, de igen, tudom, bélelni kell. elég nagy biznisz ez.

egymillióhárom egy légfűtéses kandallóért irreális, ebben talán egyetértünk.
Előzmény: HegyenVolgyon (15391)
Notes Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15394
Nos én nem tudnék összerakni egy kandallóbetétet, de még egy burkolatot sem. Ellenben ezt olvastam:

"2009.szeptember elseje óta kandallók, kályhák beüzemeléséhez a kivitelezőnek kötelessége KIVITELEZŐI NYILATKOZATOT adni! Ennek hiánya esetén új lakásra a Lakhatási Engedély nem kerülhet kiadásra!

Régi lakások esetében az éves kémény ellenőrzéskor fogja kérni a KIVITELEZŐI NYILATKOZATOT a területileg illetékes kéményseprő! Amennyiben nem áll rendelkezésre, pótolni kell! Aki nem tud érvényes KIVITELEZŐI NYILATKOZATOT bemutatni a lakásában működő kandallóról, kályháról, az jogszerűen nem üzemeltetheti tovább készülékét! A területi kéményseprő ezt jelzi a területileg illetékes jegyző és a Tűzoltó hatóság felé, akik a szükséges lépéseket meg fogják tenni az élet és tűzveszélyes állapot megszüntetésére!

KIVITELEZŐI NYILATKOZATOT csak kályha, kandalló, kemence építő szakirányú végzettséggel, vagy mesterlevéllel rendelkező személy adhat ki!"
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15393
" Kiváncsi volnék véleményetek szerint mennyire reálisak a fenti számok, illetve, hogy ki melyik irányban indult el, és mik a tapasztalatok a végeredmény tekintetében? " ----- van egy harmadik irány én arra indultam :-))) ez a saját készítésű tűztérbetét. 30 000- ft körül volt és fűt mint a bolond :-))
Előzmény: Notes (15379)
moonshadow Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15392

"A megoldás előnye, hogy nincs szükség külön

hőcserélőre, puffertartályra, vezérlésre, mindezt

az átalakított tömegkályhával oldjuk meg, egyetlen

keringetőszivattyú segítségével. Tehát egy kályha,

amibe bemegy egy cső, előtte a szivattyú, kijön egy

cső, ami egyből csatlakozik a fűtés elosztóra.

Semmi keverőszelep, hőcserélő, puffer tartály,

vezérlő-szabályozó hókusz-pókusz.  A rendszerben

csupán néhány liter víz van, ennek ellenére a

forralás esélye normál körülmények között a

nullához közelít."

 

Vízköpeny nélkül simán egy csővel megoldva szerintem nincs megfelelő felület a hőátadásra, tehát az előremenő hideg marad, ugyanakkor a kis víztömeg miatt előfordulhat, hogy valahol egy ponton ahol jobban felmelegedett a samott mégis hirtelen felrottyan a csőben.

Puffer és keverőszelep nélkül padlófűtésre, háát...

 

Előzmény: dpek (15386)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15391
Nagyot tévedsz ezzel a Nasa színvonalú rendszerrel, 1,4 m-val kiröhögnek, ha komoly technikát akarsz.
A kémény is árában van, nemsokkal 200e körül lehet most a listaára egy 6 m-es, samottbéléscsöves Schiedel rendszernek.
Előzmény: kutyala (15385)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15390
Szia.

Én a Temporiszos úton indultam el.
Mivel új építés, a kéményt nem számolom bele, mert azt így is úgy is építettem a házba.
Így került kb. 500-ba a kandallós beruházás, amiből 320 volt a tűztér, mert jó volt éppen a forintárfolyam, a maradékban benne volt a füstcsövek és alu gégecsövek, valamint a burkolat anyagára (ytong, dísztégla, márványlapok + ragasztó).
Előzmény: Notes (15379)
rferi Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15389

Azért a 200-ezres kémény nem a Mini esete.

Egy hatméteres kéménybe, kandallóhoz kell 200-as cső, csak maga a cső egy százas a telepen.

És akkor uténa mindent te csinálsz, és valahogy elsütöd a kéményt a szerveknek, mert ugyen nincsen kivitelezői nyilatkozatod hozzá.

Előzmény: kutyala (15385)
dpek Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15387
Egy másik helyen az újabb módosított változat radiátoros 3 szintes házra dolgozik, 18-20m3 gázt 40kg fával helyettesít. Folyamatos 30-38 fokos előremenővel.
Bent mindenhol egyformán 21 fok van kinti 0-5 foknál.
Átlag füst hőfok is csak 160-180 fok.
Előzmény: dpek (15386)
dpek Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15386
Igen, valóban jó a tűztér, és az egész alkotmány.
Erről van szó.
Előzmény: Athes (15383)
kutyala Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15385
légfűtést egymillióháromból olyan, mint ha Minit veszel. lehet, hogy megy, és menő, de az is csak autó.

nálam a bukolat bontott nagyméretű tégla (10ezer ft), eredetileg kemence-dizájn lett volna belőle, de nem vakoltuk be végül, mert így is csecse. szerintem 300ból kijött betéttel. és az astra állítólag nem hobbi-betét. jó, a kéményem megvolt már, de (és erről ne nyissunk vitát, ráadásul a szabályozást nem ismerem naprakészen) 200ezres kémény fatützeléshez megint a Mini esete...

ennyi pénzből nasa-színvonaló gépészettel egybekötött vizes rendszert vígan ki lehet hozni. márpedig a légfűtés eleve olcsóbb, sokan ezért választják.
Előzmény: Notes (15379)
kutyala Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15384
tegnap meglepődtem, amikor félig a kezemben maradt az astra ajtaja... kitekeredett a bal fölső pöcök. azért nem gondoltam volna, hogy egy ilyen kaliberű (árú) tűztérnél ilyenre is figyelni kell...
Athes Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15383
Jó száraz fád lehet, nagyon tuti tűztered, és nagyon laborszerűen tüzelhetsz :) (Én biztosan nem tudok ilyen jó tüzelési hatásfokot elérni, nekem ehhez >20kg kell.)
Előzmény: dpek (15380)
moonshadow Creative Commons License 2010.01.07 0 0 15382

Azért a megtérüléssel nem árt óvatosabban bánni.

Sokan elvárnák, hogy "megtérüljön" lehetőleg legyen ingyen, sőt még pénzt is hozzon. Nem várják el ugyanakkor az autójuktól, a könyvespolctól, a fürdőszobacsempétől, jacuzzitól, sőt még a plazmatévétől sem, hogy a videoton kolor sztár után plazmára váltva visszahozza az árát. Olyan fűtésrendszer korszerűsítés nem létezik, ami rövid időn belül visszatermelné az árát, ez nagyjából utópia. Nem is az lenne szerintem az elsődleges, hanem az, hogy a havi rezsit tolja le annyira, hogy megtakarított pénz nekem dolgozzon, és ne a putyin hangulatától függjön, hogy tudok-e fűteni. Vagy ne kelljen kétségbe esni, ha két hónapig nincs munkahelyem, mert nem jön havi negyvenezres gázszámla és nyáron betárazhatok száz mázsa fát. Befektetés ez is, csak itt nem a tőzsdére adod ki a pénzt, hanem a kandallósnak, napkollektoros szaküzletnek, és azt nyered vele amennyivel kevesebbet kell havonta kifizetned, meg azt nyered vele, hogy függetlenebbé válsz egy rendszertől ami miatt muszáj nap mint nap robotolni, hogy kit tudd fizetni a rezsit. Azt már csak unikumnak érdemes felfogni, hogy jó esetben hosszú idő múlva még nyerhetsz is rajta a befektetett öszegen felül, de akinek ez elvárása, az csalódni fog. Nem is tartom jó ötletnek, hogy a kandallós, fűtéses, napkollektoros cégek egymásra licitálgatva hazudgálják az ügyfeleknek, hogy rövid időn belül megtérül.

Előzmény: Notes (15379)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!