Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

409 Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7911

"ha hozzá kell nyúlni, igen csak húzós az ára."

 

 Erre mondtam, hogy a ló túloldalára esés. :-( Ez a legegyszerűbb szerkezetű váltó, ha nagy darabszámba készülne, olcsó lehetne. A robogókban tökéletesen bevált évtizedek óta.

Sajnos erre is rátelepedett az autógyártás rákfenéje, a mindent "felfaló" elektronika.

Előzmény: norbi.sz_80 (7910)
norbi.sz_80 Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7910

Az egyik legjobb, leggyorsabban reagáló automata, amit eddig használtam... Egy gondja van, ha hozzá kell nyúlni, igen csak húzós az ára. Márpedig a legtöbb multitronic, ami ismerősi körben van, már volt felújítva (5-ből 4).

De ha nem szekvenciálisként használod (7 elvi fokozat), olyat gyorsul, hogy el sem hiszed!

Előzmény: 409 (7909)
409 Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7909

Erre gyakorlatilag a CVT lenne a legalkalmasabb a kiskategóriás autók esetében, de valami oknál fogva nem lett népszerű, pedig a legolcsóbban gyártható automata lehetne. Mondjuk amit az AUDI multitronic-nak hív, az meg a ló túloldalára esés, fokozatmentes váltó 7 fokozattal.

Előzmény: kuj00n (7903)
TeddyCx Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7908

Twingo Easy

Előzmény: MM. (7907)
MM. Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7907

dehogynincs- trabant hycomat!:D

Előzmény: GalloG (7906)
GalloG Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7906

Amit leírtál, az pontosan a dupla kuplungos váltó. Majd' minden gyártónál van már ilyen, a legismertebb a VW féle DSG. Ezek rendes mechanikus váltók fogaskerekekkel, kapcsolóvillákkal, kuplungtárcsá(k)val, de nincs kuplung pedál és klasszikus váltókar. A kuplungot (a két tárcsa váltott használatával) és a fokozatok kapcsolását elektronika intézi (gyártótól függően elektronikus, hidraulikus vagy levegős kapcsolási rendszerrel). Ezek a kézi váltók működési hatásfokát adják/meghaladják (nincs konverter és olajkavarás), az automata váltók kényelmével (nincs kuplung pedál, nem muszáj váltani, de lehet). Cserébe nem olcsóbb a javításuk a bonyolult mechanika és vezérlés miatt, mint a klasszikus automatáké. Ezen kívül a terhelhetőségük korlátozott, mert a méretük miatt akármekkora kuplungtárcsa nem építhető be, ami alapvetően meghatározza az átvihető nyomatékot. Azért olyan 300-400 Nm-ig már ezek is elérnek, ha igazak az olvasmányaim (a kommersz autókban, a szupersportkocsik spéci cuccait nem számolva).

 

Olyan verzió egyenlőre nincs, ami annyira egyszerű és olcsó, mint egy kézi váltó, és olyan kényelmes, mint egy automata. Régebben voltak klasszikus kézi váltók robotizált kuplunggal, de azokat mindenki (gondolom joggal) nagyon szidta és kerülte. De mára ezek kifutottak, a dupla kuplungosak a menők a nem túl magas nyomaték tartományban. Nagy nyomatékhoz továbbra is a komolyabb mechanikus váltók és a bolygóműves automaták használhatók úgy tudom.

Előzmény: kuj00n (7903)
GalloG Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7905

Gondoltam, hogy a 2.6 liter a sima 4 sebességeshez tartozik, ami Golf3-ba is volt már. Sajnos az AutoData nem hoz több típushoz való infót, mindre ezt adja, pedig az említett időszak összes 1.8T modelljét végignéztem. Minden esetre a lényeg egyébként sem a 2.6 liter volt, hanem az, hogy a teljes feltöltési mennyiség nem jön ki egyik váltóból sem leengedéskor. Amerikai GM váltókból is kb. a 2/3 mennyiség kijön, a régebbi ZF váltókból meg csak az 1/3 mennyiség engedhető le.

 

Az olaj keveredésre nem tudok mint mondani, elfogadom, biztos tapasztalatból írod. Az biztos, hogy ha egymás után kétszer lecserélik, közbe sima beindítással (ezt is írtam), akkor annak semmi haszna nincs.

Előzmény: 409 (7901)
Mad Max Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7904

Bmw-be SMG, alapvetően kézi váltó csak robotkuplunggal. Van olyan állása ahol magától vált és van amikor te kapcsolgatsz...

Előzmény: kuj00n (7903)
kuj00n Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7903

Hadd kérdezzek valami jó hülyeséget: olyan automata (félautomata?robotizált? stb...) váltó nincsen véletlenül szemályautókba, ami városi tempónál , mondjuk 60km/h alatt automataként funkcionál, felette viszont kéziként.Mert borzasztóan jó lenne a rossz lábamnak, ha már legalább városban nem kéne nyomkodni azt a roh@dás kuplungot...persze valahogy úgy, hogy az automata-kézi váltók előnyeit egyesítse, ne pedig a hátrányait... meg ne legyen horror árba se megvenni, se javíttatni...persze tudom, bilibe lóg a kezem. Az autógyárak, fejlesztőcégek igazán elgondolkodhatnának ezen :).

Mondjuk hallottam már olyat, hogy az egyszeri női hölgy városban simán fix 2-es fokozatban használta a kézi váltós Corsáját, mert hogy még el tudott indulni, és váltogatni se kellett (valami ilyesmit szeretnék én is, csak üzemszerűen legyen erre tervezve); csak a 15 literes fogyasztást nem értette...

 

De továbbmegyek, tulajdonképpen  a 21. században, kommersz városi, családi kocsikba mi a francért nincs már automata váltó alapból? Hiszen ha milliószámra készülnének, akkor a rengeteg fejlesztés hatására lehetnének baromi olcsók a váltók, és jó eséllyel talán még egyszerűbb felépítésüek, könnyebben javíthatók.Vagy akár egyben cserélve, mondjuk 100e km-enként max 100e forintért, azt még elviselhetőnek tartanám.

Ami meg "élményautó" , mondjuk Bimmer M3 és fölfelé, az meg menjen kézi váltóval (is).

 

Ha meg valaki azzal jön, hogy az automata váltó b*zi, meg női dolog, annak azt mondanám, hogy akkor ne használjon klímát , de még ablakemelőt se, meg indítómotort se, kurblizza a gépet naponta 20x, hisz ez a férfias ,és még lehetne folytatni.Sokszor olvastam már ilyen véleményeket ostoba emberektől, csak azért "mentegetőzök előre" ...

 

Vélemény?

MM. Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7902

akkor meg ha 6 liter kell bele már azt se mondhatja hogy 2szer cseréli le egymás után...

szóval simán lehúznak 2 liter olajjal.

Előzmény: 409 (7901)
409 Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7901

Kicsit kevered a dolgokat!!! Amit írtál a Passatra 2,6litert, az a 4sebességes váltóra igaz, abban 6liternél kevesebb a teljes mennyiség. Amit saválló mond, az az 5 sebességes tiptronic /hosszmotoros/váltó, 9literes mennyiséggel, amiből bizony lejön az 5,5-6liter cserekor.

 

"A sűrű cserék között is kell egy kis idő, hogy a friss olaj eljusson a váltó minden részébe, keveredjen a még koszossal. Ez helyben járatva "P" vagy "N" állásban nem igazán jön össze szerintem."

 

 Ha mész vele annyit, hogy 3-4-szer végig váltson, akkor már biztosan összekeveredik a teljes mennyiség, de ha álló helyben P-ből N-be és vissza kapcsolsz vagy 8-10-szer, az is elég kell legyen, mivel járó motornál P-ben az összes kuplungot/féket összezárják a váltók.

Előzmény: GalloG (7898)
GalloG Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7900

Én is azért írtam, hogy miért nem olyant vesznek, mert azok direkt erre vannak (most már) tervezve.

 

Épp a minap olvastam a GMC Sierra 3500 HD adatait: 6.6 V8 dízel, 394LE/1060Nm, SCR és DPF szűrőkkel a tiszta üzemért, kipufogófék, 6 sebességes Allison 1000 váltó téli és vontatás programmal, valódi motorfékkel, erősített szerkezettel. A jármű hasznos terhelhetősége (platón) 2.3t, vontatmány megengedett maximális tömege 7.7t (!), ennek 10%-15%-a javasolt vonófej terhelés (!). Alap a vontatmány stabilizáló program, ahogy a vontatmány elektronikus fékvezérlés is (amelyik vontatmány tudja). Fura adatok európai specifikációkhoz szokott szemnek.

 

Szóval ideális munkásautó, nagy terhelhetőséggel, jó vontatási képességgel. Ezen felül lehet benne 17 irányban állítható hűthető-fűthető bőrülés is, akár. 43e USD-ért. A Cayenne Diesel ha jól néztem 60e EUR-tól indul, igaz, más kategória és másra is szánták. Ezért érdekel, hogy a Cayenne váltója (ami személyautóként nézve biztos über cucc lehet) hogyan fogja tolerálni az ilyen igénybevételt.

 

De persze nem akarok győzködni senkit, csak meglepődtem a felhasználási területen. V10 TDI itthon még a menőknek sincs, olyan iszonyat fenntartási költségekkel fut. Ők pedig melóskocsinak használják. Azért egy ilyen cégnél én is szívesen dolgoznék, biztos nem rizs csomagolás a fő profil :-)))

Előzmény: MM. (7899)
MM. Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7899

de mondjuk az is elmondható hogy egy erős amerikai automataváltó az örök darab, főleg amiket a kisteherautókba pickupokba is építenek, vagy akár izomautókba.

a németek azért nem viszik tulzásba a tulméretezést.

Előzmény: GalloG (7893)
GalloG Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7898

Hát, az attól függ, hogy a gyár tisztítósra vagy cserélősre írja a váltó szűrőjét. Ha cserélős, nyilván azt kell tenni. De ha tisztítós, akkor nyilván elég tisztítani, ha nincs egyéb baja. Szóval nem elősorban a spórolás miatt írtam, pláne én, aki "ha kicsit is indokolt akkor csere" jeligére működök. Pl. az én antik ZF 4HP18 váltómhoz 20e km-es olajcsere-periódus és 100e km-es szűrőtisztítás van előírva, szűrőcsere nincs. Az is igaz, hogy mindössze 4e Ft bele egy szűrő, így akár cserélhetem is 20e-ként az olajjal együtt. Persze akinek nem tisztítható a váltó-szűrője, annak cserélni kell mindenképp. Nem is azt mondtam, hogy semmiképp sem kell a cserélni, csak a tisztítani. De olyan esetben, mikor az egyébként tisztítható szűrő újonnan 16-25 ezer Ft, akkor csak mérlegelni kell a tisztítást elsőre, szerintem.

 

A váltó belsejét meg láttam már, meg a mágnesen lévő fémreszeléket is. A sok megbízható és olcsó automata szerelőről olvasva inkább saját kezűleg javítottam a sajátomat, hogy a kocsi értékének a 2x-ét ne hagyjam senkinél érte hiába (ez pont nem fillérbaszás volt, hanem racionális döntés az itt és máshol olvasottak/hallottak/tapasztaltak alapján). Utolsó csavarig szétszedve, hidraulikus blokkot szétbontva, kipucolva. Szóval ilyen téren tudom miről beszélek, nem csak interneten olvasottakból vagyok "okos" mint a fórumokon sokan. Gondolom belefutottál már ilyen emberekbe, azért gondolod, hogy másfajta nincs is.

Persze ezekkel az új csodaváltókkal nincs saját tapasztalatom, de az olajcsere ezeken is olajcsere, a szűrőtisztítás meg szűrőtisztítás. Nem nagyfelújítási tanácsokat adtam.

 

De ettől teljesen függetlenül úgy van, ahogy írod: mindenki úgy csinálja ahogy akarja. A lényeg, hogy tartsa karban, mert az színtiszta hülyeség, hogy az új automata váltók karbantartás-mentesek. Az biztos, hogy az automata váltó luxus/kényelmi cikk, így szánni kell rá pénzt. Ha nincs mit rászánni, akkor kézi váltós kocsit kell választani.

Előzmény: saválló (7896)
bervas Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7897

Vannak váltók papírbetétes szűrővel. Azokat cserélni kell.

Vannak váltók műanyag szövetes szűrővel. Azokat elég tisztítani.

Előzmény: saválló (7896)
saválló Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7896

"A szűrőcsere is vitatható szerintem, mivel a legtöbb automata váltó olajszűrőt nem kell cserélni, csak tisztítani"

A fillérbaszás később megbosszulhatja magát,ha már le van szedve a dekni akkor azon kell spórolni,pont azon?

Amúgy ha látnád a levett olajdekniben lévő mágneson összegyűlt iszonyatos koszmennyiséget(fémreszelék)akkor nem írtál volna ilyet.

Egyébként mindenki úgy csinálja ahogy akarja,én már túlvagyok néhány olajcserén sőt egy váltófelújításon is.....úgyhogy a költségekről van vmi fogalmam nem sok,de hangyányi igen.

Előzmény: GalloG (7884)
saválló Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7895

Én csupán azt írtam,hogy kb. 9l olaj van a váltóban,de annyi egy sima olajcserénél sosem fog lejönni.

Nekem a legutóbbinál 5.5l jött le,és szűrőcserével kicsivel kevesebb ment vissza.

Előzmény: norbi.sz_80 (7883)
napoli008 Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7894

Azért nem tudom eldönteni, hogy irigyeljelek vagy sajnáljalak:)

Előzmény: - ProFiler - (7892)
GalloG Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7893

Hát, nyilván a V10 TDI-hez képest semmi sem megy sokkal jobban, legalábbis ebben a méretkategóriában :-))) Az amerikaiból (GM gyártmányok) én mondjuk 6.6-os V8-as dízelt gondolnék (vagy 7.3 V8, ha Ford), fele/harmada fogyasztással (a V8 benzineshez képest), dupla nyomatákkal. Az már tetszene a V10 TDI mellett is, szerintem. A fizikai méreteket, használhatóságot nem tudom véleményezni, mert csak másodkezű infóim vannak: sajna Tuaregem és/vagy RAMom sincs, de bármelyikkel eljárnék nagy duzzogva :-)

 

Azért majd írd meg, az új gép hogyan szerepel a nehézpót vontatásban, engem érdekel. Meg persze a fogyasztása is, olyan körülmények mellett.

Előzmény: - ProFiler - (7892)
- ProFiler - Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7892

Igazad lehet, de a főnök elvei szerint német autón kívül más nem létezik. Van egy kőművesünk, akitől nyáron pár hétre kölcsönbe kaptunk egy 5,7-es HEMI motoros Dodge RAM 3500-ast. Semmivel nem megy jobban, mint a Touareg, ráadásul vezetni sokkal, de sokkal rosszabb. Pl. az utánfutó ráakasztása egy kálvária - nem látni sehol a farát, elveszik mögötte a pótkocsi. Az ülései milliószor jobbak, de ott ki is fújt. Ja és az már csak hab a tortán, hogy kétnaponta kellett több, mint 100 literrel feltölteni a tankot.

 

Mindegy is, jön a Porsche. Lehet, por se marad belőle, de ha garancialejártáig kihúzza, állítólag már megérte. Mondjuk magyar szemmel ezt sokan biztosan máshogy gondolnák, de hát külföldön ugyebár semmi sem ugyanaz...

Előzmény: GalloG (7879)
GalloG Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7891

A gariból kifutás szívás, viszont a gyötrő haszálat meg zsebbenyúlós :-)

Előzmény: MultiT5 (7889)
GalloG Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7890

Ez is lehet, de sok értelme nincs egymás után kétszer cserélni - mármint egy napon, kevés járatással, futás nélkül. A sűrű cserék között is kell egy kis idő, hogy a friss olaj eljusson a váltó minden részébe, keveredjen a még koszossal. Ez helyben járatva "P" vagy "N" állásban nem igazán jön össze szerintem.

Előzmény: MM. (7888)
MultiT5 Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7889

2 év gari volt a kocsira, ez az eset pedig 2 év 4 hónaposan történt vele. Az igaz, hogy kissé vadul(vagy inkább sportosan) vezet a srác. Én jobban kímélem a sajátomat, az biztos.Ő kinyírta a turbót 30.000 km alatt.

Előzmény: GalloG (7881)
MM. Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7888

 De mi van ha ezért kérnek 8 liter olajat mert 2szer cserélik le?, ezzel lehetne indokolni.

Előzmény: GalloG (7887)
GalloG Creative Commons License 2010.12.21 0 0 7887

Ez mind így van, és a Te tapasztalatod is azt erősíti, hogy nem lehet az összes olajat leengedni, csak típustól függően kisebb vagy nagyobb részét. Ilyen cserélő berendezés kétlem, hogy lenne bárkinek itthon. Automata váltó próbapadot sem tudom, hogy akad-e az országban, pedig jobb lenne azon tesztelni a felújított/javított darabot, mint a kuncsaft kocsiján... A keresztmotoros kocsik váltójából jellemzően sokkal kevesebb olaj engedhető le (százalékosan), mint a hosszmotoros verziókból a fizikai kialakítás miatt.

 

Ezen felül azt hallottam több automata javító műhelyben is, hogy a konverter sajnos csak szétvágással tisztítható ki rendesen ha nagyon el van koszolódva a váltó belülről (ami általában konverter belső javításkor válik esedékessé), olajjal bármennyiszer "átmosva" nem tisztul meg rendesen.

 

Az megint nagy igazság, hogy a szakszerűtlen hozzányúlás meghibásodást vonhat maga után. Senkit nem akarok leszólni, de a szakszervizekben sem feltétlenül értenek annyira hozzá, amennyire kellene és/vagy amennyire mondják. Szóval a szakszervizes javítás/karbantartás utáni meghibásodás nem biztos, hogy a rossz szerkezet miatt van, lehet rossz munka miatt is. Meg persze ez vonatkozik minden szervizre úgy általában.

Előzmény: MM. (7886)
MM. Creative Commons License 2010.12.20 0 0 7886

Amerikaiaknál láttam olyan műszert hogy a váltó olajhűtőjébe menő csövet belevezették egy nagy berendezésbe, és onnan meg tovább vissza: az elv az volt hogy amennyi fáradt olaj bejött ugyanannyi frisset nyomott ki helyette.

Ezzel már le lehet cserélni a teljes mennyiséget is... nyilván ott nagyobb hagyománya van az automatának és vannak trükkjeik.

Én magam cseréltem ZF5hp30ba, abból lejött 7liter a 13ból.. és nem indítottam be. Elég melós volt mivel nincs nívópálca, nehézkes a betöltés alulról, és a szintet is egy bizonyos hőfoknál kell belőni, valamit a higiéniára is ügyelni kell...aki ezekkel nem foglalkozik, könnyen lehet meghibásodás az olajcsere vége.

 

Előzmény: GalloG (7885)
GalloG Creative Commons License 2010.12.20 0 0 7885

Én szívesen cserélek bárkinek a váltójában 8-9 liter olajat egy-egy csere alkalmával. A szükséges és cserélhető 3 litert lecserélem becsülettel, a maradék 6-ot meg elteszem magamnak a következő 2 saját cserémre. Ha a tulaj szeretné, én elfodagom 9 liter árát is a 3 liter ára helyett... :-)

 

Azt mondták, 8-9 liter kell bele, meg azt is mondták, cserélve is volt. Az utóbbi hamis állításnak bizonyult. Akkor az első miért is lenne helyes? Mert mást is megvezettek már ugyanezzel a hamis infóval?

Én csak sajnálni tudom azt, akinek 9 liter gyári váltóolajat kell egy csere alkalmával kifizetni, és jó esetben megkapja a szükséges 3 litert egy olcsóbb gyártmányban a gyári 9 áráért, vagy rosszabb esetben semmi olajat nem kap, csak a számlát a 9 gyáriról...

Előzmény: norbi.sz_80 (7883)
GalloG Creative Commons License 2010.12.20 0 0 7884

Az automata váltóban lévő olaj mennyisége és a leengedhető mennyiség nem azonos, sőt, nagyon nagy a különbség általában. Az automata váltó olajának jelentős része a konverterben van, ami sima leengedéskor nem jön ki. Teljes szétszerelés után a száraz váltóba valóban 7-9 liter kell típustól függően, de ugyanezen váltókból 2-4 liter jön csak le csere alkalmával. A sima csere alkalmával úgy jön le több olaj, ha beindítják közben, mert akkot a konverterben lévő olaj egy része is kinyerhető (kb. annak 1/3-a jön még így ki), de ez erősen veszélyes a váltó belsejére nézve, kerülendő. De nem is szükséges, ugyanis a leengedhető mennyiség rendszeres cseréjével elkerülhető a rendszer elkoszolódása, ami teljes olajcserét igényelne. Ha pedig olyan kocsira sikerül szert teni, amiben fekete az olaj, akkor sűrű (2-3 ezer km-kénti) olajcserével 5-6 csere után tisztul az olaj (ha a váltó egyébként jó, csak az olaj volt elkoszolódva).

 

A szűrőcsere is vitatható szerintem, mivel a legtöbb automata váltó olajszűrőt nem kell cserélni, csak tisztítani. Leginkább műanyag hálós szűrőt használnak, amit csak szakadás vagy hőhatás miatti deformáció miatt szukséges cserélni, egyéb általános esetben nem. Az új tömítés persze kell, de az nem szokott horror árban lenni.

 

A váltóolaj ára pedig egy másik érdekes kérdés. A gyári cimkés váltóolaj akkor is sokkal drágább, ha semmi extra nincs benne, csak alap Dexron II vagy III besorolásnak felel meg. Ha létezik nem gyáriban is a típusba való olaj, akkor azt jelentősen olcsóbban meg lehet venni általában.

 

A munkaidőre vonatkozó infóm nincs, csak klasszikus bolygóműves automatára igaz az 1 óra, az újabbakra típustól függően nem feltétlenül.

 

Szóval ez a nagyonhozzáértős szervizben rendszeres minden csere gyárira, sokmunkával azért nem igaz. És az a gáz (és egyben csoda), ha valaki egy automatából ki tudja venni a teljes feltöltési mennyiséget a váltó leszerelése nélkül...

Előzmény: saválló (7882)
norbi.sz_80 Creative Commons License 2010.12.20 0 0 7883

Nekem is kb. 8-9 liter gyári ATF-et mondtak...

 

De mivel a szalon, ahonnan vásároltam, azt mondta (és adott számlát), hogy 14ezer km-el ezelőtt volt cserélve az olaj benne, így nem cseréltem egyenlőre... (kár, hogy akkor még nem ismertem a VW szalonban szervízfőnök ismerőst)

 

Így derült ki a turpiszság (hogy a számla csak úgy van, nem fed tényleges munkát)...

Sajnos akkor már késő volt, mert addigra meghalt a váltó. Annyit semmiképp sem szerettem volna rákölteni, mert állítólag a multitronic felújítva is 100-150ezer km-t megy el, és újra javítós lesz.

 

Viszont így 6 sebességes kéziváltó+más PD elemek+főtengely+vezérlésben néhány dolog+féltengelyek+szoftver került bele :) Így egy picit komolyabb, erősebb lett.

Nincs hajtva, csak előzésnél jól jön az a gyorsulás, amit így tud :)))

Előzmény: saválló (7882)
saválló Creative Commons License 2010.12.20 0 0 7882

Aki már cseréltetett váltóolajat (TT5)az tudja,hogy azért egy sima motorolajcsere áráért azért az nem fog menni mivel maga a váltóolaj jóval drágább,mint a sima motorolaj.

Ráadásul nem csak 2.6l megy bele hanem ha vki tudja mit csinál akkor sokkal több.A szűrő sem ingyen van,és a váltódekni tömítés sem+mindehhez a munkadíj.Az egész  művelet pedig soha az életben nem fog kijönni 1 órás munkából.

A váltóban kb. 9 l olaj van,szűrőcserével természetesen nem fog ugyanennyi belemenni,de jóval több a 2.6-nál.

 

Ahogy írtam aki már cseréltetett az tudja,hogy mindez mivel jár,de nem mindegy,hogy ki csinálja mert aki annak a töredékét képes csak beletölteni ami valójában beletölthető annnak megkérdőjelezhető a hozzáértése.

Előzmény: kuj00n (7874)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!