Keresés

Részletes keresés

kswturbo Creative Commons License 2008.01.08 0 0 54
"(azóta meg max. kb. 40ezer forintnyi elmaradást lehetett felhalmozni),"

Hadd pontosítsak. 53.055,- forintot.
Onnan tudom, hogy most, jan. 11-ig ennyit kell feladnom csekken. A két diplomás, 20 évet tanult, 9 évig már dolgozott pedagógus feleségem után, aki a gyes után hiába keres munkát, még napközis tanítóit se kap, nemhogy a végzettségének megfelelő szaktanárit. Pedig keresett, nagyon sokáig: 3 év alatt lett volna egy óraadói (!) tehát hébe-hóba fizető iskola, 60 km-re. A közlekedés több lett volna, int a fizetés! És kész, ennyi. Beletörődtünk. Segélyért nem mentünk. Pluszmunkákkal megoldottam. De az ellátásból kikerült, tehát támogatott átképzésekre nem jogosult, sőt, áprilistól a tb-jét fizetnie kell. Ja, és legalább 10 éve nem igényelt se orvosi, se kórházi kezelést. De amikor tavaly vitte a gyereket, az orvos szólt neki a TAJ miatt. Ezért bement az Apehbe, hogy rendezze. Karácsonyra megkapta ezt a csekket. Köszönjük.
Ugyanakkor például egy börtönben ülő elítéltnek, tehát mondjuk egy gyerekgyilkosnak az állam átvállalja nemcsak a szállás-fűtés-élelmezés költségeit, hanem bizony a tb-jét is. Nem terhelik rá a családra, mint egy tartós munkanélküli esetében.
Miért is nem? És nekem miért?
Ezen elgondolkoztam, és próbálom szépen, halkan kérdezni: nincs itt valami morális-jogi probléma? Nem létező jövedelem megadóztatása? Alkotmány?
Hogy mit teszek? Természetesen fizetni fogok, mert nem akarom, hogy például egy trükkös végrehajtó egymillióért rátegye a kezét a hitelből vett, még bőven ki nem fizetett lakásomra.
És még örülhetek, mert biztosan lesz olyan is, aki hasonló helyzetben nem tud fizetni, és tönkreteszi majd az életét a végrehajtók. Akik ezt a szabályt meghozták, nem tudták, mit cselekszenek.
Illetve dehogynem. Gy. F. egy csepeli lakossági fórumon már példálózott a rózsadombi "nagyságos asszonyokkal". Akik nyilván egész nap cselédeket ugráltatnak, már amikor nem síelni meg Thaiföldre járnak.
Valakinek már szólni kéne neki, hogy:
1. Nem mindenki rózsadombi nagyságos asszony Magyarországon, akinek nincs munkája és a család tartja el.
2. Véget ért a Kádár-korszak, senki nem kap azonnal munkát, ha a megfelelő képesítéssel bárhova bekopog. Ha majd így lesz, természetesen le kell vonni a béréből a tb-t. Mi is munkaviszonyt akarunk, lehetőleg azonnal. LESZ?
Előzmény: freyya (49)
mammamija Creative Commons License 2008.01.07 0 0 53

 Akkor hogy is van ez a komoly ellenőrzés meg nagy szigorúság?

Sehogy sincs ezexerint. Úgy xar, ahogy van:(

Előzmény: freyya (52)
freyya Creative Commons License 2008.01.07 0 0 52
Na és ha mégsem jelenti? Vagy eleve meg sem nézi? Persze tudom, elvileg megbüntetik, de ahhoz először le kell fülelni. Ha viszont csak neki dobja ki a rendszer a piros lámpát, a központ automatikusan nem regisztrálja a hiányosságot, akkor hogyan derül ki egyáltalán, hogy x embernek piros lámpát mutatott a gép, a doki meg mégsem jelentette? Gondolom, erre is lesznek betegnek álcázott ellenőrök. De annyira meg egy orvos sem hülye, hogy ne tudja megkülönböztetni az évek óta ismert és kezelt betegeit a hirtelen ott termett idegenektől.
Azonkívül nem egy embertől hallottam már olyan verziót is, hogy tudomásuk szerint sehová nincsenek akár évek óta bejelentve, mégis következetesen zölden villog a lámpa. Akkor hogy is van ez a komoly ellenőrzés meg nagy szigorúság?
Előzmény: mammamija (51)
mammamija Creative Commons License 2008.01.07 0 0 51
Ez így van, de először a dokinál szembesülsz azzal, hogy piros a lámpád, ergo neki kötelező jelentenie.
Aki pedig nem néz tévét, nem hallgat rádiót, nem olvas újságot - az majd meglepődik - miután egy csomó ember hiányzik még a "rendszer"-ből.
Előzmény: freyya (50)
freyya Creative Commons License 2008.01.06 0 0 50
Mellesleg ha lenne egy épkézláb adatbázisa az oepnek vagy az apehnak, nem az orvosnak kellene jelentést tennie az apeh felé, ha pirosat jelez a tajszámra neki a rendszer (vagyis még ez sem automatikus). Nagyon úgy érzem, hogy ez a sok megfélemlítés csak az adatbázisrendszer jelenlegi hiányosságait kompenzálni próbáló blöff, semmi több.
freyya Creative Commons License 2008.01.06 0 0 49
"Az apeh honlapján úgy olvastam, hogy aki nem rendezi december 31.-ig, annak bukta van, mert 3 évre visszamenőleg ki kell fizetnie."

Eleve nem kérhetik 3 évre visszamenőleg, hiszen csak április óta van fizetési kötelezettség (azóta meg max. kb. 40ezer forintnyi elmaradást lehetett felhalmozni), addig eltartott hozzátartozónak a törvény szerint egy fityinget nem kellett fizetnie. Szerintem ez az évekre visszamenőleges behajtás azokra vonatkozik, akik bizonyítottan feketén voltak foglalkoztatva valamilyen cégnél, esetleg vállalkozók voltak, de nem fizették be maguk után a járulékot. Akinek akkor nem kellett fizetnie, azt utólag sem kötelezhetik rá.
Előzmény: Mollordy (36)
BigBacon Creative Commons License 2008.01.05 0 0 48

"....akkor kidobnak a zártosztályról is vagy utólag behajtják? :)"

 

Ez legyen neked meglepetés :-))

Senki nem tud részleteket: az sem világos, hogy mire fog kiterjedni az alapellátás, és az sem, hogy azonos ellátásra lesz-e jogosult a 4350 ft-os alany a havi 100 ezres befizetővel.

 

 

Előzmény: e_dora (47)
e_dora Creative Commons License 2008.01.05 0 0 47
tényleg, és ha mondjuk nem vagyok jogosult, de megbolondulok (a jogi szövegek olvasása közben), akkor kidobnak a zártosztályról is vagy utólag behajtják? :)
BigBacon Creative Commons License 2008.01.05 0 0 46
Nem fed le mindent a magánellátás.
Előzmény: e_dora (45)
e_dora Creative Commons License 2008.01.05 0 0 45

bárcsak lenne egy Nem Akarok Jogosult Lenni rubrika! úgyis csak magánrendelőbe járok... a fene akarja magát megöletni, ráadásul még kötelező sarcért cserébe.

köszi a válaszokat.

Törölt nick Creative Commons License 2008.01.05 0 0 44
Pont ez a nagykorú, eltartott közeli hozzátartozó kategória szűnt meg 2007. áprilistól. A megelőző időszakra nem kell fizetni.
Előzmény: e_dora (43)
e_dora Creative Commons License 2008.01.05 0 0 43

a számlát nem szó szerint értettem :) szóval akkor az kb. 200K. (ha korábban is 9% volt)

a nagy semmiért. nem értem, miért nem lehet lemondani róla :) vissza kéne adnom az állampolgárságot?

és nem lehet vki visszamenőleg pl. eltartott (tavaly ápr.ig az ingyé vót)? 

Előzmény: Törölt nick (41)
mammamija Creative Commons License 2008.01.05 0 0 42
Tavaly 5.895.- volt, idén 4.350.

Amúgy teljesen gáz ez az egész OÉP nyilvántartási rendszer - tegnapelőtt láttam valamelyik híradóban, hogy kórházi dolgozókról derült ki, hogy nincsenek a rendszerben, pedig fizet utánuk a cég.
Előzmény: e_dora (40)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.05 0 0 41
Szegénységi bizonyítvány nélkül tavalyra a minimálbér (65.500) 9%-át. Az idén lett fix összeg (és kevesebb). Nem számláznak. Ez az apeh felé fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék.
Előzmény: e_dora (40)
e_dora Creative Commons License 2008.01.05 0 0 40

visszamenőleg a 4350-et számlázzák ki ha nem vette igénybe vki vagy mit?

Törölt nick Creative Commons License 2008.01.05 0 0 39
Nem kell ahhoz orvoshoz menni, hogy az apeh-nél kibukjon a járulékfizetéssel le nem fedezett időszak. Ehhez csak annyi kell, hogy ráengedjenek egy programot a biztosítotti nyilvántartásra, és egyből nyomtatják a bírságos határozatokat. Csak alá kell írni. Majd akkor lehet kapálózni egy esetleges olasz biztosítási jogviszonnyal. Ez csak szándék kérdése.
Előzmény: Törölt nick (38)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.05 0 0 38

Tisztelt Fülig.Di.St. James!

Jogilag, elméletileg teljesen igaza van. De ehez B.Tillának biztosítással nem rendelkezőként fel kell tünnie a magyar egészségügyben. Amikor Ő jelentkezni fog, már Európai Uniós, később magyar biztosítással fog rendelkezni. Külföldi biztosítási előélete a magyar szervek részére egyenlőre nem áll rendelkezésre. Természetesen előbb vagy utóbb, inkább utóbb számítani lehet arra, hogy a magyar apeh nyilvántartást a lakcímnyilvántartással, illetve a különböző nemzeti adatbázisokat, pl. magyar tb és olasz tb nyilvántartását összekapcsolják.  

Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.05 0 0 37

HÁROM HÓNAPON TÚL TÖRTÉNŐ KÜLFÖLDI TARTÓZKODÁS BEJELENTÉSE

1992 évi LXVI. törvény a Polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról

 

A három hónapon túl történő külföldön tartózkodást és annak megszűnését Lakcímbejelentő lap kitöltésével kell bejelenteni. A bejelentés a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél, vagy ha az ügyfél a bejelentés idején külföldön tartózkodik, az illetékes magyar külképviseleti szervnél tehető meg. A bejelentkezéskor a személyi azonosítóról és a lakcímről szóló hatósági igazolványt le kell adni. A tartózkodási helyet két évente be kell jelenteni.

 

( A polgármesteri hivatalok tájékoztatása szerint a külföldön tartózkodók túlnyomó többsége nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségének, mert iratai leadásával ellehetetlnül a kinntartózkodó hazai ügyintézése, pl. a bankok az útlevelet nem fogadják el. )

 

Tisztelt B. Tilla!

Amennyiben teljesen nyugodtan akar aludni, akkor megteszi a bejelentést, és ekkor

már a Tb. törvény szerint sem minősül "belföldinek, a Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgárnak."  

 

 

Előzmény: B.Tilla (30)
Mollordy Creative Commons License 2008.01.05 0 0 36
Sziasztok!

Mivel mindíg mindent az utolsó pillanatra hagyok, így ezt is bebuktam. Gondoltam majd december utolsó 2 hetében a nagy rohangálások közepette beugrok azért a papírért az apeh-hoz, hogy saját magam fizetem a TB-t. Közbejött pár gikszer,ezért nem jutottam el oda.
Ezen a héten szintén lehetetlen volt, hogy felkeressek egy apeh irodát.

A helyzetem a következő: 2006. augusztusától nem vagyok biztosítva, de nem is vettem igénybe semmilyen egészségügyi ellátást.

(Itt jut eszembe 1 kérdés: 1szer voltam szemészeten és 1szer nőgyógyászaton, mindkettő magánrendelés volt, fizettem érte, nyugtát is kaptam. Megnéztem a "Betegéletutamat" és ott a szemészet szerepel... a nőgyógyászat pedig nem...Most akkor ez hogy van??)

Az apeh honlapján úgy olvastam, hogy aki nem rendezi december 31.-ig, annak bukta van, mert 3 évre visszamenőleg ki kell fizetnie.

Hajlandó vagyok, hiszen muszáj (tutti most lenne valami komolyabb betegségem) fizetni azt a 4350 Ft-t, havonta, bár igazságtalannak tartom. DE ugye nem gondolják komolyan, hogy 3 évre visszamenőleg befizeti az ember azt, amit nem is vett igénybe sosem?? Tényleg nem voltam beteg, 10 évre visszamenőleg csak kötelező orvosi vizsgálataim voltak, és 2006. 08.-ig volt is biztosításom.

Mennyire kell félnem? (Vagyis nem félek, mert se munkám, se vagyonom, sem semmim nincs.) Ha a következő héten bemegyek az apehhoz, akkor mit fogok hallani?
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.05 0 0 35
Az alapszitu a kérdezőnél az volt, hogy most februártól lesz munkaviszonya Olaszországban. Akkortól lesz egészségbiztosítása, ami kiterjed az EU-ra. De 2007. áprilisig visszamenőleg behajtható a magyar járulék függetlenül attól, hogy volt-e orvosnál, vagy nem.
Előzmény: Törölt nick (34)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.05 0 0 34

Az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta az Európai Unió tagországaiban egyidejűleg két helyen, pl. Magyarországon és Olaszországban nem lehet biztosítottnak lenni.

Ha valaki Olaszországban munkavállaló, ott biztosítást fizet, ez alapján jogosult az olasz egészségügy szolgáltatásaira, és a kiváltott Európai Uniós biztosítási kártyája alapján a magyarországi átmeneti tartózkodása során felmerült sürgősségi ellátásra.

Amikor az olaszországi munkavállalása után Magyarországon helyezkedik el, akkor itt lesz biztosított, itt válthazja ki at Európai Uniós biztosítási kártyát külföldi tartózkodás esetére.

Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.04 0 0 33
Visszamenőleges fizetés (büntető jelleggel) akkor van, ha olasz vagy magyar biztosítás nélkül veszi igénybe a magyar szolgáltatást.

Nem. A magyar szolgáltatás igénybevétele nélkül is behajtják az elmaradt járulékot.
Előzmény: Törölt nick (31)
B.Tilla Creative Commons License 2008.01.04 0 0 32
Nagyon köszönöm ezt a hosszú választ, így már megnyugodhatok.
Boldog új évet!

B. Tilla
Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.03 0 0 31

Olaszországi munkavállalás esetén Olaszországban biztosított lesz.

Ott ki kell váltani, majd időszakonként meg kell újítani az Európai Egészségbiztosítási kártyát.

Magyarországon és az Európai Únióban történő tartózkodása esetén ezzel a kártyával tudja igénybevenni

- az átmeneti tartózkodás során

- az orvosilag szükségessé váló

egészségügyi szolgáltatásokat.

A két feltételre ügyelni kell!!!

A játékszabályokat kiváltáskor célszerű megérdeklődni, ez országonként változó.

Budapesten felvilágosítás kérhető a 06 40 200 347 telefonszámon.

 

Amikor hazajön és elhelyezkedik, akkor biztosított lesz itthon.

 

Visszamenőleges fizetés (büntető jelleggel) akkor van, ha olasz vagy magyar biztosítás nélkül veszi igénybe a magyar szolgáltatást.

 

 

B.Tilla Creative Commons License 2008.01.01 0 0 30
Üdv Mindenkinek!

2005-ig egyetemista voltam, tehát addig szülőm jogán voltam TB támogatott. Akkor októberben azonban elrepültem Olaszországba, máig is ott lakom, viszont munkát eddig nem vállaltam, kedvesem fizetéséből élünk ketten (igazi desperate housewife - csak gyűrű nélkül). Hivatalosan nem voltam sosem munkanélküli, de már szülő általi eltartott sem. Az elmúlt több mint két évben szerencsére nem volt szükségem orvosi ellátásra - ha lett volna, valószínűleg már kénytelen lettem volna rendezni ezt a helyzetet. Mára már követni is képtelen vagyok az egészségügyben zajló változásokat, csak édesanyám riogat, hogy nagy bajban vagyok.
Februártól már megyek dolgozni ott kint Olaszországban, onnantól a TB fizetés megoldott lesz, az világos. Viszont azt hallottam, hogy az eddigi nem fizetett hónapokért visszamenőleg be fogják nyújtani a számlát. Ez igaz?
Nem igazán tetszik az ötlet, hogy valami olyanért fizessek nagyon-nagyon sok pénzt, amit nem is használtam.
Ha van köztetek valaki olyan, aki jártas e témában, elmagyarázná, hogyan működnek a dolgok?
Köszönöm szépen!

Boldog új évet!!!

Tilla
Szakbarbár Creative Commons License 2007.12.30 0 0 29
Akkor lesz zöld lámpás, ha a bejelentőlapot feldolgozza az APEH. Szerintem ez legfeljebb néhány napon belül megtörténik. Ők utána naponta többször is adnak át adatot az OEP-nek, aki a lámpás adatbázist frissíti.
Előzmény: mammamija (27)
BigBacon Creative Commons License 2007.12.30 0 0 28

"- akkor mi van?"

 

Fizesd folyamatosan a 4.350-et, és akkor nem érhet baj.

Előzmény: mammamija (27)
mammamija Creative Commons License 2007.12.29 0 0 27
:)) Akár találkozhattunk volna - én is az utolsó nap vagyis tegnap APEH-eztem:((
Nálam más volt a probléma.
1. a lányom nappalira járt - ergo nem kaptam figyelmeztető papírt.
2. ha nem lesz beteg, nem derül ki, hogy "piros" lámpás lett (dec.eleje)
3. miután most estire jár - kaptam 4 db csekket szeptembertől-decemberig 5ezer valahány forintról - ez az idei tb-je
4. kaptam sok csekket 4.350.- Ft-ról - ez a 2008-as tb-je
5. viszont szeptembertől ismét nappalis lesz - akkor meg kell szüntetnem... a....21-es nyomtatványon - szintén galopp az APEH-be:)
6. Arra a kérdésre, hogy mikortól lesz ismét "zöld" lámpás - nem tudtak válaszolni, minthogy arra sem, ha a suli mellett dolgozni fog - akkor mi van?

Azzal együtt ma valamelyik híradóban azt mondták az APEH akár 5 évre visszamenőleg is ellenőrizhet.
Előzmény: repashuta (25)
BigBacon Creative Commons License 2007.12.27 0 0 26

"2008-tól kb 4300-4400 Ft lesz; mondta az ügyintéző"

 

Hm. Először 10 ezerrel akartak indítani, aztán mégis 6 ezerrel kezdték, most meg leviszik 4200-ra. Gondolom azért, mert teljes az érdektelenség...

Előzmény: repashuta (25)
repashuta Creative Commons License 2007.12.27 0 0 25
Na ma fény derült mindenre. Vagy legalább is a felére.
Bementem a EP-hoz. Mondtam hogy munkanélkülivagyok (sajna) és megkérdeztem hogy akkor 2008tól mire számíthatok. A hölgy az mondta, hogy csak akkor fizeti nekem a munkaügy a TB-t, ha segélyt is kapok. Amennyiben nem, akkor bemehetek az önkormányzathoz, a szociális irodába, ott kérhetek egy nyomtatványt, (ennek pontos neve: Adatlap egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság igénybevételéhez vagy járulékfizetés alapjának igazolása), ezt kitöltve ugyanoda leadva esély van arra, hogy az állam "finanszírozza" a TB-t. FIGYELEM! Az elbírálás alapja hogy az egy háztartásban élők egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj havi értékét (ez 2008ban kb: 26-27ezer forint). Szóval ennek elég kicsi a valószínűsége hogy megkapja az ember (én egy 4 fős család esetében mondom, ahol ha a 2 szülő dolgozik, akkor biztos több ennél az egy főre jutó nettó).
A harmadik lehetőség pedig hogy az ember maga után fizeti a TB-t. Ekkor be kell menni a APEH-hoz, ott adnak valami nyomtatványt, és csekket, és ha az ember befizette (2008-tól kb 4300-4400 Ft lesz; mondta az ügyintéző). Nos az APEH-hoz már nem tudtam ma bemenni, így azt holnap intézem.

Remélem tudtam segíteni azoknak, akik nem tudják hogy pontosan hogy is lesz ez 2008-tól.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!