Keresés

Részletes keresés

Lud Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38922

Bad Krozingenbe megyek, onnan kocsival minden közelnek tűnik. Svájcon is gondolkodtam a hegyek miatt, de ha lehet inkább a szabad óráimat gyaloglással töltöm és nem vezetéssel.

A Feldberget néztem webkamerán még elég havas történet, hótalpat viszek.

Nem tudom a Duna forrása mekkora flash, meg olvastam vízesésekről, tavakról, gigantikus kakukkosóráról, meg skanzenfaluról.

Nem is gondoltam komolyan a pecsételést, de ha van a menházakban, akkor viszem a pecsétfüzetemet is.

 

Ha bárki javasolni tud kihagyhatatlan látnivalót azt megköszönöm.

Előzmény: asciimo (38919)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38921

A hadidokis link iszonyú jó, köszi még egyszer! Nagyon szemléletes dolgok vannak benne.

Előzmény: Törölt nick (38905)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38920

"az erdőben meg hetekig nem lesz melletted turistaszövetség, bürokrata, meg magamfajta okoskodó :)"

 

- dehogynem! Magyarországon ez ma már kivédhetetlen:)

 

Valóban túl vannak ragozva a dolgok, de ha visszaolvasol, láthatod, hogy nem én akarom minden hozzászólásban rábeszélni magam a pecsételésre:)

 

A felszerelésemet késznek érzem, de ezzel kapcsolatban minden értelmes meglátás jól jön. Ilyen még nem nagyon volt, kivéve azt, ahol a súlyról beszéltünk.

 

A komplet henteskészlet jogos, és ismét hadd jegyezzem meg: nem félek a kutyáktól. Csak azért beszéltem róluk, mert itt az volt a vélemény, hogy NEM LÉTEZIK ilyen gond... Én meg pont az ellenkezőjét láttam.

 

Hörpölin felé még mindig folyamatosan emelgetem a virtuális süvegem: az ő álláspontja az, ami a legközelebb áll hozzám, sőt, azt hiszem, ő most megfogalmazta azt, amit én eddig nem bírtam: a pecsételés megkötés, ezért ezt én most, az első alkalommal sem szeretném. Ha majd szakaszolgatok - van rá esély - akkor fogok pecsételgetni is. Az egyben bejáráshoz nem érzem szükségét.

 

 

Előzmény: Lud (38918)
asciimo Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38919

Ott keszultem fel a 2004-es es a 2005-ös Kinizsimre. Baromi sokat maszkaltam, inkabb az eszaki felen.

Egybefuggö nagy fenyöerdökre keszulj, a Feldbergre egyszer megeri felmenni (bar ott is van civilizacio boven)

Pecsetelni menedekhazakban lehet, de a kocsmakba sem zavartak el, ha kertunk pecsetet.

A jelzett utak 90%ban szeles, erdeszeti murvas utak.

 

Melyik reszen leszel?

 

Ja es megvalami. Nekem meglepo volt az elejen, hogy milyen magas/havas/hideg tud lenni, regen mindig olyan Pilis-Matra jellegu dolgonak gondoltam, de azert sok resze van 1000 meter magassagban.

Mondjuk a Te hegymaszo-tapasztalatoddal semmiseg, csak legyel ra felkeszulve.

Előzmény: Lud (38914)
Lud Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38918

túl van már ragozva itt sok minden.

 

eldöntötted nem pecsételsz, még egy dolog ami könnyíti a túrát, nem kell igazodni helyhez, nyitvatartáshoz, időhöz - csak a jelzéshez.

a felszerelésed késznek érzed, erről is kár beszélni.

magaddal viszel egy komplett henteskészletet, mit zavarhatnak a kutyák?

az erdőben meg hetekig nem lesz melletted turistaszövetség, bürokrata, meg magamfajta okoskodó :)

 

hajrá!

 

Előzmény: Törölt nick (38909)
hörpölin Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38917

"Hörpölin, kéktúrán kívül más mozgalmat nem csináltál?"

 

Szenvedélyből elég egy is, a többi csak zavarná az elsőben való zavartalan elmélyedést... :-)

Előzmény: jzp2107 (38915)
hörpölin Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38916

"Szerintem a kutyákat most kér ide keverni, abszolúte nem kéktúra-specifikus probléma."

 

Nem, a kutyák valóban nem kéktúra specifikus problémák, csak éppen itt is előfordulnak. Ráadásul nem is én hoztam fel őket, csak válaszoltam egy korábban leírt mondatra.

 

De ilyen szempontból a bélyegzés sem kéktúra specifikus, ugyanis más túramozgalmak teljesítésekor is pecsételni kell. De most éppen az Országos Kéktúráról beszélünk.

Előzmény: nagypapi (38913)
jzp2107 Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38915

Hörpölin, kéktúrán kívül más mozgalmat nem csináltál? (beszámoló legalábbis nem volt róla)

 

esetleg bátorítanálak egy Enciánra, vagy KDP-re :-)

(hűha, annak is el kéne már intéznem így 2 év után a díjazását :-)

 

 

kutya-kérdés: két hete Erdélyben olyan helyen voltam, ahol körbe-körbe minden tele volt medvelábnyommal

bevallom, kicsit tele volt a gatya..

mit nem adtam volna ha kutyalábnyomok lettek volna! :-)

Előzmény: hörpölin (38911)
Lud Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38914

kicsit off.

a Fekete-erdő (Schwarzwald) környékén lesz pár napom, gondoltam túrázok is egy kicsit, ha már odavet a sors. járt már ott valaki? mit érdemes megnézni gyalogosként? esetleg pecsételőhely? :)

arra is gondoltam bérlek bicajt, mert a net alapján a túrabicajozás népszerű ott, de most még talán túl havas a történet.

nagypapi Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38913

Szerintem a kutyákat most kér ide keverni, abszolúte nem kéktúra-specifikus probléma.

Bárhol, bármilyen gyalogos, kerékpáros túrán vagy éppen az utcán előfordulhat ez.

Előzmény: hörpölin (38912)
hörpölin Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38912

Az egyéni beállítottság kérdése, ki mennyire fél/tart a kutyáktól. Én például széles ívben teszek rájuk, ezt valahogy ők is érzékelhetik, mert soha nem volt még kutyakonfliktusom, pedig régóta járom már a falvakat. Nyilván én se tudnék védekezni egy szándékosan rámuszított harciblöki ellen, de ilyen viszont még nem fordult elő. És mivel mindenki máshogy viszonyul az ebekhez, ezért nem is adhatunk egymásnak használható tanácsokat. Szerintem.

 

A bélyegzés kérdésköréről: A két és fél OKT teljesítésem során eddig durván 400-szor kellett pecsételnem. Egy alkalommal nem sikerült. Mennyi is ez arányában? 0,25%? Aláírom, kell rendelkezni infókkal a stemplik fellelhetőségéről meg kell némi talpraesettség egy-egy stempli felhajtásához, de nem értem, miről beszélnük? 

Előzmény: Törölt nick (38910)
hörpölin Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38911

"Számodra szerintem két túranap is elég lenne, és hátha megjönne a kedved a pecsételgetéshez."

 

Ez a pecsételés érdekes egy dolog! Ahogy nem is olyan régen elfilozófálgattam "odahaza" róla, én most jutok el lassan arra a szintre, hogy ne pecsételjek az Országos Kéktúrán! Persze a harmadik bejárást még végigstemplizem, de aztán abbahagyom. A pecsételés és az igazolás nekem megköti a kezemet (illetve jelen esetben inkább a lábamat), hogy tartanom kell a kiírásban szereplő útvonalat. Én pedig ezentúl szeretnék inkább csalinkázni, más útvonalakat választani, olyan helyeket is felkeresni az OKT vonzáskörzetében ahová már nem célszerű kitérőkkel menni, inkább egy másik útvonalra lenne értelme felfűzni őket. Az pedig már nem az Országos Kéktúra lenne, legalábbis az én olvasatomban nem az. Ezért aztán jelvényt sem kívánok kérni érte. 

 

De az az első, a 4097-es sorszámú teljesítés az nagyon fontos a számomra. Azért, mert elmondhatom azt, hogy igen, végigjártam az útvonalat. Nem egyszuszra, egyik végétől a másikig, hanem kisebb szakaszokra bontva, de szándékosan egyetlen lépést sem kihagyva belőle! A GPS felmérés meg jó volt arra, hogy tényleg méteres pontossággal járjam végig az útvonalat, még véletlenül se hagyva ki belőle egyetlen métert sem. Erről szólt a második bejárásom nagy része, meg a harmadik eleje. De most már szeretnék egy kis szabadságot! :-)

 

Éppen ezért én senkit sem akarok elítélni, még csak megszólni sem azért, mert úgy dönött, ő nem akar pecsételni az útvonalon. Ugyanis lehet, hogy ő már ott van azon a szinten, amit én csak most értem el, 10 év kéktúrázás után. :-D

Előzmény: Törölt nick (38905)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38910

tingatinga, csak öt perce nézeget a linkedet, de ez öngól volt, akárhogy is nézem:)

 

"

Beérve a faluba éppen falunapok voltak. A bélyegzõ hely zárva. Egy étteremben kértem bélyegzést. Itt okoskodott egy pacák, hogy mért nem megyek vissza

oda, ahonnan jövök (mert oda mentek ki vásározni), ha bélyegzõ kell. De szerencsére a vendéglõs nõ normális volt, és elrendeztük a bélyegzést.


"

Előzmény: Törölt nick (38909)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38909

Na erről beszélek...:) 

 

Az általad javasolt hadidokis link, első bejegyzés, amit megnyitottam (a "túlsó" végéről, mert én is onnan indulok): "A bélyegzõ hely még nem volt nyitva, így másnap jöttem vissza autóval bélyegeztetni. A kivezetõ szakaszon majdnem megettek a kutyák, de aztán mégsem…"

 

Ezeket akarom elkerülni. Egy háromnapos szakaszolás alkalmával biztosan eljátszható a másnap visszaautózok, de egy 45 napos folyamatos során NEM. Értem, hogy ekkor jó a fénykép is, de én tényleg nem akarok ezzel foglalkozni, gyalogolni szeretnék.

 

A kutyáshoz nincs mit hozzáfűznöm:) Annak ellenére, hogy próbáltok meggyőzni az ellenkezőjéről, eddig nem találtam olyan kéktúrás blogot, ahol legalább egy alkalommal nem emlegették volna a kutyákat. Persze ez nem gáz, nem félek én tőlük, csak azt próbálom magyarázni, hogy ezek szerint mégsem alaptalan volt a felvetésem...

Előzmény: Törölt nick (38905)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38908

Köszi mindenkinek, nézegetem a linkeket bőszen, amíg még van netem (a héten szolgáltatóváltás lesz).

 

Kioktatás: nem csak rád (tingatinga), hanem úgy ánblokk lehurrogásnak indult mindenki részéről, ami persze a saját stílusomnak is erősen köszönhető. Ezért is gáz kissé a fórum a személyes helyett, mert nagyon félreérthető minden mondat, hiszen nincs mögötte a metakommunikáció:) 

 

Értem az álláspontotokat (a pénzt is, és a mozgalmat is), az enyém ellenben még mindig az, hogy vissza a kezdetek előtti időhöz, marad a tiszta gyaloglás/fotózás. Ha nem lenne jelzés, akkor iránytű szerint mennék. Mivel van, azon megyek, de ígérem, nem fogom baltás jelzésgyilkos módjára lekapargatni őket...

 

(A jelzésfestés is érdekes felvetés. Nagyszerű, hogy van, és hogy rálőcsölték a természetjárókra - anno magam is festettem egyébként, kicsi lelkes koromban. Ha nem végeznék el saját költségen a természetjárók, akkor "társadalmi igény" felkiáltással rátukmálnák az erdőgazdákra, ahogy sok-sok helyen külföldön. Persze nyilván lenne minőségbeli különbség a "magunknak csináljuk" és a "hálistennek, még egy kötelező hülyeség" hozzáállás miatt:) ) 

 

 

annyi baj legyen Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38907
Előzmény: annyi baj legyen (38906)
annyi baj legyen Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38906

"Amiket mondasz a szervezettséghez: és ezek mennek, működnek ma is? Mert régen, a hőskorban működtek, tény."

 

És most is működnek.Az említett R.F. mozgalom például négy éves. Sok egyesület a mozgalmi füzetek árusításából veszi például a festéket a túraútvonalak karbantartásához.
Számomra, bár törvény nem tiltja, egy mozgalom útvonalát csak úgy lejárni, olyan, mint egy teljesítménytúrán nevezés nélkül elindulni. A füzet árával támogatod a kiírót, a pecsétek megkeresésével, és azok állapotának leírásával támogatod a következő túratásrakat. pont úgy, ahogy ez előtted is megtörtént, azért tudsz történeteket olvasni, majd elindulni, mert mások már megtették mindezt :)

 

A forrásfoglalás is létező dolog, pár éve, ha jól emlékszem, egy baranyai egyesület adott ki egy jó kis leírást, mindjárt előkeresem.

Előzmény: Törölt nick (38904)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38905

Az erdész-vadász-turista aranyháromszögről sok szó esett már, ebbe nem is kívánnék most belefolyni, sokkal inkább biztatnálak a túrázással kapcsolatban egy -két dologra pár linkkel és fotóval.
A 72 km-ről jutott eszembe: még ha jól emlékszem július 28-ig meg lett hosszabbítva a "Kéktúra 60" elnevezésű mozgalom, melynek lényege a 60 km megtétele 60 óra alatt, ami lássuk be nem egy eszeveszetten nagy kihívás, abszolút teljesíthető, és nagyon szép jelvény jár érte, az igazolólap pedig szabadon letölthető a Lokomotív honlapjáról.Számodra szerintem két túranap is elég lenne, és hátha megjönne a kedved a pecsételgetéshez.

  füzetek, pecsétek, jelvények...szerintem ne foszd meg magad tőlük, jó dolgok ezek, véleményem szerint a pecsételgetés rituáléja inkább hozzáad a túrához...a "Kéktúra 60" -as jelvény két nap alatt megszerezhető, postán is elküldik ha kell.Ők a kiírók:

www.lokomotiv.hu


Ha rám gondoltál a "kioktatás" szóval kapcsolatban akkor jelzem, nem ez volt a szándékom, sokkal inkább a negatív sztereotípiák cáfolata amelyek nem tesznek igazán jót egy a kéktúrát elkezdő turista lelkivilágának. Benned is ilyen gondolatokat ébresztettek amilyeneket, pedig sem a pecsételéssel, sem az útvonalkövetéssel, sem a kutyákkal azért annyira nagy gond nincsen a kéktúra során. Sőt még a kisebbségekkel sincs gond, sokkal inkább ébresztenek szánalmat az emberben mint félelmet.Az olvasott és hallott hírek miatt én is tartottam tőlük, egészen addig míg nem találkoztam az ominózus falvakban velük.

Nem tudom kiket olvastál eddig, Hörpölint ismered biztosan.És hadidokit?Vagy Pápics Péter Istvánt? Náluk sok jó és érdekes tapasztalatot olvashatsz a túráról!

www.hadidoki.ini.hu

 

www.kektura.eu

Előzmény: Törölt nick (38904)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.26 0 0 38904

Megnézem ezt a 72km-et. Most csütörtökön egy 30km lesz, majdnem teljes cuccal, kíváncsi vagyok, hogy ilyen hóban/latyakban/sárban mennyire lehet haladni. Aztán ha már éjjel olyan 4-5 fokok lesznek, akkor kell egy akkora három-négy napos séta a teljes a cuccal, mint ez az általad írt út. Arra vagyok kíváncsi, hogy kihagyható-e a felszerelésből a mínuszos hálózsák, mert ha igen, akkor helyette csak két fleece takarót viszek majd. Nagyon nem vagyok fázós alkat, úgyhogy bízom a dologban, óriási helyspórolás lenne...

 

Amiket mondasz a szervezettséghez: és ezek mennek, működnek ma is? Mert régen, a hőskorban működtek, tény. Nekem viszont úgy tűnik, ma már annyi a gátló tényező, hogy az ember kedve elmegy ezektől a dolgoktól. Forrásfoglalásról például nem sokat olvasok manapság:) És amióta ez a rendszerváltás-szerű dolog megesett velünk, és kissé összezilálódtak, majd nem túl megnyugatóan rendeződtek a birtokjogok, kifejezetten visszásnak tetszik, hogy mit szabad - és mit érdemes - bevállalni az erdőben.

 

Teszem azt: amíg maga az erdőgazda gyújtja fel a turistaházat, csak hogy ne kelljen visszaadnia azt az eredeti tulajdonosnak; amíg maga az erdész lövi ki a szarvast a kertjében titokban, aztán még van pofája rendőrt hívni, és feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen; amíg a szemétszedésre összecsődített kisiskolásokat a kerületvezető erdész baszogatja a helyszínen, hogy mit keresnek itt (pedig rendesen leszervezett esemény volt), addig továbbra sem tetszik a jelenlegi erdei társadalmi berendezkedésünk. 

 

(A legnagyobb pofon számomra egyébként ilyen téren még mindig a TeSz: egy közcéllal működő, mindenki számára hasznos szervezetet ennyire legyalázni, hát ez megmagyarázhatatlan.)

Előzmény: annyi baj legyen (38902)
hörpölin Creative Commons License 2013.02.25 0 0 38903

OFF!

 

"Én is kijelölöm, de én egérrel:-)))"

 

Laptopot használok már évek óta, hogy ne legyek helyhez kötve a lakásban. Kedvenc pozitúrám az, ha az ölembe veszem, a lábamat pedig fel a dohányzóasztalra - ahogy most is -, így viszont kicsit nehéz lenne egeret használni. Így aztán inkább billentyűparancsokkal operálok, mert az egyszerűbb. :-)

 

ON!

Előzmény: Güsziológus (38895)
annyi baj legyen Creative Commons License 2013.02.25 0 0 38902

"A jelvény még mindig nem érdekel; - sajnálom, de én már nem hiszek a szervezettségben és a mozgalmakban. "

Pedig a szervezettség, és a mozgalom nélkül nem lennének követhető jelek sem a fákon.
Szervezettség nélkül az erdei pihenőkön több lenne a szemét, mint a hely, ahová letehetnéd egy forrás mellett a hátizsákod. Egy olyan forrás mellett, amit valószínüleg egy túra, vagy baráti közösség foglalt, hogy ne egy eliszaposodott lyukból lehessen vizet vételezni.

A mozgalmak pedig kitűnő lehetőségek, hogy végigvezessenek egy tematika szerint egy, vagy több tájegységen. Én egyszerre többe is belekezdek általában, így, ha az Őrséghez van kedvem, akkor tudom, hogy Kétvölgytől tudom folytatni az Őrvidék turistáját, OKT-ben jön a Vértes, a Kőszegi hegység rejtett kincsei közül egynek a kódja még hiányzik, de most legközelebb azt fogom megnézni, mennyire vagyok a Bakonyerdő ismerője.
Ott laksz a Bakonyban, gyakorlásképpen megcsinálhatod a Rómer Flóris 72 kilométerét, legalább meglesz a felszerelésed éles tesztje :)

Előzmény: Törölt nick (38901)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.25 0 0 38901

Lud: dehogy hazudott:) Elkezdett írni egy science fictiont, amit utóbb komolyan vettek, mint a szcientológusok Hubbardot:)

 

jzp2107: nem nem fogadtam el a tapasztalatokat, hanem a letorkolással vitatkoztam, szerencsére értelmes kompromisszumok születtek. Némi önkritikát hajlandó vagyok gyakorolni: tudom, hogy a stílusom a legtöbb emberből azt váltja ki, hogy hasonlóképpen kinyilatkozzon, amiből vita szokott kerekedni. Értsd: leírom, hogy az eddigi olvasmányaim alapján ez és ez a gond, erre jön valaki, aki kioktat, hogy ez hülyeség, mert ő nem ezt látta. Értem én, hogy nem ezt látta, de attól még mások ezt látták, és én eddig ezeket a másokat olvastam. Persze az új adatok is bekerülnek a nagy közösbe, tehát elfogadom azt is:)

 

A jelvény még mindig nem érdekel; - sajnálom, de én már nem hiszek a szervezettségben és a mozgalmakban. 

 

Pecsételés: na igen, persze...:) Konkrétumot is halottam, még a BTSSz-ben, a "de jó, hogy mentek, vigyétek már el ezt is, nekem most nincs időm"-típusút. Nyilván az is előfordul, amit te írsz, de nem tudok ennyire naív lenni:)

 

A "körömreszelőt" én is csak bohó ifjúkoromban hordtam kívül, azóta nagyrészt rejtve, főleg lakott területen.

 

A két telefon azért kell, mert ha egyedül megyek, akkor kell egy kiskapu a segítségkéréshez baj esetén. Ha ez a rohadt okostelefon is bírná két hétig, mint a régi nokia, akkor csak egyet vinnék. Sajnos viszont az okostelefon is kell, kizárt, hogy 45 napra kivonjam magam a meló alól, még ha ez csak annyiból is fog állni, hogy csekkolom a szerverem állapotát és válaszolok a legsürgősebb emailekre és facebookos megkeresésekre. Ezeket a dolgokat mindenképpen szeretném persze minimalizálni.

 

Szeptember: nem vagyok karcsú alkat, és nagyon tudok izzadni. A szeptember az a hónap, amikor még mindenfelé egy szál pólóban és rövidgatyában rohangálok, viszont este már tudok jól aludni, mert eléggé lehűl a levegő, főleg kint az erdőben. Semmiképp nem megyek előbb, az augusztusi kánikulában hamarabb elpusztulnék a napon, mint a mordori orkok.:) Ráadásul szeptemberi vagyok, a születésnapomat idén az erdőben fogom ünnepelni, gyaloglással:)

Előzmény: jzp2107 (38900)
jzp2107 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 38900

nem tudom a komoly a vagy a komolytalan túrázók közé lennék-e bekategorizálva (akire nem adsz), de azért pár dologra reagálnék (úgyis azt írod, azért jó ez a fórum mert sok a tapasztalt ember, csak aztán azt meg már nem értem, hogy miért nem fogadod el ezeket a tapasztalatokat, na mindegy)

 

> nem egy jelvényért akarom megcsinálni ezt az utat, amit egy szervezettől kapok, amelyet egy egymással vitatkozó bizottság irányít:)

 

mit érdekel engem a vitájuk? megkapom a jelvényt, berakom a cipősdobozba és hideg téli estéken majd nézegetjük a gyerekekkel

mert igen, emlék

szóval én is csak arra biztatlak, pecsételjél! ártani biztos nem árt :-)

 


> Ráadásul nem látom értelmét, tekintve annak a szépen elterjedt gyakorlatnak - és ilyet többször láttam a saját szememmel -, hogy az éppen túrázni nem akaródzó tagtársak elküldik a füzetkéjüket egy lelkes baráttal

 

nem lehet, hogy az éppen nem túrázó társ két hete nem tudott pecsételni és most pótoltatja a haverokkal?

 

 

a csereháti félelmeid szerintem alaptalanok

7 éves fiammal voltam, de semmi attrocitás nem ért

igaz, a 34 centi pengehosszúságú körömreszelőmet póló alatt hordtam

 

 

a Galyatető-Nagyszálló, Nagyirtás-Szent Orbán fogadó tízmilliós autói láttán én is kicsit húzom az orrom, mert tényleg két külön világ a bakancsos túrázás és a "wellness", de igen, hozzá kell szokni (a kollégáim 98%-a wellnessezik, 2% bakancsozik, már aki egyáltalán kimozdul a multiplex-pláza-mekkdönci háromszögből)

azmárinkábbsokkalrosszabb, mikor több órás menetelés után beérsz egy faluba, gyöngyöző soproniról ábrándozol, erre kiderül hogy nincs kocsma :-S akkor már legyen wellneskocsma Tornabarakonyban

 

 

még egy dolog, ezt írod:  Az erdőt szeretem, nem az erdőbe épített "civilizációt".

akkor minek kell 2 telefon és facebook és anyámkínja?

 

az elhatározásért-bátorságért (egyben lejárni) irigyellek, és ha hiszed ha nem, szurkolok!

sajnálom is hogy csak szeptemberben indulsz

nem akarod előrébbhozni? :-)

Előzmény: Törölt nick (38870)
jzp2107 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 38899

szerintem a legalsó lépcsőfokra fel tudtál volna állni :-)

Előzmény: Törölt nick (38871)
Lud Creative Commons License 2013.02.25 0 0 38898

ezt régen olvastam, de az igazat megvallva Byrd soha nem lopta be magát a szívembe. egyrészt kamuzott az Északi-sarki repülőúttal (nem pecsételt, ha-ha :), másrészt az "egyedül" bevállalása ésszerűtlen és értelmetlen volt szerintem. még szerencse, hogy a társai mintegy függelemsértést gyakorolva megmentették az életét az admirálisnak.

ha már hideg kontinens Huntford: Scott és Amundsen c. könyve kissé érzelmileg túlfűtött, de szintén tankönyvszerűen írja le, hogyan és hogyan ne készüljünk merész vállalkozásra. ez is egy kedvencem.

Előzmény: Törölt nick (38892)
Lud Creative Commons License 2013.02.25 0 0 38897

ajaj. ez valóban csúnya elírás  a részemről.

Előzmény: hörpölin (38887)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.25 0 0 38896

Igen, tudom, de annyira nagyon rég írtam már hosszan, hogy azt hittem, nincs már ilyen az indexen... Hát nem fejlődtek semmit... :) 

Előzmény: hörpölin (38894)
Güsziológus Creative Commons License 2013.02.25 0 0 38895

"...kijelölöm az egészet..."

Bölcs gondolat.

 

Én is kijelölöm, de én egérrel:-)))

Előzmény: hörpölin (38894)
hörpölin Creative Commons License 2013.02.25 0 0 38894

"Hát ez nem gyenge, ráadásul futva... Na én ezt azért nem fogom:)"

 

Ha javasolhatok valamit: ne is tedd! Félreértés ne essék: Szarvas Mátyás sportteljesítménye egyedülálló, de szerintem pont a kéktúra lényege sikkadt el a futása közben, vagyis az, amit az Országos Kéktúra kiírása meglehetősen vonalasan így ír le:

 

"Az Országos Kéktúra (OKT) célja: hogy a túra résztvevői az útvonal végigjárásával rendszeres sporttevékenységet folytassanak és egyúttal képet alkossanak hazánk életéről, fejlődéséről, természeti szépségeiről, bete­kintsenek különféle tájaink életébe, mindennapi munkájába, megismerjék hazánk nagy részének történetét, föld- és vízrajzát, évszázadok alkotásait."

 

Én legalábbis úgy vagyok vele, ha elmegyek valahová, akkor ott látni is szeretnék valamit, megismerni a vidéket, a látnivalókat, az embereket, nem pedig csak átmenni, átszaladni rajta. Dehát itt mindenképpen igaz az általam nemrégiben ideidézett LGT nóta: Mindenki másképp csinálja... :-D

 

Egy tanács az eltűnő hsz-ekhez:

Én már régebb óta azt csinálom, hogy mielőtt elküldöm a hozzászólást, kijelölöm az egészet (Ctrl A), aztán nyomok egy Ctrl C-t, és csak utána bökök az "Elküldöm" gombra! A fórumszoft nem szereti ugyanis, ha sokáig bíbelődik a hsz-t író, tapasztalatom szerint úgy 8-10 perc után "elfelejti" a beírást! Így viszont megmarad az egész a "Vágólapon", ami aztán újra hasznosítható! Ez a plusz 2 sec sok szentségeléstől óvott már meg!

Előzmény: Törölt nick (38893)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.25 0 0 38893

Hát ez nem gyenge, ráadásul futva... Na én ezt azért nem fogom:)

Előzmény: asciimo (38888)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!