A MSZ EN 590 szabványnak megfelelö magyar gázolajak legfeljebb 200mg/kg vizet tartalmazhatnak.
Ès ezeket ellenörzik is, ti is bármikor bevizsgáltathatjátok, ha valamelyik kúttal szemben bizalmatlanok vagytok, aztán lehet pereskedni, persze aki veszt, az fizet :-)
De, a víz keverhető a gázolajjal, és a benzinnel is, de kell hozzá valamilyen segédanyag, pl. alkoholok (denaturált szesz). És így is keverik bele. Az üzemanyagokhoz kötelezően előírt mennyiségben adagolnak pl. E85-öt, aminek természetesen van víztartalma is. A gázolaj megengedett víztartalma 0,02%, ami nagyon alacsony, de sok tőlünk nyugatra lévő országban ez akár két számjegyű % is lehet. A víznek kis mennyiségben ismert az üzemanyag levegő keverék égését katalizáló hatása, ezt használják ki a vízmotoros sarlatánok, amikor bemutatják, hogy akár 40%-os víztartalmú üzemanyag-víz keverékkel is megy a motor, csak épp majd 40%-kal többet is fog fogyasztani.
Ha tengerszint feletti 1500 méterröl indulok egy pont felé ami a tengerszint felett csak 200 méterrel van, akkor 5-öt eszik a kocsim, ellenkezö irányban 7-et. Ha az uralkodó széliránnyal megeggyezö irányba megyek, akkor 6-ot eszik az autóm, ha vele szembe, akkor 6,5-öt. Ha nincs forgalom és tartom a tempót, akkor 6-ot, ha állandóan fékeznem és gyorsítanom kell, akkor 7-et.
Ezeked kedvedre kombinálhatod is és kijön 4,5-9 liter között bármi...
Ez meg fizika, hogy ezt sem tanultad? Nem baj, ettöl még mindenki jó valamira, ha másra nem hát elrettentö példának :-)
Valóban nem keveredik, nem úgy ahogy gondolja mindenki."
Sehogy sem keveredik, ez kémia. Hogy olyat nem tanultál az nem baj, csak ne terjeszd a marhaságaidat...Azonnal leülepszik az aljára, próbáld ki egy átlátszó üvegben. Össze is rázhatod.
Néhány HSZ-al lejjebb egy nagyobb HSZ-omban pont ezt feszegettem, és a "kollégák" meg szeretnének cáfolni.
Hozzáteszem gyorsan mindent amit leírtam, én magam tapasztaltam, vagy hallottam egy injektorostól.
A vizes gázolajhoz annyit tennék hozzá:
Valóban nem keveredik, nem úgy ahogy gondolja mindenki.
Volt egy kamionunk, egyik kolléga, vizet nyomott, hozzá, hogy az átlaga jó legyen.
Nem ment az autó, mikor valaki más ült rá, ezért a teljes készletet cirka 800litert lefejtettünk, és IBC konténerbe raktuk.
Négy hét alatt tudott úgy szétválni a gázolaj és a víz, hogy vissza lehessen nyerni kb 5-600liter gázolajat.
Szemeteshez gázolajhoz annyit tennék hozzá:
Minden kamionunk rendelkezik úgynevezett sivatagi szűrővel, kb 1,5liter a kapacitása. Ez kb 3tankolás alatt képes egynyolcad-egynegyedig telni szeméttel.
Sz@r gázolaj, más anyagok:
Ha Párizsban tankolunk, 700km-t megy el a kisbuszunk.
Ha Németben tankolunk 750-800Km-t megy el a kisbuszunk.
Ha Magyarba tankolunk 670-700Km-t megy el a kisbuszunk.
Elvileg lehet, bár ha régóta ilyen akkor azért nem biztos. Szét kell szedni és addig tisztítani féktisztítóval és kefével, amíg nem jár könnyen újra a dugattyú.
Urak, szorít a bal hátsó fékem. Már nyáron észrevettem, hogyha enyhe lejtőn leveszem a fékről a lábam, nem gurul el, ahogy korábban. De most mentem egy nagyobb távot és utána meleg volt még a felni is. Lehet ezt házilag gyorsan megbütykölni? Bosszant, mert februárban cserélték mindkét hátsó tárcsát és a betéteket.
Én kb 2 hónapja vezettem az M6-ot mikor rájöttem, hogy bármit csiálhatok ez az autó eszik mint állat, a legóvatosabb járkálás melett 6.5, de 40-50 km után meguntam és odakináltam neki 4.-ben..........8l.Ez van!Az otthoni gázolajjal +1 liter. Nem tudom itt kint Au-ban, mit raknak bele, vagy vesznek el az otthonihoz képest, de + 1 liter! Elötte Cliom volt 1,2 16V csak hogy kapcsolódjon a Francia témához, az is többet evett az otthoniból, de azt bárhogy kültem ( max 170 5500/ perc! ) 6,5-5,5 nél nem tudott többet enni.Azt az egyet sajnálom csak.Hármunknak kicsi volt, na meg a sok elektromos zűr 118Km-el adtam el első tulaj voltam.A habot akkor rakta fel mikor kigyulladt a bajuszkapcsoló.... Azóta van poroltó a kocsiban.
Én azt találtam ki hogy tankolok, azt átrakom a BC-t az órára:)
Így nem arra pillantgatok percenként, és nem bosszant.
Én is valahogy így lennék vele,hogy nyomom azért,csak kissé rapszódikusan sikeredik,és azthiszem tudom vezetni ezt az igen szűk "hasznos" tartományban hasztnálható díeselt,pedig nem(oszt így 6,4-6,8 lityi az átlag mérve).Szóval szerintem,fel ér egy művészettel a vezetése...
Budapesti vagyok, volt már, hogy két tankolás között szinte csak itt ment az autó és akkor se volt több. Igazából nekem kb ugyanannyit fogyaszt mindenhol az autó, mert lakott területen kívül elég tempósan közlekedek. Mindig ki akarom próbálni, menngyit fogyaszt az autó 130cal autópályán, de valahogy sose visz rá a lélek :) Egyszer mentem 250 km-t százzal, de akkor egy matrac volt a tetőcsomagtartón és valami 11 litert fogyasztott az autó :) Megállapítottam, hogy a matrac légellenállása kb annyi lehet, mint az autóé.
Városban minden lehet. Én sem vagyok nagyvárosi, de ültem má olyan autóban és csak lestem, hogy az átlagsebesség mérö 22km/ó-t mutatott. Állandó dug´kban, nyomod neki-fékezel. Simán lehet 9 liter bárminek a fogyasztása...