Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2009.09.05 0 0 7633
Íme, miért aggódom, hogy két hét múlva még legyen hasznavehető füge.
ninovarga Creative Commons License 2009.09.05 0 0 7632
Elnézést, nem tudtam a történetet, azt hittem, hogy nem hajtott ki és azért vetted (húztad?) ki csemete korában. Nem lehet, hogy valamilyen rágcsáló kártevő rágta körbe a kérgét, vagy magát a törzset? Mert ha ki is hajtott, a földben maradt része pedig élve maradt, akkor ilyesmire is lehet gyanakodni. Most egy oltásra váró alanyod van.
Előzmény: Eztmosthogy? (7630)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.05 0 0 7631
A neve el is árulja a lényeget. A Hayward, zöld (hagyományos) kivihez hasonló méretű és alakú, de sárga színű gyümölcsöt termő fajta.
Előzmény: Törölt nick (7629)
Eztmosthogy? Creative Commons License 2009.09.05 0 0 7630

Köszönöm a válaszokat. A káki igazából rövid nyári kizöldellés után őszre elszáradt, tavasszal hiába vártam feltámadását. A szára középen barna volt. Mint egy földbe szúrt pálca, olyan könnyen jött ki a földből, semmi ellenállás, gyökér sem jött vele, ezért gondolom, hogy már korábban tövig elpusztult. Mindenesetre bíztató, hogy gyökérről ki tudott hajtani, pedig egyéb, a helyére telepített egynyári növények is árnyékolták. Örülök, hogy lotus az alany, az olyan előkelően hangzik, ha vendégek kérdezik majd, nem kell azt mondanom, "visszapusztult káki", azt mondhatom, "ez egy lotus..." Az olajfa teletetésére elméletben edzek, nem lesz egyszerű végleges megoldást találni, nem tudok köréje sem meleg- sem hidegházat építeni. Talán, ha a növekedését kontrolálni tudnám, bebugyoláláshoz alkalmas keretek között tarthatnám. Mi lenne pl., ha egy függőleges husángot hagynék meg belőle, az oldalvesszőket minden ősszel lenyesném, így egy hosszában feltekert polifoam matrac védhetné a fagyoktól?... Termővesszőt meg hozhatna minden évben újakat. Valahol olvastam, hogy helyenként a vesszőkkel együtt vágják le a termést, így könnyebb lehozni a sziklás hegyoldalról... Persze, lehet hogy butaság az egész, mert mi van, ha csak másodéves vesszőkön terem? Aki jobban tudja, igazítson helyes irányba, megköszönöm! A nashi és a csupasz kivi érési idejére még várom a választ, tisztelt fórumtársak! Csak azt ne írjátok, hogy amikor beleharapok, és ízlik! Ha két szem japán körte az egész termés, ez ugye nem célravezető...

További jó kertészkedést!

Törölt nick Creative Commons License 2009.09.05 0 0 7629
Megkérdezhetem,hogy mit kell érteni azon,hogy sárga kivi?
Előzmény: ninovarga (7627)
Floo2 Creative Commons License 2009.09.05 0 0 7628
Hát ha csak alma meg körte van a területen akkor a "nem nagyon fagyott itt még ki semmi" nem sokat ér ebben a vonatkozásban, a pár száz méterre lévő füge is lehet becsapós.
Tudsz valami koordinátát mondani, vagy utca vagy bármi irányadó (földút, kereszt, épület, erdő stb.), aminek segítségével megnézhetem a térképen, hol fekszik a területed?
Előzmény: multiplas (7624)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.05 0 0 7627
A sárga kivik természetesen megvannak, egy konyhakertben egy gladióluszsor tövében "nyaraltattam át" őket. Így, a nagyra nőtt virágok segítségével, láthatóan sikerült megoldanom az árnyékolást is. Épek és egészségesek.
Előzmény: Eztmosthogy? (7623)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.05 0 0 7626
Ha az olajfát megfelelően telelteted, jövőre már értékelhető termés lehet rajta.
Előzmény: Eztmosthogy? (7623)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.05 0 0 7625
Az általunk legtöbbet tárgyalt mindhárom növényfaj esetében könnyen elkövethetjük a tetszhalott eltemetésének végzetes hibáját.
A kákinál gyakran előfordul, hogy nagyon későn hajt ki, ezért ültetés után türelmesnek kell vele lenni és minél inkább nem hajt, annál inkább gondoskodni a vízellátásáról, rendszeres öntözéssel. Tavasszal erről volt is szó és többen számoltak be róla, hogy az élettelennek hitt példányok egyszer csak kihajtottak és meglepően rövid idő alatt szép hajtást fejlesztettek.
Saját példaként megemlítem, hogy az itthon a kertben lévő, jelenleg három és fél méter magas, több éve termő példányom az ültetés évében június végén hajtott ki. A hegyen egy gyökérrel alig-alig rendelkező kis Hana fuyu csemete az idén júLius közepén levelesedett ki.
A Nálad bennszakadt gyökérmaradványokból kihajtott lotus természetesen beoltható lesz, de azt ajánlom, hogy ha minden hajtást be is oltasz és meg is ered, csak egyet hagyj meg belőle, mert különben egy kezelhetetlen növényed lesz.
Hasonló hibát követ el a türelmetlen kertész a tavasszal csekély életjelet mutató, részleges fagykárt szenvedett fügével, ha levagdalja a száraznak ítélt ágait, vagy egyenesen tőből letarolja. Létezik olyan mértékű fagykárosodás, ami csupán a növény későbbi indulását okozza, úgy, hogy alig van rajta elhalt rügy.
Ezért a fügével is a végletekig ki kell várni!
A megelőző éven ültetett és agyonöntözött, agyonnitrogénezett kivi esetében előfordulhat, hogy a kérgén fagyrepedés keletkezik. Ezt sem kell kihúzni, kivágni, megsemmisíteni, mivel gyökérről ki fog hajtani és ugyanolyan fejlődést fog produkálni, mintha egy alsó rügyre visszametszettük volna. Miután újra kihajtott, csupán arra kell ügyelni, hogy az előző évben elkövetett hibát ne ismételjük meg vele.
Előzmény: Eztmosthogy? (7623)
multiplas Creative Commons License 2009.09.05 0 0 7624
Kicsit árnyalódott a terület adottsága. Tegnap beszéltem a szomszéddal, elmesélte, hogy nem nagyon fagyott itt még ki semmi, bár a telepítésnél füstöltek néhány fagyosabb éjszakán és felhívta a figyelmem az érett fügékre tőlem pár száz méterre.
Lesz ebből valami :-)
Előzmény: Floo2 (7533)
Eztmosthogy? Creative Commons License 2009.09.04 0 0 7623

Üdvözlet mindenkinek!

Nyáron csak próbáltam követni a fórumot, de időhiány és a sok hozzászólás miatt sokszor lemaradtam. Most pár kérdésem lenne, mivel történt egy s más a kertben, ami szakértő véleményt kíván. Érik a nashi körte (mindösszesen 2 db), már öklömnyiek, szeretném tudni, mikor szedjem le? Ugyanez a helyzet a (valószínűleg) issay- kivi esetében is, lehet, lesz egy maréknyi termése, csak nem tudom mikor? Akinek van ilyen fajtája, kérem segítsen, mikor számít érettnek ez a csupasz kivi? Most ujjbegynyiek, haragos zöld a színük és kemények, a madaraktól hálóval védem. A fityeházi olajbogyók még tartják magukat, egyiken (talán a Leccino fajtán?) egy szem termés mutatja magát, most kb. borsnyi, beérik ez még, vagy csak a jövő év termésének ígéretét lássam benne? Az egyik káki csemete tavasszal elköszönt, nem hajtott ki, kihúztam. Helyén,  most vettem észre, talán gyökérről kihajtott a vad alany pár egy-két araszos vesszőt. Mit tegyek velük? Lelkesít az életre valóságuk, de termést várhatok tőlük? Olasz import, Fityeházán keresztül érkezett, nem tudom mi lehetett az alany? A nemes részt szerintem kihúztam amikor elszáradt. Lehet, hogy felnevelem és majd áganként oltok rá különböző fajtákat... igazi "Frankenstein-káki' lesz... A topik találkozó szombatján valószínűleg ott tudok lenni, kérem, fogadjátok feltételes jelentkezésemet! Kedves Nino, megvannak még a sárga kivik, amiket tavasszal kértem, de őszig nevelőbe tettél? Nem lakom olyan messze, ha topik találkozó mégsem jönne nekem össze, le tudok értük ugrani valamelyik másik hétvégén is. Majdnem elfelejtettem, az egyetlen igazi sikertörténet (már nekem) a perui földicseresznye. Embernyi bokrokká nőttek és sok kis lampion igyekszik megérni rajtuk a fagyokig.  Erről spec. tudom, hogy csak akkor ajánlatos megenni, ha már a külseje száraz... Köszönet a magokért CBNora-nak!

 

További jó kertészkedést (holnap) !

ninovarga Creative Commons License 2009.09.04 0 0 7622
Igen, a találkozón mindent meg tudunk részletesen beszélni.
Előzmény: Mediterránum (7620)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.04 0 0 7621
A szövegben a következő hangzik el:
"...torba e stallatico e anche una piccola quantitá di sabbia che migliora il drenaggio..."
azaz: tőzeg és istállótrágya meg egy kis mennyiségű homok is, ami javítja a vízelvezetést...
Nem tudom megállni nyelvészkedés nélkül:
A 'stallatico' az istállótrágya, ami a 'stalla' (istálló) szóból származik. Gondolom, mindenkinek feltűnik a hasonlóság. Ennek az a magyarázata, hogy szinte minden európai nyelvben a gót eredetű 'stalla' valamelyest adaptált változata jelenti az állatok tartására szolgáló épületet. Latinizáló kifejezéssel, olasz mintára mi is hívhatnánk az istállótrágyát akár "istallátikum"-nak is.
Még egy nyelvi érdekesség:
az 'istálló' szó ugyanabba a tipológiába tartozik, amelyikbe az 'iskola' és a régi alakjában 'iskátula' (skatulya) szavak. A kölcsönző nyelvekben szókezdő 'i' nélkül állnak, de a magyarban kapnak egy ejtéskönnyítő indító magánhangzót, ami furcsa módon az olaszból származik.
Az olaszban az 'in' (-ba -be -ban -ben) prepozíció után fakultatív módon betoldható az az i hang az ilyen típusú szavak elejére pl. 'in iscatola', ami aztán a magyar istállón és iskolán végérvényesen rajtafelejtődött.
Előzmény: sbubu (7619)
Mediterránum Creative Commons License 2009.09.04 0 0 7620
Ennek a fügének a dugványát a Budapesti Füvészkertből hoztam, tehát nem arról a növényről származik. Szeretném megkérdezni, ha mentek esetleg Olaszországba és ha elmehetnék veletek légy szives szolj majd. Legközelebb a topiktalálkozon megbeszéljük.
Előzmény: ninovarga (7606)
sbubu Creative Commons License 2009.09.04 0 0 7619
Szia Nino, Üdv Mindenkinek !

Az olasz filmecskében a kivi ültetésekor a helyi "Bálinto-gazda" milyen anyagokat szór az eredeti talaj helyére ? Az egyik összetevőként trágyát saccolok, de a legelső perlites-tőzegre hasonlító és az utolsó fehéres por szerű anyagokra lennék kíváncsi....
Erről ejtenek szót a filmben ?
Előzmény: ninovarga (7595)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7618
... aztán éjfélig tartó, kisebb disznóöléssel felérő halpucolás és elhelyezés annak a hűtőládájában, akinél még volt némi hely. Minden héten háromszor hal az étrendben két család részére...
Előzmény: Floo2 (7617)
Floo2 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7617
Hogyne, az elfelejthetetlen. Amikor mi szoktunk bemenni csónakkal 8 után, akkor a legtöbb horgász már kifelé jött, és mind sóhajtozva mondogatták, hogy nem megy a hal, nem fogtak semmit. Mi együttérzően bólogattunk, nyugtáztuk, majd bementünk a helyünkre (a sziget vagy a hátsó hely), bedobtunk fél 9-kor, és 3/4-ed 9-kor kapás volt. Ha meglett, mentünk haza, ha nem, megvártuk a fél 10-es kört. Általában időjárástól függően mindig 3-5-8 kilós ponttyal mentünk haza, miközben a kifelé menő horgászok panaszkodtak, hogy nem fognak semmit.
Előzmény: ninovarga (7615)
groowe Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7616

sziasztok!

 

nem tudjátok hol lehet megbízható kivit kapni?ma voltam egy kertészetben,volt kivi csak azzal ámítottak,hogy ehhez nem kell másik mert ez egyben porzó és termő is.ebbe az volt az érdekes,hogy némelyiken volt a nőstény némelyiken meg a hím ivar jele,de a legtöbben nem volt felcimkézve.az már más kérdés hogy 6500 ft-t kértek 1 db-ért,és eu import volt.

szóval ha esetleg tudja valaki hogy hol lehet venni kérem írja meg az emailomra :

bartazs kukac hotmail pont com

ninovarga Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7615
Hát igen, gyerekkorodban volt az az esti pontyozós időszak a szigeten, amikor olyan pontosan érkeztek, hogy az úszó figyelése nélkül, egy pontos óra alapján is sikeresen vághattunk volna be az "időpontjukban". Emlékszel még a 3/4 9-es kapásra?
Előzmény: Floo2 (7614)
Floo2 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7614
A 3/4-ed 9-es kapás meg most kellene, hogy legyen :)))
Előzmény: ninovarga (7612)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7613
A "pontyemelés" értelmezése nem-horgászok részére:
Amikor a pontyok már megjelennek az etetésre a horgászhelyen, de még van bőségesen etetőanyag a környéken, az úszó néhány lassú, óvatos felemelkedése jelzi, hogy a horgon lévő csalit is kóstolgatják, de a könnyen felhörpinthető etetőanyaggal szemben kissé gyanúsnak tűnő falatot még kiköpik, vagy visszaejtik a szájukból. Ezek a pillanatok nagyon izgalmasak, mert a halak jelenléte egyértelmű, csupán percek kérdése, hogy mikor hörpinti fel a csalit egy kapitális példány és az akasztás után úgy indul el, mintha a horgot a gyorsvonat utolsó kocsijába akasztották volna.
Előzmény: ninovarga (7612)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7612
Lehet, hogy a film készítői monitorozzák a véleményeket és ők tesznek majd valamilyen korrekciós kiegészítést. Egyelőre várjunk türelemmel a "kapásra" jó horgász módjára. Az első próbálkozó "pontyemelés" már megvolt.
Előzmény: ninovarga (7611)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7611
Nem is sejtik, hogy egy kémlelőnyíláson keresztül lessük őket innen Magyarországról.
Előzmény: ninovarga (7610)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7610
Mindenesetre sikerült a nyulat kiugratni a bokorból. Most majd meglátjuk, milyen szinten áll Olaszországban a hobbikertészek tudománya.
Előzmény: ninovarga (7609)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7609
Nem akarom elsietni a dolgot. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a kérdést feltevők és a szakszerű választ adók számaránya.
Előzmény: Béla1007 (7608)
Béla1007 Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7608

Szia Nino!

Akkor légyszíves "kioktani" már az olaszokat hogyan is kell a kivit metszeni :)))))))))))))

Jöhetnek Fityeházra tanúlni !!Írd meg neki hogy nemsokára lesz forumtali jöhet okosodni !!

Ezek szerint ott sem vágja mindenki hogy mifán terem a kivi !!

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7607
A fügére értettem. A szomszéd ház előtt van két nagy bokor, de mivel télen voltunk ott, a fajtáját nem sikerült beazonosítanom.
Előzmény: ninovarga (7606)
ninovarga Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7606
Tibor, ez a fajta azonos a szomszédod nagy fáiéval?
Előzmény: Mediterránum (7605)
Mediterránum Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7605
Az edényes fügém másodtermése is beérett, jövöre szeretném a szabadba kiültetni.
Jozso48-tól kapott télálló narancs, és mandarin ágakat Poncirus Trifoliatára szemeztem és oltottam. Nagyon jól sikerültek, néhány év múlva kiültetem, talán egy újabb termő mediterrán növény a szabadba kiültetve is teremhet.
Kinek esetleg van tapasztalata ezzel kapcsolatban kérem írja meg.

oltványok

oltványok2

füge
ninovarga Creative Commons License 2009.09.03 0 0 7604
Közben megjelent a második hozzászólás az olasz kivis film alatt. Egy Silvio nevű hozzászóló egyetért a hozzászólásommal és szeretné megtudni, hogyan is kell a kivit metszeni.
Előzmény: ninovarga (7583)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!