Keresés

Részletes keresés

nagypapi Creative Commons License 2013.03.06 0 0 38979

"Elmellőztünk egy ideiglenes tavacskát, mely még fagyosnak tűnt (nem mentem volna rá)"

Erről van szó:

 

Jesper Olsennel észrevételeztük, hogy a Cs500 régi kódjai helyenként megváltoztak, azaz a kitűzött laminált lapon (már ahol volt)  más lehet a kód (de nem feltétlenül). Az is furcsa volt, hogy miért épp ott vannak a kódok, ahol.

Persze mint kiderült, a Hármashatár-hegyet és a Kerek-Bükköt nagyon régen érintette a Kéktúra, csak aztán elvitték innen. Talán éppen a benőtt utak miatt. De a kód ittmaradt.

Mindenesetre megnéztem a régi kéktúra füzetemet (kiadási dátumot nem találtam benne), abban még ez az útvonal szerepel, illetve berajzoltam magamnak az újat, amerre akkor ment, mikor arra jártam.

Akkor még nem szám-kódok voltak, hanem matricicák. Be is ragasztottam anno néhányat a füzetbe igazolásként, íme:

 

Előzmény: Jesper Olsen (38976)
Jesper Olsen Creative Commons License 2013.03.05 0 0 38978

Ezek a bozótok már csak ilyenek... :-)

(és nemcsak a kabátot akarták)

Előzmény: emgergo (38977)
emgergo Creative Commons License 2013.03.05 0 0 38977

"az ortodox útvonalkövetést a növényzet nem tette lehetővé"

 

Rólatok is le akarta tépni a kabátot az acsargó bozót?

 

 

Előzmény: Jesper Olsen (38976)
Jesper Olsen Creative Commons License 2013.03.05 0 0 38976

Az ígéret szép szó…

 

Hetet egy csapásra – úttalan csapásokon (is) a Cserhát 500-asok nyomában

 

Öt év szünet után, Nagypapi Naszályos túrabeszámolóján (38548) felbuzdulva tértem vissza hűtlenül elhagyott mozgalmam, a Cserhát 500-as csúcsai folytatásához. Január elejétől zajlottak az időpont-egyeztetések, végül március 3-ára esett a választásunk. Sajnos más nem érdeklődött e „népi kezdeményezés” iránt (lehet, hogy valamit sejtettek?).

 

Kilenc évvel ezelőtt (nyáron!) már próbálkoztam a Garáb és Nagybárkány közti szakasz közelében lévő pontok (kódok) begyűjtésével, most azonban Nagypapiék társaságában „biztosra” akartam menni, így örültem, amikor megtudtam, hogy GPS-t is viszünk.

Nagypapival és Kispapival Veresegyház vasútállomásán találkoztunk, onnan autóval elég hamar megérkeztünk a kedves, csendes kis cserháti faluba, Garábra – annak ellenére, hogy az odavezető utak egy része minősíthetetlen állapotban van (szerencsére megúsztuk a tengelytörést). Néhol viszont meglepően jó állapotú, frissen aszfaltozott szakaszok javították az összbenyomást. Útközben „mozgalmi témákról” beszélgettünk.

 

Némi öltözködést, szerelvény-igazitást követően (kamáslik felvétele) nekiindultunk a Garábi-nyereg felé vezető kék négyzet jelzésen, természetesen felfelé. Először –meglepő módon- egy betonozott úton haladhattunk, de ennek gyorsan vége szakadt és máris ízelítőt kaptunk a ma még ránk váró talajviszonyokból (süppedős sártól a havas-csúszós szakaszig). Elérve a nagy kék országutat, balra tértünk és Nagybárkány irányában haladtunk tovább. Az első négy kódot nagyon simán begyűjtöttük, a második Varjú-bérc és a Köves-bérc között is sikerült átnavigálni úgy, hogy nem tértünk vissza az OKT ösvényére (persze itt már előkerült a GPS). Számomra meglepő volt, hogy a kilenc évvel ezelőtti, kék színnel a fákra festett kódok mellett (vagy helyett) precíz kis laminált lapokon újabbakat olvashattunk le.

 

Újfent visszatértünk a kékre egy rövid szakasz erejéig, majd megkezdtük a három „mumusnak” tartott csúcs megközelítését. Errefelé nagyon sok régi kék jelet láttunk (megemlékeztünk Hobo-bobo-ról, reméljük jókat csuklott), de az ortodox útvonalkövetést a növényzet nem tette lehetővé. Így aztán egy gerincnek tűnő szakasz oldalában haladva értük el a Kerek-Bükk „csúcsát”. Innen némi kilátásunk nyílt déli irányba. Rövid tanácskozás után folytattuk utunkat a Hármashatár-hegy felé, amit egyre nehezebbé tett a 10-15 cm olvadóban lévő hó. Elmellőztünk egy ideiglenes tavacskát, mely még fagyosnak tűnt (nem mentem volna rá), majd egy állandónak tűnő bozótos kényszerített némi kitérőre, ezután azonban már nyugtázhattuk a mai hatodik találatot. Innen a térkép alapján „gyerekjátéknak” tűnt a Nyerges-tetőn lévő kód begyűjtése, hiszen még út is vezet oda… A valóságban nehezen követtük a nyomvonalat, ráadásul latyakos-saras szigetek oldották a havas menetelés egyhangúságát. Az idősebb korosztály cipői eddigre már megadták magukat, egyre kellemesebb lábvízben tocsogtunk. A célpontot így is elértük, ennek örömére ettünk-ittunk.

 

Most már „csak” vissza kellett jutni Garábra. Ehhez visszaereszkedtünk az aktuális kéktúra útvonalára. A völgyben a tavasz jeleként kiszélesedő vízmosás és a turistautat félig birtokba vevő patak, valamint sok sár fogadott bennünket. Bónuszként ismét vissza kellett kapaszkodnunk 500 méter közelébe. Hamarosan egy jelzetlen ösvényre tértünk, melyen elég könnyen elértünk Garáb közelébe (már látszott 1-2 háztető, a templom). Addig azonban a felázott szántóföldön még várt ránk egy kis „finomság”. Cipőink talpa megvastagodott, súlya 3-4 kg-ra nőtt, így caplattunk vidáman a falu felé. Autóba szállás előtt próbáltuk megtisztítani felszerelésünket (ekkor már régen tudtam, hogy mégis csak kellett volna egy váltócipő).

 

Hazafelé egy másik útvonalon mentünk, sok szép kis cserháti falun keresztül (és néhányszor megint szörnyű minőségű utakon), Herencsényben szomjunkat oltottuk egy kocsmában, több oldalról is megnézhettük a szandai várhegyet, Becskén pedig még sorstársakat is láttunk (kamáslis túrázók a kéken). Háromnegyed 5-re értünk vissza Veresegyházra, innen már csak haza kellett vonatoznom.

 

Ezúton is köszönöm a túrát és a kódok begyűjtésének lehetőségét Nagypapiéknak! Remélem, hogy még máskor is lesz lehetőségünk együtt túrázni, akár a topik más tagjaival együtt is.

Előzmény: Jesper Olsen (38936)
_ZE Creative Commons License 2013.03.04 0 0 38975

+1

Előzmény: Lud (38974)
Lud Creative Commons License 2013.03.04 0 0 38974

"Az számít, hogy a természet befogad, hogy nem kérdezi tőled vidám vagy-e, vagy megkeseredett, körbeölel, megnyugtat és otthont ad a maga csodálatos, kemény de igazságos világában."

 

ritkán olvasok ennyire tömören és végtelenül pontosan megfogalmazott gondolatokat a természetjárás szépségéről.


Előzmény: hadidoki (38947)
Bfulop Creative Commons License 2013.03.03 0 0 38973

Nekem már megvan a hörpölin által ajánlott A Kék, Túranapló kezdő kalandoroknak 2008-2010. Azt kell mondjam elég jó, pedig az ára azért..hmm.. elgondolkodtatott... De kedvet kaptam újra a túrázáshoz miatta :) (pedig még csak a 60.oldalnál járok, a java csak most jön igazán)

Viszont én is láttam, hogy a bookline-on már 11ezer..., nem is értem miért, de a kiadónál 6900 Ft, én is ennyiért vettem. Csak keresgelnem kellett a kiadó webshopjában, mert a google nem adta ki elsőre,hanem csak a booklinet. Mindenestre itt megatláltam, úgyh akit érdekel, annak innen célszerű rendelnie:

 

http://bolt.undergroundkiado.hu/a-kek

 



Előzmény: Törölt nick (38969)
hörpölin Creative Commons License 2013.03.03 0 0 38972

a DDK befejése után = a DDK befejezése után

A DDK nem egy tehén, hogy fejni lehessen, legfeljebb a turistát az egyre emelkedő árakkal... :-)

Előzmény: hörpölin (38971)
hörpölin Creative Commons License 2013.03.03 0 0 38971

"Valamiért ilyen okokból nekem is többet adott mondjuk a Csóványos, a NHH, a Nagy-Milic, vagy akár a Karancs is mert nem tud minden hülye felmenni rá autóval, ezekért még küzdeni kell!"

 

A Nagy-Hideg-heggyel most egy kicsit luftut rúgtál, mert oda fel lehet menni a turistaház síbuszával:

http://nagyhideghegy.hu/sibusz

Na és akkor most, hogy utólag megtudtad, hogy a kocaturisták és a sízők, valamint minden pörsenéses arcú gizda kölök fel tud menni oda gépesítve, úgy érzed-e, hogy csökkent az élmény, amit a NHH megmászása és az onnan nyíló kilátás jelentett a számodra? Ugye, hogy nem! 

 

Én is csatlakozom Visztulához, mert nála vagyon az igazság: még egy kocsma sem tud elértéktelenedni - pontosabban egy kocsmához köthető élmény. Hadd mondjak erre egy példát.

 

2010 tavaszán, amikor az utolsó túrát jártam a DDK-n Nádasdtól Írott-kőig, akkor a második nap késő délutánján érkeztem meg Oladra. 35 km-rel a lábamban nem volt már kedvem elballagni pecsételni a Szomjoltó büfébe, ezért a kilátóhoz vezető kurfnit levágva egyből a szállásomra mentem. Másnap reggel megtettem a vargabetűt, de akkor viszont zárva volt a lebuj, ezért továbbindultam Írott-kő felé és befejeztem a DDK-t. Viszont hiányzott az igazoló füzetemből az oladi pecsét! A túra végén visszautaztam a szállásomra (volt még egyéb programom is a DDK befejése után), és este már átöltözve, tréningruhában, papucsban ballagtam át a büfébe. Nem tudom jártál-e már ott, hát erőteljesen egy késdobálóra hasonlított a kinézete kívül-belül, meg a törzsközönsége is! Nem vagyok egy ijedős fajta, de nem akartam háttal leülni a főerőknek, ezért bevonultam a Borsodimmal az egyszem szabad sarokasztalhoz, mivel onnan szemmel tarthattam az egész csehót! :-)

 

Szóval ordas egy hely volt, de nem érzem, hogy akár egy hajszálnyit is csökkent volna emiatt az az élmény, amit a DDK befejezése jelentett a számomra. Mert az élmény nem helyfüggő! 

Előzmény: Törölt nick (38968)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.02 0 0 38969

Olvasgatom az "Országos Kéktúra és akik végigjárták" című könyvet, jól összefoglalja a kéktúra születését és változásait az elmúlt hat évtized során, egy kicsit száraznak tűnhet, mert sok az adat benne, de azért ezzel együtt is érdekes olvasmány, főleg a régi túraleírások.
Ami már az elején feltűnt az az hogy Dr Vízkelety László úr a "Kéktúra mozgalom megindításához és megszervezéséhez" egy fényképpályázat mellett éppen abból a könyből merített ötletet ami nekem is megvan, a Turisták Lapja jubileumi 1938-as összes száma egybekötve bőrkötésben.Eddig is sejtettem hogy értékes kötet ez, de azt nem hogy tulajdonképpen a mozgalom ennek köszönheti a létrejöttét! :-O

Másik könyv:
Ha be akarja szerezni valaki a HEV által ajánlott és Hörpölin által nagyon dícsért "A Kék" című kötetet akkor lehet hogy sietnie kell? Megrendeltem a kiadótól, itt a legkedvezőbb az ára, viszont a Bookline-on már csak 11 600 ft-ért lehet megkapni, talán azért mert jól fogy és nincsen olyan sok belőle? Az áremelésből csak erre tudok gondolni.Alexandrában, Libriben nem lehetett kapni, rendelni sem.

bookline.hu/product/home.action?id=119504&type=22&_v=Toth_Viktoria_A_Kek_Turanaplo_kezdo_kalandoroknak_2008_2010

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.02 0 0 38968

Értem mire gondol asciimo, és valószínűleg Te is.Mikor megmászod kemény munkával, izzadtsággal a Kékest (vagy bármely másik magaslatot) akkor neked valóban meg kellett dolgoznod érte és tudod mit jelent ez, úgy is tekintesz a hegyre. Viszont van abban valami lélekromboló hogy a "17 eves pörsenéses arcu gizda gyerekek felmennek oda autoval" és lám ugyanott vannak mint te, és még akár lekicsinylően is néznek körül, hogy mi ebben az olyan nagy szám, ennyi az egész? És így soha nem is fogják valós értékén kezelni, mert nekik ez 10-15 perc volt kocsival. Ha így vesszük nem is nagy szám a Kékestető.

Valamiért ilyen okokból nekem is többet adott mondjuk a Csóványos, a NHH, a Nagy-Milic, vagy akár a Karancs is mert nem tud minden hülye felmenni rá autóval, ezekért még küzdeni kell! :-)

a Karancson (utóbbi webcam, mi vagyunk rajta)

Előzmény: Törölt nick (38967)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.02 0 0 38963

2700 és 2300mAh nimh GP-k voltak. A többi, amit írsz, megvan (háttérvilágítás, takarékos üzemmód). Az akkuk nem újak (1-2 évesek lassan), de ugyanezeket használom a fényképezőben is, valamiért ott még bírják.

 

Gyanakszom még a térképrajzolásra, mert az a "legtöbb" állásban volt, most visszatettem normálra, a legközelebbi túrán majd úgy tesztelem a dolgot.

 

Az egyik kerékpáros kollegával beszéltem erről, ő azt mondja, a GP neki is ezt csinálja a Dakota 20-ban, ő is azt javasolta, hogy próbáljak másik típust. Eddig azt hittem, hogy a GP egy nagyon jó cucc... :) 

Előzmény: HEV (38960)
hadidoki Creative Commons License 2013.03.02 0 0 38962

Éreteni értettem, de alaposan belebonyolódtam ebbe a mondatba. Mentségül csak annyit: "...nem vagyok egy írói alkat."

Az, hogy én nem járnám le egybe a kéket, ne tartson vissza egy pillanatig se attól, hogy te lejárd! Sok sikert hozzá!

 

Előzmény: Törölt nick (38956)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38961

Dendromániás topiktársainknak sok szeretettel.(különösen annyi baj legyen túratársnak, akiről ez köztudott:-) )

hvg.hu/nagyitas/20130301_fotok_egri_platan_az_Ev_Faja_Europaban

HEV Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38960

Azzal a GPS-el vagy az akkuval valami nincs rendben , simán kellene bírni minimum egy teljes túranapot de inkább másfelet.

Háttérvilágítást mindenképpen ki kell kapcsolni. Takarékos üzemmódra állítani, ha van neki olyan. Akku típust ha lehet állítani akkor NiMh-ra kell tenni akkor is ha nem olyan van benne.

Ajánlott akku tipus:

SANYO ENELOOP 2500 mAh

Maha Powerex Imedion 2400mAh.

Ha mást választanál akkor is 2000 mAh felett legyen.

4-5 lemerítés újratöltés utn kerül a csúcsra, addig kevesebbet bír, bár ez mindre igaz.

Előzmény: Törölt nick (38956)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38959

Volt nálam, de anyira nem éreztem szükségét. Persze úgy a bakancs tovább tartott volna...

Előzmény: Güsziológus (38957)
Güsziológus Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38958

Egy apróság kilátó témában.

Pár évvel ezelőtt volt szerencsém 2 napot a Nagyszállóban tölteni, akkor még keresetem is volt, na és nyugdíjam is. Feleségemnek szintén.

 

Mivel a domboldal, melyen az épület áll, a Kékes felé lejt, csodás panoráma tárul a pihenő szállóvendég elé. A lábainál a 700-as csúcs, melyen egykor a kilátó állt.

Mögötte a Kékes, jobbra a Csór-réti víztározó. "Mindez benne van az árban".

 

Ha valaki arra jár, javaslom, kérje meg a recepciósokat, biztosan beengedik egy kis nézelődésre.

Van napijegy is, ezzel igénybe vehető a wellness, na és a panoráma is, a szauna ui. a szabadban van.

 

Nem tudom, milyen lesz a panoráma a kilátóból, de nekem szimpatikusabb a szilárd talaj, na és a természetes kilátó.

 

 

Előzmény: nagypapi (38954)
Güsziológus Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38957

Köszi a részletes beszámolót.

Eleddig kacérkodtam a Bakonykúti - Bodajk távval, de a képeket látva úgy döntöttem, "nem csak foci van a világon":-(((

 

Javaslom a kamásnit, sokat segít, na és melegen tartja a kényes izületeket.

Előzmény: Törölt nick (38956)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38956

Kedves hadidoki,

 

teljesen félreértetted, nem nekem öngól, hanem annak, aki ajánlotta az oldalad:) Hiszen pont azokról a dolgokról is írsz, amiket én is jeleztem. Végigolvastam a leírásod, nagyon jó, nagyon tetszik, és igen, eddigi olvasmányim közül én is úgy érzem, hogy te állsz hozzám meglátásokban a legközelebb.

 

Én azért akarom egyben, mert most ez lenne az élmény. Darabokban már szinte mindenhol voltam, ahol a kék is megy. Most a lényeg a 45 napos túrán van.

 

Tegnap sétáltam is egyet ennek örömére:

 

http://www.maszogep.hu/index.php/2013/03/01/sarhodgaszt-30-km-en-at

Előzmény: hadidoki (38947)
hörpölin Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38955

Miért lenne udvariatlanság, hogy elfutottál mellettük? Talán hangosan számoltál közben?? Mert az talán egy csipetnyit udvariatlan lehetett, hogy valakire az 1299-es számot olvastad rá a Kakukk előtt! Bár ha énrám bökve tetted volna ezt, én azon is csak derültem volna egy jót. :-) 

 

De fejezzük inkább be, mert ez az eszmecsere inkább a kinizsis topikba való lenne! :-D

Előzmény: asciimo (38949)
nagypapi Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38954

Azért úgy csendben megjegyzem, hogy abból a négyszáz-valahány millióból az ilyenek pótlását, felújítását is meg lehetne oldani. Pedig abszolút a Kéktúrához köthető. Írt a cikk valami szabályozásról, de furcsa, hogy a Badacsony tetején nem gond új kilátót építeni, itt meg igen.

De nyilván fontosabb a galyai turistaközpont...

Előzmény: Güsziológus (38952)
Güsziológus Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38953

Én is azt hittem, hogy itt a tavasz, és jól megfáztam:-(((

Most krahácsolok (egész télen nem volt semmi bajom, még akkor se, amikor egész nap esett és alaposan "beáztam").

Előzmény: jzp2107 (38946)
Güsziológus Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38952

R.I.P

Előzmény: nagypapi (38950)
jzp2107 Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38951

köszi a linket, valamint respect a szerzőnek hogy utánajárt

 

nekem örök emlék marad, mivel az első (és eddig egyetlen) topiktúrán amin résztvettem, itt kaptam meg Múzslától az első túramozgalmi kitűzőmet

Előzmény: nagypapi (38950)
nagypapi Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38950
asciimo Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38949

Egyszer indultam mögöttük, rajt utan fel oraval. De aztan Dorogon valamiert elöl voltam. azt hiszem Kesztölcig 1300 embert számoltam meg. Aztan elmondta valaki, hogy ez nagy udvariatlansag.

Nem is futottam azota :)

 

Előzmény: hörpölin (38948)
hörpölin Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38948

"En meg hol sodortam, hol sodrodtam, hol futottam a tömeg elöl menekülve. Eddig 12-szer :)"

 

Tizenkettő egy tucat! Akkor Te már minden lehetőséget kipróbáltál, egy kivételével: mögöttük még nem mentél! :-D

Előzmény: asciimo (38945)
hadidoki Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38947

Kedves maszogep74!

 

Ritkábban nézek be, ezért kissé késve reagálok.

Úgy érzed öngól számodra ez a lap, ahogyan írtad? Hidd el, nem így van! Egy-egy kiragadott rész nem fedi az egész valóságot.

Olvasd végig, és érezni fogod, hogy ezek nem számítanak. Ahogyan az sem, hogy fáj a lábad, az sem, hogy vízhólyagos a talpad, ahogyan az sem, hogy nem sikerül a bélyegzés, megugat egy kutya stb. Ami számít az az, hogy a természet részévé válhatsz arra a néhány napra. Az számít, hogy a természet befogad, hogy nem kérdezi tőled vidám vagy-e, vagy megkeseredett, körbeölel, megnyugtat és otthont ad a maga csodálatos, kemény de igazságos világában.

Kicsit rokon lelkek vagyunk, talán valamit megértek a világodból. Ha téged nem érdekel a bélyegzés, hát ne bélyegezz, kerüld el a kutyákat, az embereket, de hidd el ez is része a kalandnak. Ha mindent kihagysz, mi marad? A túra így kerek! Én sem a kitűzőért gyalogolok, bélyegzek, de ha adják átveszem és büszke vagyok rá. Ennyivel tartozom az alapítóknak, és megdolgoztam érte. Én is szeretek egyedül túrázni, magányos farkasként jellemezném magam, de nem vetek el magamtól semmit, ami tiszta, igaz és szép. Azért meg különösen nem, mert vannak akik csalók, hamisak és hazugok. Magadhoz mérd magad, ne mások világához!

Sikeres jó utat, bár addig még biztosan olvasok rólad!

 

ui.: Én nem járnám végig egybe a kéket, mert túl sok élményt ad egyszerre. Nem győzném érzelmileg feldolgozni.

 

Előzmény: Törölt nick (38910)
jzp2107 Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38946

> az idei túrákat követően a hóból elég:-(((

 

én is ippeg így vagyok vele

 

> már a tavaszt várom.

 

itt van az már Güszi, hétfőn éreztem a levegőben az összetéveszthetetlen tavasz-illatot!

az én orrom nem csal! :-)

Előzmény: Güsziológus (38944)
asciimo Creative Commons License 2013.03.01 0 0 38945

En meg hol sodortam, hol sodrodtam, hol futottam a tömeg elöl menekülve. Eddig 12-szer :)

 

Előzmény: hörpölin (38943)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!