Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Örülök neki. A Benitát atifocinak köszönd, mert én tőle kaptam tavaly, (csak azért mondom hogy őt szidd majd ha esetleg valami vackort terem :-) ) a faroldot meg Csarlinak, mert azt meg tőle kaptam tavaly. Szóval én csak továbbadó vagyok a történetben. :-)
Már többször olvastam Tőled, hogy a Serres Olivér körtével nem vagy kibékülve. Néhány évig pontosan úgyanígy gondolkoztam én is. Borzasztóan keménynek, csúnyácskának és ahogy mondod, rágósnak tartottam. Tavalyelőtt változott meg a véleményem, amikor a télire eltárolt gyümölcsök közül jószerivel csak ebből volt néhány darab. Beleharapni nem mertem, roskadozó fogaim biztosan megbánták volna. Ezért meghámoztam és érdekes módon csak úgy csúszkáltak az ujjaim között a körteszeletek. Az íze pedig fantasztikusan finom, fűszeres volt. Sajnos tavaly összesen egy! darabot termett, a többi virágrügy mind elfagyott. Lehet, hogy érdemes lenne a fogyasztás időpontját kicsit későbbre tenni, de ez csak egy tipp.
A körte nemes vesszőid közül legalább egy-egy fakad valamelyik fámon, a Benita pedig gyönyörűségesen elindult a Farold 40-en! Köszönet ismét!
Emiatt ne aggódj, már jópár hozzászólássak ezelőtt összecsaptak a körték a fejem fölött, nyugodtan hozzá írhatsz még pár fajtát vagy véleményt... :))) Úgy tűnik közben, hogy a pár héttel ezelőtt oltott és szemzett almáim egyaránt beindultak (szűz kéz sikere), úgyhogy ezen felbuzdulva ősszel ültetek mégegy körte fát (majd kihúzom a kalapból) aztán a következő tavasszal őt is meg a többieket is szinesítem oltóvesszőkkel. És addig is nagyon komolyan veszem ezt a kóstolás-projektet, hogy felelősségteljes döntést tudjak hozni. :)
Én ha kéne most körtefát választanom, a Téli esperest, a Vilmost, a Piros Vilmost, a Clapp kedveltjét, a Piros Clappot, a Bosh kobakját, a Zöld Magdolnát, az Ilonkát, a Hardyt, a Nemes krasszánt, a Fétel apátot, a Kiffert választanám. És persze kihagyhatatlan a Pachams Triump. Érdekességnek lehetne Dicolor, Benita, rágósnak Seres Olivér, pálinkának Lómonyú. Talán még a Diel vajkörte is beugrana. Ha nincs ennyinek helyed, írd fel őket egy papírra, dobd be egy kalapba, és húzz ki annyit, amennyi helyed van. :-)
Igen, pont ezt tervezem. Amit csak lehet megkóstolok idén, aztán valamelyiket elültetem ősszel. Ha pedig lesz már kis koronája, valószínűleg még két fajtát ráoltok 1-1 ágára. :) Egyébként én sem gondoltam hogy a fórumozók majd egy emberként megneveznek egyetlen "nagy, végső és legfinomabb" körte fajtát. Viszont írtatok már több fajtát is amiről én eddig még nem is hallottam így dönteni sem tudtam volna velük kapcsolatban. Pont ez volt a cél, úgyhogy nagyon köszönöm mindenkinek!
Alapossan megkevertünk. Azt ajánlom probálj ezekböl az ajánlott körtékböl egy két szemet szerezni és kóstold meg mert nem egyforma az izlésünk ahogy látod.
Sziasztok! Érdekelne a nálam tapasztaltabbak (mindenki) véleménye, hogy étkezési célra melyiket tartjátok a legfinomabb körte fajtának? Van egy vilmos és egy boch kobak fám de lenne még hely egy harmadiknak. Jelen esetben érési idő, eltarthatóság, méret, ellenállóság, stb. nem szempont, kizárólag az íz. Tudom, hogy "ízlések és pofonok", de jó lenne tudni hogy melyik az a pár fajta amit érdemes lenne megkóstolnom idén hogy az őszi ültetésre (vagy a tavaszi oltásra) döntés képes legyek... :) Köszönöm előre is a véleményeket!
Szia. Múlthéten már oltottam belölle 1 vesszőt. A többit ma szeretném. Írtam hogy meg van indulva de szerencsére csak a vessző teteje,az alsó rügyek tökéletesek oltáshoz.
Szívesen. Ha kell ,Kiffer vesszővel tudok neked segíteni. Sajna már csak Augusztusban szemzőággal,vagy jövőre oltóággal. Mert már néhány hete írtózatosan megindult.
Érdekes, mert sok helyen semmibe veszik az Árpával érőt. De ennek ellenére lehet belőle finom pálinka... Ha jól tudom, kereszapám is ebből (nem vagyok benne biztos, de legjobban az Árpával érőhöz hasonlít-bár azt állítják, hogy ami az Árpával érőhöz hasonlít, még nem biztos, hogy az) szokott főzni és igen ízletes nedűje van :)
Van az egyik ismerősömnek egy körtefája, a fajtáját nem tudta megmondani. Én is csak annyit tudtam megállapítani róla, hogy nekem is kell olyan mert nagyon finom. Ahogy nyomozgattam a legjobban a clapp kedveltjének a fajta leírása passzol rá. Vásároltam is calpp csemetét.
Esetleg van még más fajta ami nagyon hasonlít a klapp kedveltjére???