Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
enni tökeletes vele. nem fog 100 evig tartani, de ilyen kest nem is arra vesz az ember ... olvasom itt a szakszerü beirasokat es jokat mosolygok. egy 92 eves volt szakacstol kaptam emlekbe az ö ütött - kopott, semmi marka, semmi japan, semmi istentudjamilyencsuda keset, es olyan eles, olyan tökeletes, h nagyon! ha elmegy az ele, akkor könnyen elezhetö, es megint jo honapokig ( egy haztartasban es nem konyhan). ti annyit föztök, h annnnnyira jo eltarto kes kell v csak jol mutat a konyhaban es hasraesik a szomszed?
Hát, 130 forintos késnél szerinted milyen minőségi paraméterről érdemes beszélni? Élezőt nem is kell venned, mert ezt a fogazott élt amúgy sem tudod megélezni, de ha meg is tudnád, ennyi pénzért akkor is jobban megérné eldobni és újat venni.
Szóval jobb mint a fiskars, éltartóbb? Nemnagyon akarok élezőt is venni, kinek van ilyen, hogy vált be? Nem jön ki a foggantyúja, mint az auchanos filézőkésnek?
Kis buta, azt sem tudod, mit beszélsz. Olvasd vissza, miket hordtál itt össze, utána járjon a szád... Nagy arcal szajkózod a netről összeollózott tudásod, úgy, hogy ez a tudás csak egy apró kis szelete a témának...ez nem lenne baj, szíved joga sötétnek lenni, a baj csak az, hogy amiről nem tudsz, arról kijelented, hogy nincs is. Nyomod a netes marketingszöveget a "kézzel készített japán csodákról, melyekben évszázadok tudása ötvöződik", és észre sem veszed, hogy a marketingesek elérték a céljukat, találtak személyedben egy palimadarat akivel mindent el lehet hitetni. Azt hiszed, attól, hogy a (te pénztárcádnak) baromi drága egy kés, az rögtön jó is lesz... Sokat elárultál magadról a "solingen" beégéseddel, azzal is, hogy számodra a minőség valahol az audi meg az lcd tv szintjén mozog... a fogyasztói társadalom tipikus birkáját tisztelhetjük benned. Ha visszaolvasunk, számodra ami nem japán, az "biliacél"...gondolom, ebben a hitedben az sem ingat meg, hogy a legjobb acélokat valszeg a CPM gyártja...és hála ennek a nagy büdös globalizmusnak, csaknem minden acél elérhető mindenki számára(bár a VG-10-et nem adják ki a japánok, ha jól tudom)...ráadásul az igazán jó porkohászati acélok messze túlmutatnak a kisipari technológiákon, hiába az évszázadok tudása. Kicsit hiányosak az ismereteid a damaszkuszi acélokkal kapcsolatban is, de ne csüggedj, a neten megtalálsz minden infót a különböző mintázatokkal, hajtogatások számával stb. kapcsolatban. A személyemmel kapcsolatban. Sehol nem állítottam, hogy számomra fiskars a minőség. Vannak fiskars késeim. Teszik a dolgukat, annyit érnek, amennyibe kerültek, de annyit tényleg érnek. Vannak Dick késeim is(nem biliacélból). Van Eikaso késem, van Victorinox...és ez még csak a konyha volt. Vadászni hol Martiinit, hol Fallknivent használok, de van még Puma, Crkt, Mora vadászkésem is, és egy kézzel készített remekmű Tumpek Feritől ami már rég a polcon pihen. Szóval kipróbáltam ezt-azt, tudok különbséget tenni a kategóriák közt és el tudom dönteni, mi éri meg az árát és mi nem. Talán egy kicsit tudok osztályozni az emberek közt is. Talán meglátom, ki az, aki tényleg segíteni akar másoknak, és ki az, aki csak önmagát fényezi a "segítő" jellegű hozzászólásaival. Te barátom, te nem segitőkész vagy, csak egy nagy buta birka akit dróton rángat a saját hülye sznobizmusa...
Akkor maradok a Tojironál arról van v.kinek véleménye?
Olvastam pár régebbi hozzászólásod és láttam hogy fenőkövet keresel Veszprémbe a Tescoba van az extrametal-nka boltja ott lehet kapni. Tegnap egy fajta volt de novemberre lesz 4-5 ha jól tudom.
Nem lekicsinylő kijelentéseket tettem, hanem tényszerűen leírtam, hogy az egyik jokkal jobb mint a másik. Ár érték arány persze van, hiszen nekem is vannak Ikeás késeim is és igen képzeld még használom is őket. De lehet, hogy annak akinek a válaszommal írtam nem ez a lényeg.
A f.szkalap sznobizmusról meg csak annyit, hogy ha az ilyen gyökereken múlna mint amilyen te vagy akkor valószínűlen nem kéne, hogy legyen a földön LCD TV, vagy Audi, úgy globálisan, vagy netán kézi szabó aki egyéni öltönyt készít neked, illetve ha már a késeknél tartunk akkor felőled ki is halhatna mindenki Japánban aki kézzel készíti a szerinted mindössze sznobizmusból tartandó késeket. Nem gondolod, hogy ezek a kések azért drágák, mert mesterek készítik őket verejtékes munkával és több generáció összes tudása van bennük? Hol jön ez egy háromezer forintos gépi tömegcikkhez szerinted?
Szánalmas vagy. És valszeg csóró is, de ez nem érdekel. Az már annál inkább, hogy amíg én próbálok segíteni annak aki esetleg jobbat szeretne mint egy Fiskars addig te csak azzal foglalkozol, hogy engem szapulj. Egy fórum nem erre való. Segíts ha kérdése van valakinek a többit meg vezesd le otthon... csók.
Néhány éve vettem egy Wüsthof kovácsoltvas pengéjü kést agyba-főbe dicsérték, de semmit nem ér, gyenge nem éltartó, nem való semmire és még a minőséghez képest drága is volt, akkor inkább valami mást.
Köszi Komad. Krizsi neked meg csak annyit, hogy a jó isten áldjon meg hozzatok már be egy kis minőségi kést is lehet hogy volna rá egy vékony réteg aki pont ezt keresné. A KAI késeket ki ismeri?
A fogazottakat viszont nagyon nem javaslom, hiába ilyen a "steakkések" többsége -- elég sokáig vágnak élezés nélkül is, de ha mégis marcangolni kezdenek, akkor igazi kínszenvedés újraélezni.
Nem tudom ki hallott már Seki City-ről, ha minden igaz ez egy nagy Japán késváros, rengeteg késkészítő családi vállalkozással, és természetesen számtalan késkereskedéssel. Ha valaki tud egy összefogaló honlapot az ott kapható késekről megköszönöm.
Nekem (illetve a ténsasszonynak) tavalyi beszerzésű Fiskars késeink vannak. Nem henteskések hanem sajtkés, zöldséghámozó, kenyérszelő. Az áruknak megfelelő a minőségük. A kis áttört pengés sajtkés a kedvencem, az méretesebb vargányákat azzal szeletelem szárításhoz, nem tapadnak rá a gombaszeletek. A tramontinánál szerintem külön embert alkalmaznak arra a célra, hogy a lehető legkényelmetlenebb markolatokat tervezze... Az acéljuk viszont egész elviselhető. Zwilling késem még nem volt, viszont több mint tíz éve használok egy általuk gyártott fenőacélt teljes megelégedéssel. Nem azt a kerek gagyit ami most az akcióban szerepel, hanem egy rendes, elliptikus keresztmetszetűt. Érzésem szerint az akcióban szereplő késeik erősen felül vannak árazva.
"Ergonomikus és jól tapadó markolat, elegendő éltartósság és könnyű élezhetőség jellemzi őket."
Az régen volt! A mai Fiskarsok éltartása nulla. Acélra még az olcsó fanyeles Tramontana is jobb (fogásra persze nem). A Zwilling meg persze sokkal jobb minőség mindkettőnél.
A Spar árképzése kicsit érdekes. Az itthoni ára (ha lenne magyar forgalmazó) valószínűleg valamivel az általuk 100%-osnak feltüntetett ár alatt lenne. A bónusz áruk viszont elég jó. Megeggyező szériából, a 20cm-es kés, a német ebay-n 40EUR+szállítás. Azaz elég szépen felette van. Különösen a FT mélyrepülését figyelembe véve :( A késeket nem ismerem, a nagy márkák közé tartozik
"Jó ár-érték arányú kések melyeknek megvásárlására az ésszerűség..... " "Ergonomikus és jól tapadó markolat, elegendő éltartósság és könnyű élezhetőség jellemzi őket." Ha valóban jó ár/érték arányú késeket akarsz vásárolni menj az Ikeába és az olcsóbbik szériájukból vásárolj. Rendelkezik mindazon tulajdonságokkal amit a Fiskarsnál leírtál és a félárnál olcsóbb. Van mindkettőből, ismerem őket. A Fiskars kevésbé éltartó, viszont van ahol jól jön a vékony penge. Valóban könnyű fenni. Pár húzás az acélon és vissza áll az az él amit két kiló hagyma vett el.
Spitzenklasse késem sajnos nincs. Bepróbálkoztam az Ikea profi szériájából egy 24cm-es séf késsel, de valahogy nem akar tetszeni. Valami kínai molibdén-vanádium acél. Elég jónak tűnik az anyag, de úgy gondolom a gyári élképzés nem igazán jól sikerült. Súlypont problémái is vannak szépen.
Senki nem mondta, hogy a Fiskars és társai "csodák" Jó ár-érték arányú kések melyeknek megvásárlására az ésszerűség és nem a f.szkalap sznobizmus inspirálja az embert. Ergonomikus és jól tapadó markolat, elegendő éltartósság és könnyű élezhetőség jellemzi őket. Nem tudom, honnan szedted a "gépi laminált" kifejezést a fiskars késekkel kapcsolatban, szerintem nincsenek laminálva, egyszerűen hengerelt acélból vannak. Lehet ájult izgalommal hörögni a japán késkultúra termékei fölött, csak kissé kezd unalmassá válni, hogy más népek termékeivel kapcsolatban a nagyfokú tájékozatlanságod szülte lekicsinylő véleményekre vagy csupán képes.
a japán Gyutou egy teljesen normális kétoldalról élezett nyugati stílusú (és markolatú) általános séf kés. A különbség "csak" annyi, hogy nem biliacélból van. Legalább 21 cm-est javallok én speciel 24-est választottam, mert nem vagyok egy kis ember. Ezen túl lehet választani, hogy milyen anyagból legyen
1- rozsdamentes, ezen belül a/: poracél (Cowry-x), vagy b/: normál acél (pl VG10, UX10)
2- szénacél, ezen belül a/: fehér acél (pl, Hitachi shiro-ko), b/: kékacél (Hitachi ao-ko, vagy R2).
a damaszkuszi kovácsolás az egy stílus, amikor kétféle anyagot hajtogatnak, csavarnak össze, majd ezután kovácsolnak. Nem ettől jó a kés, de van ilyen késből is nagyon jó, pl Hattori - kár, hogy 1000 dolcsi egy darab ilyen kés!
a fiskars és egyéb csodák gépi laminált rozsdamentes anyagból vannak, minőségük, keménységük, éltartásuk messze-messze nem éri el a japánok által használt anyagokét.
pont a sparos akció miatt jöttem én is :D érdemes ezekből beszerezni ezt-azt? ha igen, melyiket? vannak mindenféle késeim, de nem az igazi egyik sem. talán csak a fiskarsos kenyérvágóval vagyok megelégedve.