Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
@ninon222 , ha tudtam segíteni a linkekkel és a leírásokkal akkor már megérte írnom. Boar tagnak nem óhajtok válaszolni, személyeskedő postja önmagáért beszél, nagyon nem szeretném a tisztelt nagyérdeműt azzal fárasztani, hogy különféle szócsatákat kelljen olvasniuk.
Egyébként igen minden nap főzök és nem mindegy, hogy mit használok. Használtam már Dick kést is nem mondom hogy gagyi de ha van jobb... Hosszu-hosszu évek használatára szánom a jó kést, és ezért hajlandó vagyok áldozni is. Nem minden nap vesz ilyen az ember és ugy gondolom ez még nem takarja a sznobizmust.
ti annyit föztök, h annnnnyira jo eltarto kes kell v csak jol mutat a konyhaban es hasraesik a szomszed? Ha látnád a dick stb. késeket, nem kérdeznél ilyet... A "kolléga" nevében nem nyilatkozhatok...
Nem örülök annak, hogy ezen a fórumon a két "tudós" személyeskedni egymással. Tulajdonképpen ennek a fórumnak a kezdeményezője mesterkést szeretett volna vásárolni és azután érdeklődött. Ezt az igényt mindenképpen a Honyaki beirásai segítik, és az ajánlott internetes oldalakon mindenki megtalálja a számára elérhető, és megfizethető minőséget. Ha valakinek nincs pénze drága tradicionális Japán késekre, az ne ezeket vegye meg, valóban talál az Ikeában, Tescoban és egyéb nagy bevásárló központokban magának valót.
Én személy szerint szivesen olvasom ezt a lapot sokat lehet a mások tapasztalataiból okulni és ez nagyon fontos.
Amit írtam az a konyhakésekre vonatkozik. Abban van összehasonlítási alapom. Ráadásul az sem biztos, hogy helytálló. A mostani Ikeás képen nem teljesen olyat látok mint amilyen nekem van.
A nyél az biztos stabilabb mint a kieső nyelesedé mivel ezek szegecseltek.
Az extrametálos Rákóczi kövek SZVSZ nem jók, de persze lehet, hogy csak saját bénaságom miatt nem sikerült még semmit tényleg élesre fennem vele. Military boltokban (vagy a Vaterán) ált. lehet találni Pro-Edge márkájú Arkansas követ, azzal sokkal jobb eredményt értem el -- viszont az egyrészt természetes kő, így nem kétoldalú, hanem külön kell venni egy puhát és egy keményet (extra igényeseknek létezik egy szuperkemény, fekete változat is), másrészt a mérete sem szakácskéshez való.
enni tökeletes vele. nem fog 100 evig tartani, de ilyen kest nem is arra vesz az ember ... olvasom itt a szakszerü beirasokat es jokat mosolygok. egy 92 eves volt szakacstol kaptam emlekbe az ö ütött - kopott, semmi marka, semmi japan, semmi istentudjamilyencsuda keset, es olyan eles, olyan tökeletes, h nagyon! ha elmegy az ele, akkor könnyen elezhetö, es megint jo honapokig ( egy haztartasban es nem konyhan). ti annyit föztök, h annnnnyira jo eltarto kes kell v csak jol mutat a konyhaban es hasraesik a szomszed?
Hát, 130 forintos késnél szerinted milyen minőségi paraméterről érdemes beszélni? Élezőt nem is kell venned, mert ezt a fogazott élt amúgy sem tudod megélezni, de ha meg is tudnád, ennyi pénzért akkor is jobban megérné eldobni és újat venni.
Szóval jobb mint a fiskars, éltartóbb? Nemnagyon akarok élezőt is venni, kinek van ilyen, hogy vált be? Nem jön ki a foggantyúja, mint az auchanos filézőkésnek?
Kis buta, azt sem tudod, mit beszélsz. Olvasd vissza, miket hordtál itt össze, utána járjon a szád... Nagy arcal szajkózod a netről összeollózott tudásod, úgy, hogy ez a tudás csak egy apró kis szelete a témának...ez nem lenne baj, szíved joga sötétnek lenni, a baj csak az, hogy amiről nem tudsz, arról kijelented, hogy nincs is. Nyomod a netes marketingszöveget a "kézzel készített japán csodákról, melyekben évszázadok tudása ötvöződik", és észre sem veszed, hogy a marketingesek elérték a céljukat, találtak személyedben egy palimadarat akivel mindent el lehet hitetni. Azt hiszed, attól, hogy a (te pénztárcádnak) baromi drága egy kés, az rögtön jó is lesz... Sokat elárultál magadról a "solingen" beégéseddel, azzal is, hogy számodra a minőség valahol az audi meg az lcd tv szintjén mozog... a fogyasztói társadalom tipikus birkáját tisztelhetjük benned. Ha visszaolvasunk, számodra ami nem japán, az "biliacél"...gondolom, ebben a hitedben az sem ingat meg, hogy a legjobb acélokat valszeg a CPM gyártja...és hála ennek a nagy büdös globalizmusnak, csaknem minden acél elérhető mindenki számára(bár a VG-10-et nem adják ki a japánok, ha jól tudom)...ráadásul az igazán jó porkohászati acélok messze túlmutatnak a kisipari technológiákon, hiába az évszázadok tudása. Kicsit hiányosak az ismereteid a damaszkuszi acélokkal kapcsolatban is, de ne csüggedj, a neten megtalálsz minden infót a különböző mintázatokkal, hajtogatások számával stb. kapcsolatban. A személyemmel kapcsolatban. Sehol nem állítottam, hogy számomra fiskars a minőség. Vannak fiskars késeim. Teszik a dolgukat, annyit érnek, amennyibe kerültek, de annyit tényleg érnek. Vannak Dick késeim is(nem biliacélból). Van Eikaso késem, van Victorinox...és ez még csak a konyha volt. Vadászni hol Martiinit, hol Fallknivent használok, de van még Puma, Crkt, Mora vadászkésem is, és egy kézzel készített remekmű Tumpek Feritől ami már rég a polcon pihen. Szóval kipróbáltam ezt-azt, tudok különbséget tenni a kategóriák közt és el tudom dönteni, mi éri meg az árát és mi nem. Talán egy kicsit tudok osztályozni az emberek közt is. Talán meglátom, ki az, aki tényleg segíteni akar másoknak, és ki az, aki csak önmagát fényezi a "segítő" jellegű hozzászólásaival. Te barátom, te nem segitőkész vagy, csak egy nagy buta birka akit dróton rángat a saját hülye sznobizmusa...
Akkor maradok a Tojironál arról van v.kinek véleménye?
Olvastam pár régebbi hozzászólásod és láttam hogy fenőkövet keresel Veszprémbe a Tescoba van az extrametal-nka boltja ott lehet kapni. Tegnap egy fajta volt de novemberre lesz 4-5 ha jól tudom.
Nem lekicsinylő kijelentéseket tettem, hanem tényszerűen leírtam, hogy az egyik jokkal jobb mint a másik. Ár érték arány persze van, hiszen nekem is vannak Ikeás késeim is és igen képzeld még használom is őket. De lehet, hogy annak akinek a válaszommal írtam nem ez a lényeg.
A f.szkalap sznobizmusról meg csak annyit, hogy ha az ilyen gyökereken múlna mint amilyen te vagy akkor valószínűlen nem kéne, hogy legyen a földön LCD TV, vagy Audi, úgy globálisan, vagy netán kézi szabó aki egyéni öltönyt készít neked, illetve ha már a késeknél tartunk akkor felőled ki is halhatna mindenki Japánban aki kézzel készíti a szerinted mindössze sznobizmusból tartandó késeket. Nem gondolod, hogy ezek a kések azért drágák, mert mesterek készítik őket verejtékes munkával és több generáció összes tudása van bennük? Hol jön ez egy háromezer forintos gépi tömegcikkhez szerinted?
Szánalmas vagy. És valszeg csóró is, de ez nem érdekel. Az már annál inkább, hogy amíg én próbálok segíteni annak aki esetleg jobbat szeretne mint egy Fiskars addig te csak azzal foglalkozol, hogy engem szapulj. Egy fórum nem erre való. Segíts ha kérdése van valakinek a többit meg vezesd le otthon... csók.
Néhány éve vettem egy Wüsthof kovácsoltvas pengéjü kést agyba-főbe dicsérték, de semmit nem ér, gyenge nem éltartó, nem való semmire és még a minőséghez képest drága is volt, akkor inkább valami mást.
Köszi Komad. Krizsi neked meg csak annyit, hogy a jó isten áldjon meg hozzatok már be egy kis minőségi kést is lehet hogy volna rá egy vékony réteg aki pont ezt keresné. A KAI késeket ki ismeri?
A fogazottakat viszont nagyon nem javaslom, hiába ilyen a "steakkések" többsége -- elég sokáig vágnak élezés nélkül is, de ha mégis marcangolni kezdenek, akkor igazi kínszenvedés újraélezni.
Nem tudom ki hallott már Seki City-ről, ha minden igaz ez egy nagy Japán késváros, rengeteg késkészítő családi vállalkozással, és természetesen számtalan késkereskedéssel. Ha valaki tud egy összefogaló honlapot az ott kapható késekről megköszönöm.
Nekem (illetve a ténsasszonynak) tavalyi beszerzésű Fiskars késeink vannak. Nem henteskések hanem sajtkés, zöldséghámozó, kenyérszelő. Az áruknak megfelelő a minőségük. A kis áttört pengés sajtkés a kedvencem, az méretesebb vargányákat azzal szeletelem szárításhoz, nem tapadnak rá a gombaszeletek. A tramontinánál szerintem külön embert alkalmaznak arra a célra, hogy a lehető legkényelmetlenebb markolatokat tervezze... Az acéljuk viszont egész elviselhető. Zwilling késem még nem volt, viszont több mint tíz éve használok egy általuk gyártott fenőacélt teljes megelégedéssel. Nem azt a kerek gagyit ami most az akcióban szerepel, hanem egy rendes, elliptikus keresztmetszetűt. Érzésem szerint az akcióban szereplő késeik erősen felül vannak árazva.