Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.06 0 0 438
ne kapd fel a vizet, inkább olvass vissza, a "Mindennapi kenyerünk" c. - most nem nagyon pörgős topikot is ajánlom
Előzmény: Cumbi Y17DT (437)
Cumbi Y17DT Creative Commons License 2010.01.06 0 0 437
Látom senki nem akar érteni a gépekhez. Azért köszi.
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.05 0 0 436
nincs itt olyan sok hozzászólás, érdemes visszaolvasni, illetve van még a "Konyhaasztal"-on kenyerekkel foglalkozó topik
Előzmény: Stiletto (434)
ágika1 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 435
Számít hogy 1 vagy 2 karos a gép?  Szerintem csak a mennyiséget határozza meg, lehet ugyanazt a receptet használni.
Stiletto Creative Commons License 2010.01.05 0 0 434
"Használja valaki egyáltalán azokat a recepteket, amiket a kétkaros gépben süthető kb. 1 kg-os kenyérhez írtam??"

Szívesen használnánk, tudsz adni egy linket?
Ellenőrizni fogjuk a lapátokat, és kipróbáljuk a javasolt SAFT élesztőt is. Remélem, kapható a sarki boltban.
Előzmény: .ETNA. (430)
.ETNA. Creative Commons License 2010.01.05 0 0 433
A gép formája biztosan nem jelent gondot, nekem is Hausmeisterem van, az ovális formájú HM-1300-as típus.

Nem használok gyárilag előkészített kenyérlisztet. A többségükben adalékanyagok is vannak (térfogatnövelő, csomósodásgátló stb.), nekem emiatt ezek nem tetszenek. Külön - külön vásárolom meg a hozzávalókat, a liszteket általában a Herbáriában, s ezeket keverem a receptben megadott arány szerint.

A csak teljes kiőrlésű lisztes 1 kg-os kenyérhez teljes kiőrlésű progin:
320 ml + még 1 nagy adagolókanálnyi víz
560 gr liszt
2 kis só
3 nagy cukor (leginkább barna cukor)
3 nagy vaj vagy olaj
2 kis zacskós porélesztő

Vannak olyan bolti bekevert lisztfajták, ahol az ELŐKÉSZÍTETT KENYÉR (ez az én gépemen pl. 3 óra 20 perces) programot kell használni, de a FRANCIA program is jó lehet. Ezekben az un. önkeltetős lisztekben van élesztő is, ezért azt már pluszban nem kell hozzáadni.
Előzmény: TTNora (427)
.ETNA. Creative Commons License 2010.01.05 0 0 432
1 kg-os kenyérhez friss élesztő:

kb. kétujjnyi langyos tejbe egy kis cukor, belemorzsolni az 50 gr-os friss élesztő kb. EGYHARMAD részét. Nekem villanytűzhelyem van, így bekapcsolom az egyik lapot és mellé - a lap közelébe - teszem a csészét, így a tűzhely melegének hatására sec-perc alatt szépen felfut az élesztő. Akkor jó, amikor szép "habos" a teteje.

1 kg-os kenyérhez porélesztő:
2 kis adagolókanálnyi
Előzmény: moxxx85 (424)
.ETNA. Creative Commons License 2010.01.05 0 0 431
Vagy rossz a recept, vagy kevés az élesztő, vagy nem volt jól a helyére téve a keverőlapát - ezért nem keverte szépen össze... bármi lehet.

Érdemes pontról pontra kizárni a lehetőségeket: pl. tutira ellenőrizni, hogy jól van-e a lapát betéve, kipróbálni a gyorsélesztős receptet - ha ezzel jó, akkor az élesztő volt a hibás. Az 1 kg-os kenyér TUTI alapreceptjét korábban már bemásoltam többször is, keress vissza és próbált aszerint, hátha a recepted rossz... stb.stb.



Előzmény: Stiletto (429)
.ETNA. Creative Commons License 2010.01.05 0 0 430
Használja valaki egyáltalán azokat a recepteket, amiket a kétkaros gépben süthető kb. 1 kg-os kenyérhez írtam?? Mert azokkal a receptekkel tényleg mindig szép a kenyér.

Már írtam többször is, hogy a SAFT francia gyorsélesztő a legjobb. A kezdetek kezdetén végig kísérleteztem az összes porélesztőt, ami csak Magyarországon kapható (a legolcsóbbtól a legdrágábbig), és a SAFT bizonyult a nyerőnek. Ez stabil és megbízható MINDIG !!! Még akkor is, ha pl. a már felbontott és két napja a hűtőben tárolt zacsiból öntöm a kenyérhez - mert hogy egy zacskó egy kenyérhez sok, miután csak két kis adagolókanálnyit kell az 1 kg-os kenyérbe tenni.

Az, hogy nem sül meg a teteje - hanem szinte fehér - valóban inkább konstrukciós, de legalább is az adott gép gyári hibája, programhiba, lehet.
Stiletto Creative Commons License 2010.01.05 0 0 429
Köszi a választ.
De ha nem dolgozott az élesztő, attól még lehet finom a kenyér? Merthogy a lenti képen lévő kenyerünk nagyon finom (ma is azt reggeliztem :) annak ellenére, hogy olyan "csomós" a teteje. A kenyér alsó fele szép tökéletes.
Előzmény: TTNora (425)
Hilda65 Creative Commons License 2010.01.04 0 0 428

Szép Estét!

 

"Hausmeister ügyben ugyanabban a cipőben járunk", én holnap viszem szervízbe. ( Ha el tudom érni őket.)

 

Ma volt a párom a  Media Marktban azt mondták, hogy ez már a szervízre tartozik, no és ami érdekes, éppen akkor egy ugyanilyen sütőt vittek vissza, azzal, hogy nem süti meg a kenyeret. ( Ha 3 napon belül vittük volna vissza, akkor kicserélték volna.)

 

Talán konstrukciós hiba?

 

Hilda

TTNora Creative Commons License 2010.01.04 0 0 427

Én az új hausmeister gépet tesztelem most. A régi gép már betegeskedett, de az legalább megpirította  a kenyér tetejét.

Nekem is nagyon sápadt, sötétre állítva is.

Elég nagy üveges teteje van, kétlapátos üst, és teljes hosszában van az üvegablak, az lehet a gond?

Egyébként nagyon finom, graham lisztes, zabpelyhes kenyér.

TTNora Creative Commons License 2010.01.04 0 0 426

Egy kevés langyos tej egy bögrébe/tálkába, kiskanál cukor bele, elkeverni, bele a friss (nem por!) élesztő és mehet meleg helyre (én a radiátorra teszem) kb 20 percre, fél órára. Ezalatt az élesztő bedagad és habként indul felfelé a bögrében.

Előzmény: moxxx85 (424)
TTNora Creative Commons License 2010.01.04 0 0 425

Nahát... úgy látom, nem dolgozott az élesztő.

én nemrég jártam úgy, hogy a még szavatos élesztő nem emelte meg a tésztámat, gondolom valamitől megdöglött, és akkor volt ilyen szép keletlen tésztagombócom.

Mindig ötösével veszem a friss élesztőt, de a második ilyen után ki is dobtam azt a sort.

 

Előzmény: Stiletto (422)
moxxx85 Creative Commons License 2010.01.04 0 0 424
Hogy futtatjátok fel az élesztőt????
Cumbi Y17DT Creative Commons License 2010.01.04 0 0 423
Sziasztok!

Kenyérsütő gépet akarok venni, vmi olcsóbb kategóriát. Szívesen venném bárki tapasztalatát, tanácsát. Mi a vélemény a Sencor sbr 930ss vagy Bomann CB 593 ról ?
Milyen gépet érdemes venni és hol (12EFt-ig) ?

köszi előre
Stiletto Creative Commons License 2010.01.04 0 0 422
Sziasztok, hozzáértő véleményre lenne szükségem. Gyakran sütünk gépi (Hausmeister) kenyeret, többször sikerült is, de rendszeresen előjön a képeken látható jelenség, amikor a kenyér ilyen torz lesz. Íze finom, de a teteje teljesen amorf. Tudja valaki, hogy mi okozhatja ezt a hibát?

Köszi, üdv!

1
2
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.03 0 0 421
Mekkora kenyeret sütöttél? Én csak 80 dkg-osat szoktam, de a large-ot állítom be (csak pár perc a különbség) és french programon sütök mostanában, dark színen. Nem mondom, hogy sötétbarna a teteje, de nem is fehér. Olyan világosdrapp.
Előzmény: Hilda65 (420)
Hilda65 Creative Commons License 2010.01.03 0 0 420

 

Köszönöm a tanácsokat, de se a törülköző, se az alufólia nem használt.

 

A gép süt, de a kenyér fehér, mint a papír.

 

A program végét követően bekapcsoltam külön a sütést, 30 percre, de ez csupán az üstben található részt "kérgesítette" meg, elektromos kenyérvágóval tudtam csak elvágni.(Kemény volt, mint a beton.)

 

Lehet, hogy a gépnek van valami baja?!?

 

Hilda

.ETNA. Creative Commons License 2010.01.03 0 0 419
Ezt a kevert lisztet nem ismerem, nem tudok róla mit mondani, de tény, hogy van benne élesztő, tehát a pluszban hozzáadott élesztő, vagy eleve felesleges, vagy nem is kell annyi, mint amennyit az élesztő nélküli lisztekhez írnak a receptek. Ez lehet a gond, kedves Attila.


Én az egyszerű, sima - hagyományos - fehér búzalisztet keverem általában az Auchanban, vagy a Herbáriában vásárolt Bio (amit a Biopont Kft. gyárt, vagy éppen amilyet kapok, most éppen ABO MILL) rozsliszttel, vagy teljes kiőrlésű rozsliszttel, vagy teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel.

Egyszer - csak úgy kíváncsiságból - olvassátok el, hogy mi minden van a "gyárilag" bekevert lisztek TÖBBSÉGÉBEN, elárulom nemcsak élesztő. Háát köszi, de olyasmire semmi szükségem a házi kenyeremben, mert ha mindenféle térfogatnövelő, meg csomósodásgátló szert szeretnék "enni", akkor nem "bajlódom" a házi kenyérrel, egyszerűen veszek egyet a boltban, abban ugyanis szintén ilyenek vannak.

Hausmeister HM-1300-as, két lapátos gépem van kb. két - két és fél éve, mindenféle alufóliás-törölközős stb. praktikák nélkül a kenyereim teteje-oldala-alja-közepe tökéletes, szép színű, jó ízű. Egyszerű, természetes dolgokat használok, vajat, vagy olajat, de semmi esetre sem "vizes" margarint, barnacukrot, mézet olykor sima kristálycukrot. A legjobb porélesztőt, vagy futtatott hagyományos élesztőt. Ennyi a titok, ha ez egyáltalán titok...
Előzmény: Attila58 (414)
úrnő Creative Commons License 2010.01.03 0 0 418
Az ABO MILLből én a félbarnát használom, 1/2 kg + 3 dl víz, + 1 kávéskanál só, alapprogram.

Nagyon jók még az Aldiban kapható lisztek, sokféle van belőlük. Mindet kipróbáltam, talán nincs is olyan, ami nem ízlett volna. Az elkészítés módja a zacskón megtalálható.
A Lidliben kapható kenyérlisztek közül nekünk a Ciabatta jött be, azt elég gyakran sütöm, a többi valamiért mindig összeesik sütésnél. Lehet, hogy túl sok a víz, amit ajánlanak hozzá? Nem tudom... Ha rövidített programon sütöm, akkor még elég elviselhetők.

Összefoglalva:
Ha nincs kedved, időd, energiád saját keverésű liszttel és egyebekkel kísérletezni, akkor ajánlom az Aldis liszteket. 1 kg-ból 2 db 75 dkg-s kenyér lesz.
Előzmény: Attila58 (414)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.02 0 0 417
jééé, nekünk is ilyenünk van (nem hauser, mint ahogy emlékezetből írtam pár napja)

nálunk se piros a teteje, de ez engem nem zavar

valaki azt mondta, hogy a tető alá kell alufóliát valahogy belevarázsolni, és akkor megpirul a teteje is
Előzmény: Hilda65 (415)
terpentin44 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 416
Jó estét

A betekintő üvegre tegyél egy sürün összehajtott törölközőt.
Meglátod milyen szép barna keyered lesz.Sok sikert!!
Előzmény: Hilda65 (415)
Hilda65 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 415

Légy szíves segítsetek!

 

Kaptam karácsonyra egy Hausmeister 1301 kenyérsütőgépet, már 6 kenyeret sütöttem, mindegyik finom volt, de egyiknek se lett szép "piros" a teteje.

 

A dark fokozatot használtam és tejport nem tettem bele, csak vízzel csináltam.

 

Talán ez lehet a gond, vagy valami más?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

 

Hilda

Attila58 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 414

Kösszönöm szépen,a válaszodat.

 

És elnézést hogyha sokat kérdezek.

 

Akkor nálam a lisztel lesz a baj,mert az 1 kg lisztett amit veszek(ABO MILL FEHÉR LISZTKEVERÉK HÁZI SÜTÉSÜ KENYÉRHEZ.)

ÖSSZETEVÖK: Finomliszt BL 55             49,3%

                       Fehér kenyérliszt BL 80  49,3 %

                        Van még benne száritott élesztö Kukoricapehely liszt 

Akkor nem ilyen lisztett kell vennem ugye?

Kösszi

Előzmény: .ETNA. (413)
.ETNA. Creative Commons License 2010.01.02 0 0 413
Igen, Attila úgy jó!

1 KG-os KENYÉRHEZ variációk:

1./ 310 ml víz, 560 gr liszt (400 gr fehér+160 gr teljes kiőrlésű tönkönybúzás, vagy teljes kiőrlésű rozs), két kiskanál porélesztő, 2 kiskan. só, 3 nagykan. olaj, 2 nagykan.cukor, ALAPPROGRAMON sütve;

2./ 320 ml víz, 560 gr liszt (400 gr teljes kiőrlésű + 160 fehér búzaliszt), 2 kisk élesztő, 2 kisk só, 3 nagykan olaj, 3 nagykan cukor TELJES KIŐRLÉSŰ PROGRAMON sütve;

3./ 320 ml + 1 nagykanálnyi víz, 560 gr csak totál teljes kiőrlésű liszt, 2 kisk. élesztő, 2 kisk só, 3 nagykan olaj, 3 nagykan cukor TELJES KIŐRLÉSŰ PROGRAMON sütve.


Ha a kilóstól kisebb kb. 75 dkg-os - 1,5 fontos és kizárólag csak teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret akarunk sütni (mert pl. nem mindenki szereti a családban és elég a kevesebb is):

1./ 260 ml víz+2 kiskanálnyi víz, 460 gr teljes kiörlésű 2 kisk só, 2 nagykan cukor, 2 nagykan olaj, 2 kiskan élesztő - TELJES KIŐRLÉSŰ PROGRAMON sütve.

A csak totál teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér zömök, nem olyan magas, sűrűbb.

Egyébként néha nekem is feljött a tetejéig, hát nem mondanám, hogy az volt a legszebb kenyerem, de levágtam a felső részt és attól még fincsi volt és lehetett szépen szeletelni is:-)

Ha úgy érzed (ahogy pl. a férjem), hogy neki ez a kenyér kicsit édeskés, lehet a cukrot picit csökkenteni... bár szerintem a 3 kanál méz vagy cukor totál jó, csak a bolti kenyérhez képest számít kicsit édesebbnek:-)
Előzmény: Attila58 (412)
Attila58 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 412

Etna.

1 KG -OS KENYERET SZOKTAM CSINÁLNI  NEM 1,5 KG.

Porélesztöböl két kiskanállal csinálom ezentúl, az jó úgy?

Szerintem sok  lisztett raktam bele.

Kösszi

Előzmény: .ETNA. (409)
.ETNA. Creative Commons License 2010.01.01 0 0 411
Ja és az élesztő felfuttatáshoz egy jó tanács: ha meleg hely közelébe teszed a csészét gyorsan és szépen feljön (villanytűzhelyem van, bekapcsolom és melléteszem a csészét, a hő hatására mindig szépen fut).
.ETNA. Creative Commons License 2010.01.01 0 0 410
Szívesen, remélem sikerül választanod és sok örömöd lesz majd a házilag sütött kenyérben:-)
Előzmény: Törölt nick (408)
.ETNA. Creative Commons License 2010.01.01 0 0 409
Szia ! Neked is BUÉK!

Túl sok a liszt, vagy/és túl sok az élesztő.

A SAFT francia gyorsélesztő a legjobb, a fotója a 367-es hsz-ben van.

Nem is az a lényeg, hogy milyen típusú a géped, inkább az, hogy mennyi kg-os kenyérsütésre alkalmas. Ez Nálad 1,5 kg - kb. 3,5 font - a váltószám 0,45.
(Az enyémben süthető maximális mennyiség a 2,5 fontos, kb. 1,3 kg-os ehhez ír általában 700 gr lisztet)

Az általam leggyakrabban sütött 2 fontos, kb. kilós kenyérhez az 560 gr lisz elég és két kis kanálnyi porélesztő.

Értelemszerűen a kb 3,5 fontos kenyeredhez használj legfeljebb 900-950 gr lisztet tegyél bele és max. 3 vagy 3 és egy kicsi kis adagolókanálnyi porélesztőt.

Szerintem a 1,5 kg-os kenyérhez a kockaélesztő négyötöde elegendő, tehát nem az egész.

Én a kilós kenyérhez kb. az élesztő kocka egyharmadát használom és felfuttatom egy pici cukros tejben és úgy teszem rá a lisztre.

Az élesztőkockát könnyű mérni, mert 5 részre oszthatóan kalibrálva van a sárga csomagolópapírja:-)
Előzmény: Attila58 (407)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!