Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Nekem többek között van egy kb. 25 éves, valószínűleg Papkörte névre hallgató fám, aminek nagyon jellegtelen, enyhén édes íze van. Ez a fa pont arra jó, hogy minél több, számomra még kóstolatlan körtefajtát beleoltsak, A célom Gerqerghez hasonlóan az, hogy hamarabb megkóstoljam a gyümölcsöket. Nem mellékes szempont, hogy így a nemszeretem Papkörte fa java része szerethetővé válik, feltéve, ha a beleoltott nemes gyümölcse megfelel majd az ízlésemnek. Tavaly kezdtem néhány Császárkörte vessző sikeres átoltásával, amik sajnos az idén még nem virágoztak, pedig reménykedtem. Pillanatnyilag úgy tűnik, az idén még 3-4 újabb fajtával lesz gazdagabb a fa.
Igazad van,én is csinálok ilyen oltásokat,de nem mindenből...teljesen tiri-tarka fákat azért nem akarok,jobbára azokba oltok,amikből nem akarok egész fát...meg aztán sok a fajta / mint írtam is nemrég még 11 fajta körte-vessző volt a hűtőben...persze necces,hogy mennyiből lesz is valami.../
Én nem gondolok semmit komolyan, az én benitám egy sövény körtébe oltott 2 ágacska volt, abból az egyiket elküldtem neked, a másikat meg próbálom rábeszélni egy szem kinevelésére hogy legyen róla véleményem. Szóval hogy komolyan gondoltam-e majd akkor megmondom. :-)
Ezért édemes előbb termő fára oltani. A tavaly előtti oltásaim gyümölcseit javarészt már tavaly megkóstoltam, a tavalyiak java részét idén kóstolom meg.
Egyikőtök sem gondolja komolyan a szidást. Gerqerg eleve szmájlit rakott a mondata végére, és az "én szóltam" sem arra utal, hogy komolyan gondolnád az általad írtakat (Lehet,hogy szidni fog). Majdnem biztos, hogy ízleni fog ez a hibrid körte, különben nem is próbálkoztam volna az oltásával, ráadásul ezt a nemest külön kértem is Gerqerg-től, mert szépeket olvastam róla.
Lehet,hogy szidni fog..ez nem az európai körtére hajaz,inkább a nashi szülő génjeit viszi tovább,de aki szereti.../én mondjuk nem ,de van a családban olyan aki igen...én szóltam :)/
Azokat amiket még nem kostoltam nem érdemes reklámozni,hiszen lehet,hogy nekem se jönnek be majd...nagy része még ilyen.Sajnos a körte nem egy gyorsan termőre forduló faj...
De tedd hozzá:tejgumi. Mint amire gyermekkoromban sóvárogva tekintettem. Nekem soha nem volt a csúzlihoz valamirevaló tejgumi. Csak az a vacak biciklibelsős megoldás maradt! De ez már túlságosan is OFF!
Elég vacak vesszők voltak rajta, öreg fa, és száraz év is volt tavaly, valószinű azért nem küldtem. No de majd jövőre. Átoltani, átoltani mindent át lehet.
Nem az íz a gond vele, hanem a gyümölcs állaga. Olyan mint a gumi. Éretten is, csak akkor puha gumi. És felénk még kövesedik is elég erősen. Formára sem "igazi" körte.
A Seressel meg sosem fogok kibékülni. Ruganyos, rágós, túlérve meg olyan mint most a tavalyi krumpli. Ettől vannak sokkal jobb körték tőle. Attól hogy jól tárolható.... inkább eszek jót rövidebb ideig, mit rosszat tovább. Végülis nekem minden körte tetszik, kivéve a Serest és az Árpával érőt. Ezek ha rajtam múlik biztos kihalt fajták lesznek. De ahogy Atival mondani szoktul, kinek a Pap, kinek a Fétel apát
Örülök neki. A Benitát atifocinak köszönd, mert én tőle kaptam tavaly, (csak azért mondom hogy őt szidd majd ha esetleg valami vackort terem :-) ) a faroldot meg Csarlinak, mert azt meg tőle kaptam tavaly. Szóval én csak továbbadó vagyok a történetben. :-)
Már többször olvastam Tőled, hogy a Serres Olivér körtével nem vagy kibékülve. Néhány évig pontosan úgyanígy gondolkoztam én is. Borzasztóan keménynek, csúnyácskának és ahogy mondod, rágósnak tartottam. Tavalyelőtt változott meg a véleményem, amikor a télire eltárolt gyümölcsök közül jószerivel csak ebből volt néhány darab. Beleharapni nem mertem, roskadozó fogaim biztosan megbánták volna. Ezért meghámoztam és érdekes módon csak úgy csúszkáltak az ujjaim között a körteszeletek. Az íze pedig fantasztikusan finom, fűszeres volt. Sajnos tavaly összesen egy! darabot termett, a többi virágrügy mind elfagyott. Lehet, hogy érdemes lenne a fogyasztás időpontját kicsit későbbre tenni, de ez csak egy tipp.
A körte nemes vesszőid közül legalább egy-egy fakad valamelyik fámon, a Benita pedig gyönyörűségesen elindult a Farold 40-en! Köszönet ismét!
Emiatt ne aggódj, már jópár hozzászólássak ezelőtt összecsaptak a körték a fejem fölött, nyugodtan hozzá írhatsz még pár fajtát vagy véleményt... :))) Úgy tűnik közben, hogy a pár héttel ezelőtt oltott és szemzett almáim egyaránt beindultak (szűz kéz sikere), úgyhogy ezen felbuzdulva ősszel ültetek mégegy körte fát (majd kihúzom a kalapból) aztán a következő tavasszal őt is meg a többieket is szinesítem oltóvesszőkkel. És addig is nagyon komolyan veszem ezt a kóstolás-projektet, hogy felelősségteljes döntést tudjak hozni. :)
Én ha kéne most körtefát választanom, a Téli esperest, a Vilmost, a Piros Vilmost, a Clapp kedveltjét, a Piros Clappot, a Bosh kobakját, a Zöld Magdolnát, az Ilonkát, a Hardyt, a Nemes krasszánt, a Fétel apátot, a Kiffert választanám. És persze kihagyhatatlan a Pachams Triump. Érdekességnek lehetne Dicolor, Benita, rágósnak Seres Olivér, pálinkának Lómonyú. Talán még a Diel vajkörte is beugrana. Ha nincs ennyinek helyed, írd fel őket egy papírra, dobd be egy kalapba, és húzz ki annyit, amennyi helyed van. :-)
Igen, pont ezt tervezem. Amit csak lehet megkóstolok idén, aztán valamelyiket elültetem ősszel. Ha pedig lesz már kis koronája, valószínűleg még két fajtát ráoltok 1-1 ágára. :) Egyébként én sem gondoltam hogy a fórumozók majd egy emberként megneveznek egyetlen "nagy, végső és legfinomabb" körte fajtát. Viszont írtatok már több fajtát is amiről én eddig még nem is hallottam így dönteni sem tudtam volna velük kapcsolatban. Pont ez volt a cél, úgyhogy nagyon köszönöm mindenkinek!