Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2018.06.03 -2 1 148768

cseri:germersdorfi,margit,(idén:sz.fekete) s.bari:bergeron,gönci magyar,budapest, szilva:lepotika,stanley,rodna(idén:jojo,penyigei) meggy:meteor,érdi bőtermő(monillia kinyírta mindkettőt,idén:csengödi csokros) körte:alexander,alma,nyári fontos. Esztergom környék.

Előzmény: naivkezdo (148764)
Figyelget Creative Commons License 2018.06.03 -2 0 148767

Tegnap cefréztem germersdorfit, nekem 3,7-ről kellett lejjebb tornázni. 

Előzmény: beetee (148766)
beetee Creative Commons License 2018.06.03 -2 0 148766

Mértem faeper pH-t.

5,8-as savazás előtt... :)))

 

A germesdorfi cseresznye 3,4-es...

sogi01 Creative Commons License 2018.06.03 -1 2 148765

 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

 

Előzmény: sogi01 (148749)
naivkezdo Creative Commons License 2018.06.03 -2 0 148764

Üdv,

 

Én nagyon szívesen olvasnék beszámolókat gyümölcsfákról, kinek melyik jön be, milyen éghajlaton, talajon.

Mert pl hiába a legjobb egy bizonyos fajta lekvárra, ha alig marad meg gyümölcs, virág, fa abból.

Jolida Creative Commons License 2018.06.02 -2 2 148763

Sehogy. :-)

 

A zsenge zöld diót (20-30 darab, nagyságtól függően) negyedeled, 4l-es befőttes üvegben ráöntesz 60-70%-os semleges ízű párlatot, lezárod, aztán vársz 3 hónapot. Néha fejre állítva átforgatod.

Ha "kész", leszűröd, raksz bele ízlés szerint fűszert (egész fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, esetleg aszalt szilva, narancs és citromhéj stb.), hagyod még egy hónapig. A végén ezt is tisztára szűröd, édesíted (én a kb. 3.5l-be nem rakok egy deci méznél többet), palackozod.

 

A kiázott dióra én szoktam még egy adag szeszt önteni, ez késő őszre lesz jó, akkor ízesítem (a fentieken felül kap 2-3 csillagánizst). Ezt a karácsonyi diólikőrünk.

Előzmény: kezdoParlat (148762)
kezdoParlat Creative Commons License 2018.06.02 -2 0 148762

Ha már dió valami tipp, hogyan érdemes cefrézni? (első próbálkozás lenne dióval)

zsorsz Creative Commons License 2018.06.02 -2 1 148761

Nálunk a dió már jó(SztIvánt nem kell megvárni)ált.minden 2 héttel hamarabb van.

Előzmény: Jolida (148756)
lesliegold Creative Commons License 2018.06.02 -2 0 148760

Beszéltem egy sok-sok éve főző bácsival. Azt mondta, Ő ezért nem önti a mosogatóba az előpárlatokat. 20L ilyen kb. 70 fokossal "átfőzi" a berendezést és semmilyen vegyszert, ecetet, vagy mást nem tesz a főzőbe... Mondjuk azt nem kérdeztem, hogy higítja e vízzel...

Előzmény: Jolida (148753)
KGPista Creative Commons License 2018.06.02 -2 0 148759

Bemásolom a versenyfelhívás ide vonatkozó részét:

 

NEVEZÉS ÉS MINTÁK LEADÁSA

  • Nevezési tételmennyiség: 2 x 0,35 l /palack / tétel
  • Nevezési díj: 5.000,-Ft / tétel, mely a 27 %-os Áfá-t is tartalmazza. A nevezési díj ellenszolgáltatásként magában foglalja a minta analitikai vizsgálatát, valamint az értékelőbizottság írásos véleményét, melyet a versenyt követően a nevező rendelkezésére bocsátanak.
  • A minták leadási helye: Budapest, Szeged, Miskolc, Győr, Zamárdi.
  • Nevezési határidő: 2018. április 5., 24.00
  • A zsűrizés ideje, és helye: 2018. április 12-13., Zamárdi, Familia Hotel / sajtónyilvános, de regisztrációhoz kötött /
  • Eredményhirdetés: 2018. április 14., 14.00 óra. Familia Hotel, Zamárdi

Azért 5.000 Ft-os nevezés már hajlik arra, hogy tényleges laborvizsgálat is szerepeljen benne. 

Na, mindegy...  Sajnos még nem érkezett meg Magyarország vadkeleti részére a minősítésem.....

Előzmény: foxrudi (148758)
foxrudi Creative Commons License 2018.06.01 -2 2 148758

Nekem máshonnan volt ugyan ez a gondom.

Laborvizsgálat?? Hmm! Ez is csak nagyon indokolt esetben.Van annak költsége rendesen.

 500-1500ft-os nevezési díjak mellett kivitelezhetetlen,max szúrópróba szerint.Inkább tartom hatásvadászatnak! :-)

Előzmény: KGPista (148754)
raczno Creative Commons License 2018.06.01 -2 0 148757

Én is már csak cseppekben mérem ...

Előzmény: Jolida (148756)
Jolida Creative Commons License 2018.06.01 -2 1 148756

Dió...hol van az még....kb. jövő hét végére lesz nálam "vágás érett" a dió.

A tavalyi meg olyan,  mint a tavalyi hó... alig volt, de már régen elolvadt. :-(

Előzmény: raczno (148755)
raczno Creative Commons License 2018.06.01 -2 0 148755

Ez ám a gyorsaság... Kedd este az ügyfélkapun keresztül igényeltem párlat zárjegyet, ma reggelre ott volt a határozat, és a jegyek...

Lassan minden egyszerű és gyors lesz... Ennek örömére egy kupica

dióval kívánok mindenkinek jó egészséget!

KGPista Creative Commons License 2018.06.01 -2 0 148754

Szép napot kívánok!

 

Van olyan kolléga aki eredményesen nevezett a Balaton Open pálinkaversenyre és nem tudott ott lenni az ünnepélyes eredményhirdetésen?

Kíváncsi lettem volna az almám értékelésére, laborvizsgálati eredményére és az oklevelemre, de sajnos még nem kaptam meg....

Van valakinek valamilyen tapasztalata ezzel? :(

Jolida Creative Commons License 2018.06.01 -2 1 148753

Én forró víz+trisót használok.

Előzmény: lesliegold (148752)
lesliegold Creative Commons License 2018.06.01 -2 0 148752

A sósav oldja, de nyilván senki nem fogja vele átmostani. Ha simán cefre helyett 2X vízzel átfőzöm? Esetleg Ecet+konyhasó kombót teszek a vízbe (de milyen arányban is?), elvileg rezet szoktak vele tisztítani...Próbálta már valaki?

 

Neten pálinkás oldalon ezt írják:

Az idénykezdet előtt savazzuk ki a berendezést, utána öblítsük el és főzzük ki vízzel. citromsav-1-hidrát-ot említ.

Előzmény: obsitos3 (148751)
obsitos3 Creative Commons License 2018.06.01 -2 0 148751

Én feltöltöm ammónia oldattal,30 perc után leengedem,többszöri öblítés vízzel,esetleg meleggel is,és kész.

Előzmény: lesliegold (148750)
lesliegold Creative Commons License 2018.06.01 -2 0 148750

Sziasztok!

 

Téli szünetes pihentetés után lassan kezdődik a szezon. A csövek belsejéből a rézoxid eltávolítását hogyan végzitek az első főzés előtt? köszi!

sogi01 Creative Commons License 2018.06.01 -1 1 148749

  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (148722)
körte51 Creative Commons License 2018.05.31 -2 0 148748

Sokan használjuk a kénsavat és semmi gond vele. Miért ne?

Előzmény: Desztiláló (148747)
Desztiláló Creative Commons License 2018.05.31 -2 0 148747

szia 

 

Ez igaz azért kell a ph mérő. csak ne kénsavval ha annyira savazni kell.

Előzmény: körte51 (148746)
körte51 Creative Commons License 2018.05.31 -2 0 148746

A savasság a meggynél is fajtától és  az érettségi foktól függ! Meglepő lehet!

Előzmény: Desztiláló (148744)
körte51 Creative Commons License 2018.05.31 -2 0 148745

Köszönöm! Ez még nekem sincs a készletemen, de a komám kínlódott egy éve, nem akart beindulni, csak miután megkapta a tápot. Ők nem lelkesednek érte, szerencsémre, enyém lesz a termés egy része. 

Előzmény: pálinkás-doszi (148739)
Desztiláló Creative Commons License 2018.05.31 -2 0 148744

A meggy azért elég savas.

ha van lehetőséged PH mérésre pecizebben tudod belőni de én megyet nem savaznék.

 

Izlések és pofonok.

Előzmény: !MARATHÓN (148740)
Desztiláló Creative Commons License 2018.05.31 -2 0 148743

Szia 

 

Régota csinálom.Én sose savaztam vagyis egyszer de szerintem ne ennyire drasztikus savakat használj,ha használsz.

 

 

 

 

 

Előzmény: !MARATHÓN (148740)
Desztiláló Creative Commons License 2018.05.31 -2 0 148742

Én keveredtem el egy kicsit de örűlök hogy megvagy és beszéltünk.

 

Előzmény: rézműves1 (148741)
rézműves1 Creative Commons License 2018.05.31 -2 0 148741

Én nem vesztem el és a számod is megvan még...

Előzmény: Desztiláló (148734)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.05.31 -2 0 148740

És a meggy is.  Kénsav, pektinbontó, táp, pékélesztő. Nagyon felfut kb 40 cm! Főzéskor figyelmet érdemel.

Előzmény: körte51 (148738)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2018.05.31 -2 1 148739

Szia!

Én pár évvel ezelőtt készítettem faeperből pálinkát. Szedése: nagy fóliát terítettünk a fa alá, felmásztam jól megráztam, és az érett szemek potyogtak is le. Természetesen cefrézés előtt mosva lett a gyümölcs, "tuningolt" habarcskeverővel ledaráltam. Élesztőtápsó+felfutatott borélesztőt kapott egy minimális napfény társaságában. Én nem savaztam, igaz  azonnal főzetve lett mikor kiforrta magát. Kihozatal tekintetében nem emlékszem pontos adatokra, mivel már jó pár éve készült, de nem valami fényes neki. Azonban a kész termék nagyon ízletes lett, érződik rajta a faeper aromája, mind szaglás, mind kóstolás terén. Ízben, illatban szerintem gyorsan öregedő pálinka, a főzés utáni állapothoz képest, 1 évre rá /az eltett 1 üveg pálinka/ sokkal tompább ízeket, illatokat produkált. 

Nagyon sok a munka vele, de legalább egyszer egy életben érdemes elkészíteni.

Üdv.

Előzmény: körte51 (148738)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!