Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A zsenge zöld diót (20-30 darab, nagyságtól függően) negyedeled, 4l-es befőttes üvegben ráöntesz 60-70%-os semleges ízű párlatot, lezárod, aztán vársz 3 hónapot. Néha fejre állítva átforgatod.
Ha "kész", leszűröd, raksz bele ízlés szerint fűszert (egész fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, esetleg aszalt szilva, narancs és citromhéj stb.), hagyod még egy hónapig. A végén ezt is tisztára szűröd, édesíted (én a kb. 3.5l-be nem rakok egy deci méznél többet), palackozod.
A kiázott dióra én szoktam még egy adag szeszt önteni, ez késő őszre lesz jó, akkor ízesítem (a fentieken felül kap 2-3 csillagánizst). Ezt a karácsonyi diólikőrünk.
Beszéltem egy sok-sok éve főző bácsival. Azt mondta, Ő ezért nem önti a mosogatóba az előpárlatokat. 20L ilyen kb. 70 fokossal "átfőzi" a berendezést és semmilyen vegyszert, ecetet, vagy mást nem tesz a főzőbe... Mondjuk azt nem kérdeztem, hogy higítja e vízzel...
Nevezési tételmennyiség: 2 x 0,35 l /palack / tétel
Nevezési díj: 5.000,-Ft / tétel, mely a 27 %-os Áfá-t is tartalmazza. A nevezési díj ellenszolgáltatásként magában foglalja a minta analitikai vizsgálatát, valamint az értékelőbizottság írásos véleményét, melyet a versenyt követően a nevező rendelkezésére bocsátanak.
A minták leadási helye: Budapest, Szeged, Miskolc, Győr, Zamárdi.
Nevezési határidő: 2018. április 5., 24.00
A zsűrizés ideje, és helye: 2018. április 12-13., Zamárdi, Familia Hotel / sajtónyilvános, de regisztrációhoz kötött /
Eredményhirdetés: 2018. április 14., 14.00 óra. Familia Hotel, Zamárdi
Azért 5.000 Ft-os nevezés már hajlik arra, hogy tényleges laborvizsgálat is szerepeljen benne.
Na, mindegy... Sajnos még nem érkezett meg Magyarország vadkeleti részére a minősítésem.....
A sósav oldja, de nyilván senki nem fogja vele átmostani. Ha simán cefre helyett 2X vízzel átfőzöm? Esetleg Ecet+konyhasó kombót teszek a vízbe (de milyen arányban is?), elvileg rezet szoktak vele tisztítani...Próbálta már valaki?
Neten pálinkás oldalon ezt írják:
Az idénykezdet előtt savazzuk ki a berendezést, utána öblítsük el és főzzük ki vízzel. citromsav-1-hidrát-ot említ.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Köszönöm! Ez még nekem sincs a készletemen, de a komám kínlódott egy éve, nem akart beindulni, csak miután megkapta a tápot. Ők nem lelkesednek érte, szerencsémre, enyém lesz a termés egy része.
Én pár évvel ezelőtt készítettem faeperből pálinkát. Szedése: nagy fóliát terítettünk a fa alá, felmásztam jól megráztam, és az érett szemek potyogtak is le. Természetesen cefrézés előtt mosva lett a gyümölcs, "tuningolt" habarcskeverővel ledaráltam. Élesztőtápsó+felfutatott borélesztőt kapott egy minimális napfény társaságában. Én nem savaztam, igaz azonnal főzetve lett mikor kiforrta magát. Kihozatal tekintetében nem emlékszem pontos adatokra, mivel már jó pár éve készült, de nem valami fényes neki. Azonban a kész termék nagyon ízletes lett, érződik rajta a faeper aromája, mind szaglás, mind kóstolás terén. Ízben, illatban szerintem gyorsan öregedő pálinka, a főzés utáni állapothoz képest, 1 évre rá /az eltett 1 üveg pálinka/ sokkal tompább ízeket, illatokat produkált.
Nagyon sok a munka vele, de legalább egyszer egy életben érdemes elkészíteni.