Az első képen lévők most kb 45-50 kilósak a második képen lehet látni a pántost és hátul elbújva a tokást ,őket vágtam 4hete kb 80 kilósak voltak . Második képen szemben lévő ő is olyan 80kg körül van és a kistestvére ő 60kg lehet ők lesznek karácsonykor vágva.Az anyuk 110-120kg körül van neki kell szereznem egy normális kant fedeztetni,valamint a két kisebb fog elleni a fehér remélem hamarosan,sajnos nem tudom mikor párzott be a fekete októberbe került a kanok figyelmébe.
Kenyeret is szoktam kapni, de nem száraz, még friss, szeletelt, csomagolt, el vannak ám kényeztetve. :) Tegnap tejet kaptunk. Ami megmarad a konyhán azt amúgy kidobnák és akkor inkább elhozzuk.
Nagyából én is ezt adom nekik annyi különbséggel ,hogy én nem adok kukoricát mert attól nagyon zsírosak lesznek. Búza,korpa,moslék,tök,lucerna amit én adok nekik.
Szia! nagyon megköszönném, ha el tudnád küldeni, mert igen nagy segítség lenne! Az email címem: gelencsernekatalin@freemail.hu. Az általad megadott formátumot nem ismerem, így azt sem tudom, hogy meg tudom-e majd nyitni. Minden esetre ha megtennéd, hogy átküldöd, azt nagyon megköszönném!!!! Addig is szia!
Még nem tudom, hogy milyen fajta sertést veszünk, de mi főleg kolbászt és szalonnát szeretnénk majd látni belőle, szóval inkább húsos fajta kéne, mint zsíros. Bár arra is gondoltam, hogy az egyik egy hússertés lenne (ami jól bírja, ha nem táppal van felnevelve), míg a másik meg mangalica, és akkor lesz mindenből. :)
Szóval még azt kérdezném, hogy kb. mennyi idő alatt lesz 120 kg körüli egy sertés normál, tápmentes tartás mellett? Egy legalább 100 nm-es kifutójuk is lenne, hogy azért mozoghassanak egy kicsit.
A földelosztással és támogatással én sem értek egyet, sőt! Meg a nyugati szemetet is vigyék csak vissza!
Én inkább a sajátot szeretném enni, igaz földünk nincs művelni, hogy a takarmányt is mi termelhessünk meg, de legalább tartanám és nem táppal, hanem rendes takarmánnyal etetném.
Jó pár dolgot, felsoroltál, ami részben igaz is meg nem is.
Nem igaz, hogy 4-5 hónaposan eléri a 110 kg, még nagyüzemi szinten sem! Az sem igaz, hogy az I. osztályú húsminőség 110kg- nál van. A napi adagot pontosítanám: napi átlag takarmányfelvételre(adagolni csak nedvesetetésnél szoktak, de az is az étvégytól függ). Ezt úgy is lehetne mondani, hogy ad libitum etetést kell alkalmazni a hízó állománynál. A takarmányfajlag amit írtál, nagyjából megfelel, bár Nyugat Európában már vannak olyan országok ahol 2,2- 2,5kg takarmányból kihoznak 1kg élősúlyt,de ezt csak agyon hybridizált sertésfajtákkal és állati eredetű fehérjével tudják elérni, mint pl.: a halliszt, aminek 60-70% a nyersfehérje tartalma van. Ezért lehetséges az hogy olcsóban tudják eladni a sertéseiket. Na meg, hogy kinyalják a hátsójukat a földtulajdonosoknak, azzal a ku_va intervenciós földalapú támogatással, és ezzel az egekbe emelik a takarmány árakat, aszály ide vagy oda. Az állattenyésztés meg levan sza _va! Ha sokan tudnák, hogy mennyi ügyvéd és politikus rendelkezik jókora földtulajdonnal, fingjuk sincs a mezőgazdaságról, de van nekik, mert olcsón hozzá jutottak, vagy ilyen- olyan indokkal rátették a kezüket.
Jól eltértem a témától, sorry, de ez mindig felháborít!
Visszatérve, még annyit írnék, hogy ha, nem kap semmilyen tak. előkeveréket vagy valami ilyesmit akkor nem valószínű a 3-3,5 fajlag.
Mi is tavasszal szeretnénk malacot tartani vágásra (2-3 db-ot), ezért végigolvastam a fórumot és a számomra érdekesebb írásokat kigyűjtöttem egy dokumentumba (csak a neveléssel és tartással kapcsolatban, a tenyésztést nem). Mivel linuxot használok, ezért .odt formátumban van, de szívesen átmentem másba ha kell, és el is küldöm, ha adsz egy e-mail címet.
A gyakori kérdések oldalon találtam egy jónak tűnő beírást, kíváncsi vagyok a profik véleményére is, hogy mennyiben fedi a valóságot:
A növekedésük: – 4-5 hónap alatt 110 kg (nagyüzemben), - kb. 8 hónap alatt 130-140 kg (háztáji hízlalásban). Az I. osztályú húsminőség 110 kg-nál van. Napi adag: – 30 kg- ig az élőtömeg 2-3%-a – 31-90 kg között az élőtömeg 4%-a – 91-110 kg között az élőtömeg 3%-a Ezt úgy jól összeszámolva 1 kg disznó (élősúlyban) 3-3,5 kg takarmányból jön ki, tehát a malac élete során (maximum 8 hónappal számolva) összesen kb. 400 kg takarmányt eszik meg. Ennyi!!!!!!
Szóval a kérdéssem az lenne, hogy egy magyar nagy fehér ennyi idő (8 hónap) alatt, kukoricán és egyéb tápmentes finomságokon felnevelhető-e, és a takarmánymennyiség fedi-e a valóságot erre az időtartamra.
Sziasztok! Sokáig keresgéltem a neten, mire rátaláltam erre a fórumra. Szeretném a segítségeteket kérni. Tavasszal kezdeném el a sertés tartást, de sajnos tapasztalat: 0 :) . Ez ügyben kérnék tanácsokat, hogy kellene elindulnom. Az alapoktól kellene megtanulnom addigra a teendőket, hogy felkészült legyek erre a feladatra. Láttam a levelezéseitekből, hogy ti profik vagytok már ebben. Ezért regisztráltam. Az oldal használatával kapcsolatban is kérnék segítséget. Pl: hogy tudom a válaszaitokat megnézni stb. Előre is köszi : Kata
A 898- as hozzászólásomat ajánlom a figyelmedbe. Itt leírtam mit lehet tenni, a megfelelő ivarzás eléréséhez. Annyival azért még kiegészíteném a Te kocád esetében, hogy ha nagyon lezsarolták a malacok, akkor a választást követő nap délutánján, már adhatsz neki vizet, a következő nap reggel meg kaját. Sok sikert!
Moslékot kukoricadarával keverve, meg sok zöldet. Tök már sajnos nincs. Egy hete kap a koca 10 % zabot, mert állítólag az jó a tenyészállatoknak. Csak nyár elejére akarok újra kismalackákat. Csak kíváncsi vagyok. :)
Te mit adsz enni a malacnak? Azt hogy ,búgni mikor fog nem tudom,de legalább egyet hagyjál ki ,hogy valamennyire összekapja magát az anya neki is kell egy kis pihi!
Köszönöm a segítséget. De nem gyilkolhatok. :D Több mint duplájára nőtt mióta nálunk van, kb. 2 hónapja, nem tudom mivel etették előtte. Úgyhogy megvárjuk mi lesz belőle. Pedig úgy megkóstolnám már... :D:D
Az 5,5 hetes malackák pedig 3,5 kilósak, átlagosan. Szegény koca meg alig 60 kiló. De már csak pár napot kell kibírnia, vasárnap viszik a malacokat. Utána mikor fog búgni?