Kösz az infót, biztos átsiklottam felettük, pedig folyamatosa figyelem a kínálatukat. Én még a Firomára lennék kíváncsi, de sajnos egyenlőre nincs helyem.
Készítettem légbujtást neked a Kurdi Laci félén. Már tele az edény gyökérrel. Nagyobb kis fácska lesz, mint amilyen vesszőket vittél. Ha erre jársz gyere be érte, szeretettel várlak!
Tegnap nem fotóztam, a ma leszedett Zucchetto füge így nézett ki. (Az íze pazar volt.) Nem csak az első, hanem még a szezon 3. fügéje is nagy élmény. :-)
Nekem meg veled ellentétben jó a tapasztalatom a Napolitánával.
Igaz nem termett az első évben, és a második évben elrúgta az első terméseket, de aztán bőséges másodtermést hozott.
Az idei évben nem hozott első termést, viszont nagyon sokat nőtt, rengeteg termőrügy van rajta, amik most kezdenek indulni, és remélhetőleg bőséges másodtermés lesz.
Igen, biztosan segített a pincei teleltetés. A tegnapi annyira puha volt (és ez számomra annyira meglepő volt), hogy gyakorlatilag legyaláztam, ahogy megnyomkodtam, ezért is nem készült fotó róla. Idén ez volt a legjobb fügém! Komolyan: tényleg finom volt, nagyon édes.
Örülök, hogy megmaradt nálad a termés. Biztosan mennyei lesz majd az is....igen, az első szemek elfogyasztása a nagy ünnep, de azért egyikünk sem unt még rá a későbbi termésre sem. Nagyon várom, hogy legyen már egyszer felesleg. Az idei év még nem erről szól majd, de újdonság lesz, hogy 10-20 fajtát biztosan végig tudunk majd kóstolni. Fotózok majd mindent.
A Nerucciolo-nál például érdekes volt, hogy intenzív festő hatású volt a héja. A papírhoz hozzáérve rögtön megszínezte a lila héj.
Azokat nem ajánlom mert szövetkultúrás szaporítványok, vagyis kb magoncként kezdik. Van akinek szerencséje volt vele, de én 2017-ben vettem és még mindig nem termett egy szemet sem és furcsán nőnek az ágai. Inkább felnőtt, termő növényről vágott vesszőt kell szaporítani. Vagy ha valaki nagyon ráér, akkor lehet venni és várni.
Nagyon jól néz ki a kis füge, és valószínű a konténer miatt érett be ilyen korán.
Amit láttál nálam vödörben a ház előtt, azt hittük le fog esni róla az első termés mert sárgult. Emlékszel? Azóta már nagyobb és kezd barnulni, néhány nap és beérik. :)Volt rajta egy másik, de kisebb első termés is, azt ma vettem le. A legelső szemek a legfinomabbak ugye? :)
Ez alátámasztja az én tapasztalatomat, minél hamarabb tud indulni a növény, annál hamarabb van termés. Nálam most néhány tavalyi dugvány érlelt május közepén termést.
Kísérletképpen most be akarok ültetni két bokrot az üvegházba, kíváncsi vagyok, hogy mit lehet belőlük így kihozni.
Nálam elkezdődött a fügeszezon. Tegnap ettem egy Zucchetto fügét (kívül zöld, belül rózsaszínes hússal), ma reggel pedig levettem egy pici Nerucciolo fügét. Ez utóbbiról fotót is készítettem.
Ezek a fügék konténeresek, márciusig pincében voltak, azóta szabadban. A Zucchetto fantasztikusan édes volt, ez a másik még várhatott volna egy kicsit. Mindkét termés nagyon pici volt, max. 30-40 g körüli.
A kint telelő bokraim között viszont a teljes "felnőtt" méretű termések egy része elkezdett ráncosodni, gyanús, hogy eldobja őket a bokor. Annak meg érthető okból nem örülnék.
Csak ez az egy fajta dobja le a fügéket érés előtt nálam. Nem ér semmit, hiába nem fagy el, ha az első termését nem lehet megenni.Tavaly pár megtért, idén úgy látszik nem marad rajta. Később már terem eleget a mellette lévő.. Egyszer már ki lett vágva, megint több méteres.
Szerintem ez tápanyaghiányra utal. Ez akkor is fennállhat, ha megfelelő a tápanyag utánpótlás, de valamiért eltolódik a talaj PH-ja. A füge az enyhén meszes talajt kedveli, mert a számára szükséges tápanyag kombináció a PH 7-7,5 környékén vehető fel.
Ja és meszes talajú régióban is előfordulhat a talaj elsavanyodása, ezért mindenképp érdemes megvizsgálni.
Igen ez az egyik legkorábbi fajta, de sajnos tévedtem. Ma jobban megnéztem, mert gyanús volt, hisz éréskor majdnem a duplájára szokott nőni, és kiderült hogy sérült. Így még nekem is várni kell a szezonra.
Nem emlékszem már, hogy akkor miről volt szó. Én a füvészkerti barnát, és az almási sárgát kóstoltam. Na meg egy írásban a hátsó bejáratnál levő györöki laposról volt még szó.
Berényi Józsi, Ezt a fügefát ismered a Budapesti füvészkertből?
Írtál egy fajtát, de nincs kedvem visszakeresni, le tudnád megint írni, KÖSZÖNÖM előre is. Tavaly ősszel volt szerencsém róla enni, finom apró-szemű fügéket termett akkor.
Azért ez megnyugtat, hogy ott sem érik még, pedig mennyivel délebbi. Naponta nézegetem a bokromat, és már kezdtem nehezményezni, hogy nem mutat érés-jeleket. :)