Keresés

Részletes keresés

naox Creative Commons License 2013.07.01 0 0 6381

Ha cégnek adod el, akkor most a világpiaci ár kb. 97%-át fogod maximum megkapni. Ezt kifizeti pl. a tortarany.com, vagy más kereskedő. Ennél 1-1.5%-kal többet kaphatsz Bécsben, de ilyen mennyiség esetén nem biztos, hogy megéri az út.

Előzmény: tipcsibácsi (6377)
petike23 Creative Commons License 2013.07.01 0 0 6380

"Hol lehetne eladni befektetési aranyat jó áron? 400 gr."

 

Érdemes megnézni az ismert, bevált cégeket: aranypiac.hu, conclude.hu, solargold.hu

 

Esetleg leírhatod, hogy pontosan mid van, hátha itt valaki venni akar.

Előzmény: tipcsibácsi (6377)
Br1961 Creative Commons License 2013.07.01 0 0 6379

Köszönöm a választ! 

Üdv.

naox Creative Commons License 2013.07.01 0 0 6378

"NAV nagyobb csaló bárki másnál."

szívemből szóltál, de az eszem szerint inkább csak végtelenül amatőrök, szándékosságot nem tételeznék fel róluk. Végrehajtják az utasításokat, bármily igazságtalanok, és bármily ostobák azok. Nagyobb baj, hogy az eljárásaik miatt ők jelentik a legnagyobb bizonytalansági tényezőt a hazai gazdaságban.

"hogy most kezdik sorra megnyerni az ÁFA visszatartás miatti pereiket az érintettek"

sajnos nem mindenki. Az eljárásrend szerint a másodfokú határoztat (ami érdemi vizsgálat nélkül az elsőfokú copy-paste-elése) ugyan megtámadható a bíróságon, de ez nem halasztó hatályú a fizetési kötelezettségre. Ha egy cégen 100 millát keresnek, amúgy jogosulatlanul, akkor a 2fok kibocsájtásával együtt elindítják a végrehajtást, ami gyakran felszámolásba fordul. És a felszámolás alatt már a felszámoló jár el a cég ügyeiben, és nem az ügyvezető, ők meg hajlamosak nem szarakodni a pereskedéssel, és pláne nem ügyvédet, szakértőt fizetni. A 2fok után indul egy versenyfutás, és ha a NAV a gyorsabb, akkor eleve meg sem tudod támadni a határozatot, a céged elsüllyed, a vezető öt évig nem alakíthat céget kishazánkban, alkalmazottak mehetnek az utcára, tulajoknak soktízmillás kár, etc. (A bíróság sokszor csak a 2., 3. tárgyalási napon (egy év) foglalkozik a vh felfüggesztésének kérdésével.)

" ha az ÁFÁ-s beszerzéskor nem vonhatták le - akkor miről is beszélünk?"

láncügyletek vannak. A felvásárló jóhiszeműen, körültekintően jár el, de a beszállítója beszállítójának a beszállítója nem ad be adóbevallást, sőt, fantomizálja a céget (ugye te kifizeted az ÁFÁt a beszállítódnak, ő az övének, etc., végül a sor végén, az a cég, aki magánszemélyektől vette az aranyat, vagy behozta Romániából, na neki kéne befizetnie az ÁFÁt, de ő simán elteszi). A felvásárló mindig havi bevalló, a 2-3 szinttel alatta lévő csaló negyedéves. Mikor a felvásárló beadja a bevallást, akkor a csaló cég még javában működik, csak 1-2 hónap múlva fog eltünni, és ezt a felvásárló terhére róják fel.

A NAV gyakorlata az, hogy a kárt (a csaló cég által be nem fizetett pénzt) a feldolgozótól veszi vissza (nem utalja ki, vagy követeli vissza). Ezt fél évvel ezelőttig meg is tehette, és meg is tette számtalan esetben. Vagy folytatott nyomozást az eltűnt cég után, vagy nem, de a pénzt végül (papíron) visszavette. Azért csak papíron, mert azt olyan cégtől követelte, akik azt nem csalták el, nem volt náluk, így be se tudták volna fizetni. Ezt amúgy a revizor is tudja, sőt a folyosón el is mondja neked. A vége vagy egy nagyon költséges (20-30 milla min.) 4-6 évig húzódó, kétes kimenetű per, vagy a cég gyors bedöntése. Miért? Mert a NAV a tudottan vétlen cégre támad, évekig húzódó ügyekben többezer oldalnyi anyag születik, míg az adócsaló cég esetén a nyomozás soxor kimerül annyiban, hogy írnak egy levelet a jegyzőnek, hogy ismeri-e az ügyvezetőt, és ha nem, akkor megállapítják, hogy ismeretlen helyen tartózkodik, az ügyet lezárják.

--------

A jogi helyzet az, hogy az EU talán 2004-ben hozott egy döntést, amiben leszögezi, hogy mekkora felelőssége van a vásárlónak a beszállító jogsértéseiben (csak a józan ész, adószámot ellenőrizni, telephelyet, üv. igazolványát megnézni kb. elég). A döntés rövid, és egyértelmű. A NAv 6-7 éven keresztül úgy tett, mintha a döntés nem létezne. Ha meghivatkoztad egy jgykv-ben, vagy fellebbezésben, úgy tettek, mintha le sem írtad volna, soha, egyetlen szóban sem reagáltak rá.

Ők ugyanis arra hivatkoztak, hogy a saját eljárásrendjük szerint a levonási jog csak bizonyítottan létező dologra alapítható. És az, hogy te azt bizonyíthatóan megvetted, vételárat átutaltad, eladtad, etc. nem bizonyít semmit akkor, ha találnak a láncban lefelé "hiányzó kereskedőt". Mert akkor az áru eredete nem igaozlható, így azután onnan kezdve minden további ügylet fiktív.

Ez annyira nonszensz, hogy törvényben ilyen nem is szerepelhetne, de ez egy NAV módszertani anyag volt, és erre hivatkoztak 6 éven át sikerrel egy EUs jogegységi határozattal szemben. (A bíróságok tök analóg ügyekben 50-50 arányban ítéltek.) A dolgot végül tavaly ősszel a MAhagében ügy eldöntötte, de ez nem vigasztalja az időközben elsüllyedt cégeket (ha egy céget felszámoltak, akár jogtalan döntés alapján, az már nem perelhet kártérítésért)

tipcsibácsi Creative Commons License 2013.07.01 0 0 6377

Hol lehetne eladni befektetési aranyat jó áron? 400 gr.

advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.30 0 0 6376

A NAV egymillió olyan esetben megtagadta/megtagadja az ÁFA/adó visszatérítését (vagy megállapít adóhiányt..), amikor semmiféle csalást sem követett el a delikvens - és a NAV ezért a pereinek igen szép hányadát el is veszíti, fizetni kényszerül. Nagy általánosságban szerintem ma idehaza a NAV nagyobb csaló bárki másnál..

És mint ha te is azt írtad volna, hogy most kezdik sorra megnyerni az ÁFA visszatartás miatti pereiket az érintettek - akkor most ki is csalt és mit is?

 

Ami meg a "értem-e, hogy hogyan működik az ÁFA-csalás" kérdésedet illeti: ha az ÁFÁ-s beszerzéskor nem vonhatták le - akkor miről is beszélünk? Akkor nem történt semmi, egyáltalán...

Előzmény: naox (6372)
Jalso Creative Commons License 2013.06.30 0 0 6375

"Biztos, hogy érted, hogy hogyan történt az áfacsalás?"

kifejtened par mondatban? Azt hittem ertem, de mar nem vagyok benne biztos. :) koszi.

Előzmény: naox (6372)
naox Creative Commons License 2013.06.30 0 0 6374

megnéztem én is, nyilván valamit elbénáztak a weblapon.

Alighanem elkezdtek vásárolni, és nem jól integrálták az eddigi rendszerükbe.

Törtarany a gyakorlatban olyan, elsősorban újrefalhasználás céljaira szolgáló ékszerhulladékot jelent, amit _újbóli forgalomba hozatalra alkalmatlanná tettek_. Tehát törtaranyat kisker forgalomba hozni nem lehet (ha mégis, akkor már nem törtarany), és ha eladod, akkor csak ÁFÁsan adhatod el (vagy "fordított" áfával).

Előzmény: petike23 (6373)
petike23 Creative Commons License 2013.06.30 0 0 6373

6366-ról mi a véleményed ?

Előzmény: naox (6372)
naox Creative Commons License 2013.06.30 0 0 6372

Azt ugye érted, hogy nem velem vitatkozol, hanem a NAV hivatalos, ez ügyben tett állásfoglalásával? (amit nyilván ismersz, és ismered az ez ügyben az elmúlt időszakban tartott konferenciákon ehangzottakat is)

 

" Az utolsó számításodhoz annyit, hogy nyilván a vételnél megnyerték az ÁFÁ-"

nem, nem nyerték meg az áfát. Biztos, hogy érted, hogy hogyan történt az áfacsalás?

 

Előzmény: advocatusdiaboli (6369)
naox Creative Commons License 2013.06.30 0 0 6371

mindegy, tényleg. olyan céget válassz, ami nemzetközileg ismert (tehát a báv nem jó). Az ismert cégek közül kb. mindegy, hogy melyiket választod.

Előzmény: Br1961 (6370)
Br1961 Creative Commons License 2013.06.30 0 0 6370

Tisztelt fórumozók!

Szerintetek melyik gyártó rúdjába érdemes befektetnem , hogy ha el kell adnom akkor a világ bármely pontján gond nélkül el tudjam???

Üdv.

advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.30 0 0 6369

Bocs, hogy ebben ellentmondok, de igazságügyi műszaki szakértőként a legtöbb nagy nyilvánosságot kapott ÁFA-csalásos történetre volt némi rálátásom (konkrétan nagyon sok IT alkatrészekkel történő vámáru/áfa hintapalinta ügyet én szakértettem), és meglehetősen pontosan látom a nagyságrendeket. Jelenleg a GDP jó 10%-át szedi be ténylegesen ÁFA jogcímen a költségvetés, miközben ugyebár rengeteg tevékenység kisebb kulcsú, vagy egyenesen ÁFA-mentes - itt akárcsak megközelítőleg is még egyszer ekkora összeget sejteni a háttérben elcsalt ÁFA-ként, az aligha reális, ennyi pénz egyszerűen nincs.. Akkor lenne, ha a világon minden, még a magán-magánszemély reláció is ÁFA köteles lenne, és mindenre a legnagyobb, 27%-os kulcs vonatkozna, de ez meg betarthatatlan-betartathatatlan szabályozás, nem véletlenül nincs ilyen sehol a világon..

Sok a lenyúlt ÁFA, de tartom magam a pár száz milliárdos nagyságrendhez, amiből is a zöm nem a költségvetéstől jogtalanul visszaigényelt, hanem egyszerűen be nem fizetett ÁFA - de méginkább és jellemzően a szimplán elkerült ÁFA, amikor a cégek, ügyfelek egymás között "okosba" számla és ÁFA nélkül rendezik le a dolgokat. Márpedig ezen ügyletek igen nagy hányada létre sem jönne, ha az adókat rendre megfizetnék, mert egyszerűen nincs erre fedezet.

 

Ez más gazdasági topicoknak rendre témája, de én azért ebben a kérdésben mindig ugyanoda lyukadok ki: a magyar költségvetés által ténylegesen realizált GDP koncentráció a világ legmagasabbjai közé tartozik, az EU-ban holtversenyben a második Svédországgal (és csak kb: 1%-al előz minket Dánia, mindenki más mögöttünk kullog, a többség messze, a térségbeli, tényleges régiós versenytársaink jóval-jóval, 6-10%-al, tehát arányaiban negyedével-ötödével kisebb adókoncentrációval dolgoznak), és mindehhez párosul az egész világ egyik legsiralmasabb, itt az EU-ban konkrétan Máltával karöltve a legrosszabb aktivitási rátája (vagyis ezt a világbajnok adókoncentrációt elkeserítő, megintcsak "bajnok" szinten kicsi tömeg kénytelen összehozni - az eredménye a világ legkuszább és legmohóbb adórendszere, jelenleg nálunk több jogcímen adóztathatnak egy céget, mint a velünk határos összes országban összesen...) - ezek után adócsalásról, adóekerülésről beszélni egyértelműen azt mutatja, hogy az illető nem látja a fától az erdőt... Az ok és okozati sorrend fordított, kigazdálkodhatatlan adókat követelő, cserébe rosszul működő állam mellett nincs mit csodálkozni az ilyesmin - és akkor még a Laffer-görbét nem is emlegettem...

 

Ami meg az általad említett konkrét ügyet illeti: még mindig nem látom, hogy miféle csalást követett el, aki élt a hibás, átgondolatlan szabályozás biztosította lehetőségekkel. Az a megjegyzés, hogy a cégek most nyerik a pereiket ezügyben mutatja, hogy miért nem: azért, mert ilyen nincs.. Az, hogy az állam egy időben jogtalanul visszatartotta az ÁFÁ-t, az egy másik történet - lett is végül ennek következménye. De aki csal, az ugyebár nem a hibás, átgondolatlan, de hatályos jogszabályokat tartja be - hanem megszegi azokat. Az utolsó számításodhoz annyit, hogy nyilván a vételnél megnyerték az ÁFÁ-t is, és akkor már messze nem ekkora volt az árrés. A költségvetésnek persze ez így sem lehetett egy jó üzlet - no de miért hoztak hibás adótörvényeket? Miért volt például két évig az EVA adókulcsa még az EVÁ-s által kibocsátott számla ÁFA-tartamánál is kisebb? Egy ÁFÁ-s és egy EVÁ-s cég egymás között szabályos adószivattyút működtethetett egy időszakban, az EVA-s cégbe átpakolt pénz gyakorlatilag negatívan adózott, kevesebb adót fizettek utána, mint amennyit levonhattak a számlát befogadónál, élt is ezzel boldog-boldogtalan (de főleg a képviselő urak, akik kitalálták maguknak az egészet...) - teljesen jogszerűen, szabályosan. Itt is legfeljebb egyvalakit lehet csalónak nevezni: azt, aki az egész szabályozást kitalálta (meg azokat, akik megszavazták), akik éltek vele, azokat nem...

Előzmény: naox (6367)
fmf Creative Commons License 2013.06.30 0 0 6368

köszi.

mail ment

Előzmény: Törölt nick (6364)
naox Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6367

"Ugyanakkor az általad ezermilliárdosra becsült (szerintem durván túlzó, maximum a fele lehet) elcsalt ÁFA esetében"

Nem általam, hanem a dologra rálátással nem bíró NAV elnök, ÁSZ elnök szerint.

Szerintem több.

"azt is figyelembe kell venni, hogy ez a költségvetés számára nem elvont, hanem meg nem fizetett adó"

amit a magánszemély kifizet a kasszánál, de a költségvetésbe soha nem érkezik meg. Tehát ÁFA címen majdnem annyit fizetünk a bűnözőknek, mint az államnak. Ez szerintem hatalmas baj.

" Aki törtaranyat vásárolt fel ÁFÁ-san, levonta az ÁFÁ-t, majd szinítette az aranyat és eladta ÁFA nélkül befektetési aranyként - az semmiféle csalást sem követett el, akkurátusan betartotta az amúgy rosszul átgondolt jogszabályokat. Felelősségre tehát nem vonható"

dehogynem. Ezeket a pereket 2009-10-es időszakra most kezdik megnyerni a cégek, de ehhez az EU-nak kellett közbelépnie ("Mahagében ügy"). Sajna a tv és a NAV eljárásrendje totál ellentmondásos, máig. Ha érdekel a dolog olvass utána a körhinta-ügyeknek (carousel fraud). A dolog elég friss, és elég nagyot fog rúgni az ÁFA rendszeren.

"az akkor jellemző tört felvásárlási és befektetési színarany eladási árak különbözetét is figyelembe véve többé-kevésbé fedezte is az ÁFA összegét"

itt nagy tételekről beszélünk, 2009-10-ben 93% körül volt a céges vétel, és 102% körül a szín eladási ár. A kettő között van kb. 2% veszteség, 1% feldolg. költség, 1% verdedíj, tehát max 5% haszon van köztük, ami elég messze esik a 25% áfától.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (6365)
petike23 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6366

A conclude-nél árulnak törtaranyat befektetésnek...? :-o

advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6365

Az ÁFÁ-t szeringem globálisan nem így kellene szabályozni, rég át kellett volna térni arra a metódusra, hogy ahol a vevő az ÁFA-levonási jogát igazolja, ott fel sem kell számolni - és amúgy ezek után kizárólag egyirányba mozoghat, tehát visszaigénylés elvileg sem létezik. Ez azonban mindenütt a világban sérti (sértené) egyes igen befolyásos körök érdekét...

Ugyanakkor az általad ezermilliárdosra becsült (szerintem durván túlzó, maximum a fele lehet) elcsalt ÁFA esetében azt is figyelembe kell venni, hogy ez a költségvetés számára nem elvont, hanem meg nem fizetett adó, ha úgy tetszik, elmaradt bevétel, miközben azért az ÁFA egyenlege 2700 milliárdos bevételt mutat az államkassza számára, és mint ilyen a legfontosabb költségvetési tétel.. A meglehetősen nagy adóelkerülés meg logikusan következik egyfelől abból, hogy a világ legmagasabb felső kulcsát alkalmazzuk (!!), másrészt az eleve rosszul kialakított rendszerből.

 

Ezzel együtt az általad említett törtarany/befektetési arany vonalon még mindig nem látom a "csalást". Aki törtaranyat vásárolt fel ÁFÁ-san, levonta az ÁFÁ-t, majd szinítette az aranyat és eladta ÁFA nélkül befektetési aranyként - az semmiféle csalást sem követett el, akkurátusan betartotta az amúgy rosszul átgondolt jogszabályokat. Felelősségre tehát nem vonható, a keletkezett jövedelme után amúgy természetesen adót kellett fizetnie, ami egyébként az akkor jellemző tört felvásárlási és befektetési színarany eladási árak különbözetét is figyelembe véve többé-kevésbé fedezte is az ÁFA összegét, az államot tehát itt is inkább elmaradt bevételek, semmint kicsalt tételek terhelték. SZVSZ.

Előzmény: naox (6362)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6364

hiteltelenindex(kukac)gmail.com

Előzmény: fmf (6355)
naox Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6363

Az aluminium esteén ezt az elektrolitikus gyártás felfedezése és az elektromos hálózat kiépülése okozta. A palládium ára mikor esett? Egyébként a Pd-t kísérőfémként nyerik ki, a kínálat függtlen a kreslettől, az ára is ennek alapján alakul. A Rh érdekes téma, máig nem olvastam korrekt magyarázatot a hatalmas árzuhanásra, pletykaként azt szoktálk mondani, hogy az oroszoknál lekerült a hadipari nyersanyag listáról, és ők a legnagyobb termelők, elkezdtek eladni. De sok nyersanyag esetén pl. a lantanidáknál 2-3 nagyságrendes drágulást okozott az elterjedés, azért, mert kína kezében van a kitermelés, és ők így döntöttek. Szóval  a " beindul az olcsó tömegtermelés, és az ára leesik" kijelentést érdemes óvatosan kezelni.

Előzmény: advocatusdiaboli (6360)
naox Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6362

ez itt off, és nem hinném, hogy részletekbe kéne mennünk, de egy pár gondolatot leírnék.

Szerintem az "ÁFA" önmagában egy "szabályozási anomália". Ismerős cége 4-5 éve bombázta a kormányt olyan számításokkal, ami arról szólt, hogy miért fogja bedönteni a magyar gazdaságot az áfa a csatlakozás után. A dolog tudott, kész tényként kezelt, de pl. a NAV totál nincs rá felkészülve, elképesztő baakokat lőtt ezügyben, az EU mintha csak most fedezné fel a problémát. A hivatal szerint évente 1000MRDáfát csal el az alvilág, a függetlenek szerint ennek akár dupláját. Ezzel ez a legnagyobb magyar üzletág, a GDP 10%-a, mindenki, aki a gazdaság szereplője érintőlegesen érintett az ügyben (nem tevőlegesen, hanem a vevői, vagy beszállítói révén). Az ÁFA (HÉA) európai dolog, a világ jelentős részén ismeretlen, nem véltlenül. A globális gazdaságban ugyanis fenntarthatatlan. Ideje volna lecserélni az amerikai "sales tax"-re, vagy megszüntetni.

Ma  a gazdaság problémái közül szvsz ez a talán legnagyobb.

Az, hogy az aranykereskedelem érintett nem csoda: minél drágább egy dolog fajlagosan, annál ideálisabb termék a csalásra, mert olcsó szállítani.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (6358)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6361

Nyilvánvalóan visszaigényelhették.

Előzmény: W_B (6359)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6360

Az alumínium mellett ez igaz a titánra, a palládiumra, a ródiumra - sőt, általában minden újonnan felfedezett fémre-ötvözetre-anyagra (technológiára). Először drága, aztán, ha a technológia ezt amúgy nem zárja ki, akkor beindul az olcsó tömegtermelés, és az ára leesik. Az aranyra ez biztosan nem igaz, sőt, mint azt itt már kitárgyaltuk, inkább az mondható el, hogy az olcsóbban kitermelhető források már kimerülőben vannak, és a termelési költségek hosszú távon nyilván jelentenek valamiféle alsó támaszt az árszínvonalban.

Ugyanakkor az arany ugyebár különleges abból a szempontból, hogy az egyik legkisebb veszteséggel forog a gazdaságban-iparban, a történelem kezdetei óta kibányászott összes arany zöme a mai napig forgalomban van, meglehet, a jeggyűrűm részben valamikor egy Nagy Sándor-féle stater, később egy római aureus, majd végül egy arany korona, vagy egy ezeréves családi diadém formájában élte eddig az életét... Így igen nagyok a készletek, hozzájuk mérten az ipar aranyszükséglete elhanyagolható (évi száztonnás nagyságrend a több tízezer tonnás nagyságú globális készletekhez képest), ezért az inkább érzelem-impulzus vezérelte társadalmi (ékszer és befektetés) igény mozgatja az árakat - ez pedig szélsőséges kilengéseket tehet lehetővé.

Előzmény: fmf (6349)
W_B Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6359

Ebben mi (volt) a biznisz ?

Megveszem a törtaranyat ÁFÁsan, tehát ki kell fizetnem az eladónak az ÁFÁ-t.

Ezt visszaigényelték ?

(Nem vagyok otthon az áfacsalásban :)

Előzmény: advocatusdiaboli (6358)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6358

Ez számomra így nem csalásnak, hanem szimplán szabályozási anomáliának hangzik.. Aki csal, az tudatosan szabályt sért - itt történt ilyen? Tiltotta a törvény, hogy a cégesen, ÁFÁ-san felvásárolt törtaranyat szinítsék befektetési arannyá?

 

Gondolom azóta bezárták a kiskaput.

Előzmény: naox (6357)
naox Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6357

Az, hogy ha cégként tört aranyat veszel, azt áfásan teheted, ha kisziníted, akkor áfa-mentesen tudod eladni. Megváltozik a termék áfa-besorolása, éppúgy, mint a búza-export esetén. És éppen úgy ment a csalás, 10 mrd-os nagyságrendben.

Előzmény: advocatusdiaboli (6346)
fmf Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6356

el van ismerve. de azt mondtad 1220nál adod el. 12$ +. és nagy kockázatot vállaltál.

Előzmény: Törölt nick (6354)
fmf Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6355

100%+ hozam 1.5 év alatt? ááá... kit érdekel a pénz? :)))

 

mi az emailed?

 

Előzmény: Törölt nick (6353)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6354

"1220-nál szálltál ki :))))"

 

Be se szálltam! :)

Te azt mondtad lesz 1160, én meg azt hogy lesz 1220. Én nyertem.

Előzmény: fmf (6351)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6353

5000 dollárt bíztam rá tavaly januárban, azóta ezt a pénzt visszakaptam, és van benne elmélletileg 6400 dollárom most.

Úgy tudom cserélgeti, USD/EUR USD/GBP USD/AUD.

Nem annyira folytam bele, de összehozlak vele, ha érdekel a téma.

Előzmény: fmf (6352)
fmf Creative Commons License 2013.06.29 0 0 6352

hány %-ot hozott egy év alatt? milyen párokon fut?

Előzmény: Törölt nick (6348)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!