Keresés

Részletes keresés

Jolida Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 149006

Pándy meggyet  ismerem, cigány meggyet is, Maligáról hallottam.... no de Futó meggy? :-)

Valami új nemesítés? :-ppp

Előzmény: Green Corner (149001)
Figyelget Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 149005

Erre lehet mondani nyugodtan, hogy határeset... 

Előzmény: Green Corner (149001)
Green Corner Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149004

Biztos, hogy nekem is kifújta volna a vízzárat, ha nem alakítom át 40-es páracsőre. Egy keveset vissza is vettem a fűtésből megindulás előtt.

Előzmény: kivimánia (149003)
kivimánia Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149003

Ugyan így jártam cseresznyével,meg értem fel takarítani a főző helyiséget,mert ki is nyomott pár litert.Most főzéskor nem tettem bele habzás gátlót csak cefrézéskor,azt hittem elég lesz,sajnos nem.

Előzmény: Green Corner (149001)
beetee Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149002

Upsz...

 

Előzmény: Green Corner (149001)
Green Corner Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 149001

4 szeres mennyiségű habzásgátló!:) Meggy.

 

Figyelget Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 149000

Ezekkel a mennyiségekkel nyugodtan nekiállhatsz szerintem. Nem muszáj várnod újabb adagokra. Amennyiben mégis kevésnek tartod, önts hozzá vizet még. Nem baj ha kisebb az alkoholfoka az alszesznek, segít az elválasztásban. A minimum lényegében ésszerűségi kérdés. (Azon felül, amit az imént írtak. Vagy azzal együtt. :-)  ) 

Előzmény: Törölt nick (148997)
obsitos3 Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 148999

Nem hiszem,hogy fellelhető olyan irodalom,ami pontosan meghatározza ezt.Mindenesetre a max adott,a minimumnak pedig határt szab az,hogy el kell venni EP-t,képződik UP is,tehát pl 1 dl alszeszből nehéz lenne korrekt módon ezeket elválasztani, utána kóstolgatni a pálinkát pláne.

Előzmény: Törölt nick (148997)
Dezső1959 Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 148998

Kedves Kolléga!

A saját tapasztalatomat mondom el. Én is kezdő vagyok, tavaly kezdtem, és kicsi főzőben gondolkodtam - max30 liter. Az itteni kollégák tanácsára lett 50 literes, amit nem bántam meg. Ebbe sem illik 40 liternél sokkal többet tenni a felhabzás miatt. Az a mennyiség elég könnyen összejön egyféle gyümölcsből. Amiből csak 5-6 liter lenne, szerintem ajánld föl a párodnak lekvárnak, befőttnek. Szintén saját tapasztalat: dupla fenék hőközlő olajjal, motoros keverő. A leégés veszélye így minimális, még nekem sem sikerült. Az üstöm belső oldala öblítés után gyönyörű fényes. Nekem tetszik az aromatoronyba helyezhető kosár, amibe finomításkor saját aszalású gyümölcsöt szoktam tenni. Az objektum előzőleg engedélyeztetett, saját készítésű, melyhez hathatós segítséget kaptam az itt szereplő profi kollégáktól. Nem győzöm megköszönni nekik.

Összefoglalva: Én nem mennék 50 liter alá, mert hamar ki fogod nőni. Ha megengedheted magadnak, most szerezz be olyant, ami hosszabb távon is megfelelő lesz. Egy csomó költségtől kíméled meg magad. Fogadd meg az előttem szóló tanácsát is: olvasd el azt a néhány oldalas leírást. Olvasmányos, sok jó tanácsot találsz benne. Tekintsd alapműnek.

Sok sikert!

Üdv,

Dezső

Előzmény: Törölt nick (148992)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 148997

Az alábbiak miatt tettem fel a kérdést :

 

A héten meglesz egy 30 literes dupla falu főzőm (Miki féle)

Mivel nem számoltam rá időben , tegnap sikerült összeszedni kb 20 kg meggyet és kb 30 kg korai őszibarackot.

 

Már össze vannak aprítva.

 

Azt kb lehet tudni , hogy 20-25 % nyi alszesz jön le jó esetben főzéskor.

Viszont nem tudom mennyi az a minimális mennyiség amit le lehet finomítani egy 30 literes üstben ?

Van-e egyáltalán minimum ?

 

Kinek mennyi volt a legkevesebb mennyiség amit finomított ?

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (148994)
Figyelget Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 148996

Az alszeszt akár évekig tárolhatod, nem fog megromlani. Lehetőleg üvegben, napfénytől zártan, lényegében mint a kész pálinkát. 

Előzmény: Törölt nick (148994)
Jolida Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 148995

Én idén tavasszal főztem az őszieket.

Előzmény: Törölt nick (148994)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 148994

Tisztelt fórumtagok !

 

Alszesz mennyi ideig tárolható el és milyen körülmények között ?

(összevárandó egy finomításnyit)

beetee Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 148993

Pont alattad lévő hozzászólást érdemes átolvasni, de a fejlécben is van egy link a kérdések előttre.

Regisztrálj és olvasd ki.

:)

 

A főzőméretezés ilyen tág volumenre mindenképpen szívás lesz...

 

Előzmény: Törölt nick (148992)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 148992

Gyümölcspárlatos jónapot mindenkinek!

 

Új vagyok itt ès szeretnèk megtanulni pálinkát főzni, finom pálinkát!

Szeretnèm ha ebben segítsègemre lennètek!

Először is kinek milyen ès hány literes főzője van, ès átlagosan mennyi cefrèhez, ès hogy van megelègedve vele?

Ugyan is vásárolnèk főzőt de nem tudom milyet ès h hány litereset?

A cefre mennyisège változó, az 5-6 litertől a 150-200 literig.  

Szóval először is ebben kèrnèk seggítsèget! 

Köszönöm!

sogi01 Creative Commons License 2018.06.13 -1 1 148991

                                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (148971)
In Lak'ech Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 148990

Ott a pont! Az utolsó mondatért. :-)

Előzmény: Jocó0423 (148986)
atís48 Creative Commons License 2018.06.12 -2 1 148989

Igazad van ,de itt is nagyon fontos az érlelés ideje alatt,hogy minél nagyobb mennyiséget tegyél  egy tartályba,itt már nem hivatkozhatunk  a felület és a térfogat arányára ,de még is jobb ami a lehető legnagyobb térfogatú tartályban  érik.Hogy miért arra vannak különböző  magyarázatok,és szakvélemények,de szerintem ezt már nem a pálinkás fórumon kell kibeszéljük..... Elnézést kérek Mindenkitől !!   Ezentúl  itt  a fórumon nem fogok a  borról írni!

Előzmény: Jocó0423 (148984)
atís48 Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 148988

Hát ezek már tényleg szép méretes hordók voltak!...Ma már szinte megfizethetetlen  lenne  az áruk.  Nálam a legnagyobb csak 10 hl -.es volt és ettől lefele,mind jó minőségű,de szinte kérlelni kellett az ismerősöket hogy fogadják el,ingyen. Ma már nekem sincs fahordóm,de a sok éves tapasztalat azt mutatja,hogy tartályban is lehet igen jó minőségű bort készíteni. És ezt az OBI  évről -évre megerősíti.

Előzmény: mili70 (148985)
naivkezdo Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 148987

Igazad van, jobb lesz a sokhektos:))

Előzmény: endrepp (148973)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.06.12 -2 4 148986

Háát izé :)))

Tudod nekem erről mindig szegén édesapám jut eszembe. Vannak zalai rokonaink és ott igencsak megszerette a "finom" noha bort. Az ecet hozzáképest édesítőszer volt de élvezettel itták komákkal sógorokkal az Imre hegyen :)

Egyik karácsonyra megakartam lepni egy jó borral és vettem neki egy kaliforniai rizling szilvánit. Akkoriban horror áron (80-as évek) 4200 Ft-ért.

Felbontotta, ivott egy pohárral majd megszólalt ártatlan arccal: Nagyon finom fiam de tudod azért Rémus bácsi bora az igazi :)

Csak azt akartam ezzel a rövid szösszenettel mondani, hogy az ember saját ízlése is torzul, ha sokáig egyfajta benyomás éri.

Tehát lehet, hogy nem akarattal dicsérik a szart, hanem ehez vannak hozzászokva. 

Előzmény: In Lak'ech (148982)
mili70 Creative Commons License 2018.06.12 -2 1 148985

Amikor jó néhány évvel ezelőtt eladtuk az egyik pincét, akkor a vevő azt mondta, hogy nem tart igényt a két legnagyobb hordóra.  Ezek darabonként  4200  literesek voltak. Mi meg már nem tudtunk, illetve nem akartunk vele mit kezdeni, ezért felajánlottuk őket ingyen elvitelre. Azóta az egyik egy óvoda udvarán szolgálja a gyerekeket, a másikból egy cimborám kerti szaunát épített. Szóval egy jó fahordónak még a bor után is van élete. :)

Előzmény: atís48 (148981)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 148984

Én ugyanezért vettem fém tartályokat. Gyakorlatilag a légmentes lezárás miatt negyed annyi kén elég, mintha fahordóban tartanám a borom.

A pálinkát meg üvegballonban érlelem.

Előzmény: atís48 (148981)
endrepp Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 148983

Egyértelmű. Néha még az is problémás, sokszor az előzőleg jónak titulált később nem ízlik. :)

Előzmény: In Lak'ech (148982)
In Lak'ech Creative Commons License 2018.06.12 -2 1 148982

Abban biztosan egyetérthetünk, hogy igazából magad kell elégedett legyél a boroddal, pálinkáddal. Még a barátok is elfogultak. Általában nem őszinték, mert azt hiszik, jót tesznek neked, ha az amúgy ihatatlan pálinkádat az egekig magasztalják. :-) Ezért jó az őszinte barát, aki még seggbe is rúg, ha hülyeséget csinálsz. Kevés ilyen van.

Előzmény: endrepp (148980)
atís48 Creative Commons License 2018.06.12 -2 1 148981

Ez nagy igazság!...én is lassan már harmincöt éve készítek bort ,saját termelésű szőlőből,viszonylag nagy mennyiséget. Amíg csak hordóban érleltem ,már az első években rájöttem arra,hogy a hordó 300 liternél kezdődik, az ízek ugyan annál az alapanyagnál sokkal finomabbak.   Ennek nagyon egyszerű a magyarázata,szorosan összefügg a hordó felülete és a benne tárolt mennyiséggel,(nagy hordónak arányosan sokkal kisebb a felülete,és így az oxidáció i sokkal kisebb ,alacsony kénszinten is jól védett és sokkal jobban fejlődik a bor.

Előzmény: öreg_néne_b (148974)
endrepp Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 148980

Ez igaz, de lehet tovább árnyalni. Vannak rendezők, akiknek minden filmjét megnézem, így borászok is vannak, akikről tudom, hogy 99%-ban nem okoznak csalódást.

A filmtől megkülönbözteti a szituációt, az, hogy a termelő és köztem általában ott a kereskedő, aki hosszú távon gondolkodik és sok bort szeretne nekem eladni (itt természetesen szakkereskedőről van szó, nem áruházról), ha jól végzi a dolgát  nem ér csalódás, ha sok csalódás ér, többet nem megyek oda. Az előfordul, hogy a kereskedő polcán ott marad valami, mert túllőtték az árat, de az is, hogy 1hét alatt eltűnik valami a polcokról, az hogy szisztematikusan felfúj valamit, az visszarúg. Az pedig, hogy ízlések mennyire különbözőek, nem tudom mikor kezd el igazán dominálni ebben a sablonra ketyegő világban, egy minőségi divatos vörösbor, ami egy tannin ágyú, általában biztonsággal tetszést arat. Egy finomseprővel palackozott alternatív akármi, biztos megosztó.

Előzmény: In Lak'ech (148979)
In Lak'ech Creative Commons License 2018.06.12 -2 1 148979

Amíg nem bináris rendszerben működő robotok ízlelik a pálinkát/bort ez így is marad.

De vegyünk egy példát az élet más területéről. Míg egy adott film tetszik egy filmkritikusnak, egy másik lehúzza. Ékes példája ennek a Port.hu-n filmekre leadható nézői értékelés. Ha csupán ezen értékelésekre hagyatkoznék annak eldöntésekor, hogy megnézek-e egy adott filmet, vagy sem, hát bizton állíthatom, rengeteg nekem tetsző filmről maradnék le.

Előzmény: Jocó0423 (148978)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.06.12 -2 1 148978

Teljes mértékben osztom egyébként a cikkben leírtakat :)

Olyan jókat szoktam röhögni amikor komoly képpel elkezdik mondani a földes, lekváros, erdei bogyós, tőzeges ízeket :))) Vajon milyen íze van a tőzegnek? A földről nem is beszélve. Kóstolta már valaki?

 

Nincs két ember aki azonosan érezne illatokat, ízeket.

Viszont azért van az a szint amit markánsan meglehet különböztetni a tömegboroktól.

De én nem vagyok ellensége azoknak se mert kell a jó fröccsbe is valami na :)

 

A pálinka kóstolásra sztem ugyanez vonatkozik. Ugyanaz a tétel egyik helyen aranyérmes, a másik helyen még oklevelet se kap.

Előzmény: mili70 (148967)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 148977

Nem is úgy értettem, tudom mire céloztál.

Előzmény: mili70 (148962)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!