Ugyan így jártam cseresznyével,meg értem fel takarítani a főző helyiséget,mert ki is nyomott pár litert.Most főzéskor nem tettem bele habzás gátlót csak cefrézéskor,azt hittem elég lesz,sajnos nem.
Ezekkel a mennyiségekkel nyugodtan nekiállhatsz szerintem. Nem muszáj várnod újabb adagokra. Amennyiben mégis kevésnek tartod, önts hozzá vizet még. Nem baj ha kisebb az alkoholfoka az alszesznek, segít az elválasztásban. A minimum lényegében ésszerűségi kérdés. (Azon felül, amit az imént írtak. Vagy azzal együtt. :-) )
Nem hiszem,hogy fellelhető olyan irodalom,ami pontosan meghatározza ezt.Mindenesetre a max adott,a minimumnak pedig határt szab az,hogy el kell venni EP-t,képződik UP is,tehát pl 1 dl alszeszből nehéz lenne korrekt módon ezeket elválasztani, utána kóstolgatni a pálinkát pláne.
A saját tapasztalatomat mondom el. Én is kezdő vagyok, tavaly kezdtem, és kicsi főzőben gondolkodtam - max30 liter. Az itteni kollégák tanácsára lett 50 literes, amit nem bántam meg. Ebbe sem illik 40 liternél sokkal többet tenni a felhabzás miatt. Az a mennyiség elég könnyen összejön egyféle gyümölcsből. Amiből csak 5-6 liter lenne, szerintem ajánld föl a párodnak lekvárnak, befőttnek. Szintén saját tapasztalat: dupla fenék hőközlő olajjal, motoros keverő. A leégés veszélye így minimális, még nekem sem sikerült. Az üstöm belső oldala öblítés után gyönyörű fényes. Nekem tetszik az aromatoronyba helyezhető kosár, amibe finomításkor saját aszalású gyümölcsöt szoktam tenni. Az objektum előzőleg engedélyeztetett, saját készítésű, melyhez hathatós segítséget kaptam az itt szereplő profi kollégáktól. Nem győzöm megköszönni nekik.
Összefoglalva: Én nem mennék 50 liter alá, mert hamar ki fogod nőni. Ha megengedheted magadnak, most szerezz be olyant, ami hosszabb távon is megfelelő lesz. Egy csomó költségtől kíméled meg magad. Fogadd meg az előttem szóló tanácsát is: olvasd el azt a néhány oldalas leírást. Olvasmányos, sok jó tanácsot találsz benne. Tekintsd alapműnek.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Igazad van ,de itt is nagyon fontos az érlelés ideje alatt,hogy minél nagyobb mennyiséget tegyél egy tartályba,itt már nem hivatkozhatunk a felület és a térfogat arányára ,de még is jobb ami a lehető legnagyobb térfogatú tartályban érik.Hogy miért arra vannak különböző magyarázatok,és szakvélemények,de szerintem ezt már nem a pálinkás fórumon kell kibeszéljük..... Elnézést kérek Mindenkitől !! Ezentúl itt a fórumon nem fogok a borról írni!
Hát ezek már tényleg szép méretes hordók voltak!...Ma már szinte megfizethetetlen lenne az áruk. Nálam a legnagyobb csak 10 hl -.es volt és ettől lefele,mind jó minőségű,de szinte kérlelni kellett az ismerősöket hogy fogadják el,ingyen. Ma már nekem sincs fahordóm,de a sok éves tapasztalat azt mutatja,hogy tartályban is lehet igen jó minőségű bort készíteni. És ezt az OBI évről -évre megerősíti.
Tudod nekem erről mindig szegén édesapám jut eszembe. Vannak zalai rokonaink és ott igencsak megszerette a "finom" noha bort. Az ecet hozzáképest édesítőszer volt de élvezettel itták komákkal sógorokkal az Imre hegyen :)
Egyik karácsonyra megakartam lepni egy jó borral és vettem neki egy kaliforniai rizling szilvánit. Akkoriban horror áron (80-as évek) 4200 Ft-ért.
Felbontotta, ivott egy pohárral majd megszólalt ártatlan arccal: Nagyon finom fiam de tudod azért Rémus bácsi bora az igazi :)
Csak azt akartam ezzel a rövid szösszenettel mondani, hogy az ember saját ízlése is torzul, ha sokáig egyfajta benyomás éri.
Tehát lehet, hogy nem akarattal dicsérik a szart, hanem ehez vannak hozzászokva.
Amikor jó néhány évvel ezelőtt eladtuk az egyik pincét, akkor a vevő azt mondta, hogy nem tart igényt a két legnagyobb hordóra. Ezek darabonként 4200 literesek voltak. Mi meg már nem tudtunk, illetve nem akartunk vele mit kezdeni, ezért felajánlottuk őket ingyen elvitelre. Azóta az egyik egy óvoda udvarán szolgálja a gyerekeket, a másikból egy cimborám kerti szaunát épített. Szóval egy jó fahordónak még a bor után is van élete. :)
Abban biztosan egyetérthetünk, hogy igazából magad kell elégedett legyél a boroddal, pálinkáddal. Még a barátok is elfogultak. Általában nem őszinték, mert azt hiszik, jót tesznek neked, ha az amúgy ihatatlan pálinkádat az egekig magasztalják. :-) Ezért jó az őszinte barát, aki még seggbe is rúg, ha hülyeséget csinálsz. Kevés ilyen van.
Ez nagy igazság!...én is lassan már harmincöt éve készítek bort ,saját termelésű szőlőből,viszonylag nagy mennyiséget. Amíg csak hordóban érleltem ,már az első években rájöttem arra,hogy a hordó 300 liternél kezdődik, az ízek ugyan annál az alapanyagnál sokkal finomabbak. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata,szorosan összefügg a hordó felülete és a benne tárolt mennyiséggel,(nagy hordónak arányosan sokkal kisebb a felülete,és így az oxidáció i sokkal kisebb ,alacsony kénszinten is jól védett és sokkal jobban fejlődik a bor.
Ez igaz, de lehet tovább árnyalni. Vannak rendezők, akiknek minden filmjét megnézem, így borászok is vannak, akikről tudom, hogy 99%-ban nem okoznak csalódást.
A filmtől megkülönbözteti a szituációt, az, hogy a termelő és köztem általában ott a kereskedő, aki hosszú távon gondolkodik és sok bort szeretne nekem eladni (itt természetesen szakkereskedőről van szó, nem áruházról), ha jól végzi a dolgát nem ér csalódás, ha sok csalódás ér, többet nem megyek oda. Az előfordul, hogy a kereskedő polcán ott marad valami, mert túllőtték az árat, de az is, hogy 1hét alatt eltűnik valami a polcokról, az hogy szisztematikusan felfúj valamit, az visszarúg. Az pedig, hogy ízlések mennyire különbözőek, nem tudom mikor kezd el igazán dominálni ebben a sablonra ketyegő világban, egy minőségi divatos vörösbor, ami egy tannin ágyú, általában biztonsággal tetszést arat. Egy finomseprővel palackozott alternatív akármi, biztos megosztó.
Amíg nem bináris rendszerben működő robotok ízlelik a pálinkát/bort ez így is marad.
De vegyünk egy példát az élet más területéről. Míg egy adott film tetszik egy filmkritikusnak, egy másik lehúzza. Ékes példája ennek a Port.hu-n filmekre leadható nézői értékelés. Ha csupán ezen értékelésekre hagyatkoznék annak eldöntésekor, hogy megnézek-e egy adott filmet, vagy sem, hát bizton állíthatom, rengeteg nekem tetsző filmről maradnék le.
Teljes mértékben osztom egyébként a cikkben leírtakat :)
Olyan jókat szoktam röhögni amikor komoly képpel elkezdik mondani a földes, lekváros, erdei bogyós, tőzeges ízeket :))) Vajon milyen íze van a tőzegnek? A földről nem is beszélve. Kóstolta már valaki?
Nincs két ember aki azonosan érezne illatokat, ízeket.
Viszont azért van az a szint amit markánsan meglehet különböztetni a tömegboroktól.
De én nem vagyok ellensége azoknak se mert kell a jó fröccsbe is valami na :)
A pálinka kóstolásra sztem ugyanez vonatkozik. Ugyanaz a tétel egyik helyen aranyérmes, a másik helyen még oklevelet se kap.