Amikor jó néhány évvel ezelőtt eladtuk az egyik pincét, akkor a vevő azt mondta, hogy nem tart igényt a két legnagyobb hordóra. Ezek darabonként 4200 literesek voltak. Mi meg már nem tudtunk, illetve nem akartunk vele mit kezdeni, ezért felajánlottuk őket ingyen elvitelre. Azóta az egyik egy óvoda udvarán szolgálja a gyerekeket, a másikból egy cimborám kerti szaunát épített. Szóval egy jó fahordónak még a bor után is van élete. :)
Abban biztosan egyetérthetünk, hogy igazából magad kell elégedett legyél a boroddal, pálinkáddal. Még a barátok is elfogultak. Általában nem őszinték, mert azt hiszik, jót tesznek neked, ha az amúgy ihatatlan pálinkádat az egekig magasztalják. :-) Ezért jó az őszinte barát, aki még seggbe is rúg, ha hülyeséget csinálsz. Kevés ilyen van.
Ez nagy igazság!...én is lassan már harmincöt éve készítek bort ,saját termelésű szőlőből,viszonylag nagy mennyiséget. Amíg csak hordóban érleltem ,már az első években rájöttem arra,hogy a hordó 300 liternél kezdődik, az ízek ugyan annál az alapanyagnál sokkal finomabbak. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata,szorosan összefügg a hordó felülete és a benne tárolt mennyiséggel,(nagy hordónak arányosan sokkal kisebb a felülete,és így az oxidáció i sokkal kisebb ,alacsony kénszinten is jól védett és sokkal jobban fejlődik a bor.
Ez igaz, de lehet tovább árnyalni. Vannak rendezők, akiknek minden filmjét megnézem, így borászok is vannak, akikről tudom, hogy 99%-ban nem okoznak csalódást.
A filmtől megkülönbözteti a szituációt, az, hogy a termelő és köztem általában ott a kereskedő, aki hosszú távon gondolkodik és sok bort szeretne nekem eladni (itt természetesen szakkereskedőről van szó, nem áruházról), ha jól végzi a dolgát nem ér csalódás, ha sok csalódás ér, többet nem megyek oda. Az előfordul, hogy a kereskedő polcán ott marad valami, mert túllőtték az árat, de az is, hogy 1hét alatt eltűnik valami a polcokról, az hogy szisztematikusan felfúj valamit, az visszarúg. Az pedig, hogy ízlések mennyire különbözőek, nem tudom mikor kezd el igazán dominálni ebben a sablonra ketyegő világban, egy minőségi divatos vörösbor, ami egy tannin ágyú, általában biztonsággal tetszést arat. Egy finomseprővel palackozott alternatív akármi, biztos megosztó.
Amíg nem bináris rendszerben működő robotok ízlelik a pálinkát/bort ez így is marad.
De vegyünk egy példát az élet más területéről. Míg egy adott film tetszik egy filmkritikusnak, egy másik lehúzza. Ékes példája ennek a Port.hu-n filmekre leadható nézői értékelés. Ha csupán ezen értékelésekre hagyatkoznék annak eldöntésekor, hogy megnézek-e egy adott filmet, vagy sem, hát bizton állíthatom, rengeteg nekem tetsző filmről maradnék le.
Teljes mértékben osztom egyébként a cikkben leírtakat :)
Olyan jókat szoktam röhögni amikor komoly képpel elkezdik mondani a földes, lekváros, erdei bogyós, tőzeges ízeket :))) Vajon milyen íze van a tőzegnek? A földről nem is beszélve. Kóstolta már valaki?
Nincs két ember aki azonosan érezne illatokat, ízeket.
Viszont azért van az a szint amit markánsan meglehet különböztetni a tömegboroktól.
De én nem vagyok ellensége azoknak se mert kell a jó fröccsbe is valami na :)
A pálinka kóstolásra sztem ugyanez vonatkozik. Ugyanaz a tétel egyik helyen aranyérmes, a másik helyen még oklevelet se kap.
Borhoz, annak készítéséhez sajnos nem értek. Azt viszont bátran állíthatom, hogy pálinkából még nem sikerült két egyformát csinálnom. Természetesen ez házi, hobbi szinten van, de úgy hiszem itt a többség így főz.
A lépték hatásra nem szoktak gondolni az emberek, pedig az üzemesítés nagyon komoly dolog. A labor (100 ml nagyságrend) eredményeket ritkán sikerül félüzemben (10 l) reprodukálni és onnan sem egyszerű az üzemi (m3) méretre váltás. Olykor nem is sikerül. Szóval, ha mindent ugyanúgy csinál 100 literben, mint 100.000 literben, az eredmény nem ugyanaz lesz.
Az ország másik felében cukorfokra felvásárolt alapanyag a kamionokon, az EU-ban engedélyezett 70-fajta adalék a szekrényben. Elég bátor kijelentés, hogy innen inulva ugyanaz lesz, mint a kis présházban. :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ez csak azon múlik, hogy kiismered-e magad a választékban annyira, hogy be tudd lőni, melyik tétel nyújt neked többlet pénzért, többlet élményt. Erre viszont rá kell szánni, eleinte lesz sok csalódás, később kevesebb. Vagy kell keresni széles nyilvánosság előtt elismert borokat és elhinni, hogy azok jók, de neked pont ezzel van a bajod, egyébként jogosan. :)
Értem én is, hogy Te mire gondolsz, és biztos van olyan is!
Csak az a kérdés, hogy mi a különbség a 700 Ft/7dl, a 5000 Ft/7 dl, a +10.000Ft/7 dl borok között? A marketing, és a név mennyire befolyásolja az árat? 5%-ban, vagy 95%-ban? Mert nagyon nem mindegy, és én nem tudok elszakadni az alábbi cikkben hivatkozott " eredeti " írások megállapításaitól, ami kiemelten vonatkozik a fogyasztókra/vásárlókra: https://index.hu/tudomany/2013/06/26/a_borszakertes_bloff/
Nem szándékozom senkit megvádolni, de azért az furcsa, ha szőlő, must, vagy bor útra kell bizonyos helyekre, viszont az Istenért sem találok a címkéken olyan jelölést, ami arra utalna, hogy esetleg nem pont ott, és annál termett, aki a nevét adja hozzá. ( ha érted mire célzok, bár ilyen biztos nincs, és a borászatban -is- mindenki becsületes Piszliczárius, és csak én vagyok negatív )
Írhatnál konkrét termelőt/nevet, mert én úgy látom, hogy az országot a pár hektáros termelők reprezentálják, nem pedig a bor gyárak. Mutass kereskedőt, akinél ezek a borok ott vannak, nézzük meg milyen társaságban.
A Somlói AP borai pl. olyan asztalokra kerülnek fel, ahova kamion nem szállít. Az egy más világ, volumenben gondolkozók az áruházláncokkal szerződnek, a kistermelők a spéci kínálatukkal egész mást céloznak meg, más korlátaik és más lőhetőségeik vannak.
Persze, ebben nyilván igazad van, de addig nincs értelme mikroklímáról, mikroflóráról, dűlőszelektált hókuszpókuszról beszélni, ameddig az ország legnagyobb/leghíresebb boraiban is van némi alapanyag az aranyháromszögből. Ez kicsit képmutatás, de persze a borászatoknak kifelé tartani kell az imidzsüket. Csak hát amikor indul a kamion.... :)