Keresés

Részletes keresés

obsitos3 Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149016

Annak meg drága.

 

Előzmény: Figyelget (149015)
Figyelget Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149015

Arra azért biztos jó. :-) Legfeljebb tényleg lesz egy kis likőr alapanyagod. 

Előzmény: Törölt nick (149014)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149014

Már erjed a gyümölcs , csak hétvégén szerettem volna valamivel kipróbálni a főzőt :-)

Előzmény: Figyelget (149013)
Figyelget Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149013

Ha csak a főzést szeretnéd gyakorolni, arra jó. De mint tudod, a pálinka készítésének az alapköve a cefrekészítés. Inkább gyümölcsben gondolkodj. 

Előzmény: Törölt nick (149009)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149012

Akkor érjen még egy picit a polcon :-)

Előzmény: Jolida (149011)
Jolida Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149011

Elvileg 10%-os alkoholtartalmának kellene lennie egy ilyen muskotályos akárminek ( ne legyenek illúzióid, ez "nyomokban szőlőt tartalmaz" :-) ) .

Ha tehát veszel 10-et, 1l 100%-os alkohol "járna" hozzá, aminek kb. az 50-60%-át tudod kinyerni (elő, utópárlat, főzési veszteség).

Lesz így kb. 1-1.2l 50%-os akármid, amit nagy valószínűséggel valamilyen ágyasba fogsz elsózni... négyezerért. :-p

 

Veszel (jó, jó tudom, hogy nem veszünk :-pp) 30kg meggyet, becefrézed (élesztő, esetleg sav a költség), kifőzöd (habzásgátló), lesz 2-2.5l jó minőségű 50%-os pálinkád.

Költségben pont ott vagy, csak ezt esetleg meg is lehet inni. :-)

Előzmény: Törölt nick (149009)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 149010

Ha jól csinálod akkor lehet belőle 1 üveg finom brandy :)

Előzmény: Törölt nick (149009)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149009

Ma láttam a Lidl-ben.

Csak ötlet szintjén: 

Ha vennék ebből 10 litert az 4.000 Ft

Kifőzném és lenne egy liter 4.000 Ft os valami.

Moslék , vermutszerű valami , vagy pálinkaszerű valami ?

Mikka69 Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 149008

Üdv!

 

Idei faeper nekem így néz ki: 97 kg-t szedtünk, fehéret, feketét vegyesen. Kezdő pH 4,9-5,2 között volt, foszforsavval szorítottam le 3,2-3,3-ra. Pontos mennyiséget nem tudok mondani, de sok kellett az biztos. :) Kapott pektinbontót, sütőélesztőt és 1% napfényszirupot. 21 Celsius fokos pincében 4 nap alatt kiforrt, és még úgyis majdnem kifutott, hogy 3/4-ig sem töltöttem a hordókat. Viszont a pH visszakúszott 4 fölé, és mivel a főzés időpontja kétséges volt, - lehet, hogy megköveztek - de újra lesavaztam, fóliáztam, lezártam. Végül 2 és 1/2 napot állt így. 

Azt már tudtam, hogy habzással és rettentő sok kozmaolajjal kell számolnom, így kapott habzásgátlót és az alszeszt kávészűrő filteren eresztettem át. (Mondjuk a pálinkát is.) Végül 8,85 liter 59,6 % pálinka lett belőle, ami igencsak meglepett. Tavaly hígításkor beopálosodott, amit a már említett filteren történő kétszeres átszűrés szüntetett meg. Most idáig még nem jutottam el, ha érdekel valakit, később megírom, hogy mi lett vele. Mindenesetre én is imádom a faeperből készült párlatot, tűkön ülve vártam, hogy érjen... :) Melóigényes, de azt mondom, hogy mindenképpen megéri a fáradozást. 

Előzmény: körte51 (148738)
Green Corner Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 149007

Kecelről hoztam,  majd megkérdem a gazdát, mert Meteornak adta.:)

Előzmény: Jolida (149006)
Jolida Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 149006

Pándy meggyet  ismerem, cigány meggyet is, Maligáról hallottam.... no de Futó meggy? :-)

Valami új nemesítés? :-ppp

Előzmény: Green Corner (149001)
Figyelget Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 149005

Erre lehet mondani nyugodtan, hogy határeset... 

Előzmény: Green Corner (149001)
Green Corner Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149004

Biztos, hogy nekem is kifújta volna a vízzárat, ha nem alakítom át 40-es páracsőre. Egy keveset vissza is vettem a fűtésből megindulás előtt.

Előzmény: kivimánia (149003)
kivimánia Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149003

Ugyan így jártam cseresznyével,meg értem fel takarítani a főző helyiséget,mert ki is nyomott pár litert.Most főzéskor nem tettem bele habzás gátlót csak cefrézéskor,azt hittem elég lesz,sajnos nem.

Előzmény: Green Corner (149001)
beetee Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 149002

Upsz...

 

Előzmény: Green Corner (149001)
Green Corner Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 149001

4 szeres mennyiségű habzásgátló!:) Meggy.

 

Figyelget Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 149000

Ezekkel a mennyiségekkel nyugodtan nekiállhatsz szerintem. Nem muszáj várnod újabb adagokra. Amennyiben mégis kevésnek tartod, önts hozzá vizet még. Nem baj ha kisebb az alkoholfoka az alszesznek, segít az elválasztásban. A minimum lényegében ésszerűségi kérdés. (Azon felül, amit az imént írtak. Vagy azzal együtt. :-)  ) 

Előzmény: Törölt nick (148997)
obsitos3 Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 148999

Nem hiszem,hogy fellelhető olyan irodalom,ami pontosan meghatározza ezt.Mindenesetre a max adott,a minimumnak pedig határt szab az,hogy el kell venni EP-t,képződik UP is,tehát pl 1 dl alszeszből nehéz lenne korrekt módon ezeket elválasztani, utána kóstolgatni a pálinkát pláne.

Előzmény: Törölt nick (148997)
Dezső1959 Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 148998

Kedves Kolléga!

A saját tapasztalatomat mondom el. Én is kezdő vagyok, tavaly kezdtem, és kicsi főzőben gondolkodtam - max30 liter. Az itteni kollégák tanácsára lett 50 literes, amit nem bántam meg. Ebbe sem illik 40 liternél sokkal többet tenni a felhabzás miatt. Az a mennyiség elég könnyen összejön egyféle gyümölcsből. Amiből csak 5-6 liter lenne, szerintem ajánld föl a párodnak lekvárnak, befőttnek. Szintén saját tapasztalat: dupla fenék hőközlő olajjal, motoros keverő. A leégés veszélye így minimális, még nekem sem sikerült. Az üstöm belső oldala öblítés után gyönyörű fényes. Nekem tetszik az aromatoronyba helyezhető kosár, amibe finomításkor saját aszalású gyümölcsöt szoktam tenni. Az objektum előzőleg engedélyeztetett, saját készítésű, melyhez hathatós segítséget kaptam az itt szereplő profi kollégáktól. Nem győzöm megköszönni nekik.

Összefoglalva: Én nem mennék 50 liter alá, mert hamar ki fogod nőni. Ha megengedheted magadnak, most szerezz be olyant, ami hosszabb távon is megfelelő lesz. Egy csomó költségtől kíméled meg magad. Fogadd meg az előttem szóló tanácsát is: olvasd el azt a néhány oldalas leírást. Olvasmányos, sok jó tanácsot találsz benne. Tekintsd alapműnek.

Sok sikert!

Üdv,

Dezső

Előzmény: Törölt nick (148992)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 148997

Az alábbiak miatt tettem fel a kérdést :

 

A héten meglesz egy 30 literes dupla falu főzőm (Miki féle)

Mivel nem számoltam rá időben , tegnap sikerült összeszedni kb 20 kg meggyet és kb 30 kg korai őszibarackot.

 

Már össze vannak aprítva.

 

Azt kb lehet tudni , hogy 20-25 % nyi alszesz jön le jó esetben főzéskor.

Viszont nem tudom mennyi az a minimális mennyiség amit le lehet finomítani egy 30 literes üstben ?

Van-e egyáltalán minimum ?

 

Kinek mennyi volt a legkevesebb mennyiség amit finomított ?

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (148994)
Figyelget Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 148996

Az alszeszt akár évekig tárolhatod, nem fog megromlani. Lehetőleg üvegben, napfénytől zártan, lényegében mint a kész pálinkát. 

Előzmény: Törölt nick (148994)
Jolida Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 148995

Én idén tavasszal főztem az őszieket.

Előzmény: Törölt nick (148994)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 148994

Tisztelt fórumtagok !

 

Alszesz mennyi ideig tárolható el és milyen körülmények között ?

(összevárandó egy finomításnyit)

beetee Creative Commons License 2018.06.13 -2 1 148993

Pont alattad lévő hozzászólást érdemes átolvasni, de a fejlécben is van egy link a kérdések előttre.

Regisztrálj és olvasd ki.

:)

 

A főzőméretezés ilyen tág volumenre mindenképpen szívás lesz...

 

Előzmény: Törölt nick (148992)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 148992

Gyümölcspárlatos jónapot mindenkinek!

 

Új vagyok itt ès szeretnèk megtanulni pálinkát főzni, finom pálinkát!

Szeretnèm ha ebben segítsègemre lennètek!

Először is kinek milyen ès hány literes főzője van, ès átlagosan mennyi cefrèhez, ès hogy van megelègedve vele?

Ugyan is vásárolnèk főzőt de nem tudom milyet ès h hány litereset?

A cefre mennyisège változó, az 5-6 litertől a 150-200 literig.  

Szóval először is ebben kèrnèk seggítsèget! 

Köszönöm!

sogi01 Creative Commons License 2018.06.13 -1 1 148991

                                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (148971)
In Lak'ech Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 148990

Ott a pont! Az utolsó mondatért. :-)

Előzmény: Jocó0423 (148986)
atís48 Creative Commons License 2018.06.12 -2 1 148989

Igazad van ,de itt is nagyon fontos az érlelés ideje alatt,hogy minél nagyobb mennyiséget tegyél  egy tartályba,itt már nem hivatkozhatunk  a felület és a térfogat arányára ,de még is jobb ami a lehető legnagyobb térfogatú tartályban  érik.Hogy miért arra vannak különböző  magyarázatok,és szakvélemények,de szerintem ezt már nem a pálinkás fórumon kell kibeszéljük..... Elnézést kérek Mindenkitől !!   Ezentúl  itt  a fórumon nem fogok a  borról írni!

Előzmény: Jocó0423 (148984)
atís48 Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 148988

Hát ezek már tényleg szép méretes hordók voltak!...Ma már szinte megfizethetetlen  lenne  az áruk.  Nálam a legnagyobb csak 10 hl -.es volt és ettől lefele,mind jó minőségű,de szinte kérlelni kellett az ismerősöket hogy fogadják el,ingyen. Ma már nekem sincs fahordóm,de a sok éves tapasztalat azt mutatja,hogy tartályban is lehet igen jó minőségű bort készíteni. És ezt az OBI  évről -évre megerősíti.

Előzmény: mili70 (148985)
naivkezdo Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 148987

Igazad van, jobb lesz a sokhektos:))

Előzmény: endrepp (148973)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!