Hát az én kenyerem a Hausmeisternél is sötét, pedig még SOHA nem állítottam a kenyér színe funkción, csak a normál variáción sütöm.
Úgy tűnik egy-egy márkán belül is vannak különbségek, de hát ez minden műszaki cuccnál így van. Anno az egyik ismerősünk román autója (Dacia) is állandóan rossz volt, majd szétesett, a másik garázsszomszédé pedig még egy-két évvel ezelőtt is tökéletesen működött :-))
Hali! Nem régen regisztráltam az indexen. Ezt a topikot is csak részben néztem még át. Én több mint 10 éve használok kenyérsütőgépet. Az első készülékem egy japán gép volt egy keverőlapátos. Most egy Hausmeistert használok, amit látom többen is. Tapasztalatom szerint a régebbi gépemnek jobb a szigetelése, az utolsó percekben van egy nagyobb teljesítményű fűtési szakasz, aminek következtében a kenyér héja vastagabb és sötétebb lesz. A Hausmeiternél ez hiányzik. A mostani gépek érzékenyebbek a külső környezeti höfokra, nem szeretik a hideg falat sem. Ha sötétebb héjat szeretnék, megkenem a kelesztés utolsó szakaszában egy kis tejföllel, de a tésztához adott cukor és zsiradék(olaj, vaj, ..)mennyisége is kihat a színre. A dark módban készült kenyered színe nálam a közepesen sültnek felel meg.
Nekem is tescós gépem van, a felső ablakra egy kicsit túllógó kettéhajtott alufóliát szoktam tenni. Meg löttyintek az üst aljába a vízhez egy evőkanálnyi napraforgóolajat. Egyszer ki lehet csirikolni. :))
A számok perceket jelentenek, a három leggyakrabban használt programot írom le:
ALAPPROGRAM (3 óra 30 perc) 2 font súlyú (kb 1 kg) kenyérnél előmelegítés: 20 perc keverés: 3 dagasztás1: 2 dagasztás2:13 ..... itt van a sípoló jelzés (hátralévő idő:2 óra 57 percnél) kelesztés1: 45 perc kelesztés2: 19 kelesztés3: 46 sütés: 62 további 60 percig képes a lejárat után melegentartani.
ALAPPROGRAM (3 óra 20 perc) 1,5 font súlyú (kb 70 dkg-os) kenyérnél előmelegítés: 17 perc keverés: 3 dagasztás1: 2 dagasztás2:13 ..... itt van a sípoló jelzés (hátralévő idő:2 óra 50 percnél) kelesztés1: 45 perc kelesztés2: 19 kelesztés3: 46 sütés: 55 további 60 percig képes a lejárat után melegentartani.
GYORS (1óra58 perc) előmelegítés: 5 perc keverés: 3 dagasztás1: 2 dagasztás2: 20 ..... itt van a sípoló jelzés (hátralévő idő:1 óra 33 percnél) kelesztés1: --- perc kelesztés2: 7 kelesztés3: 26 sütés: 55 további 60 percig képes a lejárat után melegentartani.
TÉSZTA (1 óra 50 perc): előmelegítés: 22 perc keverés: 3 dagasztás1: 2 dagasztás2: 16 ..... itt van a sípoló jelzés (hátralévő idő:1 óra 12 percnél) kelesztés1: --- perc kelesztés2: 45 kelesztés3: 22 sütés: ----
Ezt egy másik fórumon találtam, beidézem: ."..a Bomann, Hausmeister, Nettech, Nethaus gépeknek azonos a jótállási jegye és a szervizük is. Ebből gondolom, hogy túl sok különbség nincs a gépek között. "
Szintén ezen a fórumon szerepelnek ezek a szervízcímek (nem tudom léteznek-e még, először keress rájuk a neten, hogy feleslegesen ne emeld a telefonszámlád), ezen a linken megtalálod a többi szervíz/alkatrész címet is:
Clatronic szerviz: SC-KER Kft. 1201 Budapest Kossuth Lajos utca 33. tel:1/283-6550, 1/283-6592 Új helyre költöztek: Bp. XIII.k. Pannónia u.46/ a telefonszám változatlan
Hausmeister HM 1300-asom van és szép formájú, szép barna színű, finom kenyeret süt.
Bár sütőben mióta a gépet megvettük, nem is sütöttem kenyeret, de kétségtelen, hogy soha nem lesz olyan a színe, mint amit a tűzhely sütőjében sütünk, de nézzétek csak meg a bolti kenyeret, hát ahhoz képest a gépben sütött kenyerem tetejének színe egyenesen "fekete":-)))
Szép napot mindenkinek.Segitséget kérnék5 éve kaptam a gyerekeimtől egy Bomann CB 556 tipusú kenyérsütött.Amit tudom röktön kikellett volna probálnom.de ezt elmulasztottam igy most vettem elő.Kiderült nem indul a keverő lapát csak kattan.keresnék egy szevizett vagy bármelyik szervizbe elvihetem??köszi a választ Üdv vöösmacs
Nekem nagyon bevált a Hausmeister 1300-as, de 2.5 év után a tengelye kissé tönkrement... Felhívtam a szervizt, ahol nem biztattak semmi jóval...majdnem annyiért nyúltak volna hozzá - ki tudja milyen sikerrel - amennyiért egy újat adnak!!Vettem egy ugyanolyan kinézetű gépet /szerintem ugyanaz!/ csak Vinchy néven fut ! Szerintem Te fogtál ki egy rossz darabot! :-(
Éppen most néztem, hogy január első napjaiban írtam, a színtelen kenyeret sütő Hausmeister gépemről, amelyiknek se a fólia, se a törölköző, se a kettő kombinációja nem használt.
A Hausmeister bepakoltam a Puntóba és elvittem a szervízbe Békéscsabán, állítólag megjavították, mivel kétlaki életet élek a gépet pénteken (pontosan 18 napja) vittem magammal Szegedre és nagy boldogan másnap megsütöttem a megjavított gépben a kenyeret, ami éppen úgy nézett ki, mintha javítás előtt sütöttem volna. ( A gép az sajnos másmilyen képet mutatott, otthon vettem észre, hogy a csavarhúzóval többször megsértették a szellőzőnyílásokat.
Ekkor már "betelt a pohár" a Hausmeistert kenyerestől visszavittük a vásárlás helyére a szegedi Media Markt-ba, ahol azóta ismételten javítják...
Én pedig várok...
Van-e valaki, aki a Hausmesister 1301 típussal elégedett?
Ha cserét ajánlanak majd, milyen gépet válasszak, bízzak a Hausmeisterben, mert én csak véletlenül fogtam ki egy selejtes gépet?
Megpróbálom legközelebb,habár normál alakú,és nem sokkal lóg ki a tartóból vagy miből:)Azért hátha...Most olvastam,hogy valaki letakarja a kukkoló nyílást is egy vastag törülközővel.Ezt is kipróbálom...
Tényleg el sem tudom képzelni, hogy miét nem süti meg rendesen. Volt, aki felvetette itt a fórumon, hogy talán túl magas a kenyér... nem tudom, az én kenyerem (1 kg-osat szoktam sütni) is mindig magas és mégis szépen megsül a teteje, pedig csak egy Hausmeisterem van.
Esetleg próbáld ki, hogy csak egy kis kenyeret csinálsz (ami nem jön fel olyan magasra stb.), mondjuk egy fél kilósat, vagy legalább is az eddig sütött kenyér felét. Ez egyszerű is, hiszen mindenből csak a fele kell.... hátha...
Karira kaptam a férjemtől egy Sencor típusú kenyérsütő gépet.nagyon jó,már többször sütöttem kenyeret és egyszer már egy foszlós kalács receptet is kipróbáltam,az is jó lett.Egyetlen(de nekem nagy)problémám,hogy nagyon hókadt fehér marad a héja,főleg felül,de még dark programon is.Mi az oka,mit lehet tenni?Vagy a gépem rossz?
Sziasztok! Nincs valakinek Salco tipusú kenyérsütő géphez használati utasitása? Épitkezés után valahová elkeveredett és most nem tudjuk használni. Ha valaki esetleg beszkennelné és elküldené azt megköszönném.
Írtam az előbb és nem ment át, ezért újra leírom:-))
Az öcsém is így járt, a receptük rossz volt, bár azóta sem értem, hogy ez hogyan lehetséges, de a tények ezt támasztják alá.
Azóta van normális kenyerük, amióta az én gépem használatijában szereplő receptek alapján készítik. Korábban beírtam már az alapreceptet, olvass vissza és próbáld ki... hátha:-)
Szívesen, egyébként az öcsém is így járt, egyszerűen rossz volt a recept (bár azóta sem értem, hogy ez hogy lehet, de hát a tények ezt igazolják). Azóta van normális kenyerük, amióta az én gépem használatijában szereplő receptek alapján csinálják ők is a kenyeret. Olvass vissza, korábban bemásoltam az alapreceptet, talán próbáld ki... hátha:-)
Szívesen, egyébként az öcsém is így járt, egyszerűen rossz volt a recept (bár azóta sem értem, hogy ez hogy lehet, de hát a tények ezt igazolják). Azóta van normális kenyerük, amióta az én gépem használatijában szereplő receptek alapján csinálják ők is a kenyeret. Olvass vissza, korábban bemásoltam az alapreceptet, talán próbáld ki... hátha:-)
Most már tényleg le fogom fotózni az egyik kenyeret és felteszem ide, már az is eszembe jutott, hogy ami nekem szépséges-tökéletes kenyér, másnak lehet, hogy nem is lenne az?? Hm... No, majd a fotók alapján eldöntitek:-)
Esetleg az élesztő??? Ha mindent az alaprecept szerint csináltál, jó volt a liszt is, akkor csak az élesztőre tudok gondolni.
Igaz, hogy nem emlékszem pontosan, hogy melyik élesztőnél éppen milyen hibája volt a kenyérnek, de vagy összeesett, vagy fel se jött stb.stb., tehát azt biztosan állíthatom, hogy egyik zacskós élesztővel sem sikerült olyan kenyeret sütni, mint a SAFT-tal. A Saft-ból mindig egy-két tucatot szoktam venni egyszerre a Metroban, vagy a Corában, kb. 75 Ft/zacsi körül szokott lenni az ára.
Hogy őszinte legyek én zacskós élesztőből csak és kizárólag ezt használom, így a többiről csak a feledés homályába vesző "emlékeim" vannak, vagyis tulajdonképpen nincsenek:-) Ezért nem tudom biztosan megmondani mi lehetett a gond, inkább csak tippeltem.