Nem a hozzáértésedet akartam megkérdőjelezni, hanem egyszerűen ódzkodom a tápoktól, mert véleményem szerint nem egészségesek. Természetesen tudom, hogy rentgeteg dolgot, olyat is, amit nap, mint nap eszünk, azokban is van egy csomó adalékanyag, ami káros és jó lenne elhagyni, de szinte lehetetlen.
Pl. a legalapvetőbb dolog a kenyér, amit ma árulnak - tisztelet a kivételnek - annak nem sok köze van a régi jó kis búzalisztből készülő kenyérhez, hanem nagyrészt adalékanyagoktól olyan amilyen. De eleve ha lenne is ideje sütni az embernek, akkor is már ott a probléma, hogy normális lisztet se lehet kapni szinte, vagy nehezen, az élesztő helyetti kovászról meg nem is beszéljünk. Stb.
Azzal meg tisztában vagyok, hogy állatfajonként más és más a tápanyagigényszint, sőt ez életkortól is változik (na meg egyedenként is eltérő lehet), és a legegyszerűbb ha megveszem a tápot, mert azt könnyebb adagolni, gyorsabb és biztosabb a siker.
De én a nehezebb utat is kipróbálnám. Ha csak annyi a különbség, mint pl. baromfinál, hogy nem 6 hét alatt lesz vágásérett a pipi, hanem birony 6 hónap nem baj, mert inkább a minőségre megyek, mint mennyiségre. Tudom, hogy drágább, de nem is olyan a végeredmény!
A vérliszttel kapcsolatban meg annyi, hogy én nem félek a kórokozóktól, hanem csak megemlítettem, hogy a kergemarhakór (300 fokot is simán kibír a prion károsodás nélkül) miatt korlátozták rendesen.
Egyébként a lesült malac az mit jelent? Ezt a kifejezést még nem hallottam. :)
A kérdéseimmel és válaszaimmal meg nem hergelni akar(ta)lak, hanem egyszerűen eszmecserét folytatni.
Köszönöm szépen. Arról van-e valakinek tapasztalata, hogy melyik az a keverék vagy hibrid (ha van ilyen egyáltalán), ami fehér bőrű, jó a színhús kihozatala és nagyon jó a takarmány-értékesítő képessége? Gondolom ez szerencse dolga is, de van olyan fajta, aminél nagyobb az esély jó malacot kifogni?
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek egy olyan takarmány esetén, aminek kb. 30%-a táp, a többi 70% szemes (kukorica, búza, tritikálé), főtt krumpli, áztatott kenyér, korpa, ételmaradék, kb. hány kilóból jönne ki 1 kiló élősúly? Persze nedvesítve, a szemes forrázva.
Én nem akarom neked bebizonyítani, hogy miként kell hízlalni a sertést. A kérdésedre próbáltam választ adni, mert azt szűrtem le, hogy nincs tapasztalatod-e téren. A hozzáértésem a dolgokhoz nem csak tankönyvi alapokon nyugszik. Valójában nekem ez a munkám, már több mint tíz éve.
Amint már korábban is írtam, hogy sokszor láttam, lesült, sovány malacot, ami nem azért következett be mert nem kapott enni, hanem azért mert nem megfelelő tápértékű takarmányt kapott!
Utoljára leírom,s ezután már nem érdekel a dolog.
Valamennyi állatfajnak (sőt a növényeknek is), van egy bizonyos tápanyagigényszintje. Ez a tápanyagigényszint függ az állat életkorától, hasznosítási módjától, testömegétől. Erre készítették el, valamikor a kutatók azt a táblázatot amit szintén említettem a korábbiakban. Itt feltüntetik a takarmányok átlagos beltartalmi paramétereit - nem a tápokét! Ezek alapján kilehet számolni az optimális igény szintet. Abból válogathatsz ami a táblázatban szerepel - nem kevés. Nem kell használni se szóját, se hallisztet, se vérlisztet(ezt nem szüntették meg csak hemoglobin a neve, ja és nem kell tartani a kórokozóktól, mert kur_a magas hőmérsékleten szárítják, a savóba is van csíra, attól nem félsz?) használhatsz helyette borsót, napraforgót,stb. A lényeg, hogy a megfelelő tápértékeket elérd főleg az em. nyers fehérje tekintetében. Ugyanis, ha a malacod fehérje igénye kb. 6 hetes korban 19-20% és ezt nem tudod megadni neki, akkor várhatod, hogy hízzon! A fehérjén kívül még más igányszintet is biztosítani kell, de úgy gondoltam ez az egyik legfontosabb. Az viszont igaz, hogy ezek az igények a malac növekedésével csökkenek és pl egy 60-70 kilós hízónak elegek lehetnek az általad felsorolt takarmányok is.
A takarmányelőkeveréket meg azért ajánlottam, mert nem sok mindenkinek a polcán hever egy ilyen táblázatos könyv, és nem kell számolgatni miből mennyit adj, csak a kukorica, árpa, stb. mellé kevered arányosan.
Ennyit akartam elmondani a kezdetekkor is. Sok sikert!
Szegények. :( Akkor nekem szerencsém volt a kocával, nem csináltam semmit, mégis mind megmaradt. Még a fogukat is meghagytam. Se egymást nem harapták, sem az anyjukat.
Mi is csináltunk közben ketrecet, de mire kész lett addigra nem fértek át a malacok, végülis nem is nekik készült hanem a következőknek. :)
Sajnos nem volt szerencsém az anyával,7ből csak egy maradt a többire rálépet vagy ráfeküdt az éjjel.A következő nekem február végén lesz annak már lesz minden csinálok fialtató ketrecet és kapnak infrát is.Ez az egy is kicsit kerge mindig az anya alatt van alig tud tőle felkelni . Erre mondják,hogy okos ember más kárán a buta sajátján tanul :( Sajnos nem sok időm volt foglalkozni vele ,vagy ha volt is inkább pihentem a minden napos hajsza után.Ha van helyed és időd akkor szerintem válad be mindig van vevő a malacokra szerintem.
Akkor a vietnáminál 7-8 az átlag? Nálam is heten voltak. És teszel be nekik valami fűtést? Lenne megint egy hasas koca eladó olcsóért, de nem tudom hogy be merjem-e vállalni télre? Nem fagynak meg a malacok?
A cocializmusban a tápok hal, vér és csontlisztből készültek főleg, illetve ez adta a fehérjét hozzá. De most már tiltott a vér és csontliszt, mivel félnek a kergemarha kórtól és egyéb fincsi kórokzóktól, ezért ezeket nem rakhatják bele. A hal meg gondolom drágább mint a szója, bár fene tudja, lehet hogy más miatt nem keverik, vagy keverhetik bele.
Én olyan disznótartást szeretnék, illetve tudok csinálni, hogy kb. 100 nm-t kapna 2 állat kifutónak. Amit takarmánynak tudok biztosítani, az a többféle gabonamag (kukorica, búza stb.), takarmánykrumpli/répa, konyhai zöldhulladék, kenyér, és megpróbálnék savót vagy ha lehet néha tejet szerezni a szomszéd tehenészetből.
Szerintem azért ezekből már fel lehet nevelni egy disznót, csak gondoltam hátha van valakinek gyakorlati tapasztalata is e téren, de legfeljebb kipróbálom én magam, aztán majd meglátjuk.
Megjegyzem a baromfikkal is így járunk el, illetve csak idén kezdtünk bele, de egész szép az állomány. Kapnak ezek mindent és nőnek is mint a dudva. A leves meg ami belőlük készül valami isteni, össze se lehet hasonlítani a boltival. Mondjuk mi kettőshasznúakat tartunk, és azok elvannak táp nélkül is.
A disznótartáson azért agyalunk, mert évek óta mi magunk töltünk kolbászt, hurkát, de a vágóhídi hús és zsír nem a legjobb. Persze vehetnénk portáról is egész sertést, de akkor már biztosra akarok menni, hogy mit eszik, és mivel most van helyünk, időm és energiám, hát belevágnánk a dologba. Legfeljebb a saját káromon tanulok. :)
Teljesen igazad van a mai kitenyésztett disznókat csak táppal és takarmánnyal lehet felnevelni.Én valamikor tanultam a keverék takarmány gyártásról még a Budapesti keverő üzemben volt a gyakorlati oktatásunk akkor a volt Jugoszlávia területéről hozták be a szóját.Pont a napokban kerestem a volt anyagismeret könyvemet ,de sajnos nem találtam meg. A mangalicát és a vietnámit lehet vagy még a Durokot,de azt nem ismerem annyira táp nélkül felnevelni vagy inkább csak nélküle szabad. A tápgyártásban használnak metionint és lizint ez mind a kettő a fehérje kialakulásáért felelős,ha jól emlékszem valamit akkor még használták a csont és halliszteket amik fehérjében gazdagok voltak ezért nőttek a malacok tőlük ezt váltották ki talán mára a szójával,de nem merek rá mérget venni.
Úgylátom nem tudtad kellőképpen értelmezni a válaszomat! Azt látom, hogy nagyon ellene vagy a szójának, valamilyen szinten egyet is értek vele, főleg mert GMO-s. Azt is tudod, hogy mióta importálnak Mo.-ra szóját? Szerintem a szocis időkben nem nagyon volt rá lehetőség, de érdekes módon már akkor is tudtak tápot készíteni. A "régi fajta disznótartás" honnan kezdődik? A hússertések kitenyésztése előtti vagy utáni időkből? Hidd el nekem én már láttam nem egy lesült malacot, pont ebből a fafejségből adódóan. Erre szokták mondani, hogy valamit valamiért.
A "prof"-ot meg kérdezd meg hány hízót nevelt fel maga, vagy csak valamilyen hagyományőrző kampány tagja, mert ez a húshybridekre nem igazán mondható el. A mangalicára viszont igaz, de annak nem is ajánlják a zárt tartástechnológiát.
Nagyon kíváncsi lennék, hogy ha vásárolsz pl.: egy magyar nagyfehér választási malacot, és csak az általad említett takarmányokból etetnéd, hogy akkor mire haladna? Szerintem kb.: 1 évesen olyan 100kg. Erre van egy szólás: Mindenki a saját sikerének a kovácsa!
Én úgy tudom (aki tartott ilyet az mondta 150-160kg malacai voltak 1évesen) na szóval ha szabad tartásban vannak akkor is naponta egyszer lehetőleg este kel nekik adni rendes takarmányt is,lehetőleg nem kukoricát mert abból képes nagyon sok zsírt felhalmozni.
Nekem van egy Sertéstenyésztés című könyvem, ami azt írja, hogy a mangalica egy éves korára 90-100 kiló lesz. Saját tapasztalatom még nincs, mert az enyémek alig vannak 10 kilósak, és keverékek is. Jövő decemberig azért örülnék ha elérnék a 100 kilót!