Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149166

Illó olaj lepárlás ügyileg meg az jutott eszembe, hogy az illóolaj nem eszi-e bele magát a rendszerbe és akkor a pálinkák is  mellék ízesek lesznek ? 

Előzmény: hevezoli64 (149164)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149165

Bevallom neked, hogy nem :) Még borászatban se. Mégsincs maradékcukor a boromban, a cefre brixe is 4 körüli.

Előzmény: körte51 (149163)
hevezoli64 Creative Commons License 2018.06.17 -3 1 149164

Igen.

Röviden számomra a lényeg, hogy az alkimisták áltudományosnak számítanak ma már, ezért ezt a jelzőt aki a többiekre használja, az nem baráti.

 

Természetesen én sem használok mindig savat, de a gondolkodásom racionális és nyitott vagyok mások javaslatára.

Szemben a kinyilatkoztató fórumtársunkkal...

 

Más: Erősen gondolkodom, hogy valamilyen illó olaj lepárlással is meg kellene próbálkoznom, de még nem olvastam utána. 

Előzmény: cloaked (149145)
körte51 Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149163

Mi a véleményed az élesztőtápsóról , használod ? 

Előzmény: Jocó0423 (149154)
Jolida Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149162

Lecsorgott az érdi bőtermő meggy első fele (most főzöm a második eresztést).

Az alszeszből ítélve 7.5l/100kg kihozatalt várok (Brix 15, 0.7kg fény/100kg).

endrepp Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149161

Nem, mert tudod, hogy a savazással tudod védeni, tettél volna bele napsugarat bőven, hogy erős legyen és jól lezárod, egy kis plusz szalicil és különben is elásod és elfelejted, mint az olaj korát. :)))

Előzmény: Jolida (149160)
Jolida Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149160

Most szólsz?

Bakker, ha kiraktam volna a meggyet a kertbe, finom balzsamecetet ihattatok volna a nyári talin. :-)

Előzmény: endrepp (149152)
cloaked Creative Commons License 2018.06.17 -2 1 149159

Elterjedt elképzelés, de nem arab találmány :)  ( Honnan (nem) ered a szeszfőzés? )

Előzmény: körte51 (149149)
endrepp Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149158

NEM:) Engem nem győzött meg.

Előzmény: Jocó0423 (149157)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149157

Utána kiteszed a napra? :)

Előzmény: endrepp (149155)
körte51 Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149156

Jó lehet!

Előzmény: endrepp (149155)
endrepp Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149155

Gondoltam arra, hogy megpróbálok egy spontán erjedéshez hasonló kezdeti csíraszámmal indított fajélesztős erjesztést.

Alaposan savazva, kis mennyiségű élesztővel, hogy az erjedés tartson 3-4hétig 18fokon, így meglenne az idő az észtereződére, nem lenne zajos erjedés, az ezzel járó melegedés probléma.

Előzmény: körte51 (149153)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149154

Hol élsz te kedves fórumtársam? :)

Volt valaha valami amiben minden magyar egyetértett? :D

 

De miért kéne egyetérteni mondjuk a savazás témában? Ha készül remek pálinka sav nélkül és savval is, akkor miért kell ezt túlragozni?

Mindenki készítse el a saját belátása szerint, legfeljebb itt megosztjuk a tapasztalatainkat. Csak ne erőltessünk egymásra semmit.

Előzmény: körte51 (149148)
körte51 Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149153

Bizony lehet, bizonyos észterek kialakulásának időszaka ! Ki kell próbálni! Van egy kész eprem és picit várok én is és a meggyem is hasonló !  Nem kapkodok vele ! Próbálom elnyújtani az erjedést,  hűtéssel, később  zúzom ,rakom a pektinbontót és kicsit tervezem érlelni. 

Előzmény: endrepp (149152)
endrepp Creative Commons License 2018.06.17 -2 1 149152

Még egy érdekesség, Csalló Jenő, az ország birs pálinkája pár éve, a domboldalban tárolják hetekig a cefréket a napon főzés előtt, nem híve az azonnal főzésnek. Ezen is lehet vitázni...:)

Előzmény: körte51 (149148)
endrepp Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149151

Viszont dönthetsz, technológiai bort választasz vagy Valakiét. :)

Előzmény: Jolida (149146)
endrepp Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149150

Pach Gábor "Fenegyerek" nemzetgyőztes, pedig nem savaz. Össze kéne engedni őket egy ringbe. ;)

Egyébként természetesen nem akarok admin szerepben tetszelegni, ha úgy gondolod tőlem..

Én leírtam biztos jótékony irányba viszi el, viszont aki az ország pálinkáját készíti nem 100l cefrében gondolkozik, tehát nincs lehetősége azonnal főzni, nekünk van, nagy különbség technológiailag.

Előzmény: körte51 (149148)
körte51 Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149149

Ráadásul Arab alkimistáknak köszönhetjük a pálinkánkat is! :-)

Előzmény: cloaked (149145)
körte51 Creative Commons License 2018.06.17 -3 1 149148

"Le kén zárni ezt a témám, mert a feszültségen és a sületlenségeken kívül hozadéka nem nagyon van. " Nem kell itt lezárni semmit ,csak azt amiben mindenki egyetért ! 

 

"Elengedhetetlen a savvédelem, hogy a káros mikroorganizmusok ne szaporodjanak el a cefrében és ne használják fel működésükhöz a gyümölcsben lévő cukrot"  Ezt az Ország Pálinkáját készítő ember mondja! 

Előzmény: endrepp (149141)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.06.17 -2 1 149147

A pálinkához csak ivóvíz hozzáadását engedi meg a törvény, a borhoz meg rengetegféle adalékot.
(A cefre savazása, pektinbontózása nem adalékolás, ezek nem kerülnek bele a pálinkába.)

Előzmény: Jolida (149146)
Jolida Creative Commons License 2018.06.17 -2 1 149146

Alkimisták :-)

http://borgonzola.blog.hu/2018/06/16/uj_laboratoriumi_kiserletekkel_javithatjak_a_borok_minoseget

 

Szép új világ :-(

Ne legyenek illúzióitok, a pálinka "készítés" is ezt az utat járja be.

cloaked Creative Commons License 2018.06.17 -2 1 149145

Az alkimistáknak alapvetően nem az aranycsinálás volt a céljuk:) A középkori alkímia – mai fejjel nehezen értelmezhető – elegye volt a tisztán gyakorlati vegyészetnek és a mélypszichológiának, és mindkét oldalán voltak sikereik. Hogy a kettőt nem tudták megkülönböztetni egymástól (pontosabban az utóbbi töltötte ki az elméleti háttér hiányát), abból nyilván következtek lehetetlen ambíciók is, de az elmélet nélküli vegyészetben enélkül is bírni kellett a kudarcokat. A szeszfőzést is igen nehézkesen (aztán sokáig rosszul) valósították meg, mivel fogalmuk sem volt a feltételeiről, de azért megcsinálták. És ugyanezzel a technológiával csinálták meg a vegyészet egyik legnagyobb forradalmát is, mert itt kezdődött az ásványi savak lepárlása is.

 

Tényleg vicces viszont azért, mert ez a „savazott cefréből természetellenes a pálinka” felfogás éppen az alkimista gondolkodásmóddal analóg. Az ő idejükben a lepárlást nem szelektív módszernek, hanem az alapanyag megnemesítésének látták. Pl. az is évszázadokon át élő „tudományos tény” volt, hogy a növényi tinktúrák csak lepárlás után hatásosak. Sőt, minél többször finomítják le, annál jobb lesz. Nem zavarta őket, hogy a végén már szinte csak tiszta alkohol volt, mert a finomítvány szerintük a lepárolt anyag quinta essentiája volt. Kénsavastul:)

Előzmény: hevezoli64 (149130)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149144

Ok , savtéma ejtve.

endrepp Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149143

Egyébként pedig nehogy megsértődj te is és olvasásba burkolózz, ha nem tetszik a stílusom inkább küldj el pba, de ne büntess mindenkit azzal, hogy remetének állsz. :)

Előzmény: Törölt nick (149140)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.06.17 -2 2 149142

A rezet a salétromsav oldja, az is csak töményen. (65%-tól felfelé.)

Előzmény: Törölt nick (149140)
endrepp Creative Commons License 2018.06.17 -2 1 149141

Le kén zárni ezt a témám, mert a feszültségen és a sületlenségeken kívül hozadéka nem nagyon van. Olvassatok szakirodalmat vagy ne savazzatok, finom pálinkák készülnek úgy is, Pach Gábor igen mélyen benne van a kérdésben, nem savaz, termékei sikeresek.

(Ha ezek a savak, amiket a szakma ajánl pH érték beállításra cefrekészítésnél tudnának "gőzölögni", akkor belefőznénk őket a pálinkába, ha marnák a rezet, akkor a főzdék összedőlnének pár nap alatt. :)

Előzmény: Törölt nick (149140)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149140

Savazás téma : bármilyen sav , a rezet nem marja ?

A savgőz nem hiszem, hogy egészséges lenne :-)

rézműves1 Creative Commons License 2018.06.17 -2 1 149139

Pont erre gondoltam...,hogy vagy öregszem, vagy fáradok és lankad a figyelmem...:):)...

Előzmény: zsorsz (149129)
sogi01 Creative Commons License 2018.06.17 -1 1 149138

                                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (149105)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.06.17 -2 0 149137

A cefre savas, az alumínium meg nem bírja a savat. Viszont jó drága, add el és az árán vegyél műanyagot.

Előzmény: gyujtilaci (149132)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!