Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Hogy te vigyázol rá, az egy dolog, de a zasszony hogyan bánik a késsel?!?!
Sose felejtem el, amikor az exem a vagyonért vett CRKT tanto késemmel vakarta le a gáztűzhely rózsájáról a ráégett kokszot :-(((
Egy másik késemet, amit egy maszek késes kovácsolt, el is tettem a vitrinbe, mert anyósom megvágta vele a kezét, miközben azzal forgatta a sütőben a tepsiben a nagydarab csülköt.
(Hogy miért a vitribe tettem: hát mindenkinek meg kellett mutatni a kést, amin anyósom vére van !!! :-)))
Sziasztok! A tanácsotokat szeretném kérni: kb. 1 éve vettem az Extrametálnál egy Icel Platina kovácsolt acél szakácskést. Eleinte nagyon elégedett voltam vele, de mostanra kezdett veszíteni az élességéből, és a pengéjén az élszalagban/nál (?) 4-5 kisebb csorbulás (kb. 0,4-0,5 mm széles és mély ) keletkezett. Vajon ez a kés hibája vagy az enyém?
Rendszeresen (kb. minden második használat előtt) fentem Wüsthof fenőacélon 4-5 húzással. Csontos húst soha nem vágtam vele, max. inasabbat, pl. marhalábszárat. Más kések közé soha nem tettem, a konyhapulton tartom, ütés nem érte.
Van valami ötletetek, javaslatotok? Előre is köszi.
Rövidpengéjű (7-8 cm) hosszúságú csontozó kést szeretnék vásárolni, tud e valaki a Solventen kívül olyan helyet ahol lehet kapni. A fent említet helyen nincs már kérdeztem előre is, köszi
Valószínű fogok venni rendes japán fenőköveket és azon fogm élezni a késeket. http://www.japanesechefsknife.com/WhetStonesForSale.html#WIDTH: 162px; HEIGHT: 120px Ezt a hármat tervezem, v.mikor a közeljövőbe.
Hamár itt vagyok, érdekességképpen elmesélem. Barkácsoló ember lévén, kellett egy kés a szerszámos dobozba. A konyhafiókban találtam egy régi made in CCCP evőeszköz készletet. Kivettem egy éttermi kést, és elkezdtem köszörűlni, és átalakítani. A végeredmény arról tanuskodott,hogy jó acélból van, mert borotva éles lett, és az éltartása is jó. vannak még meglepetések, és kisérletileg fogynak a kések a fiókból.
Én is vettem egy ZWILLING japán szakácskést, tényleg jó. Magamról annyit, szeretek főzni, és a késeket is nagyon szeretem. Ha tud valaki jó élezési módszert, megköszönöm a leírást. Nekem is van egy köszörűlési módszerem, ha kell elmondom.
Igen, néztem én is az USA e-bayt csak nem tudom, hogy melyik a gyanusan olcsó vagy melyik az ami tuti vétel. Túl sok ismeretlen márka van ott számomra.
Hali. Szerintem is nyugodtan maradj az Eu.-s késeknél. Személy szerint a Dicket v a Fibroxot ajánlanám. El ne felejts olyan kést választani, amelynek megfelelő a nyélkialakítása és kényelmesen tudsz vele dolgozni...
Extrametálnál vásárolni általában nem éri meg. Van nekem pl. egy Benchmade bicskám, ami az USÁ-ból rendelve kb. 3000 Ft + szállítás volt, az E.-metál 18 ezerért árulja.
Amikor bementem a boltjukba néztem, és eléggé nehéz kés az eladó legfőképp zöldség aprításra ajánlotta, (de húst is mernék vele aprítani) a súlya miatt, de ma pont azon gondolkodtam, hogy pl hagyma aprításnál az erősen éltől szélesedő penge nem akadályoze benne.
És európai kb 21 cm-es késből melyik márkát ajánlod kb 15000 FT-t szánnék rá +-2000? Dick, Wüsthof, Zwilling, Tojiro?
Szvsz maradj az europai séfkésnél. Ez a santoku nagyon szép csak kicsit sokallom a marketing körítést a leírásában, különösen az a "fekete szénacél réteggel bevonva" tetszik...nem tudom, fordítani nem tudnak vagy saját agyszüleményük... Ha honyaki olvtárs nem sértődött vérig, akkor majd elmondja, hogy a santoku milyen feladatra való, elég általános-e és mennyire elégíti ki az európai konyha igényeit.
Szerintetek milyen szakács kés éri meg jobban? Több dolgora szeretném használni zöldség hús vágásra is akár. Vegyek egy -Japán stílusú kést http://extrametal.hu/santoku-180-mm-fekete-szenacelreteggel-bevonva-p-2118.html?cPath=15_19 -Vagy egy normál Európai stílusú szakácskést?
Sajna nem épp a legolcsóbbak a Dickek :-( Pedig még be kell szereznem 3 db-ot. / mert nem elég az a 17 db ami itthon van / de komolyan mondom megéri az árát. Valamiért megunhatatlan kések..........
A helyi késésnél láttam Dickeket, ha jól emlékszem olyan 4-5eFT. Annyit feltétlenül megér. Ezek igazi profi kések. Sok húsfeldolgozóban használják. Piacon néha látni 500Ft körüli árban olyanokat amiket már ujjnyi szélességűre köszörültek.
Épp ez a jó a fórumban. Az embernek vannak hibái, ezen próbál a másik segíteni. Vagyis reméljük :-) Vannak szőrszálhasogatók mint a jó öreg Boarhunter, de ettől csak értékesebb az ember. Inkább javítsanak ki minket mint tévhitbe éljünk. Szal ha vmi hülyeséget írok................. :-))