Keresés

Részletes keresés

pz07 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8359
Ez majd engem is érdekel.
Előzmény: bejó51 (8357)
pz07 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8358

A pláne az az egészben, hogy nem csak az erősen visszafagyott vesszők hajtanak még mindig, hanem azok is, amiknek semmi baja nem lett, így a csúcsrügyből indultak tavasszal. Csak azok a vesszők hajtottak rövidet (de azt viszonylag sokat), ahol a károsodás csak a vessző felső részén volt.

Egyébként még nagyapám kertjéből való olyan zöldesbarna. Ha minden igaz, este lesz kép is.

Előzmény: ninovarga (8356)
bejó51 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8357

Rendben, "listára került".) Bevallom, még nem olvastam végig Feribá kisérleteit, mert közben akadozik a net és a másik topikba írt hsz-szel voltam elfoglalva.

Most nem is olvasom el, mert saját tapasztalatról írnék, esetleg összehasonlítható

a kettő.

A nyári jégverés (jun.16.) több ágat letört, van ami most is azzal a csonkkal látszik, van amit levágtam.

Azt tapasztalom, hogy a törés, levágás helyén egyáltalán nem indult óriási növekedés, sőt a vártnál még kisebb hajtások vannak, van amin termés sincs.

Inkább "beérésre hajt". Hogy jövőre ezek mit fognak produkálni nem tudom.

Kiváncsi vagyok. Lehet, hogy egy nyári -esetleg jól megválasztott időben- lehetséges a túlzott növekedés megállítása, fékezése. Ez persze függhet a fa, vagy

bokor korától is. Talán az idősebbek tarthatók így jobban kordában.

Előzmény: pz07 (8351)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8356
Azok a bizonyos nem metszett, vagy nem visszafagyott ágak nőnek rövidebbet és érnek be. A levágottak helyén növők, vagy nagyon visszafagyottak nőnek nagyot és nem érnek be, hogy aztán újra elfagyhassanak és folytatódjék az ördögi kör. Íme, a tapasztalati válasz a "metszeni-nem metszeni" kérdésre.
Előzmény: pz07 (8351)
aiol19 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8355
Jól tetted, hogy kiültetted, remélhetőleg nem teszik tönkre a vadak, vagy nem lopják el. Sokan próbálkoztak itt már ezzel a "gerillakertészkedéssel" és elég sok negatív tapasztalat van már róla. Egyszerűen a "jónép" nem ismeri a fügét, ezért egyeseknél gyakran beindul egy vadállati reakció, hogy az idegen, a számára nem szokványos jelenségtől megszabaduljon. Gyakran tulajdonosváltásoknál is előfordul, hogy az új tulajdonos első dolga, hogy a kertben termő szép fügefát kivágja. Ez a viselkedés más vonatkozásokban is sajnos gyakran megjelenik. Ha sikerülne valahol ott telket szerezned, ahonnan lefelé fényképeztél, akkor tényleg óriási sikereid lehetnének! A hegyen jelenlévő magányos, régi szőlőhegyi gyümölcsfák is arra utalnak, hogy a falusiak régen tapasztalati alapon tudták, miért kell oda szőlőt és gyümölcsöst telepíteni.
Előzmény: kétbalkéz (8341)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8354
Kíváncsivá tettél a fügéd fajtáját illetően. Nem apró, sárga, vagy lilás színű gyümölcsei vannak, a horvát kis fáéhoz hasonlók?
Előzmény: pz07 (8353)
pz07 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8353

1. A döntés már nem megoldható. Igen kemény fájú, már tavaly is csak kínnal tudtam ledönteni. Idén elmarad a takarás.

2. Bár nem mértem a téli hideget, nem hinném, hogy valami extra fagyzugban lenne a kertem. Ha a rozmaring és a leánder 2., 3. éve kint telel minden különösebb gond nélkül, a fügének is bírnia kellene. Így valószínű, hogy az én fügém a nem megfelelő. No, de sebaj, próbálkozom más fajtákkal.

A metszésről pedig az imént írtam.

Előzmény: ninovarga (8349)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8352
Az őszibarack egyéves vesszőkön terem, de a füge ahhoz képest 0 éveseken hozza a másodterméseit, az első terméseit hozza az őszibarackhoz hasonlíthatóan az áttelelt rügyekből. A fügénél éppen arról van szó, hogy ha a téli elfagyás miatt nem oldható meg a rügyek átteleltetése, hogyan lenne megoldható a 0. éves hajtásokon fejlődő termések beérlelése. Ezért a füge semmilyen vonatkozásban nem hasonlítható a felsorolt fajokhoz, legföljebb a folytontermő málnához.
Előzmény: pz07 (8351)
pz07 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8351

A metszésnek én nem a kaszabolást értem. Engem a köztes állapot érdekel, amivel azt a bizonyos vegetatív-generatív egyensúlyt lehet fenntartani (lásd alma, körte, őszibarack, ribizli stb). Vagy a fügénél nincs ilyen? Ott, ahol nem fagynak vissza a növények, hogy tartják kordában a termő ültetvényt?

Amire hivatkoztál, elolvastam. Nálam ez úgy néz ki, hogy egész a fagyokig nő, növöget. Az elmúlt 3 évben rendszeresen locsoltam, télen pedig a földre döntve takarva volt. Minden évben visszafagyott/elszáradt az éretlen rész. (ez hol több, hol kevesebb volt) Eddig arra gondoltam, hogy a rendszeres öntözéstől nem értek be a vesszők. Így idén egyáltalán nem öntöztem. Nyáron nem volt gondja, nem kókadt. De még mindig hajt. Bár van egy-két ág, ahol csak rövid 25-40 cm hajtások nőttek idén, azok talán rendesen beérnek. Innen a gyümölcs is egyöntetűbben (hú, micsoda kifejezés:)) jött. A többi méteres hajtásokban nem igazán bízom, legyen akármilyen enyhe tél. Szóval én inkább ilyen rövid vesszőket szeretnék. Van erre gyakorlat? A másik, kukkolt :) (bejó51: engem is felírhatsz a listádra) topikban Feribá51 a visszacsípéssel próbálkozik. Talán beválik.

Egyébként az őszibarack is egyéves vesszőkön terem, mégis metszük.

Előzmény: Floo2 (8347)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8350
Ma a határ túloldalán, Horvátországban voltam, ugyanott, ahol a nyáron egy alkalommal. Amint akkor is írtam, a Dráva mentén a falvakban a házak előtt és az udvarokban nagyon sok fügét lehet látni. Poljanec és Donji Martijanec nevű falukban megálltam pár helyen, ahol a forgalom akadályozása nélkül sikerült fényképeznem egy-két példányt. Láthatóan adriai eredetűek lehetnek, nem az itt megszokott barna fajták. A növények java része is adriai típusú "fára" van fazonírozva. A vakolatlan ház előtt állót (valószínűleg a kilátás biztosítása érdekében) feltételezhetően, tavaly jól megmetszették. Ezért vannak azok a bolond nagy hajtásai, amelyek végén még mindig éretlen a gyümölcs és maguk a hajtások is éretlenek. (Íme, mindjárt egy példa az előbbi témához.)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8349
Fagyzugi viszonyokhoz igazodva elképzelhetőnek tartanám a törzs földre fektetését a takarhatóság megvalósításához.
De:
a belőle kinövő vesszőket értelmetlen dolog lemetszeni, mert azzal beállítod a másodérésű gyümölcs érése ellen ható vegetatív jelleget.
Azt tudom elképzelni, hogy a fekvő törzsből kinövő éves vesszőket lekötözéssel kezdettől fogva vízszintes helyzetbe kellene kényszeríteni, amivel egyben fékezve lenne a vegetatív jelleg és fokozva a generatív.
A növény kezelhetőségének és méretei korlátok között tartásának érdekében lehetne az ágakon váltómetszést alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az évben letermett vesszők egy részét el lehetne távolítani, a következő évi ifjításhoz, megtartva a régiek egy részét, akár még első termést is produkálva, majd a következőkben azokat eltávolítani és az éveseket meghagyni, ugyancsak első termést is produkálva.
De a totális metszés - továbbra is tartom - az elfagyáshoz hasonló állapotot állít elő.

A leírtak megvalósítását is elsősorban nem fölfelé törekvő növekedésű, kemény, merev hajtást hozó fajtákkal képzelném el, hanem az indaszerűen lágy és hajlékony hajtásokat produkálókkal. Az általam ismert fajták közül jól adná magát ehhez a "szivarfüge" például. A többi jóval kevésbé, vagy egyáltalán nem.
Előzmény: pz07 (8345)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8348
Működnie kell a dolognak ebben a fekvésben. A hely engem a Tevel nevű Tolna megyei falura emlékeztet, amelynek a falu nevét viselő meteorológiai állomását olyan helyre telepítették, mint ahova Te a fügét ültetted. Ott "királyi" hőmérsékleteket mérnek, a dunántúli állomások egyik legjobbika. Sokszor fölmerült bennünk a kérdés, mi lenne ha az állomás TÉNYLEG Tevelen lenne, azaz úgy a völgyben fekvő kis faluban, mint a Te falud. A Dunántúl legmelegebb állomásából könnyen a leghidegebbé válna, mint ahogy a tőle légvonalban 20-25 kilométerre lévő völgyi Bátaapáti.
Hát a növényeid szempontjából valószínűleg "Bátaapátiból" "Tevelre" költöztél, az állomások jelenlegi elhelyezése alapján. Azaz, "Földről" az "Égbe".
Előzmény: kétbalkéz (8341)
Floo2 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8347
A fügét azért nem ajánlatos metszeni, mert ahogy írod, a metszés hatására "erőteljesen vegetatív fázisba megy át", tehát nőni fog mint az állat, és ezáltal nem fognak beérni a vesszők, így egy olyan mértékű fagy is elviheti az ágak azon részét, ami egy befásodott ágnak, vesszőnek meg sem kottyanna.
Illetve ha levagdossuk az ágakat, azok nyilván nem hoznak majd termést, az új növekményeken pedig az idő rövidsége miatt nem biztos, hogy beérnek a termések, illetve nem biztos, hogy megfelelő mennyiségben érnek majd be.
Ugyanez történik akkor is, amikor egy keményebb hideg után elfagynak a vesszők, tehát a metszéssel lényegében ugyanazt tesszük a fügével, mintha elfagyna.
Erről van is egy jó történetem 2009.08.20 18:14:44 © (7263) dátumú és számú hozzászólásomban.
Előzmény: pz07 (8345)
bejó51 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8346

OK. A listára felírva. Akkor már ketten vagyunk, akárcsak a "szomszédban.

De jó lenne, ha többen lennénk és értelmesen, közösen megbeszélnénk, hogy mit láttunk. Nem úgy, mint a mai életben, külön sajtótájékoztatókon, "kukkolásra"

építve mondják el a magukét, mutogatnak egymásra, üzengetnek egymásnak.

Látható, hogy nem vezet sehova.

Lehet, hogy rosszul döntöttem, amikor a mondat végére nem tettem a "kétpöttyös"

zárójelet.

Ha valaki úgy érezte (akár itt, vagy a "szomszédban"), hogy ezzel megbántottam,

vagy sértő volt, attól ELNÉZÉST KÉREK !!!

Előzmény: szaguaro (8344)
pz07 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8345

Nino!

Van valami oka, hogy a fügénél metszésellenes vagy? Más gyümölcs is van, ami az előző évi vesszőkön terem. Brutális metszés után pedig szeintem minden növény erőteljesen vegetatív fázisba megy át.

Én még eddig nem láttam termő füge ültetvényt. Neked van ilyen tapasztalatod? Ott sem metszenek?

Két dolog miatt merült fel bennem a metszés kérdése:

1. kezelhetőbb méretű növény (bár itt még nem tartok)

2. nyári zöld metszés hatására talán előbb beérnek a vesszők. Nekem ez a gondom. Van egy 4 éves bokrom, ami még mindig veszettül hajt. Pedig idén semmit nem öntöztem. Egyébként valami késői fajta, mert az első termések valamikor augusztusban értek, a második meg szeptember közepétől.

Várom mindenki véleményét.

pz

szaguaro Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8344
Jelen! Én rendszeresen ,,kukkolom", csak nem árulkodok... :-))
Előzmény: bejó51 (8327)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8343
Lehel Csarnokban.
Előzmény: Floo2 (8315)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8342
Az a néhány aprócska ház a második képen a falum:-)
Előzmény: kétbalkéz (8341)
kétbalkéz Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8341

Van egy dézsás fügém ( nem tudom, milyen fajta, mert tavaly a kertben kiültetve elfagyott, idén meg még nem termett), ezt a tegnapi napon felvittük a hegyre, gyakorlatilag a legtetejére, és kiültettük. Kíváncsi leszek, hogyan bírja.

Készítettem pár képet a tetőről, az elültetett fügéről, és a tetőn lévő berkenyékről is, amiknek szép nagy gyümölcseik vannak!

 

Előzmény: aiol19 (8334)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8340
Érdekes ez az "utolsó éjszaka effektus". A tapasztalat azt mutatja, hogy az alsó rétegben még jobban lehűl a levegő akkor, amikor elvárás szerint már ott is valamennyit enyhülnie kellene, hiszen a magasban már elindult a melegedés. A magam szerény fizikaismeretével arra tudok gondolni, hogy ugyanarról a fizikai jelenségről van szó, mint a hidegpárnás inverzió esetén kialakuló "hidegkönyök" bizonyos magasságban, azaz egy olyan légréteg, amelyben az érkező magasabb hőmérsékletű levegő csak arra elegendő, hogy a páratartalom megemelésével, a hideg levegő eredeti hőmérsékletét még alacsonyabbra süllyessze. Tehát tulajdonképpen hőt von el, helyesebben emészt fel, az eredeti energiaszint megtartása mellett.
Előzmény: aiol19 (8332)
aiol19 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8339
Akkor ez esetben valójában Vanigliáról lehet szó, ezt az olaszok is érzékenyebbnek mondják. Korábban a 'Tipo'-hoz nagyon hasonló fajta került be Magyarországra 'Vaniglia' névvel. A télire való földdel felkupacolás nem árthat, mindenképp hasznos, azonban én mindenkit óva intenék a fátyolfóliás és bármilyen egyéb takarástól. A téli, tavaszi naptól felmelegszik, előbb indul be a növény, számtalan példa volt már arra, hogy csak azoknál fagyott meg valami, akik takargatták a növényeiket. A takarásnak csak akkor van értelme, ha a talaj hőjét erősen leszigeteljük egy bizonyos légtérrel, vagy ha egy adott növény valamilyen okból érzékeny lehet a téli csapadékra (pl. télálló pálmák esetében szétrohadhat a csúcsrügy, letörhetnek a levelek) vagy ha a téli nap égetheti a leveleket (szintén pálmák, vagy fenyőfélék, örökzöldek esetében, de egyéb növényeknél meg a törzset lehet védeni a téli nap által okozott fagyrepedésektől).
Előzmény: sbubu (8115)
aiol19 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8338
Szerintem ez akkor a zöld lehet, annak ekkora a növekedési erélye.
Előzmény: H.J (8183)
aiol19 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8337
A musa basjoo-ról, azaz a télálló banánról érdemes tudni, hogy arról van szó, hogy a rizómája és takarás esetén a törzs alsó része átvészeli a telet szabadföldben, mivel egyszerűen a talajba nem hatol le mélyen a fagy, ha pedig nagyon módszeres, tömör és vízhatlan takarást készítünk neki , akkor a törzs alsó részét sem éri fagy, de egyébként ennek a banánfajnak a törzse is kibír -3 -4 fokot. Vegetál még +10-15 fok körül is, ez is hozzájárul ahhoz, hogy érdemes nálunk szabadföldbe ültetni. Attól még, hogy musa, nem sok köze van a trópusi banánfajokhoz, termést ugyan érlel, de nincs benne hús, teljesen ehetetlen. Így tehát sikeres telepítése azon múlik leginkább, hogy a gazdája milyen takarást talál ki neki télire, illetve egy már megerősödött telep, amelynek rizómája már biztosan a talajfagy alá hatol, már takarás nélkül is kihajt tavasszal. Nyáron borzasztóan gyorsan nő, ha elég vizet és tápanyagot kap, szinte lehetetlen túltrágyázni.
Előzmény: Floo2 (8220)
aiol19 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8336
A füge szerintem elképesztő hajlamot mutat a rügymutációra, többször megfigyeltem, hogy a dugványoknak másmilyen lesz a levele, vagy még termésméretben is vannak különbségek. Talán annak is lehet némi köze ehhez, hogy egy letális küszöb körüli helyzetben egyes ágak teljesen lefagynak, míg másokon a csúcsrügyek is épek maradnak, ez látható azon a harmadik, hosszú videón is. Ez esetben talán érdemes lenne a jégfügéből egy példányt az elfagyás körüli hőmérsékletnek kitenni, és azokból az ágakból szaporítani, amelyek túlélték, majd ezután ezekkel ezt újra megcsinálni és így tovább, úgy mint ahogy azt magszelekció esetén is csinálják más növényeknél, ha gyümölcsméretről, vagy egyéb tulajdonság kedvezményezéséről van szó.
Előzmény: ninovarga (8250)
aiol19 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8335
Ez valóban megdöbbentő, azt azonban nem gondolnám, hogy nálunk annyira abnormális szeptembert hagytunk volna magunk mögött. 1-2 fokkal volt csak melegebb a 30 éves átlagnál, ennyi bőven ránk is fér és szeptemberben amúgy sem kell nagyon csapadék, bár az igaz, hogy előtte kellett volna, mert így csak fokozódott a szárazság. A szicíliai események ennél sokkal durvábbak.
Előzmény: ninovarga (8264)
aiol19 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8334
Gondolj bele, hogy ez a konyhakert azon a közeli hegyen akár még 3 héten, vagy egy hónapon keresztül is sértetlen maradt volna! Micsoda óriási előny!
Előzmény: kétbalkéz (8288)
aiol19 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8333
Azért az tényleg elképesztő, hogy mennyire beletaláltak akkor ezek szerint azokkal az állomásokkal tényleg a létező legrosszabb fekvésekbe, ha eddig még nem sikerült hasonlót találni.
Előzmény: ninovarga (8290)
aiol19 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8332
Talán ehhez még annyit érdemes hozzátenni, hogy az azon az ilyen típusú éjszakákon talán mondhatjuk úgy, hogy két különböző fajta inverzió van jelen. A magasban áramlik a meleg, de lentebb még teljesen zavartalanul folyik a gázok kiülepedése hőmérséklet, ezáltal súly szerint. Tehát gravitációs és áramlási inverzió is egyben. Persze enélkül is szoktak hasonló különbségek lenni akár szimpla kisugárzási inverziós éjszakákon is, főleg hótakaró jelenlétében.
Előzmény: ninovarga (8297)
aiol19 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8331
Lassan-lassan eltűnnek, de hullámszerűen azért még jócskán felbukkan pl. országosan derült, szélcsendes éjszakákon is a délnyugatozás, északkeletezés, bár valóban ritkábban, a néphit viszont talán makacsabb a szakmáknál is. A gyümölcstermesztési szakma pedig jelenleg olyan álláspontot kezd kibontakoztatni, hogy azért lehet ezeket a növényfajokat termeszteni, mert "egyre melegebb van", talán ezzel a kifogással mentik fel magukat, hogy évtizedek óta semmilyen figyelem nem kíséri ezeket, 55 éve terem az egyetem kertjében a káki úgy, hogy az intézmény dolgozói félrerugdossák a földre hullott gyümölcsöket, stb. Ráadásul ez az állítás is teljesen alaptalan ugye, mert pl. '97 és 2006 között igen kemény abszolút minimumú telek sorozata volt jellemző.
Előzmény: ninovarga (8303)
aiol19 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 8330
Igen, nagyon biztató, hogy egyre több lelkes kertészkedő lehet gazdagabb komoly sikerélményekkel az éjszakai inverziót kihasználva. Bemásolnék most egy levélrészletet, remélem, nem haragszik meg érte a szerzője. Egy kőszegi növénybarát kérte ki a tanácsomat telekvásárlást illetően, mivel az egész környék legmélyebb, legfagyzugosabb pontján lakott. Most boldog telektulajdonos, csak ő nem elsősorban gyümölcsfák miatt, hanem télálló pálmák okán szánta rá magát a lépésre. Én csak az elméletet mondtam el neki, annak alapján saját maga választotta ki a létező legoptimálisabb fekvésű telket.

"Szia!
Nem tudom megköszöntem e már a segítségedet a telekválasztásban!? Teljesen igazad volt! Amíg lent a völgyben és a városban -7°C volt addig a telek lejtőjén -1,5°C! Óriási különbség! És ez akkor volt amikor még a nap nem érte a domboldalt! A talaj ennek megfelelően épp hogy meg volt fagyva! Míg lent még a hó is megmaradt!
Mégegyszer köszönöm a segítségedet! Üdv.: A......."

-Így szép lassan talán a megfelelő fekvésű dombjaink országszerte megtelnek különleges, vagy korlátozottan téltűrő gyümölcsfákkal, dísznövényekkel. Természetesen az elhivatottság és a fűtött házak falai, takarások a kevéssé szerencsésebb adottságú kertekben is sokat segítenek.
Előzmény: ninovarga (8301)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!