Keresés

Részletes keresés

ujraitt Creative Commons License 2000.10.03 0 0 49
Bocs, hogy csak most válaszolok, de beteg voltam.

kell neked degut tartani.

nem terhes, vemhes.

Előzmény: L-mondo (48)
L-mondo Creative Commons License 2000.10.03 0 0 48
Déridoire!
Bocs, hogy csak most válaszolok, de beteg voltam.
Sajnos nem tudom a csalhatatlan jeleit. Ha sok degu növekszik benne, akkor a hízás szembetűnő. Az első terhességnél, amikor 8 kicsivel volt tele, akkor olyan dagadtra hízott, mint egy sumo birkózó. Mi akkor még Dezsőnek hittük, ezért irtó okosan azt gondoltuk, hogy túl sokat zabál. Miután a diéta ellenére is tovább hízott, sőt szétrobbanás előtti állapotba került, daganatra gyanakodtam, gondolatban már temettem. Hát, a "robbanás" eredménye 8 kisdegu lett.... Még a négy kicsi előtt is szemmel láthatóan hízott, de a 2 kisdegu előtt semmit nem vettünk észre! Egyébként mindhárom esetben elég mozgékony volt, tehát nem figyeltem meg semmi olyat, hogy nehezebben ugrálna, futkosna. Ha a te degud már elérte végleges méretét, és ezek után úgy látod, hogy hízik, akkor elképzelhető, hogy terhes. Ha még fejlődésben van, akkor lehet, hogy csak nő. Meg aztán néha úgy felborzolják a szőrüket, hogy duplájukra nőnek. Szóval nehéz ezt így megmondani, de nagyon drukkolok, hogy láss újszülött kisdegukat, mert igen nagy élmény! Nálunk olyankor 3 hétig nincs bekapcsolva a TV, annyit nézzük őket. Ja, és mostanában ne nagyon tapogasd a hasát, óvatosan bánj vele, mert ilyenkor a túl sok "gyömöszölés" hatására elvetélhet.
Előzmény: Déridoire (33)
Beebite Creative Commons License 2000.10.02 0 0 47
robicsek: a honlapomon irtam a homokfürdőről, itt csak azokra reagálok, ami felvetődik:)
Egyébként kvarchomokot kell venni, nem macskaalmot, és az nem szóródik anynira szét (madaraknak árulják fillérekért az ksiállatboltban). Nagyon szeretnek benne hempergőzni, van is róla fotónk:)
De kb 20 perc után ki kell venni a homokot a ketrecből, mert elkezdik klotyónak haználni:)
Bee
Előzmény: robicsek (46)
robicsek Creative Commons License 2000.10.02 0 0 46
mondtuk már a porfürdőt?
imádnak "pancsolni" pl macskaalomban, kell is nekik, mert ezzel irtják ki a szőrükben esetlegesen meglévő élősködőket, meg ezzel tisztulnak. Mondjuk utána porszivózás ezerrel.
Előzmény: Beebite (45)
Beebite Creative Commons License 2000.10.02 0 0 45
Kedves tőletek, hogy felhozzátok a topicot. De ennyire nem kéne igénytelenkedni.
Yoo: sajnálom...Ilyen erővel gyereket se kéne vállalnia sekinek. Egyébként ha a degut jól tartod nehezen lesz beteg, mert nem jár ki az utcáara, mint a kutya, ezért jólval kevesebb esélye van, hogy öszeszed valamit.
Bee
Előzmény: ujraitt (44)
ujraitt Creative Commons License 2000.10.02 0 0 44
nem kell felni, csak ritkan vesznek meg.
Előzmény: Ideges (42)
robicsek Creative Commons License 2000.10.01 0 0 43
frászt.
nem támad ő meg senkit.
Előzmény: Ideges (42)
Ideges Creative Commons License 2000.10.01 0 0 42
Igaz, hogy a degu gyakran megtámadja a gazdáját?
Yoo Creative Commons License 2000.10.01 0 0 41
Köszönöm mindenkinek, de időközben meggondoltam magam. Nem kérek degut. Soha nem lesz többet állatom, egyszerűen nem birom elviselni, ha valami bajuk van. És a kutyám beteg lett, ez nekem sok.
Beebite Creative Commons License 2000.09.30 0 0 40
Avrohom Ben Eyal Kassar:

Ez végülis nem OFF, de én kiegészíteném azzal, hogy a Mammutban 2 kisállat kereskedés van, mindkettő a -1. szinten. Az egyik közel a mozgólépcsőhöz (alatta kb), a másik meg közel a Rossmanhoz. Én ez utóbbit javaslom mindnekinek. Itt a deguk egy szép tágas "kifutó"ban vannak, együtt a tengerimalackákkal. Olcsóbb is, és számomra nagyon szimpatikus, hogy a degukat csak párban adják el. A degumenü is olcsóbb itt mint a másikban. A másikat nem akarom szapulni, szerintem minden baja abból ered, hogy irreálisan kicsi az üzlethelyisége.

Bee

Előzmény: Avrohom Ben Eyal Kassar (39)
Avrohom Ben Eyal Kassar Creative Commons License 2000.09.30 0 0 39
Sziasztok!Lehet hogy kicsit OFF leszek,mert nem olvastam el az összes hozzászolást,de ha valaki vásárolni akar Degut,az megteheti ha még van a Mammut bevásárló központ díszhal-madár boltjában.

A -1 emeleten található a bolt.

Sziasztok....

Előzmény: Beebite (38)
Beebite Creative Commons License 2000.09.30 0 0 38
OFF
A helyesírási hibákért bocs..:( Nem mentség. csk magyarázat, hogy rohanok.
ON
Előzmény: Beebite (37)
Beebite Creative Commons License 2000.09.30 0 0 37
Yoo: én még olyan gyereket nem láttam, aki tartósan megunt volna egy iylen edves állatkát:)
Bár lehe hogy nem fog állandóan a ketrec mellett álldogálni, de azért szerintem ő is nagy rajongó lesz:)
Meg az sem elhanyagolható, hogy egy degu rendszeretre, sé felelősségre nevel. Minden nap meg kell etetni, renden ki kell pucolni...Mert ha nem, akkor beteg lesz, és meghal. Ez a szoktatás szvsz nagyon jó hatással elhet egy kismanóra, még akkoris, ha effektive nem neki kell etetni, pucolni...

Bee

Előzmény: Yoo (36)
Yoo Creative Commons License 2000.09.30 0 0 36
Mennyi degus!:)))

Jártam állatkereskedésben, degu ugyan nem volt, de neki való ketrec igen.

Ha valakinek felesleges szaporulata van, szóljon, akkor előre beszerzem a ketrecet!:)))

Yoo

(A fiam nem fogja tépkedni a farkát, mert nem egy agresszor tipus, és meg fogja érteni, hogy nem szabad, egyébként is, 3 napon belül meg fogja unni, nem is neki szeretném, hanem magamnak.:)))

Beebite Creative Commons License 2000.09.30 0 0 35
Halihow:)

L-mondo
Sanyi nyomulna, de rendesen el van hajtva

Ez igen cuki:)) Jófej csaj a Dezső:)

Hogy éjszaka mi történik, azt nem tudhatom.:-)

Gondolod, hogy védekeznek?:)

Én ott sem kapok soha, Delectusban sem, Pólusban sem, Mammutban sem, sehol. :-(

Akkor nekem nagy mázlim volt. Szólni kell nekik, hogy szerezzenek be megint olyat. A rácsra lehet akasztani, igy felboritani se tudják, és stabil.

Déridoire
A degu remek portörlő!
Nade:)

Végul:
Itt egy kép kedvcsinálónak

Bee

Déridoire Creative Commons License 2000.09.30 0 0 34
Természetesen nem egy hónaŐja van nálunk, hanem egy hónaPja! :-<
Déridoire Creative Commons License 2000.09.30 0 0 33
L-Mondo!

Ennyi terhesség alatt sikerült megfigyelned, hogy mik a csalhatatlan jelei annak, hogy terhes a degu?
Nekünk ugyanis, mint feljebb írtam, van egy degunk, aki szerfelett gyanús: azt ugyan nem tudjuk biztosan, hogy nőstény-e, de mióta itt van, vagy egy hónaőja, már elég nagyot hízott.

D.

Előzmény: L-mondo (30)
Déridoire Creative Commons License 2000.09.30 0 0 32
Újabb kedvcsináló:
A degu remek portörlő!
Rohangálás közben néha oldalra vágja magát, ezt néha a bútor alatt teszi: ott már semmi szükség portörlésre :-)

D.

Törölt nick Creative Commons License 2000.09.29 0 0 31
bocsanatot kerek! nehezen viselem a megalaztatast. nekem csak egy mezei cickanyra futja, amit meleg kotott puloverem ujjaban tartok. almot ingem szivarzsebebe rakott, amibe elozoleg en mar nejlonboritast (zacskot) helyeztem. en meg merek igazan magyar lenni. beerem hazaival.

p.s.: imadom, ahogy a fulem tovet kaparassza es mellszorzetemen futkaroz'.

L-mondo Creative Commons License 2000.09.29 0 0 30
Szia Beebite!

2 év alatt 3 alom volt. 8, 4, majd 2 kisdegu született. Az első alom után hosszabb idő telt el, a másik kettő között viszont szinte pontosan 90 nap, tehát itt az történt, hogy a szülés napján, vagy az azt követő napokban termékenyült meg ismét. Ezután olvastam arról, hogy gond lehet a túl gyakori vemhességből, tartsuk külön őket, stb., stb. Az én deguim azonban imádják egymást, öröm őket nézni, mikor együtt vannak. Semmi kedvem őket külön tartani. Ezért kérdezgettem a többieket, akik elmondták, hogy az is megoldás lehet, ha a szülés alatt a papát külön rakjuk, és pár napig nem eresztjük őket össze. A legutolsó alomnál ezt tettem, bár nem sok kedvvel. Sajnálom szegény Sanyikát, hiszen annyira jó apjuk lenne a kicsiknek, de hát ezt a pár napot ki kell bírni. Azt mondták, hogy ez azért lehet megoldás, mert a szülés utáni kimerültségében nem termékenyítődik meg újra a nőstény, amikor meg már összeszedte magát, akkor van ereje elhajtani a hímet. Nálunk ez bevált, a mama márciusban szült utoljára, azóta semmi. Sanyi nyomulna, de rendesen el van hajtva. Hogy éjszaka mi történik, azt nem tudhatom.:-) Egyelőre ez van, de azért már várjuk a következő "gyermekáldást", mert édesek a kicsik, ezt nem is kell mondanom.
Kerék: Igen, az a Dzsungel! Én ott sem kapok soha, Delectusban sem, Pólusban sem, Mammutban sem, sehol. :-(
Más, szelídség: Soha nem kell feladni. A mama eleinte olyan vad volt, hogy néha jól megharapott. Fokozatosan szelídült. 1 hónapja már a kezemben is elalszik 10-15 percre. Ennél nagyobb fokú bizalom talán nem is kell...

Előzmény: Beebite (29)
Beebite Creative Commons License 2000.09.29 0 0 29
Sziasztok:)

Déridoire
Tegnap eléggé megijedtünk, mert az oldalára fordulva lefeküdt aludni

Nem kell megijedni, ilyenek ezek:)) Olyan is előfordul, hogy a másik ilyen "felfordul állapotában a pocakjára fekszik:) Sőt kurkásszák is egymás bundáját:)

csak úgy elmarjuk, aztán betekintünk a hátsó lábak közé

Határozottan, egyenletes sebességű mozdulattal fogd meg, nem kapkodva. A pocakja alatt, inkább a mellső lábához közel, és fektesd a tenyeredbe. Nem tart sok ideig, kövesd L-mondo nagyszerű tanácsait. Ezzel nem okozol neki sokkot, de arra vigyázz, hogy ne szoritsd meg nagyon, vagy ne essen ki a kezedből.

L-mondo

Örülök, hogy itt vagy, és annak is örülök, hogy a tapasztalataidat megoszotd velünk. :) Nekem eddig nem volt gond a nemek meghatározása. Nálatok milyen gyakran esik teherbe a nőstény? Mi nem tartunk együtt tartósan egy párt, mert a nőstény szinte egyik vemhességből a másikba esik:( Te hogy oldod meg, hogy egy évben csak 1 max 2 alom legyen?
Farkinca kérdésben nagyon egyetértek, meg kell magyarázni a gyermekembernek, hogy a farkinca nem fogantyú. Az én környezetemben megforduló kisdedek ezt gond nélkül megértik (fáj neki, eltörik, stb stb):)
Ennek a farkinca témának egy külön kis részt szenteltem a degu.siteon.

Egyet árulj el: hol lehet 20-25 cm átmérőjű kereket kapni

Én nyáron vettem egyet legutóbb a Dunaplaza metró felöli (Gyöngyösi utca) bejáratánál lévő állatboltban. Ott vettem egy keményfa létrát is, amit ugyan elér rendesen rágnak, de legalább kopik a foguk, és kb egy fél évig jó mászóka.

Ez a térlátás dolog komoly
Nekem egy állatorvos mondta, hogy a térlátáshoz igen öszehangolt 2 agyfélteki agyműködés kell, ami az egész rágcsálók rendre nem jellemző. Az inkább, hogy a degu a saját kis kutfejével megjegyzi, hogy ha leugrik x helyről, akkor nagyon megüti magát. Bár tényleg óvatosak, de nekem, főleg fiatal korukban simán lerobogtak az ágyról.

EnricoCadeau delCavaliere

elengedtem őket a szobában Én ezt még a legszelidebb deguval se tenném felügyelet nélkül. Pláne azzasl, amelyiket hajkurászni kell, mert még nem elég szelid.

picivel okosabbak mint a hörcsögök
Hát azért ne várjuk tőlük, hgy levezetik a Schrödinger egyenletet, de igenis nagyon okosak. Ezen ne vesszünk össze, ezt objektiven lehet mérni, tesztek vannak az állatok intelligenciájára. A rgácsáló kategóriát a degu és a patkány nyeri, és a tengerimalac veszti el.

Imádták a degu eleséget, állat kereskedésekben kapható. ( kb. 750.- Ft. )

Igen tényleg rajonganak a Degu Menu nevű Vitakraft keverékért, én pár napja vettem egyet 580 ft-rt. Viszont klerüljük az uigyancsak Vitakraft Drops nevű terméket. EZt mindig ajánlgatja a boltos, de nagy hiba, ugyanis, ha emgnézed az összetételét (nincs rajta sem magyarul, sem angolul, de van pl németül), akokr láthatod, hogy a fő összetevője cukor:((
Mindig szólok, hgy ezt deguknak ne ajánlgassák, dehát mégis. Ennek ellenére én heti 1-2 szemet adok nekik, mert bazira rajonganak érte, és igy némi állati fehérjéhez is jutnak (meg persze vitaminhoz is)

Chino-San
Próbálkozzál. Az interware webszerverén van, nem lehetetlen, hogy amikor próbáltad, valami műszaki gond volt. Szerintem mennie kell.
Itt a link újra

Molotovics és ujraitt
Köszi az épitő jellegű hozzászólást. Mindenki magát minősiti.

Remélem nem hagytam ki senkit.
Ha mégis, szóljatok:)

Bee

ujraitt Creative Commons License 2000.09.29 0 0 28
hogy fogjak a kiput?

kipufogoval.

L-mondo Creative Commons License 2000.09.29 0 0 27
Beebite!

Megnéztem a degus oldaladat, gratulálok hozzá!
Egyet árulj el: hol lehet 20-25 cm átmérőjű kereket kapni??? Én 1 éve keresem, de még sehol sem kaptam ekkorát!
(Ez a térlátás dolog komoly? Az én deguim nagyon is tudják, hogy hol az asztal és az ágy széle! Ha túl magasan vannak, nem is próbálkoznak a leugrással, néhány tapogatózó próbálkozás után visszahúzódnak. Bámulatos ügyességgel ugrálnak rúdról rúdra, egy akrobata is megirigyelné az egyensúlyozó-képességüket. Biztos, hogy nincs térlátásuk?)
Köszi a válaszokat!

EnricoCadeau delCavaliere Creative Commons License 2000.09.29 0 0 26
Nekem négy degum volt, de kénytelen voltam elajándékozni őket. Mindenesetre sikerült nekik egy párszor tacsra tenniük.
Ha tisztitottam a kalitkájukat ( állatvédők figyelem! három szintes, létrás, kis házikó, stb. ) elengedtem őket a szobában. Volt hogy utána két és fél óráig " vadásztunk " rájuk. A konvektor mögött leselkedtek ki, amint közeledtünk, máris alá bújtak. Ettől függetlenül nem egy észlények, talán egy picivel okosabbak mint a hörcsögök. Ráadásul ( de ki ne tenne így bezárva ) állandó szökési kényszer hajtotta őket. Szeretettre méltó kis dögök, de akinek kevés ideje van rájuk, nem fogja értékelni őket.
A kaja tényleg nem tartalmazhat cukrot, ezért a gyümölcs sem ajánlott. Az enyémek a vízért sem rajongtak, folyadékot salátából, sárgarépából és más zöldségekből nyertek. Imádták a degu eleséget, állat kereskedésekben kapható. ( kb. 750.- Ft. )
L-mondo Creative Commons License 2000.09.29 0 0 25
Ez az én kedven linkem (angolul tudóknak kiváló infogyűjtemény, valamint a "Pictures" feliratra kattintva rengeteg jó kép jön elő):

http://degu.guide.cz/index.html

Chino-San Creative Commons License 2000.09.29 0 0 24
Nekem nem akar megnyílni az a degu site.

Pedig annnyira kiváncsivá tettetek!!!

Minyár rákeresek, hátha van valahol fönn egy kép.

L-mondo Creative Commons License 2000.09.29 0 0 23
Még valami:
Gyerek mellett degu: a kérdést esetleges fertőzés tekintetben Beebite mamája már megválaszolta. Ha azt nézzük, hogy kicsivel nagyobb gyereknek mennyire jó háziállat, úgy is nagyon jó, mert mókás, szelíd, jókat lehet nevetni rajtuk. Azért is ajánlják, mert nem kannibál, mint pl. az aranyhörcsög, így nem kell túl korán szembesülnie azzal a ténnyel egy kisgyereknek, hogy a természetben bizony előfordul az ilyen. Arra kell viszont vigyázni egy kisgyereknél, hogy a degu farka elég könnyen leszakad, így nem lehet annál fogva emelgetni, a farkát húzogatni. A degu farka nem nő ki újra, így vigyázni kell rá, mert nem csak jól néz ki, hanem fontos egyensúlyozási szerepe is van. Ha csak a farka vége szakad le, az nem nagy gáz, de egy komolyabb méretű farokcsonkulás esetén a degu már nem annyira virgonc többé.
Előzmény: Yoo (7)
L-mondo Creative Commons License 2000.09.29 0 0 22
Sziasztok!

Jómagam 2 éve vagyok degugazdi. A világ több degutulajdonosával szoktuk megbeszélni tapasztalatainkat. Jó látni, hogy már itthon is ilyen sokan vagyunk. Persze én is oldalakat tudnék írni a degukról, de most csak a nem megállapításához szeretnék valamit mondani.
Beebite! Nálad olvastam, hogy a degu hasának alján lévő pöcök a különbség. Ez nem egészen így van. Amikor én degut vettem, azt mondta az eladó, hogy csak hímek vannak. Vettem kettőt. Örömmel konstatáltam, hogy valóban, ott a pöcök mindkettőn. Én is hallottam valakitől, hogy a fiúk is tesznek úgy, mintha..., ezért nem aggódtam. A meglepetés akkor ért, mikor Dezső éltet adott nyolc kisdegunak. (Persze volt öröm is, mert a 3 hónap vemhesség után nyitott szemmel, szőrösen születő kicsik igazán édesek voltak!) Ekkor kezdtem el őrült tempóban nyomozni, hogy hol történt itt tévedés, miért van a boldog Mamának pöcke. Így akadtam rá pár tapasztalt tenyésztőre a világban, akik egybehangzóan azt mondják, hogy mindkét nemű degunak van pöcke, és egyáltalán nem egyszerű megállapítani, hogy melyik hím, melyik nőstény. A különbség abban áll, hogy a hím degu végbélnyílása és pöcke közti távolság nagyobb, a pöcök maga is valamivel nagyobb (de minkét nemnek jól látható pöcke van!), valamint érdemes a tisztálkodás pillanataiban elcsípni őket, amikor előrehajolva nyalogatják magukat. Olyankor a hím ott is megtisztogatja magát, és olyankor a pöcökből olyan tekintélyes méretű szerszám bukkan elő, hogy majdnem eldőltem a látványtól.
Azóta több alom volt már a családban, elég jól megállapítom a különbséget. Én mindig elajándékozom őket. Aki hímet kér, annak hímet, aki nőstényt, annak azt. Ide is beírok majd, ha jönnek az újabbak! Bocs a hosszúságért!

Előzmény: Beebite (13)
Déridoire Creative Commons License 2000.09.28 0 0 21
Bocs, hogy fáziskéséssel válaszolok, de én inkább ilyenkor jutok az internethez.

Kösz a kérdést:

Tegnap eléggé megijedtünk, mert az oldalára fordulva lefeküdt aludni, de a kisállatkereskedő szerint ez csak azt jelenti, hogy már jól érzi magát nálunk.
Kevésbé mulattató (bizonyos értelemben), az, hogy fogalmunk sincs a neméről, mert még nem kerültünk olyas önbizalmi állapotba, amelyben csak úgy elmarjuk, aztán betekintünk a hátsó lábak közé: mindig kapálózik mint a moootolla, azaz valószínűleg nem szereti, ha forgggatjuk.
Amúgy, ha nőstény, akkor lehet, hogy rövidesen szül, mert mostanában folyvást fészket rak, meg mintha kövérebb volna mint amikor idekerült.

Persze, Yoo! Ha lesz kis degu, nagyon szivesen juttatok, de egyelőre még azt sem tudom, hogy nőstény-e, és ha igen, akkor terhes-e, és ha terhes, akkor mikor esett teherbe és ha teherbe esett, akkor mennyi ideig tart a terhesség:-<
Ha hamarosan bekovetkezik a szülés, akkor mindenképpen tudatom!
Állítólag nyolc évig is él!

A vastag, kemény fadarabot, amit beraktunk neki tegnap, mára többé-kevésbé fűrészporrá lényegítette át!

Furcsa szokása, hogy két hirtelen mozdulat között szenvedélyesen vakarózik, de ez állítólag nem a bolháktól vagy tetvektől van, csak azért, mert jólesik neki,a kis drága édesnek.

Bee: Még nem olvastam el a DeguSite-ot teljesen, de amit eddig, az nagyon hasznos. Köszi!!!!

D.

Előzmény: Beebite (18)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.28 0 0 20
es dugod?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!