Keresés

Részletes keresés

naox Creative Commons License 2013.07.04 0 0 6431

Milyen színű az ég? Igen, vagy nem?

semmi blablablablabla, világos választ várok:

igen, vagy nem?

 

(Kurva egyszerű: nem kell egyetérteni azzal, amit írtam, rá lehet mutatni a hibáira. De ehhez meg kéne érteni.)

Előzmény: Törölt nick (6430)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.04 0 0 6430

blablabla, és aztán megint blablabla

Előzmény: naox (6429)
naox Creative Commons License 2013.07.04 0 0 6429

Rohadtra egyszerű az ilyen kérdésre válaszolni, és nagyon sokszor meg is tettem. Ha befektetsz, akkor ne valaki más tanácsát kövesd, hanem az legyen a saját döntésed. Ha tőlem kérdezed, hogy vegyél.e aranyat, akkor két válasz adható:

-elmondom az arany piaci helyzetével kapcsolatban a legfontosabb dolgokat, aminek ő majd utánanéz, és eldönti,

-elmondom, hogy maga az a tény, hogy ezt tőlem kérdezi azt jelenti, hogy ez a befektetés nem neki való. Ez nem baj, sok ember nem eléggé érett arra, hogy a saját befektetését menedzselje, de akkor is van megoldás: válasszon egy bankot, és szálljon be egy bef-i alapba.

-----

"Ha az a válasz, hogy "nem tudom, nem kiszámítható", akkor az a befektetési logika szerint egyértelmű nemet jelent. No ez az, amit te nem vagy képes kibökni."

Nincs olyan, hogy "befektetési logika". Sokféle stratégia van, de ezt te úgy tűnik nem érted. Nem baj.

Előzmény: advocatusdiaboli (6428)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6428

Nézd, ha szerinted az egy ostoba, aki megkérdezi, hogy most vegyen-e aranyat, vagy sem - akkor ez a topic értelmetlen, okafogyott.

 

Abszolút konkrét kérdés az, hogy ha valakinek most van mondjuk 5 millió "felesleges" befektetni való pénze, akkor azt költse-e aranyra, vagy inkább valami másra? Erre a kérdésre egyszerűen nem válasz az, hogy "attól függ", mert nem függ "attól"... Az illető hátterétől abszolút függetlenül lesz ez pénzügyileg jó vagy rossz befektetés, tehát nem mérlegelendők az "egyéb körülmények", ennek meg kell(ene) állni önmagában, és egyértelmű, koherens választ kell tudni adni - egy "szakértőnek" - arra, hogy most akkor ez jó vagy sem... Ha az a válasz, hogy "nem tudom, nem kiszámítható", akkor az a befektetési logika szerint egyértelmű nemet jelent. No ez az, amit te nem vagy képes kibökni...

 

Nagyon magas szinten űzöd a mellébeszélést, de azért ez most már átlátszó. Elnézést, de ez van...

Előzmény: naox (6427)
naox Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6427

"Hüje kérdés-hüje válasz" tipikus esete.

"Egy aranyba befektetni óhajtó nem okosnak látszani akaró, de semmitmondó hümmögést, hanem egészen konkrét "tegyem/ne tegyem" választ vár."

Ha komolyan így van, akkor ostoba, és megérdemli, hogy önjelölt iskolázatlan váteszek és skizofrén barmok csesszék el az életét, akik széles mellénnyel mondják meg a tutit a jövőről, amit nem, nem ismernek. (Szerintem nem ismernek. Ők persze, szerintük, ismerik.)

"Márpedig ilyet tőled hiába.."

Hát ilyet valóban hiába. Mindenkitől bocsánat....

Előzmény: advocatusdiaboli (6426)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6426

Ez még mindig "nesze semmi", még mindig azt játszod, hogy ha egy teljesen konkrét kérdést tesznek fel, akkor közlöd, hogy a "válasz bonyolult, sokrétű"... Jó, de mi is a válasz..?..

 

Egy aranyba befektetni óhajtó nem okosnak látszani akaró, de semmitmondó hümmögést, hanem egészen konkrét "tegyem/ne tegyem" választ vár. Márpedig ilyet tőled hiába...

Persze, sok szempontot kell mérlegelni, de ugyebár a dolog elég egyszerű, most akkor egy befektetés mennyire tekinthető kockázatosnak, és mennyire kecsegtet a kockázatért cserébe esetleg magas hozammal? Bármennyire is próbálod úgy beállítani, hogy "más szempontok" is fontosak, de ez a két szempont a befektetők 99.999%-nál a meghatározó. Aki nem bírja-óhajtja a kockázatot, az megelégszik kisebb hozammal, aki szeret hazardírozni, az viszont cserébe nagy hozamot vár. Az igen kockázatos, de komolyabb nyereséggel alapvetően még szerencsés esetben sem kecsegtető "termékeket" a piac általában elkezdi kerülni.

Szerintem az arany most erősen halad errefelé. SZVSZ.

Előzmény: naox (6425)
naox Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6425

"Ilyen alapon az aranyat csak az arannyal lehet összevetni."

Ugyanmár

a lényeg viszont az, hogy egy összehasonlítás során _minden_ szempontot figyelembe kell venni.

És a "counterpart risk" szempontjából a bankbetétnél biztosabb a HUF készpénz, annál pl. az USD készpénz, és annál az arany.

Forintban nézve az árfolyamkockázat az arany esetén magasabb, mint az EUR esetén, míg HUF esetén nulla. Ez egy másik szempont.

De ez csak két szempont. Sok szempont van, és személyfüggő, hogy ezeket hogyan kell súlyozni.

Előzmény: advocatusdiaboli (6424)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6424

Ilyen alapon az aranyat csak az arannyal lehet összevetni... Amúgy meg a lényeget azért megfogtad: szerintem nem létezik önmagában "tutibiztos" befektetés, viszont kis kockázatú hosszú távú befektetési stratégia igen - aminek része lehet az, hogy időnként váltani kell a portfólió elemeit. Ezek egyik eleme lehet az arany is - de csak az egyik eleme. Hosszú távon a porlasztásos befektetés sem garancia semmire - ha kifogsz egy öt-tíz-tizenöt éves medve piacot, akkor folyamatos bukóban leszel, márpedig ilyet kifoghatsz, volt is már példa ilyenre, és nyilván értelmetlen olyan hosszú távokban gondolkodni, amelyek már adott esetben túlmutatnak az ember életén...

Előzmény: naox (6422)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6423
naox Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6422

"az mit veszített? Szerinted? Túl azon, hogy meg nem gazdagodott ebből - mit veszített?"

más termékről van szó, ha látszat-összehasonlítást végzel, az szemfényvesztés.

A bankbetétek esetén fennál a "counterpart-risk", a bank csődbe mehet (emlékezzünk a Postabank-pánikra), a betétek biztonságát az állam garantálja, bármit jelent is ez. Az, hogy ez mekkora súlyú kockázat, azt mérje fel mindenki, de az tény, hogy arany esetén nincs ilyen rizikó.

Azt állítani, hogy a bankbetétek "biztonságosabb" befektetések, mint az arany, szvsz nagyon meredek dolog lenne (pontosabban hazugság). Kényelmesebb, egyszerűbb, mobilabb, etc., rengeteg előnye van, de biztonságosabbnak aligha nevezhető.

A rendszerváltás óta valóban nem történt kataklizma a betétekkel (máshol persze igen), de attól még nem lesz biztonságos valami, hogy _eddig_ nem dőlt be. Ha valaki hisz az államnak, persze, tartsa a pénzét betétben, akkor az arany egyértelműen nem neki való.

 

""biztonságos, ezen nem veszíthet" lózung nem igaz, voltaképpen sem rövid, sem hosszú távon sem igaz"

Így van, nem igaz. De az arany helyére _bármit írsz_ az ugyanúgy nem igaz. A lózungok általában nem igazak.

 

"Persze, erre azt fogod mondani, hogy te ilyet sosem mondtál, sosem állítottál - de ami azt illeti, hiteltelennek teljesen igaza van abban, hogy az ellenkezőjét sem, annyira nem, hogy az ezt állítókat mindig hallgatólagosan támogattad."

Azt ugye vágod, hogy sikerült lesüllyedned a "bűngondol" szintjére.

gyász

Előzmény: advocatusdiaboli (6421)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6421

Ez olyan "nesze semmi, fogd meg jól"...

 

Igen, volt akinek bejött, volt, akinek nem. De most komolyan: aki a legprosztóbb megoldást választotta, és simán államkötvényt vett, vagy még ennél is prosztóbb módon nagyobb összeget az éppen elérhető akciós lekötött betétekbe mozgatott - az mit veszített? Szerinted? Túl azon, hogy meg nem gazdagodott ebből - mit veszített?

 

A hangsúly, a kiindulási pont azon van, hogy az arany "biztonságos, ezen nem veszíthet" lózung nem igaz, voltaképpen sem rövid, sem hosszú távon sem igaz - legfeljebb valóban volt egy olyan ötéves periódus, amikor meredeken, a végén, a letörés előtt már exponenciálisan emelkedett az ár. Persze, erre azt fogod mondani, hogy te ilyet sosem mondtál, sosem állítottál - de ami azt illeti, hiteltelennek teljesen igaza van abban, hogy az ellenkezőjét sem, annyira nem, hogy az ezt állítókat mindig hallgatólagosan támogattad. Egészen az utóbbi időkig, amikor már a laikusnak is nyilvánvaló, hogy az arany most bizony bukóágra került...

Előzmény: naox (6420)
naox Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6420

"okos pénzügyi-gazdasági stratégiával akár még a 80-as évek szocialista végvergődéséig visszanyúlóan is megoldható volt a megtakarítások legalább értékőrzővé tétele"

Igen. És aki ezt elhitte, majd nem jött be a dolog, na ők lettek a legfanatikusabb aranybefektetés-hívők (talán írtam, hogy tapasztalatok szerint a brókerek, a forexezők, a luxuskurvák és a szabadúszó informatikusok a legnagyobb arany-vásárlók).

 

Ha van valami, ami egy befektetés hitelét lenullázza az az, hogy "okos pénzügyi-gazdasági stratégiára" van hozzá szükség. Az arany előnye az, hogy _erre_ nincs szükség.

Többször leírtam (és ezért többször kiröhögtetek), hogy a befektetési stratégia nem "abszolút" dolog, hanem adott életútra, életszakaszra, igényekre kell szabni. Szó sincs arról, hogy nagy nyereség-jó befektetés, kis nyereség-szar. Az aranynak ezért sok helyzetben fontos szerepe van, és ezen nem igazán változtat az, hogy most, rövid időtávon lehetett rajta 25%-ot bukni. Bármily fura, semmilyen kataklizma nem történt.

(egyébként tudjuk, hogy miért esett ekkorát az ár?)

Előzmény: advocatusdiaboli (6419)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6419

Azért ez most a ló túlfelére átesés - vannak kiszámítható(bb) dolgok, de ami a fő: vannak nagyjából kiszámítható, megbízható stratégiák. Valóban nem lehet olyan kijelentéseket tenni, hogy ingatlannal/arannyal/olajjal/lantánnal/tyúkbéllel/sárgabarackkal csak nyerni lehet, és nyugodtan abba fektethetjük a vagyonunkat, többé rá sem kell nézni, és gyarapodni fog. Ez tényleg nem igaz.

 

De lehet olyan stratégiákat kialakítani - nem is túl nagy energiabefektetéssel - amelyek mellett azért a vagyon értékőrzése normális keretek között megoldható. Nyilván a normális keretekbe nem fér bele a világforradalom, a végítélet-üstökös becsapódása és hasonlók - de okos pénzügyi-gazdasági stratégiával akár még a 80-as évek szocialista végvergődéséig visszanyúlóan is megoldható volt a megtakarítások legalább értékőrzővé tétele - aránylag egyszerűen. Hogy mást ne is mondjak: az államkötvények és jobb banki kamatok mindvégig biztosítottak valamicske reálhozamot. A nyersanyagok között viszont talán nincs is olyan, amelyik erre képes lett volna a teljes időtávlatban.

 

Praktikusan arról beszélünk, hogy az aranynak volt ugyan öt igen jó éve a piacon, de most visszatérni látszik az az 1980-2006 közötti negyed évszázados időszak, amikor inkább bukó volt vele foglalkozni. Most át kell nyergelni másra - ennyi...

Előzmény: naox (6415)
naox Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6418

figyuzz, semmi okod erre a tahó személyeskedésre. Ez egy szaktopik. Próbálj meg olyan hangnemet használni, amit egy kollégával szemben szokás, de ha nem megy, akkor legalább ne a "pucámmal" foglalkozz, mert egyszerűen senkit nem érdekel.

OK, számodra egy szigorúan gazdasági kérdésben is "oldalak" vannak, szerintem meg nem. Soha, egyetlen véleménnyel sem vitatkozom, mert minek, a tényszerű hibákat kijavítom. Gyakran nem értek egyet BV-dal sem, ha butaságot ír, és észreveszem, ki is javítom. De ez egyedül az én dolgom, és még te se írhatod elő nekem, hogy mit csináljak.

 

"Nem vagy véletlenül orbán viktor rokona?"

Nem, de Gyurcsány volt a bébiszitterem. Tényleg. És? Van ennek köze a gazdasághoz? Nincs.

Meg kéne végre érteni, hogy egy szakmai topikon a _tényekre_ kéne koncentrálni.

Megpróbálod?

Előzmény: Törölt nick (6417)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6417

Ugyan már, laposkúszásban te is támogattad BlackVoidot, csak soha nem volt vér a pucádban, hogy mellszélességgel kiállj mellette.

Egyébként jól forgatod a szavakat, és ki tudod magyarázni magad bármiből az átleg ember feléd, de attól még a király meztelen... Nem vagy véletlenül orbán viktor rokona?

 

Advo igen is segíteni jött.

Erősíteni az aranyszkpetikusok oldalát. Remélem néhányan el is álltak a vételi szándékuktól 1600 felett, és akkor már megérte őt idehívni.

Előzmény: naox (6416)
naox Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6416

"Pont ez ment ezen a fórumon is jó ideig"

nem hinném. jó lenne, ha idéznél.

"ide nem hívtam Advo-t segítségül"

segítség?

Előzmény: Törölt nick (6414)
naox Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6415

"te is azt mondod, hogy az arany szerinted sem stabil és kiszámítható, nem "tuti értékőrző""

nem advo, nem mondtam ilyet.

Nem mondtam ilyet, mert ez a kijelentés éppen annyira értelmetlen, mint a fordítottja.

A gazdaságban semmi sem "stabil", semmi sem "kiszámítható, és pláne nincs, nem lehet "tuti értékőrző" semmi.

Aki ilyen szavakkal operál, az hazudik. Akármit is állít az ostobaság.

Nem állítottam ilyet, ezt csak te állítod, jó szokásod szerint.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (6413)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6414

"soha nem volt ilyen mítosz. Ezzel csak buta emberek próáltak még butábbakat rábeszélni."

 

Pont ez ment ezen a fórumon is jó ideig, amíg ide nem hívtam Advo-t segítségül.

Előzmény: naox (6412)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6413

Mondtam szerintem stabilabb befektetést, másrészt megint ott pörgünk a kiindulási ponton, ami valahol ott foglalható össze, hogy te lehetőleg nem mondasz (az aranyra nézve negatív..) konkrétumot, te ugyan nem "ajánlod", ugyan, dehogy - de valahogy mégis állandóan arról beszélsz...

 

De maradjunk annyiban, hogy nekem bőven elég, ha már te is azt mondod, hogy az arany szerinted sem stabil és kiszámítható, nem "tuti értékőrző" - ennél többet nem akarok én sem mondani. Ettől még lehet szeretni - csak tisztában kell lenni azzal, hogy könnyen hűtlen szerető lehet belőle...

Előzmény: naox (6412)
naox Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6412

"hogy te márpedig tudsz olyan metódust, amivel pl: dollárspekulációval többet lehetett bukni, mint az arannyal"

Hányszor írtam, írtuk le, hogy polasztani kell?

Valójában egyetlen egyféleképpen szabad aranyat/dollárt, bármit venni: porlasztva.

Valójában az, aki veszteséget "más metódus" alapján számol, az vagy semmit nem ért a kereskedelemhez, vagy szándékosan hazudik.

"hogy vége a mítosznak, ami szerint az arany biztos értékőrző, tuti befektetés. Vége és kész."

soha nem volt ilyen mítosz. Ezzel csak buta emberek próáltak még butábbakat rábeszélni.

"Az arany egyre inkább pont ugyanolyan nyersanyag-befektetésnek tűnik,"

kivéve, hogy nem nyersanyag, éppen ez a lényege.

"ülni rajta kiszámíthatatlan."

Még a nagy advo se tud olyan terméket mondani, ami kiszámíthatóbb. Eddig legalábbis nem tette....

Előzmény: advocatusdiaboli (6411)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6411

A nyakamat tettem volna arra, hogy elkezded számolgatni, hogy te márpedig tudsz olyan metódust, amivel pl: dollárspekulációval többet lehetett bukni, mint az arannyal...

 

Holott a lényeg nem ez, hanem az, hogy vége a mítosznak, ami szerint az arany biztos értékőrző, tuti befektetés. Vége és kész. Az arany egyre inkább pont ugyanolyan nyersanyag-befektetésnek tűnik, mint bármi más, időnként felmegy, máskor lemegy, nagyot lehet vele zakózni, ülni rajta kiszámíthatatlan.

Előzmény: naox (6410)
naox Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6410

"egyébként van, mert a dolláron/eurón/forinton még a szélsőértékekre kivetítve sem lehetett annyit bukni, mint az aranyon..."

2005 óta vannak itt előttem adatok. Ha 3 havi mozgó átlagot nézek (mert ugye aki nem porlaszt, az meg is érdemli), szóval 2005 óta dolláron 3 havi porlasztással max. 29%-ot lehetett forintban bukni (215->152), aranyon meg (dollárban) 27%-ot (itt ugye most van a minimum, tehát itt a 3 havi átlagos min. árfolyamot 1250 USD-nek vettem, tehát úgy, mintha mostantól 3 hónapig nem változna). Ez nem olyan hatalmas különbség.

"Itt most pusztán arról van szó, hogy egy mítosz foszlik éppen ködbe."

Vagy éppen végre mindenki kezd tisztán látni.

Senkinek nem volt jó az, hogy az aranyat "hájpolták". Nem voltak jók az agyatlan hazugságok. Reálisan kell kezelni a kérdést, reális elvárásokkal.

Előzmény: advocatusdiaboli (6406)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6409

Jól lezárom, és euróért eladom majd a orbán ellen nyomuló NATO katonáknak! ;)

Előzmény: advocatusdiaboli (6408)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6408

Megiszod - vagy elpárolog...

Előzmény: Törölt nick (6407)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6407

Pájinkát kő venni, annak ilyen depressziós környezetben biztos nem esik az ára. :) 

Előzmény: advocatusdiaboli (6406)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6406

Nézd, közelítsük meg fordítva: pont az a lényeg, hogy te sem látod a különbséget (egyébként van, mert a dolláron/eurón/forinton még a szélsőértékekre kivetítve sem lehetett annyit bukni, mint az aranyon...) - miközben az arany ugyebár úgy lett tálalva, mint holmi biztos menedék, tuti értékőrző.

Ez innentől tehát nem igaz, semmi sem garantálja az értékőrzést, az sem kizárt, hogy végül akár a felét sem kapod vissza annak, amit aranyra költöttél.  Ezt természetesen el lehet mondani sok minden másról is, részvényekről, kötvényekről - de azokról nem is mondta soha senki azt, hogy ezek biztos menedékek, tuti értékőrzők...

 

Itt most pusztán arról van szó, hogy egy mítosz foszlik éppen ködbe.

Előzmény: naox (6405)
naox Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6405

"Nézd, akkor legyünk nagyon egyszerűek: az arany ára dollárban nominált, így, ha fogod az árát dollárban, és elteszed a párnacihába - akkor biztosan nem lesz kevesebb dollárod."

teljesen szimmetrikus szitu. Tedd el az aranyat, és nem lesz kevesebb aranyad, vagy tedd el a baskíriai bumbumot, és az se lesz kevesebb. A problémáról rengeteget lotyogtunk korábban, nem kéne felmelegíteni, ez egyszerűen a normálás kérdése, vagy ha úgy tetszik az "árfolyamkockázat".

"ersze, tudom, a dollár is tönkremehet - de most őszintén: mi annak a reális valószínűsége, hogy a dollárod egyik napról a másikra a felét fogja érni?"

Mi annak a valószínűsége, hogy az aranyad a felét fogja érni?

"aki akár dollárban"

az igazság:

Azaz aki dollárban tartotta a pénzét az elmúlt években bizony többször is bukhatott 15-25+%-ot. Aki aranyban, detto. Nem látom a marha nagy különbséget.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (6401)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6404

Én még a tőke elsörözését javasolnám... :)))

Előzmény: advocatusdiaboli (6402)
naox Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6403

Kedves Odium,

javasolnám, hogy ne foglalkozz arany adás-vétellel, három okból:

-nem értesz hozzá, be fognak csapni

-sok pénz kell hozzá, és keveset lehet keresni

-illegális, és ha sokat reklámozod magad, akkor rád is szállnak.

Ez a fórum -többek között- azért jött létre, hogy az aranyba befektetni szándékozókat megkíméljük a csalóktól. Így nyilván semmiféle segítséget nem fogsz itt kapni arra, hogy másokat "lehúzz".

--------

Ne érts félre, nem nézem le a "neppereket", sőt igazából hasznosnak tartom a tevékenységüket, ha-tetszik-ha-nem bizonyso rétegeket a kereskedelem csak így ér el.

De arannyal nem fog menni. Nem tudsz rajta eleget keresni. Egy pulóveren, vagy motoros kaszán simán lehet 50-100% haszon, ha találsz olcsó beszerzési forrást. Az aranyon nehéz 3-5%-nál többet keresni.

És kaszával nem is nagyon tudsz lebukni.

Előzmény: Törölt nick (6397)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.07.03 0 0 6402

Magyarán át akarsz verni valakit, és itt keresel balekot...

 

Túl azon, hogy mélységesen tisztességtelen az egész felvetés, esélyed sincs, aranyat ma nem vesz olyan, aki nincs nagyjából tisztában a helyzettel. Egyébként meg jobban jársz, ha gyorsan realizálod a veszteségeidet, add el az aranyat, írd le a veszteséget (vagy tedd el a minimális nyereséget), és lépj tovább, nem neked való ez a történet...

Előzmény: Törölt nick (6392)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!