Keresés

Részletes keresés

Purcsimanó Creative Commons License 2010.07.05 0 0 8375
Hát én utána olvastam,de azt látom,hogy 5 éves kor alatti gyermekeknél fordul elő!Kislányod betegedett meg??????
Előzmény: karibaba (8367)
krezidiesel Creative Commons License 2010.07.05 0 0 8374

érdekességképp a myxo története:

A betegség Dél-Amerikában, az ott élő gyapotfarkú nyúlban őshonos, és onnan terjedt el szinte az egész világon. Az őshonos nyúlállományban a néma fertőzés a jellemző, megbetegedés és elhullás alig fordul elő. A Dél-Amerikába bevitt európai házinyulak között viszont szinte 100%-os mortalitással jelentkezett a betegség. Ez adta az ötletet az ausztrál mezőgazdászoknak, hogy általa próbáljanak megszabadulni egy kontinensüket ért természeti csapástól. Ausztráliába az üregi nyulat ugyanis már házinyúlként vitték magukkal az 1788-ban Angliából odatelepített fegyencek és őreik, akik számára az élőnyúl a hosszú tengeri úton táplálékul szolgált. Ugyanezen okból az új telepesek szaporítani is kezdték anyulakat, de néhány példány, valószínűleg a fogságból elszabadulva hamar elszaporodott. így Ausztráliában a visszavadult, és létszámában hatalmasra duzzadt házinyúl populáció a növénykultúrák kipusztításával valóságos mezőgazdasági katasztrófát jelentett.

Arra gondolván, hogy a myxomatózis majd megtizedeli ezt a különösen nagy gazdasági kárt okozó állományt, 1950-ben néhány beteg állatot vittek be tudatosan Dél-Amerikából, és az eredmény nem is maradt el. A myxomatózis vírusa az ausztráliai elvadult nyúlállományban hatalmas pusztítást végzett, bár nem akkorát, mint amekkorát reméltek, sőt ma már Ausztráliában rezisztens vérvonalak is kialakultak. Ilyen esetekben ez a betegség nagyon enyhe tüneteket mutat, vagy tünetmentesen vészelik át az állatok. Európába a betegséget szintén szándékosan hurcolták be egy Párizs környéki magánbirtokra, a túlszaporodott üregi nyulak ritkítására. A myxomatózis vírusa innen robbanásszerűen terjedt tovább és kipusztította Európa csaknem teljes házinyúl állományát is.

 

krezidiesel Creative Commons License 2010.07.05 0 0 8373

Az értő olvasás nem könnyű, de gyakorlással elsajátítható...

Mint írtam a bank lefoglalta a tanyát, és igy maradtak magukra a jószágok.

Ez a bürokrácia hibája.

A racka meg jól elvan kukorica száron, ahogy a szürke marha is.

Próbálj meg nemesitett jószágot kukoricaszárral etetni!

Felborul, mert a fent emlitett fajták egyedülállóak abban, hogy emészteni tudják a cellulózt, tehát koránt sem lehet őket azonos mércével mérni.

Innen művelődhetsz:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_sz%C3%BCrke_szarvasmarha

Ja, szerinted a szürkéket oltják, vagy gyógyszerezik  valami  is ellen?

Azt több mint ezer éves fajta.

Amúgy meg nagy magyaróriás fanatikus vagy.

Az is egy igen ellenálló fajta, azt se kell gyógyszerezni.

De mindenki azt eszik amit akar, ez izlés dolga.

Én inkább beáldozok pár nyulat a betegségekből fakadó elhullásra, mint  hogy gyógyszerezzek.

Olcsóbb is, egészségesebb is.

Mint irtam: ha agyonvegyszerezett, agyongyógyszerezett "kaját" akarnék enni akkor azt megvehetném a multiknál is. De nem vágyom erre, igy nem kapnak nálam semmi gyógyszert a nyuszik, sőt vágás előtt két héttel meg csak szénát, tápot sem.

Előzmény: förike (8355)
krezidiesel Creative Commons License 2010.07.04 0 0 8372

Van gyerekem, 3.

A legkisebbet nemigen hordjuk orvoshoz.

(Nemigen köll, mert hacsak lehet etetem élelmiszeripari hulladékokkal...)

Ennek előzménye meg az volt, hogy a legnagyobbat hazavágták az orvosok.

Nem kicsit, de talán túléli.

Egyébként meg két gyakorló orvos is van a családban (pl hugom).

Az emberiség meg már rég tönkretette magát, ami nagyrészt köszönhető az orvostudománynak és az élelmiszeriparnak, de a modern mezőgazdaságot se felejtsük el. Ez a három iparág kimeriti a szervezett népirtás fogalmát.

A gázolaj hatástalan a mifelénk lévő szunyogokra, mert nálam az adagolós műhelyben (ahol nem kicsit van jelen a gázolajszag), ugyanúgy harapnak mint kint az udvaron.

A kergemarhakórt a tehenekkel etetett állati fehérje tartalmú takarmányok okozták.

Azóta annyi változás van, hogy az elhullott dögöket megfőzik mielőtt feletetik a haszonállatokkal, nem csak darálják száritják, és keverik a pellethez.

Előzmény: Domowe (8369)
krezidiesel Creative Commons License 2010.07.04 0 0 8371

Az immunológia az egyik legingoványosabb terület a mai orvostudományban, ez erre specializólódott orvosok között is komoly, alapvető véleménykülönbségek vannak.

Kezdve onnan, hogy vitatják a védőoltások értelmét, hasznát...

Mivel óriási pénz van benne, ezért több mint gyanús, hogy a gyógyszergyártók lobbija nem mindig őszinte, finoman szólva...

Az allergia is immunbetegség, és sok szakember egyértelműen a védőoltásokat teszi érte felelőssé.

A világ antibiotikum gyártásának több mint felét a haszonállatokon használjál, és sokszor nem várják ki a kötelező várakozási időt. Bevett gyakorlat, hogy gyógyszerezett teheneket nem vesznek ki a tejtermelésből, hogy  nagyüzemi baromfiakat folyamatosan gyógyszerezik, sőt hormonokkal  kezelnek, és nem tartanak be semmilyen várakozási időt, mert nem is lehetne.Legkésőbb két hónapos korára a csibe a tecsó polcára kerül , és egy átlag antibiotikum kiürülési ideje 6 hét, de minimum 3.

Az orvosképzést a gyógyszergyártók pénzelik, nem fognak nekik olyasmit tanitani, ami a saját érdekeiket sértené. Ez egy erősen profitcentrikus vállalkozás, és a cél szentesiti az eszközt...

A rackákkal előfordult történetet nem olvastad figyelmesen, egy banki lefoglalt tanyán volt.

Én csak megvettem onnan az állatokat, nem én tartottam őket igy.

Az utolsó mondatot meg nem értem.

 

Előzmény: nddori (8354)
Rencsa-baba Creative Commons License 2010.07.04 0 0 8370
Sziasztok.

Nem voltam a hétvégén.Pesten voltunk.Haljátok már pénteken el kezdett az uj törpe anyám fészket csinálni.az egész ketrec tiszta egy merő szőr volt.Egyfojtába telefonáltam haza hogy szült-e,de mindig az volt a válasz hogy nem.Csak egyre több szőr van.Másnap anyumat hitam hogy nézzék meg,nem e valami gond van és állatorvos kellene neki.De nem kellett.És igy telt a mai napom is mig haza nem értünk.Néztem én is,már kedztedm azt gondolni hogy álvemhes.Erre most megyek ki 5 pici mozog a fészekben....:)))Milyen rendes nyulam van.Meg várt....:D
Domowe Creative Commons License 2010.07.04 0 0 8369
Hát relatív szerintem ez a hozzászólás hisz a mai világban ahol már a génkezelt kukoricáról vagy a klónozásról lehet hallani nem hiszem hogy halálos bűn lenne miximó ellen oltani!
Vagy ha a hozzászólónak van vagy lesz gyermeke akkor nem adatja be pl a kötelező védőoltásokat? Mert akkor gyenge /genetikailag/ selejtes emberi egyedet hoz létre vagy nevel fel?
Ugyan már ne essünk bele a végletekbe.
A világ változik ahogy mi emberek is ill a vírusok - baktériumuk is, aki nem alkalmazkodik az nem életképes.? (Az emberiség több mint a fele alergiás)
Természetesen van aki így van aki úgy védekezik de valószínű hogy mindenki keresi azt a bizonyos középutat.
Van aki túlzásokba esik de van aki nem is foglalkozik a problémával.
Nekem is csak 1x voltak mixosak a nyulaim a károm nem volt nagy ill ez is relatív de azóta kicsit óvatos vagyok inkább oltás vagy gázolaj vagy szegfűszeg stb. mint hogy elpusztuljon az állományom!

Ui. kergemarhakór-mizéria? ugyan már nincs egy éve hogy az embereket is beoltották a halálos infulenza ellen aztán gyakorlatilag nem volt semmi veszély csupán a gyógyszergyáraknak kellet egy kis bevétel!
Gondolom nem csak kerítésdeszkát kapnak majd a rackák mert rengeteg rákkeltő anyag van a festékben ;o)))



Előzmény: karibaba (8368)
karibaba Creative Commons License 2010.07.04 0 0 8368

Nekem tetszett ez a vélemény, mondjuk nagyon szeretem a hortobágyi rackákat, ha összejön, akkor 2-3-at majd tartani is szeretnék. Diesel barátunk nem azt mondja, hogy így KELL tartani a rackát vagy a házinyulat, hanem arra próbál utalni, hogy sok esetben nem a gyógyszerre-gyógyszer a megoldás......ezzel ugyanis könnyen odajuthatunk, hogy egyre több gyógyszer/oltás kell és egyre nagyobb dózisban.....mint gyümölcsfáknál a permetezés....van aki az érett gyümölcsöt is permetezi, nehogy valami baja essen, közben meg "mérget eszik" az egész család... :o((

 

Szüleim több évtizede nyulaznak (háztáji keverékek) mixo ellen soha nem oltattak és vagy 15 éve a trisulmixet sem használják. 4 anyanyúl és 1 bak van "forgásban" (2 évetne váltanak), akkor esznek nyulat amikor akarnak, még eladni is tudnak 1-1 darabot. Elhullás minimális van, igaz a tartási ktsg is elenyésző: egy kevés nyúltápon kívül semmit sem vesznek! Zöldség terem a kiskertben, a zöldet/szénát a telekről gyűjtik. Lehet, hogy csak szerencsések (a nyulak szabadon vannak faketrecekben, se gázolaj se riasztó) de 30 év alatt nem fordult elő tömeges elhullás! Vagy: pont erről írt Diesel barátunk... ;o))

 

Természetesen, ha valaki értékes, díjnyertes nyulakat tart tucatjával és nem konyhára termel, az szerintem is jobban jár, ha beoltja őket, mert, ha nála beüt valami, akkor nagyot bukhat - nemcsak anyagilag!

 

Viszont akinél a legtöbb tapsifülisből - tepsifüles lesz, az szerintem igyekezzen megtalálni az arany középutat! Különben meg mindenki azt csinál amit akar, de Diesel írásában véleményem szerint semmi felháborító nem volt, sőt, felhívta figyelmünket értékes örökségeinkre......emlékeztek rá, amikor volt a nagy kergemarhakór-mizéria? Tudtommal a magyar szürkék immunisak voltak... ;o)

 

Na, remélem jövőre nálam is rackák rágják a kerítést! ;o)))

Előzmény: krezidiesel (8353)
karibaba Creative Commons License 2010.07.04 0 0 8367
Kawasaki-szindróma. :o(  Nem részletezném, akit érdekel a neten utánaolvashat...
Előzmény: kavarnyik (8329)
nddori Creative Commons License 2010.07.04 0 0 8366
Hogy telik az idő! Gyorsan nőnek!
Előzmény: Moncsi077 (8365)
Moncsi077 Creative Commons License 2010.07.04 0 0 8365
Ők az én 3 heteseim :)
Moncsi077 Creative Commons License 2010.07.04 0 0 8364
Cukik nagyon!
Enyémek is ilyen tarkák :)
Üdv,
M.
Előzmény: Jozso40 (8362)
Moncsi077 Creative Commons License 2010.07.04 0 0 8363
Sziasztok!

Hát a feketém ezúttal is elbaltázza.... :(((((
Tegnap elpusztult 1 kölyök... ma reggelre még egy... így maradt 7 db...
Ebből a 7ből 3 jéghideg volt, és sovánka, vagyis sztem holnapra ezek pusztulnának el.. de kivettük őket, melegíteni, és betettem a zsemleanya hasa alá, akinek 3 hetesek a kölykei.. sajnos jobb ötletem nem volt.. de tök rendes volt, nyalogatta is őket, meg hagyta szopizni.. igaz nem mindegyik volt olyan heves, meg erős.. de meglátjuk mi lesz.. most az ő kölykei kint legelnek, a 3 kicsi meg mellette alszik az ólban..
Majd csinálok én is megint fotókat a 18db 3 hetesekről :))))

Üdv,
Moncsi
Jozso40 Creative Commons License 2010.07.04 0 0 8362
Ma három hetes nyuszikáim.
Jozso40 Creative Commons License 2010.07.03 0 0 8361
A bakra már én is gondoltam, hogy esetleg nemzőképtelen!
Ezért az egyik anyámat el is vittem egy barátom bakjához, össze voltak zárva egy napig, de nyúl most sem született!
Egyébként kaptam egy új fiatal bakot ajándékba, de még korainak tartom a tenyésztésbe bevonni.
Még csak három hónapos.
Az kizárt, hogy a patkányok hordták el az almot, mert valami nyomát csak találtam volna az ellésnek úgy gondolom!
Ezek a nyuszik nem is fialtak, ez holtbiztos.
Az egyik anyát, amelyik már negyedszer egymás után volt álvemhes, a múlt hétvégén ettük meg!
Elfogyott vele szemben a türelmem! :P
Az a legnagyobb baj szerintem, hogy a régi anyáim nem ivarzanak, vagy nem eléggé.
Olvastam a neten, hogy nemcsak nekem vannak ilyen problémáim, hanem több nyúltenyésztő panaszkodik emiatt.
Létezik valamilyen gyógyszer, vagy étel, amivel a nyulak ivarzását fokozni lehet?
Az új anyáimnak teljesen rendben van ez a dolog, most is szép vörös a pérájuk.
A régiekét sosem láttam ennyire vörösnek és duzzadtnak.
Előzmény: nddori (8360)
nddori Creative Commons License 2010.07.03 0 0 8360
Szerintem is a bakot kellene először kiselejtezni, mert, ha az anyák építenek, akkor van ivari működésük. Meg kellene próbálni egy másik bakkal pároztatni őket.
Az is előfordulhatott, hogy az egész almot elhordta a patkány, ilyet is láttam már, de írod, hogy az újak meg vannak, így ez nem valószínű.
Előzmény: Jozso40 (8356)
nddori Creative Commons License 2010.07.03 0 0 8359
Köszi, hogy szóltál! De én átaludtam ezt a dolgot :) A lucerna tető alatt volt, mert éjszakára behordtam, a reggel meg kicsit hát...szóval nem volt "kedvem" kirakni, így nem ázott meg. :)
Előzmény: Isssti84 (8358)
Isssti84 Creative Commons License 2010.07.03 0 0 8358
Nálatok milyen az idő Dóri? Szerintem kezdheted bepakolni a lucit mert az enyém már ázik! :) Szakad itt az eső és felétek tart ha jól nézem.
Előzmény: nddori (8354)
Isssti84 Creative Commons License 2010.07.03 0 0 8357
Logikusan a selejtezést szerintem a bakkal kezd... lehet az a ludas.
Előzmény: Jozso40 (8356)
Jozso40 Creative Commons License 2010.07.03 0 0 8356
Sziasztok!

Kezdő nyúltenyésztő vagyok.
Tavaly kezdtem 3 anyával és 1 bakkal.
Tavaly minden rendben is ment, az anyák többször is fialtak, egypár elhullott süldőn kívül nem volt semmi gond!
Még Karácsony mindkét napján is ellett egy-egy anyám.
Ezután viszont takarmányhiány miatt nem pároztattam össze őket legközelebb csak tavasszal!
Az anyanyuszik a kellő időben meg is építették a fészket úgy ahogy kell, nyuszik viszont nem születtek. Álvemhesek voltak...
Egész tavasszal hiába próbálkoztam...
Az anyák látszólag felvették a bakot, többször egymás után is, kis nyuszik azonban már továbbra sem születtek.
Fogalmam sincs, mi lehet a baj!
Több tapasztaltabb nyulásztól is tanácsot kértem, de nem lettem okosabb.
Van aki szerint túletettem őket, van aki szerint a mixo oltástól váltak meddővé az anyák!
Szerintetek előfordulhat ilyen mellékhatása a mixovacnak?
Tudomásom szerint nem.
Az is lehet, hogy a patkányok zavarták meg az anyákat?
Ugyanis télen sajnos felbukkantak a garázsomban a patkányok, máig többet kifogtam fogóval, találtam méregtől döglöttet is.
Egy pár hete eltüntek... Sajnos attól tarok, nem örökre! :(
Ha valaki tudna hasznos tanáccsal szolgálni nekem, azt nagyon megköszönném!
Még annyi, hogy most mégis vannak kisnyulaim, mert nemrég vettem 2 anyát felpároztatva, és szépen megellettek!:)
Most 2 hetesek a kicsik... :)
Meguntam a várakozást a régi anyáimra...:(
Ha továbbra sem ellenek, szép sorban kiselejtezem őket!
förike Creative Commons License 2010.07.03 0 0 8355
Ezek mind sületlenségek!!!!!Itt senki sem gyógyszerezi agyon az állatait! Meg kapják a kombináltat és kész!Az aki meg úgy tartja az állatait ahogy le írtad, minimum 1 golyó de nem sajnálnék tőle kettőt sem!Apámnak az apjának voltak rackái!És ugyan azt a gondozást igényelte mint egy másik fajta!
Előzmény: krezidiesel (8353)
nddori Creative Commons License 2010.07.03 0 0 8354
Belenyúlunk az állatok természetes védekező képességébe? Ezek nem vadállatok! "Felelősséget vállaltál azért, amit megszelídítettél"
Gondolom kisbaba korodban te sem kaptál az égvilágon semmilyen oltást...
Ja, és lehet te is lerágnád az ajtót, meg a havat, ha bezárnának és biztos tök jól éreznéd magad. Gratulálok hozzá, ez tényleg nagy teljesítmény.
A gyógyszerezett húst meg nem tudom, miért nyuszihoppnak írod, bár ő biztos sok nyulát megette már...
Előzmény: krezidiesel (8353)
krezidiesel Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8353

A környékünkön nincs ütőképes állatorvos.

Az én jószagaimat nem is látta állatorvos.

Az oltásokkal élni engeditek a selejtet is.

Kb másfél hónapja 15 nyulam kapta el ezt a felfújódásos-fosós virust.

Először a kajára gyanakodtam én is, de csak a 8-10 hetes süldők betegedtek meg.

Amelyik nagyon elhagyta magát azt levágtam, de a 15-ből 5 kigyógyult belőle.

Szerintem azok amelyek kigyógyultak belőle azoknak megvan a természetes ellenálló képessége, azoknak a kölkei nagy eséllyel nem is lesznek betegek.

Azzal, hogy belenyúlunk az állatok természetes védekező képességébe, kitenyésztünk egy gyenge immunrendszerű, selejtes fajt.

Voltak racka birkáim.

Ősi magyar állat mint a szürkemarha, kivételesen tiszta genetikailag, rokonfedeztetésnél sincs korcs utód, nincs betegsége, kukorica száron is kitelel, istálló nélkül a hóban. Ha nincs vize a jeget rágja.

Kaptam olyanokat, amik egy banki lefoglalt tanyán voltak három hónapig gondozatlanul, és nem haltak éhen-szomjan. A kerités oszlopokat is  fényesre lerágták.

Nem termel úgy, lassan nő, mondhatni mai mércével gazdaságtalan, de mindent kibir.

Én inkább tartok ilyen fajta állatokat, mint amiket állandóan gyógyszerezni kell.

Ha agyongyógyszerezett húst akarok enni akkor nem tartok jószágot, olyat kapok az első multinál is...

 

Előzmény: nyuszihopp (8316)
SÁRVÁRI ATTILA Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8352
szia!nállunk inkáb barna csernek hivják!de jelenleg nem tudok senkinél utoljára tavaj márciusban volt kiállitva de már neki sincsen.
Előzmény: nyuszihopp (8325)
förike Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8351
Én a lucernával nem kínlódom.Újra lett vetve, és még is alig hozokbe pár kocsival!Széna viszont az van bőven, az állatok a seggükkel is ehetik!
Előzmény: törpecser (8350)
törpecser Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8350

 

Köszi.

A cicát valóban imádjuk, s nagyon jól érzi magát  a nyúlházban.

Mi tegnap hoztuk haza a lucernaszénát, és itthon szárítgatjuk forgatjuk .

Muszáj túljárni a temészet szeszélyein, mert télire nem lesz mit adni a nyuszóknak.

Előzmény: nddori (8322)
törpecser Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8349

 

Persze nem ott jelenik meg a szöveg, ahova szántam, tehát a felső képen fekete cser,

az alsó képen  törpecser  látható.

Előzmény: törpecser (8348)
törpecser Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8348

 

Lehet, hogy inkább őrá hasonlít, ő egy fekete cser.

Tényleg nagyon szelidek, bújósak, várják a simit minden etetésnél...

És köszi.

és a törpecser

Előzmény: nyuszihopp (8334)
Gupppy Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8347
Sziasztok!:) Most vagyok egy kicsit......:)


A nyuszik jól érzik magukat...:)
förike Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8346
Óriás!
Előzmény: förike (8345)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!